nieuws uit Tytsjerksteradiel en omstreken

Feest bij RTV Kanaal 30: dertig jaar in de lucht!

BURGUM – De lokale Omroep RTV Kanaal 30 is dit jaar 30 jaar in de lucht. Juist in dit jubileumjaar neemt de omrop haar nieuwe studio in gebruik. Reden voor feest op zaterdag 28 april in en rond de nieuwe locatie Glinstra State – Burgum.

Dertigste Feankeninginne opent watersportseizoen in Earnewâld

EARNEWALD - Het is een vaste traditie in Earnewâld: de inhuldiging van de nieuwe Feankeninginne op Koningsdag (voorheen Koninginnedag). Nadat de kersverse Feankeninginne de bel drie keer heeft laten rinkelen, is het watersportseizoen officieel geopend. Dit jaar viert Earnewâld op 27 april een jubileum, de Earnewâldster schone die dit jaar het kroontje mag dragen, mag zich de dertigste Feankeninginne noemen.

Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen bieden extra ondersteuning aan werkzoekenden  

BUITENPOST / BERGUM - De gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen zijn gestart met het bieden van extra ondersteuning aan inwoners die werk zoeken en een uitkering ontvangen anders dan een bijstandsuitkering.

Canadese bevrijders in Aldtsjerk

ALDTSJERK - Nog een keer wordt dit jaar een geweldig bevrijdingsfeest gevierd samen met acht Canadese veteranen en hun families. De Canadese veteranen met een gemiddelde leeftijd van 95 jaar worden door de stichting Canadian Liberators in samenwerking met Landgoed de Klinze speciaal van Canada naar Friesland gevlogen.

Nieuwe website Nationaal Park De Alde Feanen een “boppeslach”

EARNEWALD - Nationaal Park De Alde Feanen heeft haar nieuwe website gelanceerd: www.np-aldefeanen.nl . De website staat in dienst van de bezoeker en laat zien wat hij/zij allemaal kan doen in dit natuurgebied en de bijbehorende dorpen.

CDA, FNP en ChristenUnie gaan formeren in Tytsjerksteradiel

BURGUM - Op basis van de uitkomst van het informatieproces van de gemeente Tytsjerksteradiel gaan de fracties van CDA, FNP en ChristenUnie aan de slag met de formatie.

Integrale milieucontrole in Fryslân

FRYSLÂN - Door de gehele provincie Fryslân is donderdag door ruim veertig handhavers en agenten gecontroleerd. Daarbij was specifiek aandacht voor milieu, zoals het storten of verbranden van afval, dierenkwelling, visserijwetgeving en stroperij.

Woningen in Friesland voor gemiddeld € 3.705 boven de marktwaarde verkocht

REGIO - Landelijk werd in het eerste kwartaal van dit jaar 32% van de huizen boven de marktwaarde verkocht. Een succesvol bod lag gemiddeld € 4.750 boven de getaxeerde waarde.

Containerdrummers bij opening RTVKanaal30-studio

BURGUM - RTV Kanaal30 is dit jaar 30 jaar in de lucht. Juist in dit jubileumjaar neemt Dé Omrop fan 'e Wâlden haar nieuwe studio in gebruik. Reden voor feest op zaterdag 28 april in en rond de nieuwe locatie Glinstra State - Burgum.

Omrop Fryslân zoekt super-Friezinnen

REGIO - Voor het nieuwe programma 'Froulju fan Fryslan' is Omrop Fryslân op zoek naar bijzondere vrouwen. Omrop Fryslân roept iedereen op om een Friese powervrouw te nomineren van wie een standbeeld zou moeten worden gemaakt. Wie kent een super-Friezin?

Duurzame led-verlichting voor Gemeente Tytsjerksteradiel

BURGUM - Eind 2017 is de gemeente Tytsjerksteradiel grotendeels voorzien van duurzame led-verlichting. In een paar maanden tijd zijn 1915 conventionele lampen omgebouwd naar led-lampen.

Nieuwe houtversnipperaar voor Tytsjerksteradiel

BURGUM - De gemeente Tytsjerksteradiel heeft haar hand ingevoerde houtversnipperaars vervangen voor een nieuwe compacte kraan ingevoerde Chippercombi met hoogkipsysteem. De nieuwe machine is behendig en voldoet aan de nieuwste Arbo eisen.

Basisscholen Burgum leggen krans bij herdenkingsmonument Kruiskerk

BURGUM - Vrijdag 13 april hebben leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen uit Burgum een krans bij het herdenkingsmonument bij de Kruiskerk gelegd. Basisscholen ’t Partoer, De Arke, De Reinbôge en AZC school Papillio deden mee aan de herdenkingsdienst.

Vaarexcursie reeën spotten in de Alde Feanen

EARNEWÂLD – Ga eropuit in de Friese natuur en geef je op voor deze vaarexcursie van It Fryske Gea in natuurgebied Nationaal Park de Alde Feanen. Wanneer? Zaterdag 21 april van 19.00 – 21.00 uur.

Nieuw Streekpad Noardlike Fryske Wâlden feestelijk geopend

EASTERMAR - Wandelaars kunnen vanaf nu genieten van een nieuw bewegwijzerd wandelpad door het coulisselandschap van Noordoost-Fryslân. Op donderdag 12 april is in Eastermar het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden officieel in gebruik genomen en de bijbehorende wandelgids gepresenteerd.

Reserveerlijn Jobinder gratis

REGIO - Het telefonisch boeken van een rit bij Jobinder is vanaf 1 mei 2018 gratis. Gebruikers kunnen met terugwerkende kracht vanaf de start op 8 januari 2018 compensatie aanvragen voor de reeds gemaakte belkosten. Hiervoor kunnen ze het formulier invullen op de website van Jobinder of telefonisch via de Mobiliteitscentrale (0900 – 40 50 500).

Scholieren CSG Liudger stellen eigen museum samen uit collectie Observeum Museum & Sterrenwacht

BURGUM - Nieuw publiek bereiken met pop-up musea in scholen, dat doen verschillende musea gedurende de Nationale Museumweek. Woensdag werd met voorwerpen uit het Observeum een pop-up museum geopend in CSG Liudger te Burgum. De leerlingen noemen de tentoonstelling 'De Wereld door de jaren heen in Burgum'.

Broedvogelmonitoring en nestkastonderzoek

REGIO - De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is een agrarische natuur- en landschapsvereniging met bijna 800 leden waarvan een groot deel agrarisch natuur- en landschapsbeheer uitvoert. De vereniging is actief in vijf gemeenten in Noordoost-Fryslân en zet zich onder ander in voor collectief weidevogelbeheer en landschapsbeheer.

Fietspad met een speciale topping

TYTSJERK - Fryslân blijft innoveren op infragebied. Dinsdagochtend kreeg het fietspad tussen Leeuwarden en Tytsjerk, langs de N355, een bijzondere toplaag. Het fietspad was toe aan een opknapbeurt. Daarnaast was er de wens om het fietspad te verbreden. In plaats van gewoon een nieuwe laag asfalt aan te brengen, daagde de provincie Fryslân de markt uit om met een duurzaam alternatief te komen.

Color Guards gezocht

BURGUM - Color Guard Burgum heeft twee enthousiaste groepen Color Guards. Er is een groep vanaf 5 jaar die meedoen aan de Cadet Class en een groep vanaf 11 jaar die nu meedoen in de Junior Class.

Primeur: fietspad bij Tytsjerk krijgt 'white topping'

TYTSJERK - Fietsers komen straks tussen Leeuwarden en Tytsjerk over een bijzonder stukje fietspad. Bovenop het bestaande fietspad, komt aanstaande dinsdag een wit laagje met de naam White Topping. Medewerkers van de provincie vertellen dinsdag wat er speciaal is aan deze werkwijze. 

Feest bij RTV Kanaal 30: dertig jaar in de lucht!

BURGUM - De lokale Omroep RTV Kanaal 30 is dit jaar 30 jaar in de lucht. Juist in dit jubileumjaar neemt de omrop haar nieuwe studio in gebruik. Reden voor feest op zaterdag 28 april in en rond de nieuwe locatie Glinstra State - Burgum.

Gitaarconcert Wâldsang

VEENWOUDEN - Op vrijdag 13 april om 19.30 uur treden akoestische gitaarleerlingen van cultuurcentrum de Wâldsang van de docenten Rob Nijboer en Egbert Reidinga op in Veenwouden.  Iedereen is welkom en de entree is gratis.

XL-beleving op het water in de Alde Feanen

EARNEWÂLD – Ga eropuit in de Friese natuur en geef je op voor deze Extra Leuke en Extra Lange vaarexcursie van It Fryske Gea door Nationaal Park de Alde Feanen. Wanneer? Zaterdag 14 april van 10.30 – 13.30 uur.

WoonFriesland moderniseert en verduurzaamt 30 huurhuizen in Noardburgum

NOARDBURGUM - WoonFriesland is gestart met het verbeteren van 30 huurwoningen aan de Hanegraaffweg in Noardburgum. 20 van de 30 huizen worden zowel van binnen als van buiten aangepakt. Het doel hiervan is om de kwaliteit en het wooncomfort op het niveau te brengen dat WoonFriesland haar huurders wil bieden.

Friese huisartsen zoeken nieuwe huisartsen

REGIO - Hoe krijgen we jonge huisartsen naar Fryslân? Zittende huisartsen in de provincie hebben steeds vaker moeite opvolging te krijgen voor hun praktijk. De Friese Huisartsenvereniging luidt de noodklok. Ook de provincie maakt zich zorgen over de beschikbaarheid en spreiding van de huisartsenzorg. De campagne ‘11huisartsen’ moet het tij keren.

Jeugdsportfonds Friesland gaat verder als Jeugdfonds Sport Friesland

REGIO - Het Jeugdsportfonds Friesland gaat vanaf 3 april verder als Jeugdfonds Sport Friesland. Aan de missie en werkwijze verandert niets. De naamswijziging komt voort uit de landelijke fusie tussen Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds naar Jeugdfonds Sport&Cultuur.

Toerisme Nationaal Park De Alde Feanen bereidt zich voor op zomer

GROU - Maandagavond 9 april organiseert Nationaal Park De Alde Feanen een informatieavond en foldermarkt in Herberg Oer 't Hout in Grou. Toeristische ondernemers en belanghebbenden worden bijgepraat over de stand van zaken van het park.

Oldehovekapel Egerländer Voorjaarsconcert

TYTSJERK - "Mooi weer en lange dagen." Met het Voorjaarsconcert, vol prille polka's en frisse walsen, wensen de muzikanten van de Oldehovekapel u voor het komende voorjaar en de zomerperiode vele zonnige dagen toe. Vanaf 15.00 uur bent u weer van harte welkom in Dorpshuis Yn 'e Mande te Tytsjerk.

Grote belangstelling voor het bezoeken van een gasloze woning

REGIO - Gastvrije huiseigenaren vertellen hun ervaringen met energiebesparende maatregelen tijdens een thematour. Er is een enorme belangstelling voor de waardevolle verhalen die worden gedeeld over gasloos wonen, warmtepomp, isoleren of het realiseren van een Nul-op-de-Meter woning.

Oproep aan Friese vrijwilligers: Kies jouw gratis workshop

LEEUWARDEN – Vrijwilligers kunnen bij de Vrijwilligers Academie Fryslân (VA Fryslân) nu gratis een workshop of training volgen. De provincie Fryslân stelt hiervoor vouchers beschikbaar, die Friese vrijwilligers in kunnen zetten voor de workshop of training van hun keuze.

Jeugd massaal op zoek naar Paaseitjes bij Glinstra State

BURGUM - Net als vorig jaar organiseerden De Marko's een gezellige Paasspektakel op Landgoed Glinstra State in Burgum. Op een zonnige stille zaterdag was de jeugd van Burgum en omstreken op zoek naar de lekkere eitjes.

Workshop Lekkers uit de Natuur bij de KrûdWiizer

NOARDBURGUM - De KrûdWiizer in Noardburgum houdt zaterdag 7 april van 10.30 tot 13.30 uur een workshop Lekkers uit de Natuur.

Overeenkomst snel internet Kabelnoord en provincie

REGIO - Donderdag ondertekenden Kabelnoord, provincie Fryslân, BNG Bank en ABN AMRO leningsovereenkomsten voor snel internet in de buitengebieden van Fryslân.

Symposium in Burgum over autisme en vrouwen

BURGUM - In restaurant De Pleats in Burgum wordt woensdagmiddag 4 april een symposium gehouden met als onderwerp autisme en vrouwen, georganiseerd door ATN Friesland, NVA regio Friesland en AKT-diel.

Vanwege Pasen geen luchtalarm

REGIO - Op maandag 2 april 2018 gaan er, omdat het dan Tweede Paasdag is, om 12.00 uur geen sirenes af voor het maandelijkse proefalarm. 

Wâldrock reünie bij Omrop Fryslân

LEEUWARDEN - Het beroemde festival Wâldrock, dat 30 jaar geleden voor het eerst werd gehouden, komt voor één keer terug bij Omrop Fryslân. Het Noardewyn Live podium van Omrop Fryslân staat op het bevrijdingsfestival in het teken van Wâldrock. De Wâldrock reünie is op 5 mei de hele dag te volgen bij Omrop Fryslân op radio, televisie en online.

Hulp gezocht bij voorstelling over de Noardlike Fryske Wâlden

EASTERMAR - Vereniging Noardlike Fryske Wâlden is op zoek naar mensen die willen helpen bij een voorstelling over het Nationaal Landschap. Van jong tot oud, klusjesmannen, boeren en boerinnen, dansers en danseressen,  toneelspelers en verkeersbegeleiders. Iedereen mag mee doen!

Dekens voor De Pleats en Oranje Ferbynt in kader van De Grootste Gehaakte Deken

BURGUM - In het kader van ‘Samen’ en ‘Verbinding’ bestelden in Burgum zowel restaurant De Pleats als Oranje Ferbynt een logodeken bij de vrijwilligsters die meehaken aan De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. Vrijdag werden beide dekens overhandigd.

Pandoer in Kruiskerk Burgum

BURGUM - Op zondag 8 april zal Pandoer, samenspelgroep van cultuurcentrum De Wâldsang voor mensen met een verstandelijke beperking, een concert geven in de Kruiskerk te Burgum, aanvang 15.00 uur.

Gjalt Benedictus informateur in Tytsjerksteradiel

BURGUM - Het CDA is bij de raadsverkiezingen van afgelopen woensdag weer de grootste partij in Tytsjerksteradiel. De heer Gjalt Benedictus uit Garyp is door CDA-lijsttrekker Gelbrig Hoekstra gevraagd om als informateur op te treden bij de gesprekken die hij komende week zal voeren met de lijsttrekkers van de zeven partijen in de raad van Tytsjerksteradiel.

Paasspektakel in Burgum

BURGUM - Pas op dat je zaterdag 31 maart niet over de Paashazen struikelt in Burgum, want er is werkelijk geen Paashaas die het spektakel in het centrum – van 13.00 tot 17.00 uur - wil missen.

Eerste kievitsei Tytsjerksteradiel gevonden

SKÛLENBOARCH - Rinze van der Ploeg (22-06-1968) uit Kootstertille heeft vrijdag 23 maart het eerste kievitsei van Tytsjerksteradiel gevonden. Hij vond het ei om 14.40 uur nabij Skûlenboarch.

Doe mee met Vier De Alde Feanen

EARNEWÂLD –In Nationaal Park De Alde Feanen vindt in het weekend van 25 tot en met 27 mei Vier De Alde Feanen plaats. Voor dit weekend organiseren ondernemers, musea en bewoners van het gebied gratis activiteiten om bezoekers te laten genieten van de natuur.

Watersportseizoen barst los

REGIO - Dit jaar kunnen watersporters nóg eerder het water op. Normaal start het vaarseizoen op 1 april, maar dit jaar komen de bruggen en sluizen morgen - op 24 maart - al in beweging.

CDA het grootste in Tytsjerksteradiel

BURGUM - Tijdens de verkiezingsavond van de gemeente Tytsjerksteradiel op woensdagavond 21 maart zijn de voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt. Het opkomstpercentage in Tytsjerksteradiel was 60,39 %.

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden voorstander van grondgebondenheid

REGIO - De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is een voorstander van grondgebondenheid. De vereniging vindt het dan ook van belang te komen tot een goede en werkbare invulling van dit begrip.

CDA Tytsjerksteradiel wil in alle dorpen betaalbaar wonen voor jongeren

BURGUM - Het CDA Tytsjerksteradiel wil dat jongeren in alle dorpen in de gemeente Tytsjerksteradiel de kans krijgen betaalbaar te wonen en dat ouderen langer kunnen blijven wonen in levensloopbestendige woningen.

Yn it Skaad fan ‘e Toer

RYPTSJERK - Yn it Skaad fan ‘e Toer is één van de tweeëndertig manifestaties die in 2018 gaan plaatsvinden in het kader van het project Under de Toer ter gelegenheid van LF2018.

Autismeweek 2018 in de regio

BURGUM / DRACHTEN - Luisteren naar autisme is het thema van de Autismeweek 2018, die wordt gehouden van 31 maart tot en met 7 april. Ook in Burgum en Drachten worden activiteiten georganiseerd door ATN Friesland, NVA regio Friesland en AKT-diel, en combinaties van deze drie organisaties.

Minister Grapperhaus met CDA op campagne in Surhuisterveen en Burgum

SURHUISTERVEEN / BURGUM - Op zaterdag 17 maart bracht minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen een bezoek aan Surhuisterveen en Burgum.

Bij volle maan varen door de natuur

EARNEWÂLD – Ga eropuit in de Friese natuur en geef je op voor deze vaarexcursie van It Fryske Gea in natuurgebied Nationaal Park De Alde Feanen. Wanneer? Zaterdag 31 maart van 19.30 – 21.30 uur.

Noordoost Fryslân aan de slag met het veldlaboratorium 'Fjildlab'

REGIO - Op initiatief van de regio Noordoost Fryslân wordt er door de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW), Van Hall Larenstein (VHL) en Ondernemersfederatie Noordoost Friesland (ONOF) gewerkt aan een verbreding van het project 'Fjildlab Noordoost Fryslân'.

Minister Grapperhaus bezoekt Surhuisterveen en Burgum

SURHUISTERVEEN / BURGUM - Zaterdag 17 maart brengt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen een bezoek aan Surhuisterveen en Burgum. 

Fairtrade certificaat voor Halte | It Griene Nêst in Sumar

SUMAR -  Op dinsdag 13 maart 2018 ontving Halte | It Griene Nêst uit handen van wethouder Ellen Bruins Slot het Fairtrade certificaat. De Halte is een lunchroom gevestigd op It Griene Nêst aan de Boswei in Sumar.

Project Amargi van start in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen

BURGUM - Maandag 12 maart vond in Glinstra-state in Burgum de startbijeenkomst van het project Amargi plaats. Het project richt zich op het voorkomen van betalingsachterstanden of nog ergere financiële problemen bij inwoners.

Beleef de Alde Feanen al peddelend vanuit je kano

EARNEWÂLD – Ga eropuit in de Friese natuur en geef je op voor deze kano-excursie van It Fryske Gea in natuurgebied Nationaal Park De Alde Feanen. Wanneer? Zaterdag 24 maart van 07.00 – 10.00 uur.

GGD Fryslân onderzoekt gezondheid van Friese kinderen

FRYSLÂN - GGD Fryslân start vanaf deze maand met het onderzoeken hoe gezond de Friese kinderen zijn. Daarvoor nodigde zij afgelopen week (begin maart) Friese gezinnen uit om deel te nemen aan het onderzoek, de zogenaamde Kindmonitor.

CDA roept kabinet op nu te investeren in lokale omroep

DE WESTEREEN / BURGUM - Het kabinet moet in het belang van de democratie nu investeren in de lokale omroep. Als het te lang wacht gaan de goede initiatieven die er nu al zijn onderuit. Dat stelt het samenwerkings- en coördinatieorgaan voor de lokale publieke omroep NLPO.

Tytsjerksteradiel is goed leefbaar voor de bij

HURDEGARYP -Vrijdag 9 maart ondertekende wethouder Ellen Bruins Slot het convenant Bijvriendelijk handelen. De gemeente legt daarmee vast dat zij ervoor zorgt dat bijen in Tytsjerksteradiel goed kunnen leven. De ondertekening was in de Dorpstuin in Hurdegaryp. 

17e Biddle Survivalrun groot succes

KOOTSTERTILLE - De 17e editie van de Biddle survivalrun werd zondagochtend 11 maart geopend door wethouder Jouke Spoelstra. “Achtkarspelen is een echte sportgemeente, de survivalrun in Kootstertille is qua sport één van de kroonjuwelen”. Meer dan 1500 deelnemers gingen de strijd aan tegen de elementen.

D66 Tytsjerksteradiel wil meer inspraak met burgers

BURGUM - D66 vindt dat er meer inspraak en samenwerking met burgers moet komen in Tytsjerksteradiel. Dit meldt D66 voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, waar de partij sinds 8 jaar weer aan mee doet.

De Marko's organiseren een bingo

EASTERMAR - Twee keer per jaar klinkt er op vrijdagavond BINGOOOOOO door Herbergh de Parel in Eastermar. De negende editie is op vrijdag 16 maart vanaf 20:00 uur.

Auto in de sloot door spookrijder

BURGUM - Donderdagavond omstreeks 21:45 uur is een auto van de Centrale As geraakt. De oorzaak hiervan was dat de bestuurder uit moest wijken voor een spookrijder. 

Politieke avond met CDA-lijsttrekkers in De Kruisweg

DAMWÂLD - De CDA-afdelingen Dantumadiel en Tytsjerksteradiel organiseren op maandag 12 maart van 19.30 - 22.00 uur een politieke avond in De Kruisweg, Haadwei 42 in Damwâld. Belangstellenden zijn van harte welkom. 

Gratis compost voor inwoners Tytsjerksteradiel

SUMAR - Zaterdag 17 maart kunt u, als inwoner van Tytsjerksteradiel, gratis compost ophalen. Dit kan tussen 8.00 en 12.00 uur op het composteerterrein aan de Solcamastraat in Sumar.

De verkiezingsuitslag live bij Omrop Fryslân

FRYSLÂN - Met het programma 'Fryslân Kiest' brengt Omrop Fryslân iedereen als eerste op de hoogte over de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Op die dag zijn er door het hele land verkiezingen. In Fryslân gaat het om verkiezingen in 14 gemeenten.

CDA op pad in teken van duurzaamheid

REGIO - CDA Tytsjerksteradiel wil dat duurzaamheid en de circulaire economie met een stevige ambitie worden aangepakt door de gemeente. Om een goed beeld te krijgen van wat er al wordt gedaan door burgers en bedrijven maken de CDA’ers, samen met Gedeputeerde Sietske Poepjes, een rondreis door de gemeente.

Friese laaggeletterden strijden voor duidelijke taal

REGIO - Friesland doet mee in de strijd tegen laaggeletterdheid. Met z’n allen kunnen we laaggeletterden helpen om te winnen. Hoe? Door te stemmen op het plan van de Friese laaggeletterden die meedoen aan de wedstrijd op www.telmeemettaal.nl.

Hartverwarmend: Koek en Zopie van de ChristenUnie

RYPTSJERK - ChristenUnie Tytsjerksteradiel gooide met plezier haar campagneplanning om, toen bleek dat er begin maart geschaatst kon worden op natuurijs. Met hun opvallende blauwe caravan installeerde het team zich bij de Ryptsjerksterpolder, waar op donderdag en zaterdag in totaal ruim honderd liter warme chocolademelk werd uitgedeeld.

Friezen nemen zich het vaakst voor om belastingaangifte vóór 1 april te doen

FRYSLÂN - Vanaf vandaag tot 1 mei kunnen Nederlanders weer hun belastingaangifte doen, waaronder een groot aantal Friezen. Om dit eenvoudiger te maken zijn veel gegevens voor particulieren al vooraf ingevuld. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders (83,3%) die zelf de aangifte doet, waardeert dat zeer.

Fryslân bereidt zich voor op einde vorstperiode

FRYSLÂN - Het einde van de vorstperiode is in zicht. Na het weekend wordt het vaarverbod opgeheven en start Wetterskip Fryslân voorzichtig met de bemaling van de polders. 

Cursusdag ‘Energie van de maan’ bij de KrûdWiizer

NOARDBURGUM - KrûdWiizer, de Praktijk voor Kruiden en Natuurlijke Gezondheid in Noardburgum, start het voorjaar met een aantal interessante kruidenavonden en cursussen.

De Boekenweek 2018 viert de natuur

REGIO - Het thema van de 83ste Boekenweek, die van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018 plaatsvindt, is Natuur. Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk, Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay 2018.

Voorjaarsvakantietraining Color Guards

BURGUM - In de voorjaarsvakantie stond er een gezellige trainingsmiddag voor de Color Guards op het programma. Buiten was het ijzig koud, maar binnen liepen de temperaturen snel op!

Zondagmiddagwandeling door de Alde Feanen

EARNEWÂLD –Ga eropuit in de Friese natuur en geef je op voor deze zondagmiddagwandeling van It Fryske Gea in natuurgebied Nationaal Park De Alde Feanen. Wanneer? Zondag 4 maart van 14.00 – 16.00 uur.

Ganzenverjaagteams van start

REGIO - Op 1 maart 2018 starten Friese wildbeheereenheden met ganzenverjaagteams. Deze verjaagteams ondersteunen boeren bij het verjagen van ganzen. Dit moet ertoe leiden dat ganzen minder schade aanrichten aan gewassen. De teams zijn actief tot 1 juni 2018.

Jeugdleden De Marko's op zoek naar de grutto

LEEUWARDEN - De jeugdleden van De Marko's bezochten op de eerste dag van de voorjaarsvakantie Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Hier bekeken ze onder andere Het Grote Gruttotheater. 

De Seniorenraad en KEaRN Welzijn helpen bij digitale belastingaangifte

BURGUM - De Seniorenraad en KEaRN Welzijn bieden 60+ers in Tytsjerksteradiel (met AOW en klein pensioen) hulp bij het invullen van hun belastingaangifte.

Eerste artiest Admiraliteitsdagen 2018 bekend: Dré Hazes

DOKKUM - Op zaterdag 8 september komt André Hazes junior naar de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Voor zijn optreden is  's avonds plek voor ruim 10.000 fans. Wij stellen dat hij de Elfstedenstad bijna als Amsterdam-noord kan zien. Eigenlijk is het dus al een halve thuiswedstrijd voor Dré.

De Marko's verhuizen

BURGUM - Zaterdag werden de instrumenten, attributen, vlaggen en twirlingspullen verhuisd van Kiehool naar Glinstra State in Burgum. 

Derde editie Metalslag: eerste metalconcert in vernieuwde Glinstra State

BURGUM - Van oudsher een beproefd concept en sinds enkele jaren weer op de agenda van Kiehool: Metalslag. De derde editie van deze vernieuwde versie vindt plaats op 3 maart in de grote zaal van Glinstra State, waar de activiteiten van Kiehool vanaf nu plaats gaan vinden.

Fryslân treft gezamenlijk voorbereidingen op komende vorstperiode

FRYSLÂN – In het belang van een voorspoedige ijs aangroei hebben de Friese partners (Provincie, waterschap en ijsbond) de krachten gebundeld. Wetterskip Fryslân zet vanaf nu de meeste gemalen stil.

Voorlopig nog geen snelvaren op de Burgumer Mar

BURGUM - Gedeputeerde Staten zijn positief over snelvaren op de Burgumer Mar, maar geven voorlopig nog geen groen licht. De provincie wil eerst goed in kaart brengen wat het gaat betekenen voor de natuur, de veiligheid en omwonenden.

Partijen bekrachtigen samenwerking in project ‘Better Wetter’

EARNEWÂLD – Op donderdag 22 februari hebben negen partijen bij Galerie Koopmans in Earnewâld de handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst “Better Wetter’.

Winterwandeling door de Lytse Mear met broodjes bakken

EARNEWÂLD –Plan een natuurdate en geef je kleine speurneus op voor deze leerzame en leuke jeugdexcursie van It Fryske Gea in natuurgebied Nationaal Park De Alde Feanen. Wanneer? Donderdag 1 maart van 14.00 – 16.00 uur.

Vaarverbod op kleinere vaarwegen

FRYSLÂN - Om de aangroei van ijs te bevorderen geldt er vanaf zaterdag 24 februari 17.00 uur een vaarverbod in Fryslân. Dit verbod geldt voor vaarten en sloten. Aannemers worden verzocht om hun drijvend materiaal te verwijderen.

Kruidenavonden bij de KrûdWiizer

NOARDBURGUM - KrûdWiizer, de Praktijk voor Kruiden en Natuurlijke Gezondheid in Noardburgum, start het voorjaar met een aantal interessante kruidenavonden en cursussen.

Speciale actieweek in museum en sterrenwacht 'Observeum' Burgum!

BURGUM - De vakantie begint voor de basisscholen natuurlijk al op vrijdagmiddag 23 februari. Vandaar dat het 'Observeum'  aan de Menno van Coehoornweg in Burgum vanaf die datum tot en met 3 maart een actieweek heeft met twee grote evenementen.

Verkiezingsmarkt Tytsjerksteradiel geopend

BURGUM - Lijsttrekkers van de zeven deelnemende politieke partijen in Tytsjerksteradiel openden maandagavond de verkiezingsmarkt op het gemeentehuis. Dit was de start van de verkiezingscampagne in Tytsjerksteradiel.

Live kijken naar broedende zeearenden in Alde Feanen

EARNEWÂLD –Maandag 19 februari zijn tijdens het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1 de camera’s van Beleef de Lente aangezet. Zo kan iedereen de komende maanden live meegenieten met het liefdesleven van onder meer de bosuil, steenuil, slechtvalk en ooievaar. Nieuw dit jaar is een camera in het nest van een paartje zeearenden in Nationaal Park de Alde Feanen van It Fryske Gea.

ChristenUnie deelt groot aantal blauwe tulpen uit

REGIO - ‘Wie is voor u van grote waarde?’ Met deze vraag ging de ChristenUnie de straat op in Gytsjerk, Hurdegaryp, Burgum en Garyp. Voorbijgangers konden mensen in hun omgeving nomineren voor een bijzonder bosje blauwe tulpen.

Nestkastjes timmeren voor stoere kids in Earnewâld

EARNEWÂLD – Plan een natuurdate en geef je jonge avonturier op voor deze stoere jeugdexcursie van It Fryske Gea in natuurgebied het Nationaal Park De Alde Feanen. Wanneer? Dinsdag 27 februari van 14.00 – 15.30 uur.

Politie zoekt getuigen steekincident Burgum

BURGUM - Bij een steekincident aan De Yp in Burgum is een 36-jarige man uit Dokkum gewond geraakt. De politie heeft een man en een vrouw aangehouden.

Succesvolle start Innovatiecluster Bouw Noordoost Fryslân

REGIO - Om de bouwsector in Noordoost Fryslân een impuls te geven, hebben negen bedrijven uit die regio zich verenigd in het Innovatiecluster Bouw Noordoost Fryslân.

Eerste exemplaar wandelgids Streekpad Noardlike Fryske Wâlden uitgereikt

LEEUWARDEN - Woensdag 14 februari is in het Provinciehuis in Leeuwarden de eerste wandelgids van het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden uitgereikt. Uit naam van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden en stichting Wandelnet overhandigde Joop Atsma, ambassadeur van het gebied, de nieuwe wandelgids aan Gedeputeerde Johannes Kramer.

Open dag Odensehuis Burgum

BURGUM - Dinsdag 20 februari heeft het Odensehuis Burgum een open dag. Het Odensehuis is een inloophuis voor mensen met (beginnende) dementie en naasten zoals: de partner, (klein)kinderen, mantelzorgers, buren en buurtbewoners. De hele dag mag iedereen een kijkje komen nemen.

Rietsafari voor kids door het Wikelslân

EARNEWÂLD – Plan een natuurdate en geef je jonge avonturier op voor deze leerzame en leuke jeugdexcursie van It Fryske Gea in natuurgebied het Nationaal Park De Alde Feanen. Wanneer? Dinsdag 27 februari van 10.00 – 12.00 uur.

Lijsttrekkers openen verkiezingsmarkt Tytsjerksteradiel

BURGUM - Maandag 19 februari is de start van de verkiezingscampagne in Tytsjerksteradiel. Lijsttrekkers van de zeven deelnemende politieke partijen in Tytsjerksteradiel openen deze avond de verkiezingsmarkt.

Wessel Boomsma nieuwe uitbater 't Roodhert

BURGUM - Het was een bijzonder moment. Om middernacht in de afgelopen oudjaarsnacht, op zijn 27e verjaardag, nam Wessel Boomsma het roer over van Ymkje en Henk de Bruin. Sinds 1 januari jongstleden runt hij samen met het bestaande personeel Hotel Café Restaurant ’t Roodhert, zoals de officiële benaming al sinds jaar en dag luidt.


WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com