nieuws uit Tytsjerksteradiel en omstreken

Prachtig onthaal wandelaars Hurdegaryp

HURDEGARYP - Deze week werd opnieuw de wandeldriedaagse in Hurdegaryp georganiseerd. Op de slotavond trokken de wandelaars vol enthousiasme langs een defilé met Drumband de Marko's en de twirling- en Color Guardgroepen.

Dit zijn de finalisten van het Sjongfestival 2018

REGIO - Wie wordt dit jaar de winnaar van het Sjongfestival? Vrijdag 29 juni komen we dat te weten, want dan wordt de grote finale gehouden. Dit jaar is alles anders dan normaal, groter en met nieuwe elementen. Zo wordt de finale gehouden op het Wilhelminaplein in Leeuwarden en hebben de scholen de tekst van hun liet zelf geschreven. De finale begint om 14.30 uur op het podium van CityProms.

Basisschoolleerlingen maken kennis met techniek

NOARDBURGUM - Technetkring Tytsjerksteradiel organiseert op vrijdag 22 juni en zaterdag 23 juni een groot techniekevenement voor basisschoolleerlingen uit de gemeente. Dit evenement ‘Technics4U’ vindt plaats in Energie Centrale van Engie bij Noardburgum en speelt in op de toenemende vraag aan technisch geschoold personeel. Onderwijswethouder Andries Bouwman geeft vrijdag 22 juni om 9.00 uur het startschot voor het evenement.

Wâldsang uitvoeringen piano

OENKERK - Leerlingen van Stella Boggia laten horen wat ze kunnen. Bij goed weer lekker buiten, in de tuin van CBS De Paadwizer in Oenkerk. En anders binnen. De entree is gratis. Welkom!

Bijzondere vogelkijkhut van It Fryske Gea in Alde Feanen door brand verwoest

EARNEWALD - Zaterdagavond is een vogelkijkhut van It Fryske Gea bij de Grutte Krite in de Alde Feanen door brand volledig verloren gegaan. De houten hut die daar speciaal op palen in het water was neergezet voor de observatie van aalscholvers die daar in een kolonie broeden, was alleen met een boot bereikbaar. Omdat het een bijzondere locatie betreft, noemt It Fryske Gea het een groot verlies.

Muziek als medicijn bij de hortus van Fryslân in Buitenpost

BUITENPOST - Last van slapeloosheid? Overgewicht? Wintertenen? Humeurigheid, angst, vermoeidheid of een laag libido? Het spreekuur van het Rodion Trio is doorgaand geopend. Op zondag 24 juni 2018  om 13.30 uur spelen de leden van het Rodion Trio met hun muzikale dokterstas middenin de Geneeskruidentuin van De Kruidhof.

Publiek rijen dik bij slotavond wandelvierdaagse Burgum

BURGUM - Vrijdagavond stond de slotavond van de avondvierdaagse in Burgum op het programma. Net als vorig jaar verzamelden de wandelaars zich dit jaar weer bij Zorgcentrum Berchhiem. Hier werden ze begroet door Drumband de Marko's, twirlinggroepen en de Color Guardgroep.

Vier Boer & Breakfast geopend in de Noardlike Fryske Wâlden

REGIO - ‘Bijzonder, gastvrij genieten bij de boer!’ dat is het uitgangspunt voor het nieuwe concept ‘Boer & Breakfast’. Een initiatief van agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) om boerenbedrijven te stimuleren een overnachtingslocatie te starten naast het bedrijf.

Jonge havik bijna de wijde wereld in

EARNEWALD - De spanning stijgt in het haviksnest in De Alde Feanen. Vliegt de jonge havik straks uit het nest of blijft hij nog even in beeld? Vanaf januari is het nest online te volgen. Enorm veel natuurlijkhebbers zagen afgelopen maanden het wel en wee van de roofvogels Wie de jonge havik nog wil zien moet snel zijn kans pakken via www.itfryskegea.nl/webcam.

Nieuwe voorstelling van Douwstra, Smit en Wilkens

DRACHTEN/BURGUM/MARSSUM - De drie Friese singer/songwriters, Gurbe Douwstra, Marcel Smit en Piter Wilkens, staan ook het komend theaterseizoen met een nieuwe muzikale voorstelling op de podia in Fryslân. Na het succes van het gezamenlijke liedjesprogramma ‘Frisicana’ zijn Piter, Marcel en Gurbe opnieuw in hun persoonlijke muzikale archieven gedoken. Met ‘Frisicana II’, brengen de drie heren een geheel nieuwe avondvullende voorstelling.

Collectieve Inkoop Zonnepanelen Vereniging Eigen Huis van start

FRIESLAND - Deze week start de Collectieve Inkoop Zonnepanelen van Vereniging Eigen Huis in de Noordelijke provincies van Nederland. Alle inwoners van Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland kunnen zich gratis en vrijblijvend inschrijven voor de actie.

50.000ste bezoeker Eschertentoonstelling ontvangt originele Escher in Fries Museum

LEEUWARDEN - Iets meer dan een maand na de opening van Escher op reis ontving het Fries Museum in Leeuwarden vandaag de 50.000ste bezoeker. Julie en Robert Bloemer werden feestelijk ontvangen door directeur Kris Callens. Zij werden in het zonnetje gezet met een echte een prent van Maurits Cornelis Escher.

Jongvolwassenen hard nodig op de Waddeneilanden

FRIESLAND - In de afgelopen jaren is het aantal jongvolwassenen (18 tot 30 jaar) op de Friese Waddeneilanden toegenomen. Ook is door het aantrekken van de economie en de verlenging van het toeristenseizoen de werkgelegenheid gegroeid, wat gunstig lijkt voor de jongeren. De woningmarkt op de Waddeneilanden is echter een belemmering voor jongvolwassenen om zich (weer) op het eiland te vestigen.

Boeren onthullen informatiebord over plas-dras

NOARD-FRYSLÂN - Gert Jan Sijtsma heeft sinds deze week een informatiebord over plas-dras bij zijn boerderij staan. Dit is een initiatief van het Agrarisch Collectief Waadrâne. Op deze manier willen de boeren uitleggen wat voor effect zo’n plas-drasgebied op weidevogels heeft.

Publiek rijen dik voor avondvierdaagse Bakkeveen

BAKKEVEEN - Het publiek stond zaterdagavond rijen dik voor de slotavond van de wandelvierdaagse in Bakkeveen.  Naast De Marko's Burgum, die samen met de Color Guards van Nova liepen, gingen showbands uit Kootstertille, Ureterp en Grootegast voorop.

Naar een toekomstbestendig zorglandschap in Noordoost Fryslân

REGIO - “Dit is een mooi voorbeeld van hoe een faillissement met bijbehorende crisis uiteindelijk zorgt voor een nieuwe aanpak van de zorg in een krimpgebied. Dat kon alleen door goede samenwerking tussen gemeenten, De Friesland en de vangnetstichting.”, aldus directeur van De Friesland Zorgverzekeraar, Bert van der Hoek.

BIJzonder concert bij De Kruidhof

BUITENPOST - Op 21 juni 2018 vindt in De Kruidhof, de hortus van Fryslân, een wel heel bijzonder bijenconcert plaats. Het muziekstuk dat uitgevoerd wordt bestaat uit verzamelde geluiden en gegevens van hommelkasten in de hortus en scholen in Fryslân en Ostfriesland.

De Marko's voorop tijdens vierdaagse Burgum

BURGUM - Op vrijdagavond 15 juni gaat Drumband de Marko's voorop tijdens de slotavond van de wandelvierdaagse in Burgum. De Marko's, twirlingteam en color guards zullen de wandelaars rond 20.00 uur 'ophalen' bij het Berchhiem. Hierna volgt een route door het centrum van Burgum met als eindpunt Glinstra State.

Concert Canta Silva en gitaarduo

BURGUM - Canta Silva is het vrouwenkoor van cultuurcentrum de Wâldsang. Het staat onder leiding van docente en dirigente Jannie de Groot. Uitgevoerd worden werken uit de Engelse Renaissance, onder andere van de componisten John Dowland, Thomas Morley en John Gibbons.

Maandag 4 juni landelijk NL-Alert controlebericht

 Op maandag 4 juni 2018 om 12.00 uur verstuurt de overheid een NL-Alert controlebericht in heel Nederland. Als je het controlebericht ontvangt weet je zeker dat jouw mobiele telefoon juist is ingesteld.

De Marko's in jouw klas?

BURGUM - Dit schooljaar gaven De Marko's uit Burgum een serie gastlessen op OBS 't Partoer in Burgum. Ook volgend schooljaar gaan De Marko's verder met dit project. Hiervoor in de Burgumer muziekvereniging op zoek naar enthousiaste scholen waar we dit project kunnen uitvoeren. Heeft u interesse? Bel voor de mogelijkheden met voorzitter Freerk de Hoop op 06-41060676.

Natuur- en landbouworganisaties doen uniek natuuraanbod

FRYSLÂN - It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Bosgroep Noord-Oost Nederland, LTO Noord, Kollektivenberied Fryslân en de Friese Milieu Federatie doen provincie Fryslân het aanbod de Friese natuuropgave op zich te nemen.

Veel belangstelling eindavond vierdaagse Leeuwarden

LEEUWARDEN - Donderdagavond wandelden duizenden wandelaars onder goede weersomstandigheden de laatste kilometers van de avondvierdaagse van Leeuwarden.  De route ging over de Nieuwestad, Groentemarkt, Voorstreek en Rengerslaan naar de finish bij de Kinderboerderij. Naast Jong Pasveer uit Leeuwarden deed Drumband de Marko’s uit Burgum dit jaar voor de zevende keer mee aan één van de grootste wandelevenementen in de provincie.

Wâldsang cursus: Muziek op Schoot in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Muziek op Schoot is een cursus muziek voor kinderen tussen 8 maanden en 4 jaar. Er zal worden gezongen, gedanst, geluisterd naar prachtige muziek en worden gespeeld op instrumenten. Hierbij doet een (groot)ouder actief mee. Voor een fijn moment samen.

Swim2Play in zwembad De Wetterstins

BURGUM - De gemeente Tytsjerksteradiel is begin maart gestart met een pilot om basisscholen weer lessen in het zwembad aan te bieden. Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad hier geld voor beschikbaar gesteld. Wethouder Doeke Fokkema gaf vandaag samen met Eelke Hoekstra, directeur van basisschool De Reinbôge, het officiële startschot voor de pilot.

Vier De Alde Feanen: zonovergoten natuurfestival trekt duizenden bezoekers

EARNEWALD – Het natuurfestival Vier De Alde Feanen in Nationaal Park De Alde Feanen wist afgelopen weekend duizenden bezoekers naar het zonovergoten natuurgebied te trekken. Dankzij het prachtige zomerweer verplaatsten veel bezoekers van het natuurfestival zichzelf wande-lend of fietsend.

Negende Poddeloop met De Marko's

GYTSJERK - Voor de negende keer werd vrijdagavond de Poddeloop in Gytsjerk afgesloten. De feestelijke slotavond werd afgesloten met een rondgang door het dorp. Wat niet anders was dan de voorgaande jaren bij de avonddriedaagse was de bijdrage van Drumband de Marko's.

Johannes van der Wal wint tweede Fryske Frucht Appeltsje

HARKEMA - Johannes van der Wal uit Burgum is de winnaar van het tweede Fryske Frucht Appeltsje. Hij ontving de prijs uit handen van wethouder Jouke Spoelstra van de gemeente Achtkarspelen tijdens het Fryske Frucht Bloesemfeest dat werd gehouden in Openluchtmuseum en Themapark De Spitkeet in Harkema.

Blijdschap bij opening natuurfestival Vier De Alde Feanen

WARTEN/OUDEGA - ,,Ik bin sa bliid dat ik hjir bin.” Kinderen van SWS De Diamant in Oudega zongen tijdens de opening van Vier De Alde Feanen op de Activiteitenboerderij de Wartenster vrijdag over hoe blij ze zijn in dit natuurgebied te mogen opgroeien.

Regionale commissievergadering tweede landelijke primeur Noordoost Fryslân

NOORDOOST FRYSLAN - Voor de tweede keer binnen een jaar beleeft Noordoost Fryslân een landelijke primeur. Werd hier in juli vorig jaar de eerste regiodeal van Nederland ondertekend, nu is het de eerste regio waar bestuurders van gemeenteraden, Provinciale Staten en Wetterskip Fryslân gezamenlijk gaan vergaderen.

Brommels! 2018: Kom op verhaal!

REGIO - Kom ook lekker op verhaal. Heerlijk snoepen van zelfgeplukte zoete bramen bij de (bio)boer (gratis!). Tot je er helemaal paars van ziet. En tegelijk smullen van sappige volksverhalen uit de streek. Dat kan 25 en 26 augustus 2018 op het Wâldpyk bramenfestijn Brommels!

Wethouder zet medewerkers 'Kinderwoud' in het zonnetje

BURGUM - Wethouder Doeke Fokkema van Tytsjerksteradiel heeft donderdag 24 mei de pedagogisch medewerkers van Kinderwoud in het zonnetje gezet. Dat gebeurde tijdens zijn bezoek aan kinderopvanglocatie De Bistebus in Burgum. 'De medewerkers zetten zich hier dagelijks in voor het bevorderen van een gezonde leefstijl bij de kinderen van 0-12 jaar', aldus Fokkema.

Duurzaam wonen ervaren tijdens een thematour in Ryptsjerk

Voor iedereen die op zoek is naar kennis over energiebesparende maatregelen organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route in samenwerking met provincie Fryslân thematours. Op zaterdag 26 mei is de thematour ‘Stap voor stap naar energieneutraal’ in Ryptsjerk. Familie Visser laat tijdens een rondleiding zien hoe zij hun jaren ’90 woning hebben verbouwd naar een energieneutrale woning. Er is plek voor 6 geïnteresseerden om met de tour mee te gaan en meer te leren over isoleren, energie besparen en opwekken.

Op pad met de KrûdWiizer: ‘Wilde kruiden-wandelingen’

NOARDBURGUM - KrûdWiizer, de Praktijk voor Kruiden en Natuurlijke Gezondheid in Noardburgum, organiseert een aantal ‘wilde kruiden-wandelingen’. Onder leiding van Tjitske Postma ontdekken deelnemers welke wilde kruiden in onze eigen omgeving groeien.

De Marko's naar Scheveningen

SCHEVENINGEN - Op zaterdag 2 juni 2018 staat er voor De Marko's een bijzonder optreden in de agenda. De Burgumer drumband is uitgenodigd op te treden tijdens een muziekfestival ter ere van 200 jaar Scheveningen.

Open dag De Alde Feanen

EARNEWÂLD – It Fryske Gea en Nationaal Park de Alde Feanen organiseren op zondag 27 mei een open dag in en om het bezoekerscentrum te Earnewâld. Er zijn van 12.00 – 16.00 uur allerlei activiteiten voor jong en oud: broodjes bakken bij een kampvuur, knutselen, waterballen lopen, wandklimmen en lekker actief bezig zijn.

Steeds vaker Mysteryshoppers ingezet in Noardeast Fryslân

DOKKUM - In de regio Noordoost Friesland is steeds meer interesse in het huren van een mysteryshopper. Dat merkt het pas opgerichte bedrijf GuestSupport uit Dokkum. GuestSupport doet onderzoek voor bedrijven die de mening van hun klanten willen horen. “Er is een flinke groei van bedrijven die onze mysteryshoppers in willen zetten en als het zo doorgaat komen we mensen te kort”. Dat is opvallend, want tot een jaar geleden waren er juist meer mysteryshoppers dan bedrijven.

Stijging woninginbraken in Noordoost Fryslân

NOORDOOST FRYSLÂN - De politie ziet de afgelopen maanden een stijging van het aantal woninginbraken in Noordoost-Fryslân. Deze stijging is enigszins opmerkelijk omdat elders in Fryslân, maar ook landelijk, het aantal woninginbraken juist aan het afnemen is.

Geen taxus inzameling dit jaar

BURGUM - Taxus voor Hoop zamelt Taxussnoeisel in. De farmaceutische industrie produceert van deze grondstof op haar beurt medicijnen tegen kanker. Om de kwaliteit en de efficiency van de medicijnproductie zo hoog mogelijk te houden, wil de farmaceutische industrie vanaf dit seizoen precies weten waar haar grondstoffen vandaan komen.

Actuele Friese natuurbrandrisico op www.natuurbrandrisico.nl

REGIO - Vanaf 18 mei 2018 wordt op www.natuurbrandrisico.nl aangegeven wat het actuele natuurbrandrisico voor de provincie Fryslân is. Tot dusverre werd dat voor Fryslân nog niet aangegeven, omdat er in onze provincie nog geen meetstations stonden. In maart 2018 zijn in Beetsterzwaag en op Terschelling meetstations geplaatst. Vanaf 18 mei 2018 wordt daarom ook voor Fryslân het actuele natuurbrandrisico op de site getoond.

Landelijke actie NIX zonder ID op 17 mei van start

FRIESLAND - Van 17 mei tot 1 juni is de landelijke actie NIXzonderID. Deze periode wordt extra aandacht gevraagd voor het spontaan tonen van het ID door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak. Jonge kopers van drank of sigaretten hebben nog niet altijd hun ID bij de hand. Ook de Friese gemeenten en het platform Nuchtere Fries doen daarom mee aan deze actie mee.

Stichting Hulpgoederen Roemenië schenkt brandweerauto

GARYP/EARNEWÂLD - Woensdag is tijdens een feestelijke happening aan de burgemeester van de gemeente Voinesti een brandweerauto geschonken. De gemeente Voinesti ligt in één van de armste regio's van Roemenië. De stichting uit Garyp/Earnewâld steunt al 25 jaar grote projecten in een dorp in deze gemeente Schitu Stavnic.

Fries Museum eerder open wegens grote belangstelling Escher

LEEUWARDEN - Het Fries Museum gaat vanaf aanstaande zaterdag 19 mei een uur eerder open. Het museum besluit daartoe in verband met de grote belangstelling voor de tentoonstelling Escher op reis. Tijdens de meivakantie was de tentoonstelling op verschillende dagen volledig uitverkocht.

Wâldsangconcert: piano, saxofoon en fluit

VEENWOUDEN - Op woensdag 30 mei verzorgen piano-, saxofoon en fluitleerlingen van cultuurcentrum de Wâldsang een concert onder leiding van de docenten Margo Amse, Tineke Koops en Margo Amse. Dit vindt plaats in leslocatie de Mienskip in Veenwouden (Hoofdstraat 17).

Wilde bloemen helpen de bijen in Burgum

BURGUM - De werkzaamheden rondom Kansen in Kernen (KIK) in Burgum zijn in volle gang. De doorgaande provinciale weg wordt afgewaardeerd naar een dorpsstraat. Dit heeft gevolgen voor de verharding en het openbaar groen. Ook is er ruimte gemaakt voor nieuwbouw bij het Tjibbe Geartsplein in Burgum. Omdat er geen concrete plannen zijn voor nieuwbouw op korte termijn, is voorgesteld om de locatie in te zaaien met wilde bloemenzaad.

Startersavond voor beginnende ondernemers in Noordoost Fryslân

KOLLUM - Om succesvol te kunnen ondernemen, is het natuurlijk belangrijk om goed voorbereid van start te gaan! De zes gemeenten in Noordoost Fryslân die samenwerken binnen het samenwerkingsverband Netwerk Noordoost organiseren daarom opnieuw een startersavond voor beginnende ondernemers.

Subsidie voor bedrijfsvestiging of uitbreiding in Fryslân

REGIO - Ondernemers die hun bedrijf in Fryslân willen vestigen of Friese ondernemers die willen uitbreiden met nieuwe activiteiten, kunnen hiervoor vanaf 7 mei 2018 subsidie  aanvragen. De provincie stelt hiervoor € 675.000 beschikbaar. De regeling 'Vestiging en diversificatie' loopt tot en met 31 december 2019 en is een vervolg op de Vestigingsregeling Fryslân uit 2015.

Mienskipsprojecten ontvangen € 2.018,-

LEEUWARDEN - Vijf initiatieven uit de mienskip hebben woensdagavond 9 mei een bonus van € 2.018,- gekregen. Gedeputeerde Johannes Kramer reikte de cheques uit tijdens het wekelijkse avondprogramma 'Iepen UP Live' van Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018).

Opening Vier de Alde Feanen met prinses Irene

WARTEN - Nationaal Park De Alde Feanen is van 25 tot en met 27 mei met Vier de Alde Feanen de hoofdlocatie van het landelijke natuurfestival Fête de la Nature. Prinses Irene opent bij Activiteitenboerderij De Wartenster het evenement op vrijdag 25 mei om 16.00 uur.

Waylon toegevoegd aan artiesten line-up Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Onze Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival is er ook bij in Dokkum tijdens de Admiraliteitsdagen. Waylon, of Willem Bijkerk zoals de zanger in het dagelijks leven heet, staat op zaterdag 8 september op het hoofdpodium van het Kleindiep.

Steun voor weidevogelinitiatieven in Noardlike Fryske Wâlden

REGIO - Kansrijke weidevogelinitiatieven in Noordoost-Fryslân die geen provinciale vergoeding krijgen, komen in aanmerking voor steun van de agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW). De vereniging heeft een eigen budget voor weidevogelgebieden met plasdras en braakliggende stroken maïspercelen. Hier kunnen onder andere grutto’s en kieviten nestelen en jongen grootbrengen.

Nationale Molendag 2018

REGIO - Op zaterdag 12 en zondag 13 mei 2018 wordt de 46ste Nationale Molendag gehouden. In heel Nederland zetten molenaars de deuren van hun molen open voor publiek. In Fryslân doen ruim vijftig molens mee aan de Nationale Molendag.

De Marko's opnieuw bij Poddeloop Gytsjerk

GYTSJERK - Vrijdagavond 25 mei staat de slotavond van de Poddeloop in Gytsjerk weer in veel agenda's. Deze populaire avonddriedaagse ziet het deelnemers aantal nog ieder jaar groeien. Op de slotavond gaat Drumband de Marko's samen met de Color Guard en twirlinggroep voorop.

Jonge zeearend geboren in natuurgebied de Alde Feanen

EARNEWALD - Opnieuw is een jonge zeearend geboren in de Alde Feanen, een natuurgebied van It Fryske Gea. De medewerkers en vrijwilligers van de vereniging voor natuurbescherming in Fryslân zijn enthousiast. “Dit gebeurt nu al voor het tweede achtereenvolgende jaar. Het past in een positief verhaal over geduldig werken aan schoner water, meer moerasnatuur en beter beheer”, aldus Sip Veenstra.

Families gezocht voor dansvoorstelling Bloedbanden

REGIO - Een Friese familie, een Limburgse familie en een professionele dansfamilie, dat zijn de ingrediënten voor de openingsvoorstelling Bloedbanden tijdens de Friese Dansdagen in oktober. Een drieluik over families, generaties en relaties onder leiding van Adriaan Luteijn. Voor de Friese familie wordt op zondag 10 juni van 9.30-11.30 uur een auditie gehouden.

Burgum herdenkt

BURGUM - Vrijdagavond 4 mei vertrok er om 19.20 uur een stille tocht naar het oorlogsmonument op de begraafplaats bij de Kruiskerk. Voorop speelden vijf drummers van De Marko's een sobere roffel. Onderweg sloten steeds meer mensen zich aan bij de stille tocht.

Wandelen in de Noardlike Fryske Wâlden? Denk om de weidevogels!

REGIO - Vanaf maart 2018 kan Noordoost Friesland genieten van het nieuwe Streekpad Noardlike Fryske Wâlden. Een 165 kilometer lange routestructuur die dwars door het Nationaal Landschap voert. Niet alleen wandelaars genieten van dit prachtige landschap, ook broed- en weidevogels hebben hier veel belang bij.

Jeugddrumbandleden gezocht

BURGUM - De Marko's zijn altijd op zoek naar nieuwe leden voor de jeugddrumband. Bij de jeugddrumband kun je de snaredrum (met bongo's), bassdrum, timtoms, bekkens, ritme of lyra bespelen. Regelmatig geeft de jeugddrumband optredens in de regio. Alleen of samen met de drumband.

Puzzelrit van MAC De Wâlden

BURGUM - In Burgum wordt donderdag 10 mei, Hemelvaartsdag, de jaarlijkse puzzelrit gereden. De jaarlijkse fotozoek-/gezelligheidsrit van MAC De Waldbrommers is bestemd voor auto's en motoren en is dit jaar zo uitgezet dat het hele gezin kan deelnemen. 

Succesvolle Dam Jaarsma Verhalenkamer in Eastermar verhuist naar De Skoalle

EASTERMAR - Na sluiting van de vorige locatie van de Dam Jaarsma Verhalenkamer verhuist deze per 1 mei 2018 naar een ander historisch gebouw, De Skoalle aan de Torenlaan 2 te Eastermar. In de Verhalenkamer wordt het werk van Nederlands grootste volksverhalenverzamelaar Dam Jaarsma levend gehouden.

Kraantje Pappie komt naar de Admiraliteitsdagen

DOKKUM -  Alex van der Zouwen a.k.a. Kraantje Pappie, de Groningse rapper met fijne Rotterdamse tongval, doet op zaterdag 8 september Dokkum aan. De oorsprong van zijn artiestennaam weet niemand zeker. Eén verklaring is dat het een vroegere bijnaam was voor zijn vader: deze werkte ooit als kraanmachinist in de Rotterdamse haven.

Recordaantal reeën geteld in Nationaal Park de Alde Feanen

EARNEWALD  - Een jarenlange traditie van reeëntellen is begin april weer opgepakt in Nationaal Park de Alde Feanen. Een groep enthousiaste tellers noteerde het aantal dieren voor It Fryske Gea.

Zilveren medaille voor Lammert Westerdijk uit Earnewâld op Benelux Wiskunde Olympiade

LUXEMBURG – Bij de tiende Benelux Wiskunde Olympiade, die dit weekend plaatsvond in Luxemburg, heeft de 17-jarige Nils van de Berg een gouden medaille behaald. Voor zijn negen teamgenoten waren er ook vier zilveren en drie bronzen medailles. Onder andere Lammert Westerdijk uit Earnewâld won de zilveren medaille.

Visie op Friese vaarwegen vastgesteld

FRIESLAND - Een robuust vaarwegennetwerk en passende bereikbaarheid van Friese binnenhavens. Dat is de visie van de provincie Fryslân op vaarwegen voor beroepsgoederenvervoer voor de periode tot 2050. Gedeputeerde Staten stellen een aantal maatregelen voor om uitvoering aan de visie te geven.

Gezellige Koningsdag met De Marko's

BURGUM - De Marko's lieten zich Koningsdag zien en horen in het centrum van Burgum. Terwijl de eerste spullen op de kindervrijmarkt al een nieuwe eigenaar vonden, speelde de jeugddrumband de sterren van de hemel op het terras van De Pleats.

Naar buiten in de meivakantie! It Fryske Gea organiseert jeugdactiviteiten in de natuur

EARNEWALD - Natuurorganisatie It Fryske Gea organiseert in de meivakantie (zat 28 april t/m vrijdag 4 mei) verschillende activiteiten voor kinderen van 6 t/m 14 jaar.

Lintjesregen in Tytsjerksteradiel

BURGUM - Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel heeft donderdag 26 april aan vijf inwoners van de gemeente een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt in een volle zaal in De Pleats in Burgum.

Gehaakte dekens: inleveren tot eind mei!

TYTSJERK - In het weekend van 14 en 15 juli 2018 wordt de allergrootste gehaakte deken van de wereld uitgespreid in park Vijversburg in Tytsjerk. Een moment waar veel fanatieke haaksters naar uitkijken. Tot eind mei kunnen er nog dekens voor dit project ingeleverd worden.

Feest bij RTV Kanaal 30: dertig jaar in de lucht!

BURGUM – De lokale Omroep RTV Kanaal 30 is dit jaar 30 jaar in de lucht. Juist in dit jubileumjaar neemt de omrop haar nieuwe studio in gebruik. Reden voor feest op zaterdag 28 april in en rond de nieuwe locatie Glinstra State – Burgum.

Noordoost Friesland klaar voor toeristisch seizoen

DAMWALD – Ruim 140 toeristische ondernemers uit Noordoost Friesland zijn maandagavond klaargestoomd voor het komend toeristisch seizoen. In de Kruisweg in Damwâld kregen de ondernemers informatie over hoe zij dit jaar kunnen profiteren van regionale en provinciale marketingactiviteiten. Tijdens de avond was er voor de ondernemers ruim de tijd om te netwerken.

Dertigste Feankeninginne opent watersportseizoen in Earnewâld

EARNEWALD - Het is een vaste traditie in Earnewâld: de inhuldiging van de nieuwe Feankeninginne op Koningsdag (voorheen Koninginnedag). Nadat de kersverse Feankeninginne de bel drie keer heeft laten rinkelen, is het watersportseizoen officieel geopend. Dit jaar viert Earnewâld op 27 april een jubileum, de Earnewâldster schone die dit jaar het kroontje mag dragen, mag zich de dertigste Feankeninginne noemen.

Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen bieden extra ondersteuning aan werkzoekenden  

BUITENPOST / BERGUM - De gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen zijn gestart met het bieden van extra ondersteuning aan inwoners die werk zoeken en een uitkering ontvangen anders dan een bijstandsuitkering.

Canadese bevrijders in Aldtsjerk

ALDTSJERK - Nog een keer wordt dit jaar een geweldig bevrijdingsfeest gevierd samen met acht Canadese veteranen en hun families. De Canadese veteranen met een gemiddelde leeftijd van 95 jaar worden door de stichting Canadian Liberators in samenwerking met Landgoed de Klinze speciaal van Canada naar Friesland gevlogen.

Nieuwe website Nationaal Park De Alde Feanen een “boppeslach”

EARNEWALD - Nationaal Park De Alde Feanen heeft haar nieuwe website gelanceerd: www.np-aldefeanen.nl . De website staat in dienst van de bezoeker en laat zien wat hij/zij allemaal kan doen in dit natuurgebied en de bijbehorende dorpen.

Vier politieke partijen in Tytsjerksteradiel vragen spoeddebat “informatie-crisis” aan

BURGUM - Vier politieke partijen uit de Gemeenteraad van Tytsjerksteradiel hebben vanochtend een spoeddebat aangevraagd. Deze partijen (GroenLinks, VVD, PvdA en D66) willen met alle 23 raadsleden een debat voeren over de crisis rondom het informatieproces.

CDA, FNP en ChristenUnie gaan formeren in Tytsjerksteradiel

BURGUM - Op basis van de uitkomst van het informatieproces van de gemeente Tytsjerksteradiel gaan de fracties van CDA, FNP en ChristenUnie aan de slag met de formatie.

Integrale milieucontrole in Fryslân

FRYSLÂN - Door de gehele provincie Fryslân is donderdag door ruim veertig handhavers en agenten gecontroleerd. Daarbij was specifiek aandacht voor milieu, zoals het storten of verbranden van afval, dierenkwelling, visserijwetgeving en stroperij.

Woningen in Friesland voor gemiddeld € 3.705 boven de marktwaarde verkocht

REGIO - Landelijk werd in het eerste kwartaal van dit jaar 32% van de huizen boven de marktwaarde verkocht. Een succesvol bod lag gemiddeld € 4.750 boven de getaxeerde waarde.

Containerdrummers bij opening RTVKanaal30-studio

BURGUM - RTV Kanaal30 is dit jaar 30 jaar in de lucht. Juist in dit jubileumjaar neemt Dé Omrop fan 'e Wâlden haar nieuwe studio in gebruik. Reden voor feest op zaterdag 28 april in en rond de nieuwe locatie Glinstra State - Burgum.

Omrop Fryslân zoekt super-Friezinnen

REGIO - Voor het nieuwe programma 'Froulju fan Fryslan' is Omrop Fryslân op zoek naar bijzondere vrouwen. Omrop Fryslân roept iedereen op om een Friese powervrouw te nomineren van wie een standbeeld zou moeten worden gemaakt. Wie kent een super-Friezin?

Duurzame led-verlichting voor Gemeente Tytsjerksteradiel

BURGUM - Eind 2017 is de gemeente Tytsjerksteradiel grotendeels voorzien van duurzame led-verlichting. In een paar maanden tijd zijn 1915 conventionele lampen omgebouwd naar led-lampen.

Nieuwe houtversnipperaar voor Tytsjerksteradiel

BURGUM - De gemeente Tytsjerksteradiel heeft haar hand ingevoerde houtversnipperaars vervangen voor een nieuwe compacte kraan ingevoerde Chippercombi met hoogkipsysteem. De nieuwe machine is behendig en voldoet aan de nieuwste Arbo eisen.

Basisscholen Burgum leggen krans bij herdenkingsmonument Kruiskerk

BURGUM - Vrijdag 13 april hebben leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen uit Burgum een krans bij het herdenkingsmonument bij de Kruiskerk gelegd. Basisscholen ’t Partoer, De Arke, De Reinbôge en AZC school Papillio deden mee aan de herdenkingsdienst.

Vaarexcursie reeën spotten in de Alde Feanen

EARNEWÂLD – Ga eropuit in de Friese natuur en geef je op voor deze vaarexcursie van It Fryske Gea in natuurgebied Nationaal Park de Alde Feanen. Wanneer? Zaterdag 21 april van 19.00 – 21.00 uur.

Nieuw Streekpad Noardlike Fryske Wâlden feestelijk geopend

EASTERMAR - Wandelaars kunnen vanaf nu genieten van een nieuw bewegwijzerd wandelpad door het coulisselandschap van Noordoost-Fryslân. Op donderdag 12 april is in Eastermar het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden officieel in gebruik genomen en de bijbehorende wandelgids gepresenteerd.

Reserveerlijn Jobinder gratis

REGIO - Het telefonisch boeken van een rit bij Jobinder is vanaf 1 mei 2018 gratis. Gebruikers kunnen met terugwerkende kracht vanaf de start op 8 januari 2018 compensatie aanvragen voor de reeds gemaakte belkosten. Hiervoor kunnen ze het formulier invullen op de website van Jobinder of telefonisch via de Mobiliteitscentrale (0900 – 40 50 500).

Scholieren CSG Liudger stellen eigen museum samen uit collectie Observeum Museum & Sterrenwacht

BURGUM - Nieuw publiek bereiken met pop-up musea in scholen, dat doen verschillende musea gedurende de Nationale Museumweek. Woensdag werd met voorwerpen uit het Observeum een pop-up museum geopend in CSG Liudger te Burgum. De leerlingen noemen de tentoonstelling 'De Wereld door de jaren heen in Burgum'.

Broedvogelmonitoring en nestkastonderzoek

REGIO - De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is een agrarische natuur- en landschapsvereniging met bijna 800 leden waarvan een groot deel agrarisch natuur- en landschapsbeheer uitvoert. De vereniging is actief in vijf gemeenten in Noordoost-Fryslân en zet zich onder ander in voor collectief weidevogelbeheer en landschapsbeheer.

Fietspad met een speciale topping

TYTSJERK - Fryslân blijft innoveren op infragebied. Dinsdagochtend kreeg het fietspad tussen Leeuwarden en Tytsjerk, langs de N355, een bijzondere toplaag. Het fietspad was toe aan een opknapbeurt. Daarnaast was er de wens om het fietspad te verbreden. In plaats van gewoon een nieuwe laag asfalt aan te brengen, daagde de provincie Fryslân de markt uit om met een duurzaam alternatief te komen.

Color Guards gezocht

BURGUM - Color Guard Burgum heeft twee enthousiaste groepen Color Guards. Er is een groep vanaf 5 jaar die meedoen aan de Cadet Class en een groep vanaf 11 jaar die nu meedoen in de Junior Class.

Primeur: fietspad bij Tytsjerk krijgt 'white topping'

TYTSJERK - Fietsers komen straks tussen Leeuwarden en Tytsjerk over een bijzonder stukje fietspad. Bovenop het bestaande fietspad, komt aanstaande dinsdag een wit laagje met de naam White Topping. Medewerkers van de provincie vertellen dinsdag wat er speciaal is aan deze werkwijze. 

Feest bij RTV Kanaal 30: dertig jaar in de lucht!

BURGUM - De lokale Omroep RTV Kanaal 30 is dit jaar 30 jaar in de lucht. Juist in dit jubileumjaar neemt de omrop haar nieuwe studio in gebruik. Reden voor feest op zaterdag 28 april in en rond de nieuwe locatie Glinstra State - Burgum.

Gitaarconcert Wâldsang

VEENWOUDEN - Op vrijdag 13 april om 19.30 uur treden akoestische gitaarleerlingen van cultuurcentrum de Wâldsang van de docenten Rob Nijboer en Egbert Reidinga op in Veenwouden.  Iedereen is welkom en de entree is gratis.

XL-beleving op het water in de Alde Feanen

EARNEWÂLD – Ga eropuit in de Friese natuur en geef je op voor deze Extra Leuke en Extra Lange vaarexcursie van It Fryske Gea door Nationaal Park de Alde Feanen. Wanneer? Zaterdag 14 april van 10.30 – 13.30 uur.

WoonFriesland moderniseert en verduurzaamt 30 huurhuizen in Noardburgum

NOARDBURGUM - WoonFriesland is gestart met het verbeteren van 30 huurwoningen aan de Hanegraaffweg in Noardburgum. 20 van de 30 huizen worden zowel van binnen als van buiten aangepakt. Het doel hiervan is om de kwaliteit en het wooncomfort op het niveau te brengen dat WoonFriesland haar huurders wil bieden.

Friese huisartsen zoeken nieuwe huisartsen

REGIO - Hoe krijgen we jonge huisartsen naar Fryslân? Zittende huisartsen in de provincie hebben steeds vaker moeite opvolging te krijgen voor hun praktijk. De Friese Huisartsenvereniging luidt de noodklok. Ook de provincie maakt zich zorgen over de beschikbaarheid en spreiding van de huisartsenzorg. De campagne ‘11huisartsen’ moet het tij keren.

Jeugdsportfonds Friesland gaat verder als Jeugdfonds Sport Friesland

REGIO - Het Jeugdsportfonds Friesland gaat vanaf 3 april verder als Jeugdfonds Sport Friesland. Aan de missie en werkwijze verandert niets. De naamswijziging komt voort uit de landelijke fusie tussen Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds naar Jeugdfonds Sport&Cultuur.

Toerisme Nationaal Park De Alde Feanen bereidt zich voor op zomer

GROU - Maandagavond 9 april organiseert Nationaal Park De Alde Feanen een informatieavond en foldermarkt in Herberg Oer 't Hout in Grou. Toeristische ondernemers en belanghebbenden worden bijgepraat over de stand van zaken van het park.

Oldehovekapel Egerländer Voorjaarsconcert

TYTSJERK - "Mooi weer en lange dagen." Met het Voorjaarsconcert, vol prille polka's en frisse walsen, wensen de muzikanten van de Oldehovekapel u voor het komende voorjaar en de zomerperiode vele zonnige dagen toe. Vanaf 15.00 uur bent u weer van harte welkom in Dorpshuis Yn 'e Mande te Tytsjerk.

Grote belangstelling voor het bezoeken van een gasloze woning

REGIO - Gastvrije huiseigenaren vertellen hun ervaringen met energiebesparende maatregelen tijdens een thematour. Er is een enorme belangstelling voor de waardevolle verhalen die worden gedeeld over gasloos wonen, warmtepomp, isoleren of het realiseren van een Nul-op-de-Meter woning.


WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com