nieuws uit Tytsjerksteradiel en omstreken

Drukbezochte bingo De Marko's 

BURGUM - 130 enthousiaste bingospelers kwamen vrijdagavond naar de door De Marko's georganiseerde bingo in Glinstra State Burgum. In tien rondes gingen meer dan 40 prijzen, die door diverse sponsoren beschikbaar waren gesteld, naar gelukkige prijswinnaars.

Winterwandeling voor kids

EARNEWALD - Het is winter! Tijd voor een wandeling met de regenlaarzen en warme kleding aan. Je weet namelijk nooit hoe de winter eruit ziet! Zal er sneeuw en ijs liggen? Of kun je lekker stampen in de plassen? De natuurgids neemt de kinderen mee naar Nationaal Park De Alde Feanen en zorgt dat ze de natuur beter leren kennen.

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden pleit voor meer flexibiliteit in regelgeving weidevogelbeheer

REGIO - Binnenkort strijken de weidevogels, zoals de grutto, kievit, scholekster en tureluur, weer in Friesland neer om te broeden. Om het broedseizoen zo optimaal mogelijk te laten verlopen, voeren de leden van vereniging Noardlike Fryske Wâlden diverse maatregelen uit om de kuikens van zoveel mogelijk voedsel (insecten) en beschutting te voorzien.

Uitbreiding opvang AZC Burgum

BURGUM - In 2021 gaat de opvangcapaciteit van het AZC in Burgum omhoog van 450 naar 593. Er zijn meer plaatsen beschikbaar door de nieuwbouw en uitbreiding. Op grond van het 'Faciliteitenbesluit opvangcentra' krijgt gemeente Tytsjerksteradiel meer geld.

Collecte Jantje Beton komt er aan

BURGUM - Van maandag 2 maart t/m zaterdag 9 maart 2020 is de jaarlijkse Jantje Beton Collecte. Ruim 40.000 collectanten gaan langs de deuren om geld op te halen voor hun verenigingskas en Jantje Beton. Van de opbrengst gaat 50% naar de eigen kas en 50% naar projecten van Jantje Beton. In een groot deel van Burgum gaan leden van De Marko's huis aan huis.

Dé Noordelijke Banenbeurs in MartiniPlaza

GRONINGEN - Dé Noordelijke Banenbeurs is een must voor iedereen die op zoek is naar een uitdagende baan. Deze beurs is hét carrière-event van het Noorden: een interactief evenement waar bezoekers zich onder meer kunnen laten informeren en inspireren.

Ruimere winkeltijden in Tytsjerksteradiel?

BURGUM - Het college van burgemeester en wethouders van Tytsjerksteradiel stelt de raad voor een nieuwe winkeltijdenverordening vast te stellen.

Trekzak-ensemble organiseert Johannes de Heer 'Sing in'

NOARDBERGUM - Op zondagmiddag 23 februari om 16:00 uur organiseert Trekzak-ensemble ‘Krekt Oars’ uit Noardburgum weer een Johannes de Heer ‘Sing-in’ in de Baptisten Kerk te Noardburgum. Het belooft een mooi zanguurtje te worden. Er staan weer prachtige Johannes de Heer liederen op het programma.

Raadsleden van Tytsjerksteradiel starten website Openbaar Tytsjerksteradiel

BURGUM - Er komt in Tytsjerksteradiel toch onderzoek naar het beleid van het College van B&W. Ondanks dat een meerderheid van de gemeenteraad in de Gemeente Tytsjerksteradiel tegen een raadsonderzoek stemde, starten tien raadsleden een variant daarop, namelijk  een "raadsledenonderzoek" naar een variëteit van onderwerpen.

Ruimer aanbod voor havo-leerlingen Dalton Dokkum en !mpulse Kollum

DOKKUM/KOLLUM - De succesvolle samenwerking tussen Dalton Dokkum en !mpulse Kollum wordt verder uitgebouwd. De havo-leerlingen van beide middelbare scholen krijgen de mogelijkheid examen te doen in een nog groter aantal keuzevakken. ,,Met het bredere pallet kunnen we nóg beter inspelen op de ontwikkeling van de talenten van onze leerlingen.”

Plannen RTV De Wâlden positief ontvangen

BURGUM- BUITENPOST -  ‘De plannen voor een nieuwe streekomroep in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel worden positief ontvangen’, zeggen de initiatiefnemers. Het bestuur van RTV De Wâlden diende eind 2019 een aanvraag in voor de uitzendlicentie voor lokale omroep in zowel de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. ‘Veel clubs, verenigingen, inwoners en ook nieuwe vrijwilligers hebben zich vervolgens gemeld om actief met ons mee te willen denken over de exacte invulling’, zegt voorzitter Stefan Veldman.

Grote bingo in Burgum

BURGUM - Vrijdag 21 februari 2020 organiseren De Marko's weer een spannende en gezellige bingoavond. De bingo is opnieuw op Landgoed Glinstra State aan de Freerk Bosgraafstraat 18 9251CT in Burgum.

Zondag en maandag wijzigingen en uitval van afvaarten vanaf en naar Ameland en Schiermonnikoog

NES – Ameland, 7 februari 2020 - Vanwege de voorspelde storm op zondag 9 februari en de verwachte zeer hoge waterstand op maandag 10 februari, wijzigen of vervallen er op deze dagen afvaarten op de vaarroutes Ameland - Holwerd v.v. en Lauwersoog-Schiermonnikoog v.v.

Singelland Burgum wil kloof tussen stad en platteland dichten

BURGUM - Donderdag hebben leerlingen van OSG Singelland Burgum en van De Amsterdamse Mavo elkaar bij het Monument op de Afsluitdijk ontmoet. De leerlingen kwamen bij elkaar bewust op deze symbolische plek. Letterlijk ontstond hier de verbinding tussen ‘het westen’ en ‘het noorden’.

'Energie-avond voor ondernemers' gaat niet door

KOOTSTERTILLE - De 'Energie-avond voor ondernemers' op maandag 10 februari gaat niet door wegens te weinig aanmeldingen. Ondernemers die zich hadden aangemeld zijn hier persoonlijk van op de hoogte gebracht.

Succesvolle BOCK-campagne met “oorbehoedsmiddelen”

FRYSLÂN - Een echte BOCK heeft doppen op! Dat was de boodschap van de vijfde BOCK-campagne, de veiligheidscampagne rondom carbidschieten. De BOCK kijkt met tevredenheid terug op de campagne van 2019: de carbidknallers omarmen de campagne en hoewel het carbidschieten in populariteit toeneemt blijft het aantal gewonden stabiel laag.

Middelbare scholieren Tytsjerksteradiel zetten de Wâlden in 3D op de kaart

BURGUM - Hoe ziet je woonwijk eruit over 10 jaar? Op welke plek plaatsen we een toekomstig windpark? Burgemeester Jeroen Gebben gaf vandaag in de raadszaal in Burgum het startsein voor het project “Data beleving”.  Dit innovatieve project richt zich op middelbare scholieren in de regio. Het doel is om scholieren enthousiast te maken voor een goede vervolgopleiding in Tech en data om deze kennis vervolgens in te kunnen zetten in de regio. Aan het project nemen leerlingen deel van HAVOtop, Scholengemeentschap Luidger en Singellland. De leerlingen krijgen de opdracht om door middel van extended reality een gebied in de Wâlden virtueel in beeld te brengen. Jeroen Gebben:“Jullie zijn de baas over de toekomst van jullie gemeente. Speel met de data en laat ons beleven hoe dit er volgens jullie uit zou kunnen zien”.

Tytsjerksteradiel Got Talent

BURGUM - Op vrijdagavond 13 maart organiseert De FCJT een talentenavond: Tytsjerksteradiel Got Talent.

Luzette Kroon geïnstalleerd als dijkgraaf van Wetterskip Fryslân

LEEUWARDEN - Dinsdagavond 4 februari is Luzette Kroon (53) door Arno Brok, Commissaris van de Koning van de provincie Fryslân, beëdigd als eerste vrouwelijke dijkgraaf van Wetterskip Fryslân. Dat gebeurde tijdens een bijzondere vergadering van het algemeen bestuur. Kroon is door de Koning benoemd voor een periode van zes jaar. Ze volgt daarmee Paul van Erkelens op die per 1 januari 2020 met pensioen is gegaan.

Oproep aan Installatiebedrijven 'Geef gas met energie!'

BURGUM - Dankzij een uitkering van het Rijk kan de gemeente dit jaar duurzaamheidssubsidies beschikbaar stellen voor het instellen van cv-radiatoren, doorstroomboilers en radiatorventilatoren. De subsidies worden binnenkort beschikbaar gesteld aan particuliere woningeigenaren in de vorm van waardebonnen. Deze waardebonnen kunnen uitsluitend bij installatiebedrijven in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel worden ingeleverd. 

Aanpak riolering en herinrichting Freerk Bosgraafstraat in Burgum

BURGUM - Het college van de gemeente Tytsjerksteradiel heeft besloten rioleringswerkzaamheden uit te voeren in de Freerk Bosgraafstraat te Burgum.

Geniet van de winter vanaf het water in de Alde Feanen

Uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie, je komt het tegen in Nationaal Park De Alde Feanen. Ga mee op vaarexcursie en leer over de vele water- en roofvogels omringd door een prachtig winterdecor.

FNP: "Ynternasjonaal fiskerij wedstryd nei regio noardeast"

REGIO - De FNP ôfdielingen sille de hannen yn ANNO-ferbân (gemeenten Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Dantumadiel en Noardeast-Fryslân) yninoar slaan. Sy wolle ûndersykje oft it helber is om in ynternasjonaal fiskerij evenemint (EK of WK) yn regio Noardeast te organisearjen.

Magnetron vat vlam bij Bennema State

HURDEGARYP - Dinsdagochtend werden de hulpdiensten opgeroepen voor brand in Bennema State aan de Rijksstraatweg in Hurdegaryp.

Huis in Friesland kopen in 2020? Verlaag de maandlasten met de voorlopige aanslag

In Friesland zijn 8.468 huizen verkocht in 2019 (CBS). Friezen die in 2020 voor het eerst een huis gaan kopen en hiervoor een hypotheek aanvragen, kunnen hun maandlasten verlagen door een voorlopige aanslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt soms wel een paar honderd euro per maand.

Ode aan Rommy Henstra

DROGEHAM - De Nacht fan 'e Wâlden wordt 7 maart voor de 3e keer georganiseerd. Het festival is inmiddels uitgegroeid tot 1 van de grootste tentfeesten in Fryslân.

Minister de Jonge op bezoek in Hurdegaryp

HURDEGARYP - Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was maandag op bezoek bij Bennema State in Hurdegaryp. Hij was daar bij de 11 jarige Sofie Neziri die in 2019 de Nationale Kinderprijs won. 

De Marko's bij het federatiefestival

BURGUM - Na tien jaar afwezigheid deden De Marko's Burgum weer mee aan het gemeentelijke federatiefestival. Drumband, Color Guards en Twirlers beten het spits af en gaven buiten een optreden.

Energieavond voor ondernemers

Maandagavond 10 februari zijn ondernemers uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel van harte welkom bij een energieavond. De avond is van 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur (inloop om 19.00 uur) in het MFA Tillehûs in Kootstertille (Goudtsjeblomstrjitte 34-a).

HAVOtop bereidt leerlingen voor op profielkeuze

BURGUM - Woensdag 5 februari organiseert de HAVOtop in Burgum een informatieavond voor leerlingen die volgend schooljaar starten in havo 4 op de HAVOtop. Tijdens de avond krijgen leerlingen en ouders informatie over de profielen en bijbehorende vakken zodat ze een goede profielkeuze kunnen maken.

Johannes Bosgra maakt video-installatie voor Philip Glass en Feico Deutekom

BURGUM - Fotograaf Johannes Bosgra uit Burgum heeft een video-installatie gemaakt voor de Amerikaanse componist Philip Glass en de pianist Feico Deutekom. De première vindt plaats tijdens het CD-release concert met Feico Deutekom op donderdag 30 januari in de Melkweg in Amsterdam.

Hennepkweker (31) uit Hurdegaryp betrapt

HURDEGARYP - Vrijdag werd aan de Sinderhoven in Hurdegaryp een inwerkingzijnde hennepkwekerij met 382 planten ontdekt. Daarrbij werd een 31-jarige verdachte aangehouden, welke sinds december in het huis woonde.

Duurzaamheid moet rode draad worden op Lauwers College

BUITENPOST - Op het Lauwers College in Buitenpost is de afgelopen week het startschot gegeven voor de bewustwordingscampagne Energy Challenges. Ook werd het logo ‘LC duurzaam’ onthuld. Leerlingen die het zogeheten SWAT-team vormen, namen die handeling voor hun rekening.

Website watbeweegtje.frl: een website die je in beweging brengt

NOARDBURGUM - Beweging is goed voor zowel jong als oud. Toch blijkt in de praktijk dat het met name voor ouderen niet meevalt om weer of meer te bewegen. Want wat is er precies te doen en is het aanbod wel geschikt voor ouderen? Nu is er, speciaal voor de oudere inwoners van Tytsjerksteradiel, de website watbeweegtje.frl

VVD en Partij voor de Boeren willen soepelere regels voor afvalinzameling

BURGUM - De VVD en de Partij voor de Boeren stellen donderdagavond bij de raadsvergadering van de Gemeente Tytsjerksteradiel voor om een plastic container te plaatsen op de milieustraat in Burgum. Ook willen deze partijen dat het inleveren van zakken met huisvuil weer mogelijk wordt.

Friese dorpen melden zich weer aan in de strijd om ‘it Tûkste Doarp fan Fryslân’

FRYSLÂN – It Tûkste Doarp fan Fryslân is deze week begonnen aan de werving voor zijn derde editie. De Westereen, Ternaard, Birdaard en Hilaard waren de eerste vier dorpen die zijn aangemeld voor de grootste competitie in onze provincie, waarbij er gestreden wordt om de roemruchte titel om twee jaar lang het Slimste Dorp van Friesland te zijn.

IJsclub Bergum op zoek naar oude foto's

BURGUM - Dit jaar bestaat IJsclub "Bergum" 150 jaar, om precies te zijn: op 29 december 2020. In het kader van dit jubileum wil het bestuur van de ijsclub graag iets doen met foto's uit een ver verleden en ook wel iets minder ver geleden.

Plusbus de Lauwers neemt tweede nieuwe bus in gebruik

KOLLUM/REGIO - Plusbus de Lauwers neemt tweede nieuwe bus in gebruik De Stichting BoodschappenPlusBus de Lauwers uit Kollum neemt vrijdag 24 januari een tweede nieuwe bus in gebruik. De PlusBus biedt uitstapjes in binnen en buitenland aan mensen van 55 jaar en ouder. Een groeiend aantal mensen maakt daar gebruik van. Het bestuur van de PlusBus is trots op het in gebruik nemen van de nieuwe bus. ‘Een kroon op het werk van heel veel vrijwilligers,’ aldus voorzitter Margreet Jonker.

Humanitas brengt krant uit in Noordoost Friesland

NOORDOOST - FRIESLAND - Afgelopen maandag reikte Humanitas de eerste exemplaren van de Humanitaskrant Noordoost-Friesland uit aan de wethouders Kees Wielstra (gemeente Dantumadiel) en Jouke Douwe de Vries (gemeente Noardeast-Fryslân). 

Hoe zit het met RTV De Wâlden?

BURGUM/BUITENPOST - ‘RTV De Wâlden wil dé streekomroep voor Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel worden’ maakten we vorige week bekend. ‘De dagen erop hebben we ontzettend positieve reacties en aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers mogen ontvangen maar ook enkele vragen.’, laat het bestuur van de aspirant-omroep weten.

'Circulaire economie: landbouwregio's in Europa willen leren van Noordoost Friesland'  

REGIO - De overgang naar een circulaire economie, waarin afval niet bestaat en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden, vergt lokaal maatwerk. Vijf Europese regio's zijn daarom het project 'Color Circle' begonnen waarin zij van elkaar willen leren hoe tot duurzame oplossingen te komen en daarbij een voorbeeld te zijn voor andere regio's. Noordoost Friesland is met het project 'Fjildlab' zo'n voorbeeld.

Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel nemen uit voorzorg maatregelen met Citrix server

BUITENPOST/BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben donderdagavond 16 januari uit voorzorg besloten de Citrix server voor bepaalde externe locaties uit te schakelen.

Tytsjerksteradiel neemt aanbevelingen rapport kunstgras serieus

BURGUM - In 2019 heeft de gemeente Tytsjerksteradiel opdracht gegeven voor het uitvoeren van een bodemonderzoek rondom de kunstgrasvelden in Tytsjerksteradiel. Het onderzoek is uitgevoerd om in kaart te brengen wat de invloed is van het rubber in het kunstgras op het omringende milieu. De resultaten hiervan liggen in de lijn van het landelijk uitgevoerde onderzoek in opdracht van het RIVM in 2017.

Tytsjerksteradiel staat stil bij 75 jaar vrijheid

GYTSJERK / BURGUM - Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daarbij stilgestaan, ook in de gemeente Tytsjerksteradiel.

Muzikale herintreders en zij-instromers gezocht

BURGUM - In februari starten De Marko’s een serie proeflessen voor volwassenen. Onder het motto: ‘Nooit te oud om te leren’ nodigt de Burgumer drumband muzikale herintreders en zij-instromers van harte uit de snaredrum (trommel), basedrum (grote trom) of lyrastokjes op te pakken.

RTV De Wâlden wil dé streekomroep voor Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel worden

BURGUM- BUITENPOST -  ‘Wij willen dé streekomroep voor Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel worden’, zeggen de initiatiefnemers. Het bestuur heeft onlangs een aanvraag ingediend voor de uitzendlicentie voor lokale omroep in zowel de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.

Jaarlijkse inspectie waterkeringen Wetterskip Fryslân van start

REGIO - Wetterskip Fryslân is gestart met de jaarlijkse inspectie van de waterkeringen in Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier. De rayonbeheerders van het waterschap controleren in januari en februari te voet 3.200 kilometer aan keringen in het werkgebied.

Hengstenkeuring live bij Omrop Fryslân

LEEUWARDEN - Jehannes 484, Tsjalle 454 en Jurre 495, de echte liefhebber weet al waar dit over gaat. Zij en andere kampioenen schitteren deze hele week bij Omrop Fryslân.

Drugswoning in Hurdegaryp gesloten door burgemeester

Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel heeft op 3 januari 2020 een woning in Hurdegaryp gesloten. Het pand wordt voor een periode van één maand gesloten wegens het aantreffen van een hennepkwekerij.

Friezen brengen kerstbomen massaal naar dierenpark AquaZoo Leeuwarden

LEEUWARDEN  – Honderden Friezen hebben afgelopen dagen hun gebruikte kerstbomen-met-kluit afgegeven bij AquaZoo in Leeuwarden. Het dierenpark recyclet de dennenbomen in het park.

Paul Baloche en Kees Kraayenoord op Strandheem Festival 2020

OPENDE - De afgelopen jaren is het Strandheem Festival uitgegroeid tot één van de grootste christelijke festivals van Nederland. De editie van 2020 belooft nu al memorabel te worden.

Wederom veel ernstige vuurwerkongevallen tijdens de jaarwisseling

Op 31 december 2019 en 1 januari 2020 zijn bijna 1.300 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld, waarvan 385 op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis en naar schatting 900 met lichtere verwondingen op een huisartsenpost (HAP).

Tim Douwsma te gast bij Brassband De Wâldsang

SURHUISTERVEEN – Brassband De Wâldsang zal op zaterdag 11 januari a.s. weer haar muzikale klanken laten horen in haar jaarlijkse Nieuwjaarsconcert. Dit jaar mag De Wâldsang samen met niemand minder dan Tim Douwsma optreden. Het concert vindt plaats in de Flambou te Surhuisterveen en begint om 20:00 uur.

Inzet hulpdiensten tijdens Oud & Nieuw

REGIO - In dit artikel geeft de Veiligheidsregio Fryslân namens de geneeskundige diensten (Friese ziekenhuizen, ambulancediensten en Dokterswacht) en Brandweer Fryslân een beeld van het verloop van Oud & Nieuw 2019 / 2020.

Jaarwisseling Noord-Nederland kenmerkt zich door mist

REGIO - De jaarwisseling in Noord-Nederland wordt dit jaar gekenmerkt door de dichte en verraderlijke mist. Het KNMI gaf vanwege het zeer beperkte zicht code rood af voor de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.

Natuurfotografie voor jeugd

EARNEWALD- Buitenspelen is gezond en extra leuk als je er ook nog wat van leert! Juist daarom organiseert It Fryske Gea op donderdag 2 januari van 14.00-15.30 uur speciaal voor jonge fotografen tussen de 8 en 14 jaar deze fotoworkshop.

Kerstbomen krijgen een tweede leven in dierenpark AquaZoo Leeuwarden

LEEUWARDEN - Kerstbomen worden na de feestdagen vaak weggegooid. AquaZoo Leeuwarden vindt dat zonde en biedt daarom deze dennenbomen een tweede leven aan.

Jeugdexcursie uilenballenpluizen

EARNEWALD -  Vrijdag 3 januari organiseert It Fryske Gea van 11.00 – 12.30 uur en 13.30 – 15.00 uur de jeugdexcursie  ‘Uilenballen pluizen’. Samen gaan we dan ook zien hoe hij leeft. Ben jij benieuwd wat hij eet? 

2019 een succesvol jaar voor De Marko's

BURGUM - Op de valreep van 2019 kijken De Marko's terug op een succesvol jaar. De drumband gaf regelmatig optredens met de twirling- en color guardgroepen in Leeuwarden, Hurdegaryp, Eastermar, Bakkeveen, Burgum en nog een groot aantal andere plaatsen.

256.087 Friezen vulden tot begin december hun keuze in op donorregister.nl

Steeds meer mensen in Nederland registreren al hun keuze in aanloop naar de nieuwe donorwet die 1 juli 2020 ingaat. Tot 3 december 2019 vulden 256.087 Friezen vanaf 12 jaar hun keuze in op donorregister.nl, waarvan 3.376 in november.

Aantal vuurwerk misdrijven afgelopen jaar licht gedaald

Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 739 strafbare feiten met vuurwerk gepleegd, die door de politie als vuurwerk misdrijven werden geregistreerd. Dit waren er 5 procent minder dan in 2017.

Burgemeester Jeroen Gebben vraagt aandacht voor veilig carbidschieten

SUMAR - Een echte BOCK heeft doppen op! Dat is dit jaar de boodschap van de BOCK-campagne, de veiligheidscampagne rondom carbidschieten. Dit jaar staat het beschermen van het gehoor centraal in de campagne.

Woonboerderij gaat verloren bij brand in Burgum

BURGUM - Een woonboerderij aan de Burgumerdaam in Burgum is dinsdagochtend vroeg verloren gegaan bij een brand. De opgeroepen brandweer wist te voorkomen dat de brand oversloeg naar een naastgelegen oude zuivelfabriek.

Aantal WW-uitkeringen ongeveer gelijk in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen nam in Friesland in november af. Ook in het afgelopen jaar daalde het aantal mensen met een WW-uitkering in Friesland.

De Fryske top 100 op oudejaarsdag: iedereen is welkom

REGIO - Publiek is dit jaar van harte welkom bij de uitzending van de Fryske top 100 op oudejaarsdag. Die wordt daarom uitgezonden van 6.00 uur 's ochtends tot en met 18.00 uur 's avonds. In het nieuwe concept worden natuurlijk de 100 mooiste Friese platen gedraaid, maar kijkt Omrop Fryslân ook terug op het afgelopen jaar.

Spandoeken informeren publiek over kapwerkzaamheden

REGIO - Omwonenden en voorbijgangers schrikken soms als ze zien dat er zoveel bomen tegelijk worden gekapt. Dit gebeurt tijdens de zogenaamde eindkap. Men denkt dan dat het om illegale werkzaamheden gaat en bellen dan de gemeente of het bureau van de Noardlike Fryske Wâlden.

Douwe Hooglandprijs voor vrijwilliger Pyt van de Polder

REGIO - Vrijwilliger Pyt van de Polder van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden heeft de Douwe Hooglandprijs 2019 gewonnen.

Ruim vier ton voor actie ‘Geef gas met Energie!’

BUITENPOST / BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel gaan huiseigenaren helpen om energie te besparen en zo bijdragen aan de CO2-reductie. De gemeenten krijgen € 425.000 van het rijk voor de actie ‘Geef gas met Energie!’.

RTV NOF doet mee aan landelijke pilot professionalisering

DE WESTEREEN - Streekomroep RTV NOF (Noardeast-Fryslân en Dantumadiel) mag meedoen aan een proef om te onderzoeken hoe lokale omroepen zouden kunnen professionaliseren. Dat heeft het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek donderdag bekendgemaakt.

Aanpassing regels plaatsing reclameborden

BUITENPOST / BURGUM - Met ingang van 1 januari 2020 wijzigen de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen de regels voor de plaatsing van sandwich- en driehoeksborden. Vanaf deze datum hoeven inwoners geen vergunning meer aan te vragen voor het plaatsen van borden om lantaarnpalen. Een online melding van de plaatsing is voldoende.

Eén openbare bewakingscamera per 102 Friezen

PROVINCIE - In de provincie Friesland staan bij de politie in totaal 6.371 beveiligingscamera's geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 102 inwoners.

Eerste gezonde sportkantine in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

BUITENPOST - Zwembad De Kûpe in Buitenpost is de eerste gezonde sportkantine in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Wethouder Margreet Jonker is erg blij met deze onderscheiding.

Een derde Friese gemeenten hanteert extra kosten bij aanvraag nieuw rijbewijs door verlies

PROVINCIE - De kosten voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs in Friesland zijn sterk afhankelijk van de gemeente waarin men woont.

De Marko's sluiten 2019 af

BURGUM - Een grote groep van De Marko's sloot het kalenderjaar af bij Restaurant De Chinese Muur. Terwijl de drumbandleden, twirlers, color guards en vrijwilligers genoten van een heerlijk buffet, werd er nagepraat over afgelopen periode.

Mega Vrije Piraten Winter Festival 2019 daverend succes

NOARDBURGUM - De mega-feesttent in Noardburgum was zaterdagavond met bijna vijfduizend mensen stijf uitverkocht voor het Mega Vrije Piraten Festival 2019.

75 jaar vrijheid: subsidieregeling voor activiteiten

BUITENPOST / BURGUM - Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel stellen subsidie beschikbaar voor activiteiten die in 2020 worden georganiseerd rond 75 jaar vrijheid. Beide gemeenten stellen € 10.000 euro beschikbaar. Subsidie kan aangevraagd worden van 1 januari tot en met 29 februari 2020. 

90 jaar natuurbescherming It Fryske Gea

REGIO - Op 22 februari 2020 bestaat vereniging It Fryske Gea 90 jaar! De natuurorganisatie biedt deze winter de eerste feestelijke activiteit aan, aan de Friezen (om útens) en iedereen met een groot hart voor de Friese natuur.

Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden heeft er 24 gastheren bij

REGIO - Recreanten laten steeds vaker de aanwezigheid van natuur in de omgeving meewegen in de keuze voor hun verblijf. Om hun gasten een unieke beleving te kunnen bieden, volgden 24 horeca- en recreatieondernemers in de omgeving van Noardlike Fryske Wâlden de vierdaagse cursus ‘Gastheer van het Landschap’.

Werkzoekenden waarderen Inspiratiedag UWV met een 8,4

GRONINGEN - Ruim 400 werkzoekenden en 100 werkgevers uit het Noorden bezochten de succesvolle noordelijke Inspiratiedag die op 3 december werd georganiseerd in het MartiniPlaza in Groningen door UWV.

Toekomst van de boer centraal in de film "Grutsk"

KOLLUMERZWAAG - Het boerenleven is een van constante veranderingen: de maatschappij verandert, de regels veranderende, technieken veranderen en het beeld dat mensen hebben van boeren verandert.

22 wekenprik voor zwangeren vanaf 16 december 2019 gratis

REGIO - Vanaf 16 december 2019 komt de 22 wekenprik, de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren, in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent dat zwangeren vanaf dat moment een gratis kinkhoestvaccinatie kunnen krijgen bij de jeugdgezondheids-zorgorganisatie in hun regio.

De Overval – 75 jaar

LEEUWARDEN - Op 8 december is het 75 jaar geleden dat bij een spectaculaire overval op de gevangenis van Leeuwarden 51 mensen bevrijd werden. Hessel de Walle schreef het boek 'De mannen van de Overval - heroïek en tragiek in 26 levensverhalen.' Fryslân DOK maakte een film over die andere kant van de Overval.

Friezen betalen minst voor autoverzekering

FRIESLAND - Autobezitters in de provincie Friesland betalen gemiddeld de laagste premie voor hun autoverzekering. Dit geldt voor nagenoeg alle leeftijdsgroepen en bij alle mogelijke dekkingsvormen.

Goed Fries onderwijs vraagt geduld

FRIESLAND - Het onderwijs in het Fries is op veel basisscholen in Fryslân nog niet op orde. Veel scholen vinden het lastig om het vak goed aan te bieden. Dat schrijft de Inspectie van het Onderwijs in haar persbericht over haar onderzoek naar het Fries.

Vakjury: Omrin meest duurzame bedrijf van Nederland

PROVINCIE - Omrin is gekozen tot meest duurzame bedrijf van Nederland. Dit is bekendgemaakt door de vakjury van Stichting Nederland CO2 Neutraal. John Vernooij directeur van Omrin ontving van Hanna Verboom de bokaal voor ‘Meest duurzame bedrijf van 2019’!

Gemeente stopt voorlopig met dienstverlening via Whatsapp

BURGUM - Vanaf 7 december 2019 is het helaas niet meer mogelijk om de gemeente Tytsjerksteradiel een Whatsapp-bericht te sturen.  

Uitkomst mystery shop onderzoek onder hotspots in Fryslân

FRIESLAND - Jongeren wijzen populaire alcoholverstrekkers aan en mystery kids laten zien dat circa twee van de drie alcohol aankooppogingen in Fryslân lukt.

IMF-subsidie voor 29 projecten in Noordoost Fryslân

REGIO - Het Iepen Mienskipsfûns Noordoost Fryslân verstrekt in de derde tender van 2019 subsidie aan 29 initiatieven vanuit de mienskip. Alle projecten samen zorgen voor een totale investering van bijna € 1,4 miljoen euro in de leefbaarheid van deze regio.

Brommels! is Friese Parel van het Platteland

REGIO - Bramenfestijn Brommels! is door de P10, het netwerk van grote plattelandsgemeenten, verkozen tot 1 van de 20 'Parels van het Platteland'. Het bramenfestijn uit de Noardlike Fryske Wâlden dong mee naar de Henk Aalderink prijs.

Sinterklaas komt aan in Camminghaburen

Sinterklaas komt aan in Camminghaburen

Pietendrumband in Leeuwarder Centrum

LEEUWARDEN - Pietendrumband de Marko's was zaterdag te gast in het centrum van Leeuwarden. Samen met een grote groep twirlers/color guards lieten de pieten zich zien en horen.

Kidswandeling door de Alde Feanen bij Volle Maan

EARNEWALD -  Papa’s en mama’s van stoere avonturiers opgelet! Het is volle maan! Doe mee met een mysterieuze wandeling op vrijdag 13 december van 18.30-20.00 uur.

‘Friese musea een dag per maand gratis open’

LEEUWARDEN – De PvdA, GrienLinks en D66 pleiten samen voor een provinciale regeling om Friese musea een dag per maand gratis open te stellen.

Wetterskip Fryslân: zorgen voor een financieel solide basis

REGIO - Door klimaatverandering nemen weersextremen toe. Voor Wetterskip Fryslân zijn droge voeten in natte perioden en voldoende water in tijden van droogte een steeds grotere, maar ook duurdere uitdaging.

Fries verzetsmuseum gaat drie weken dicht vanwege herinrichting

LEEUWARDEN - Het Fries Verzetsmuseum gaat vanaf maandag 2 december drie weken dicht vanwege een herinrichting. Om het museum toegankelijker en voor een breder publiek aantrekkelijk te maken wordt de vaste presentatie aangepast.

‘Verbeter toegankelijkheid van Fries busvervoer’

LEEUWARDEN – De PvdA wil dat de provincie Fryslân strengere eisen stelt voor de toegankelijkheid van het Friese busvervoer. Statenlid Edou Hamstra dient woensdag voorstellen in om betaling in de Opstapper makkelijker te maken en reizen met het ov voor mensen met een beperking te verbeteren.

Gemeentehuizen in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel kleuren oranje

BUITENPOST / BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zeggen NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluiten zich dit jaar aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleuren beide gemeentehuizen van 25 november tot 10 december oranje.

Sinterklaas komt aan in De Falom en Broeksterwâld

DE FALOM / BROEKSTERWALD - De Falom en Broeksterwâld mochten zaterdagmiddag Sinterklaas en zijn Pieten welkom heten. Terwijl Pietendrumband de Marko's sfeervolle Sinterklaasliedjes speelde in de haven van De Falom, kwam de Sint per boot aan.

Pietendrumband bij intocht Lippenhuizen

LIPPENHUIZEN - Traditiegetrouw gaat Pietendrumband de Marko's voorop bij de Sinterklaasintocht in Lippenhuizen. De Goedheiligman had dit jaar een knalroze limousine als vervoersmiddel gekozen.

Fietspad Reitlânsfeart bij Ryptsjerk geopend

RYPTSJERK - Afgelopen donderdag, 21 november, is het fietspad langs de Reitlânsfeart tussen Ryptsjerk en Hurdegaryp geopend. Samen met de dorpsbelangen van Ryptsjerk en Hurdegaryp, CBS Alpha uit Ryptsjerk en Amber Vis opende wethouder Tytsy Willemsma het pad.


WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com