nieuws uit Tytsjerksteradiel en omstreken

OBS ’t Holdersnest wint felbegeerde Wâldpykbokaal

DRACHTEN - Vrijdagmiddag 20 oktober werd in de Brede School de Wiken in Drachten door maar liefst 120 basisschoolleerlingen uit Achtkarspelen, Dantumadiel, Kollumerland c.a. en Smallingerland de ‘Striid om de Wâldpykbokaal’ gestreden. Na een spannende nek aan nek race ging OBS ’t Holdersnest uit Harkema er met de felbegeerde prijs vandoor.

Politie controleert kentekens in Sumar

SUMAR – De politie heeft afgelopen donderdag in Sumar en Surhuisterveen een ANPR-controle gehouden. In Sumar waren er zeven hits en in Surhuisterveen vier hits. Tevens werd er een verkeerscontrole gehouden.

Wetterskip Fryslân investeert € 55 miljoen in waterbeheer

FRYSLÂN – Wetterskip Fryslân gaat volgend jaar bijna € 55 miljoen investeren in het waterbeheer en duurzame maatregelen in Fryslân en het Groninger Westerkwartier.

Albert Heijn ruimt plek in voor lokale topslager Weidenaar

FRYSLÂN - Streeckgenoten, zo heet de lijn van Albert Heijn waar de vleeswaren ondergebracht worden. Ambachtelijke kwaliteit, creativiteit en het gebruik van regionale kruiding staan voorop. Weidenaar is één van die topslagers en tevens de grootste leverancier in het Noorden en de enige in Fryslân.

Griezelige creamiddag voor jeugd De Marko's

BURGUM - De jeugdleden van De Marko's en Color Guards hadden donderdag een knutselmiddag op het programma staan. Onder leiding van medewerkers van De Blije Papegaai uit Terherne maakten ze net voor de herfstvakantie een spookje van gips met verlichting.

Openbaar busvervoer vernieuwt vanaf zomer 2018

FRYSLÂN - De provincie Fryslân start in samenwerking met Arriva in de zomer van 2018 met een aantal vernieuwingen in het openbaar busvervoer. Het gaat om verschillende proeven waarbij gekeken wordt naar aanpassing van het scholierennetwerk, het strekken van lijnen en het verduurzamen van openbaar vervoer.

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden verhuist naar Buitenpost

BUITENPOST - De vereniging Noardlike Fryske Wâlden verhuist eind oktober van Burgum naar Buitenpost. De agrarische natuurvereniging zal vanaf 1 november 2017 officieel gevestigd zijn in het Kennis- en Innovatiehuis aan de Kuipersweg 5 in Buitenpost.

Dineke Wagenaar lijsttrekker VVD Tytsjerksteradiel

BURGUM – Dineke Wagenaar (26) is door de leden van VVD Tytsjerksteradiel gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Dineke Wagenaar is een nieuw gezicht binnen de gemeentepolitiek van Tytsjerksteradiel.

Benefietconcert levert € 5.000 op voor Stichting Lezen en Schrijven

BURGUM - Vrijdag 13 oktober verzorgde het orkest van de Koninklijke Luchtmacht een wervelende muzikale show in de sporthal in Buitenpost. Het benefietconcert werd georganiseerd door Stichting Community Service Rotary Club Bergum.

Spooktocht in Eastermar

EASTERMAR - Vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober zal er opnieuw een grote spooktocht in Eastermar worden georganiseerd. De Marko's hebben voor de vierde keer een spannende route uitgezet.

Inwoners Tytsjerksteradiel tevreden over dienstverlening en woonomgeving

BURGUM - Inwoners van Tytsjerksteradiel zijn tevreden over hun woonomgeving en de gemeentelijke dienstverlening. Een aandachtspunt is de relatie tussen de gemeente en inwoners. Dit blijkt uit het tevredenheidsonderzoek ‘Waar staat je gemeente’ die gehouden is onder 2.000 inwoners.

Asbesthoudende kit aangetroffen in restanten Westermar

BURGUM - In de afgebrande sporthal de Westermar in Burgum is asbesthoudende kit aangetroffen. Dit is woensdagmiddag geconstateerd tijdens de verplichte asbestinventarisatie die nodig is voor de sloopmelding. De asbest heeft zich tijdens en na de brand niet verspreid.

Partij voor de Dieren vraagt om voldoende toezicht op veehouderij

FRYSLÂN - De statenfractie van de Partij voor de Dieren wil van gedeputeerde staten weten hoe het zit met de controles op veehouderijen in deze provincie. Aanleiding is een onderzoek bij de provincie Brabant waaruit blijkt dat de controle en handhaving op veehouderijen daar niet goed geregeld is.

Tweede editie Grindcore Indoor

BURGUM - Na een geslaagde editie in 2016 is Grindcore Indoor op zaterdag 14 oktober terug in Kiehool voor de tweede editie. Deze keer krijgt het indoor grindfeestje een internationaler karakter door twee grote buitenlandse acts.

Opening LF2018 met alle basisscholen van Fryslân

FRYSLÂN - De culturele- en onderwijsinstellingen van Fryslân organiseren met het Sjongfestival een mega kick-off voor de basisscholen voor de opening van Leeuwarden-Fryslân 2018. In 2018 kunnen scholen niet alleen meedoen aan het traditionele Sjongfestival, ze kunnen ook onderdeel uitmaken van de officiële opening van LF2018.

Start werkzaamheden brug Mûnein

MÛNEIN - Op donderdag 12 oktober start aannemer de Boer en de Groot uit Harlingen met de werkzaamheden bij Mûnein. De provincie Fryslân en de gemeenten Tytsjerksteradiel en Dantumadiel vervangen de duiker in de Ottemawei door een brug met een hogere doorgang.

Benefietconcert Koninklijke Luchtmacht in Buitenpost

BURGUM/BUITENPOST - Nadat vorige week woensdagnacht Sporthal Westermar in Burgum afbrandde, moest voor het spectaculair benefietconcert door het orkest van de Koninklijke Luchtmacht een nieuwe locatie worden gevonden.

Nomineer iemand voor RTV NOF Sport & Ondernemersverkiezing 2017

NOORDOOST FRIESLAND - Wie wordt de winnaar van de RTV NOF Sport & Ondernemersprijs Noordoost Friesland 2017? En volgt daarmee Haitsma Beton op als winnaar en gaat er tijdens de feestelijke finaleavond in januari 2018 vandoor met de eer? Help de organisatie met het ‘nomineren’ van ondernemers en sportclubs uit de regio Noordoost Friesland die in aanmerking kunnen komen voor deze prijs.

Puzzelrit van de Wrâldbrommers

BURGUM - De MAC “De Wâldbrommers” uit Burgum organiseert op zaterdag 14 oktober haar nazomerit en is bestemd voor auto’s en motoren.

Gezellig drukke bingo in Eastermar

EASTERMAR - De eerste vrijdagavond van oktober stond de herfstbingo van De Marko's in de agenda. Terwijl het buiten typisch herfstweer was, draaide in Herbergh de Parel de bingomolen.

Dag van de Mantelzorg in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen

NOARDBURGUM – De Dag van de Mantelzorg vindt op vrijdag 10 november plaats. Het thema dit jaar is: ‘Mantelzorg doe je samen’.

Korenfestival Burgum gaat niet door; herkansing volgt

BURGUM – In het centrum van Burgum zou morgen, zaterdag 7 oktober, een gezellig Korenfestival plaatsvinden met maar liefst tien koren op vier podia. Helaas gooit het slechte weer roet in het eten: de instrumenten en apparatuur van de koren is niet bestand tegen de hoeveelheid regen die wordt voorspeld.

Snel geholpen worden in het gemeentehuis? Maak een afspraak!

BURGUM - Vanaf 9 oktober werkt de gemeente Tytsjerksteradiel volledig op afspraak. Wie bijvoorbeeld een reisdocument, uittreksel of rijbewijs wil aanvragen of langs wil komen bij de balie Bouwen en Wenjen, kan daarvoor een afspraak maken.

Inloopmiddag de Wâldsang: gitaar, bas en drums

BURGUM - Op zaterdag 14 oktober van 13.00 tot 16.00 uur organiseren drie docenten van cultuurcentrum de Wâldsang een inloopmiddag in Wâldsang leslocatie Burgum (Schoolstraat 90). Belangstellenden voor lessen op elektrisch en/of akoestisch gitaar, bas en drums zijn van harte welkom om vrijblijvend binnen te lopen.

Oorzaak verwoestende brand Westermar nog niet bekend

BURGUM - De gevolgen van grote brand in sporthal Westermar in Burgum werden donderdag overdag duidelijk. Er is geen asbest vrijgekomen bij de brand. Ook zijn er geen gevaarlijke concentraties gemeten in de rook.

Friezen zijn bewuste zongenieters

REGIO - Friezen zijn bewuste zongenieters. Dat blijkt uit de resultaten van het panelonderzoek ‘GeZONd?’ van GGD Fryslân. Meer dan 1250 panelleden hebben afgelopen zomer een online vragenlijst over gezond zonnen ingevuld.

Sporthal Westermar in Burgum verloren door brand

BURGUM - In Burgum is in de nacht van woensdag naar donderdag sporthal Westermar door brand verwoest. Het vuur werd 's avonds laat ontdekt. De brandweer rukte met veel mensen uit, maar kwam al snel tot de conclusie dat het gebouw niet meer te redden was.

Tytsjerksteradiel en maatschappelijke partijen ondertekenen visiedocument

BURGUM - Wethouder Doeke Fokkema heeft namens de gemeente Tytsjerksteradiel zijn handtekening gezet onder het visiedocument Integraal Kind Concept (IKC). Dat deden ook partijen uit het onderwijs, kinderopvang, jeugdzorg, maatschappelijk werk en jeugdteams.

Subsidie mienskipsprogramma Lân fan taal beschikbaar

FRYSLÂN - Organisaties kunnen vanaf vandaag, 4 oktober, tot en met 1 november 2017 een aanvraag indienen voor het mienskipsprogramma van Lân fan taal. De subsidie is beschikbaar voor publiekgerichte producties op het gebied van meertaligheid. Met de subsidie wil de provincie Fryslân vernieuwende projecten op het gebied van meertaligheid, taal en/of het Fries stimuleren.

Toerisme en cultuur komen samen in Noordoost Fryslân

EARNEWÂLD – Een dag eerder dan de provinciale aftrap, werd het startsein voor Culturele Hoofdstad 2018 in Noordoost Fryslân gegeven. Maandagavond 2 oktober kwamen ruim 200 toeristische ondernemers en cultuurmakers uit naar Earnewâld om informatie uit te wisselen, elkaar te inspireren en mogelijkheden voor samenwerking te verkennen op het inspiratiefestival LF2018.

Nieuw Filmcafé Burgum geopend door burgemeester Gebben

BURGUM - Na drie seizoenen in Kiehool is ook Filmcafé Burgum vanaf donderdag 28 september geïnstalleerd in Landgoed Glinstrastate. De nieuwe filmzaal is stijlvol ingericht en voorzien van de nieuwste apparatuur. Burgemeester Jeroen Gebben verrichte de openingshandeling voor de aftrap van het vierde seizoen en wenste het Filmcafé vele gezellige filmavonden toe.

LEADER-subsidieregeling weer open voor aanvragen

NOORDOOST FRYSLÂN - Initiatiefnemers van projecten in het gebied Noordoost Fryslân kunnen binnenkort weer subsidie aanvragen uit het Europese programma voor plattelandsontwikkeling LEADER. Van 2 oktober t/m 10 november 2017 is de regeling weer open voor aanvragen op www.fryslan.frl.

Winterrust van start in Alde Feanen

EARNEWÂLD – Van komende zondag 1 oktober tot 1 april markeren gele boeien weer de winterrustgebieden voor watervogels. Iedereen die in deze periode het water opgaat wordt gevraagd deze gebieden niet in te varen. Het gaat om delen van de Alde Feanen, de Snitsermar, Wite en Swarte Brekken, Aldegeaster Brekken en de Fluezen.

Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel pakken transformatieopgave decentralisaties actief op

BUITENPOST / BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben bij de decentralisaties in het Sociaal Domein actief de transformatieopgave opgepakt. Dat is één van de conclusies die de rekenkamercommissies (RKC’s) van beide gemeenten hebben getrokken naar aanleiding van een onderzoek naar de Wmo2015.

Spectaculair benefietconcert orkest Koninklijke Luchtmacht

BURGUM - Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht geeft op vrijdag 13 oktober een wervelende muzikale show in sporthal de Westermar in Burgum. Het benefietconcert wordt georganiseerd door Stichting Community Service Rotary Club Bergum. De opbrengst van het concert is voor de bestrijding van laaggeletterdheid in Noordoost Friesland.

AquaZoo Friesland is op zoek naar vrijwilligers

TYTSJERK - AquaZoo Friesland is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om samen met een gedreven team van vrijwillige gidsen van Stichting Wildlife rondleidingen, activiteiten en themadagen in het park te organiseren.

Egerländer Oldehovekapel met herfstklanken

TYTSJERK - Midden in de herfst maken de muzikanten en het zangersechtpaar van de Oldehovekapel graag samen met u een sfeervol 'Oktoberfest'. Nee, geen lange tafels en grote bierpullen, maar wel de gemoedelijke sfeer en muziek van Egerländer en Böhmische polka's en walsen, instrumentaal afgewisseld met zang.

Vaarexcursie door Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWÂLD – Varen langs de uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie. Onderweg vertelt de excursieleider van It Fryske Gea over de roofvogels en watervogels. Op zaterdag 30 september kunt u van 10.30 tot 12.30 uur mee op vaarexcursie door Nationaal Park De Alde Feanen.

Zingen en swingen op Korenfestival in Burgum

BURGUM – Tien koren, vier podia en volop zingen en swingen: zaterdag 7 oktober van 13.30 tot 17.00 uur wordt in Burgum het Korenfestival gehouden. In het centrum zorgen maar liefst tien koren voor een gezellige muzikale middag. Zij zingen bij Beerda Mode, Blokker, Slagerij Klijn en Restaurant De Pleats en wisselen elk half uur van podium.

Thrash-klassiekers in Kiehool

BURGUM - In de metalscene is het een trend aan het worden; veteranen brengen hun succesvolle albums integraal ten gehore. Zo ook twee van de belangrijkste exponenten van de Europese thrash metal scene in de jaren '80.

Echtpaar Nijp-Spoelstra zestig jaar getrouwd

HURDEGARYP - Burgemeester Jeroen Gebben bracht donderdag 21 september een bezoek aan het echtpaar Nijp-Spoelstra uit Hurdegaryp. Zij vierden op deze dag hun 60 jarig huwelijksjubileum. De burgemeester overhandigde namens de gemeente een prachtig bloemstuk.

Betere naleving leeftijdsgrens voor verkoop alcohol in Fryslân

REGIO - Het gemiddelde nalevingspercentage van de leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcohol is in Fryslân gestegen van 37% in 2015 naar 48% in 2017. Maar nog altijd is alcohol makkelijk verkrijgbaar voor Friese minderjarige jongeren: één op de twee aankopen slaagt.

Opnieuw grote bingo in Eastermar

EASTERMAR - Vrijdag 6 oktober 2017 organiseert Drumband de Marko's voor de achtste keer een gezellige bingo met mooie prijzen in Herbergh de Parel, E.M. Beimastrjitte 15 te Eastermar. De avond begint om 20.00 uur.

Zonnepanelen energiecoöperaties vervangen asbestdaken

FRYSLÂN - Eigenaren van asbestdaken kunnen samen met energiecoöperaties in Fryslân gebruik maken van de nieuwe subsidieregeling ‘Asbest eraf, Postcoderoos erop’ van de provincie Fryslân.

Occulte black metal in Kiehool

BURGUM - Het nieuwe metalseizoen van Kiehool Burgum trapt op 23 september af met duistere klanken. Vier nationale black metal bands zullen laten zien dat de Nederlandse black metalscene beslist tot een van de beste en rijkste van Europa behoort.

Nieuwe serie bijeenkomsten voor startende ondernemers

BUITENPOST - Van september tot en met november wordt weer een nieuwe serie uit de succesvolle ondernemerscyclus ‘Dwaande met je bedrijf’ georganiseerd voor startende ondernemers in Noordoost Fryslân.

Stoptober gaat van start in Fryslân

REGIO - Op 1 oktober start voor de vierde keer in Nederland Stoptober: 28 dagen stoppen met roken. Rokers gaan de uitdaging aan om in de maand oktober niet te roken en worden door bekende Nederlanders, zoals zanger Nielson, aangemoedigd mee te doen. Willem de Vries, bekend van Omrop Fryslân, moedigt de rokers in Friesland aan om samen met hem deel te nemen aan Stoptober.

Najaarsmarkt bij Nieuw Toutenburg

NOARDBURGUM - Op zaterdag 21 oktober organiseert Nieuw Toutenburg een gezellige najaarsmarkt. Er is een uitgebreid aanbod van nieuwe en tweedehands spullen.

Taxi Waaksma krijgt toch WMO- en leerlingenvervoer

De gemeenten in Noordoost Fryslân zijn van plan om de aanbesteding voor het vervoer te gunnen aan vijf vervoerders. Dit zijn Taxi NOF, Taxi Waaksma, Taxi Postma, VMNN en Taxi Dorenbos. Zij leveren vanaf 8 januari 2017 de voertuigen en chauffeurs voor de ritten die onder regie van de mobiliteitscentrale gereden worden door heel Noordoost Fryslân voor het Wmo- en leerlingenvervoer.

Huis van de maand

ALDTSJERK - Op prachtige woonlocatie, landelijk gelegen, ca 10 km ten oosten van Leeuwarden en direct aan de rand van het pittoreske dorp Aldtsjerk. Ruime woonboerderij met karakteristiek voorhuis, royale inpandige schuur gebouwd voor de familie van Sminia in 1863.

Bibliotheek gratis en boetevrij voor kinderen

NOORDOOST FRYSLÂN - Ouders van jonge kinderen werden in mei 2017 bevraagd over hun bekendheid met en waardering van het aanbod van de Bibliotheek. Uit het onderzoek van biebpanel, een panel van bibliotheekleden en -bezoekers, blijkt dat veel mensen nog niet weten dat de Bibliotheek gratis is voor kinderen. En dat alle leden ook nog eens boetevrij lenen.

Hoe tevreden zijn ondernemers in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel?

BURGUM - Alle ondernemers in de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel ontvangen volgende week een uitnodiging om deel te nemen aan de Ondernemerspeiling. ‘Ondernemers zijn belangrijk voor onze gemeenten. Maar hoe belangrijk zijn wij voor ondernemers en hoe tevreden zijn ze eigenlijk? Dat willen wij graag weten,’ aldus Harjan Bruining, wethouder Economische Zaken van Achtkarspelen.

Duizend kinderen aan de slag met landschapsonderhoud

REGIO - Ongeveer duizend leerlingen van ruim 40 basisscholen in Noordoost-Fryslân gaan de komende weken het boerenland in om elzensingels en houtwallen te onderhouden. Doel is de kinderen van groep 7 en 8 bewust te maken van het natuur- en het landschapsbeheer en de cultuurhistorie in hun eigen woonomgeving.

Wetterskip Fryslân zet alle zeilen bij om wateroverlast zoveel mogelijk te beperken

REGIO - Wetterskip Fryslân zet alle zeilen bij om wateroverlast in Fryslân zoveel mogelijk te beperken. De hoosbuien van afgelopen dagen hebben op sommige locaties geleid tot hoge waterstanden in de polders.

Grote opkomst bij Iepen Burgumer Kampioenskip Aaigoaien

BURGUM – Ook de negende editie van het Iepen Burgumer Kampioenskip Aaigoaien is een succes geworden. Het spektakel werd zondag gehouden. ,,Het was prachtig ‘aaigoaiweer’ en de opkomst was groot”, vertelt Ymkje de Bruin van HCR ’t Roodhert enthousiast.

Afscheid & warm welkom bij Werkgroep Fairtrade Tytsjerksteradiel

BURGUM - De Wergroep Fairtrade heeft op 11 september mevrouw Ellen Bruins Slot-Janmaat hartelijk verwelkomd. De pas aangetreden wethouder van Tytsjerksteradiel krijgt in de werkgroep de rol van adviseur. Voorzitter Louis Bakker zei dat de werkgroep blij is met de komst van wethouder Bruins Slot en wenste haar heel veel succes.

Recordbereik uitzendingen Admiraliteitsdagen Dokkum

DOKKUM – Nog nooit eerder keken er zoveel mensen naar de live verslaggeving rondom de Admiraliteitsdagen afgelopen weekend in Dokkum. De vrijwilligers van streekomroep RTV NOF (Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland c.a.) waren met een team van bijna veertig medewerkers in alle disciplines (radio, tv en online) te vinden in de stad.

Proefles theater groot succes

HURDEGARYP - Afgelopen donderdag 7 september was er een proefles theater voor kinderen en volwassenen in It Maskelyn te Hurdegaryp. In vier verschillende groepen hebben zestig deelnemers kennis gemaakt met theater.

Erepenning voor beheersstichting Bos van Ypeij

TYTSJERK - Stichting Op Toutenburg uit Tytsjerk heeft zondagavond 10 september de Koninklijke Erepenning ontvangen. Zij kreeg deze voor haar jarenlange inzet om Park Vijversburg in Tytsjerk in stand te houden.

Topdrukte in Dokkum tijdens Admiraliteitsdagen 2017

DOKKUM - Ruim 60.000 mensen hebben het afgelopen weekend Dokkum bezocht tijdens de Admiraliteitsdagen 2017. De weersvoorspellingen waren eerst slecht, maar achteraf gezien is dat heel erg meegevallen. Alleen vrijdagavond tijdens de Night of the Praams regende het in het begin pijpenstelen.

Van Hege Diken naar Noardermar

BURGUM - Het natuurgebied De Hege Diken aan de Nieuwstad in Burgum is klaar. Parallel aan de aanleg van de Sintrale As is dit voormalig gronddepot ingericht als natuurgebied in het kader van de bijhorende gebiedsontwikkeling. Op vrijdag 8 september droeg gedeputeerde Johannes Kramer het beheer van het gebied van de provincie Fryslân symbolisch over aan de Fûgelwacht Burgum en Staatsbosbeheer.

Burgumer Merke met muziek en kermis

BURGUM – In het centrum van Burgum wordt zaterdag 16 september van 10.00 tot 16.00 uur de bekende Burgumer Merke gehouden. Tientallen kramen, muziek en entertainment zorgen ieder jaar weer voor veel gezelligheid. De Burgumer Merke bezoeken is daarmee op een vrolijke manier een mooie afsluiting van de zomer en verwelkoming van het najaar.

Eerste DigiTaalhuis in Tytsjerksteradiel geopend

BURGUM - Kersverse wethouder Ellen Bruins Slot opende donderdag in de bibliotheek in Burgum het eerste DigiTaalhuis in de gemeente. Binnen het DigiTaalhuis helpen vrijwilligers mensen bij het verbeteren van hun taalvaardigheid. De taalcoördinator brengt de hulpvraag in kaart en zorgt voor een passend traject.

Friese scholieren scoren gemiddeld een 6,550

FRYSLÂN – Middelbare scholieren in Friesland halen gemiddeld een 6,550 op de cijferlijst. Dat blijkt uit onderzoek van online winkelcentrum beslist.nl. Hierbij is gekeken naar de gemiddelde cijferlijsten over een periode van vijf jaar. Voor het eindexamen halen scholieren in Friesland gemiddeld een 6,453.

Streekomroep RTV NOF hele weekend live bij Admiraliteitsdagen

DOKKUM – Streekomroep RTV NOF (Dongeradeel, Dantumadiel, Kollumerland c.a.) is komend weekend live aanwezig bij de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Met een team van bijna veertig vrijwilligers wordt online berichtgeving (www.rtvnof.nl), live radio en tv gemaakt. De registraties van de optredens vanaf het hoofdpodium worden voor het eerst facilitair in samenwerking met regionale omroep Omrop Fryslân gedaan.

Erkenning voor Omrop-serie Teken fan Libben

FRYSLÂN - De TV-serie Teken fan Libben van Omrop Fryslân heeft een onderscheiding gekregen. De serie gaat over de zeer diverse werelden achter een aantal bermmonumenten langs Friese wegen. Een bijzondere plaats voor nabestaanden waar hun geliefde voor het laatst geleefd heeft. Als blijk van waardering ontving producent Murk van der Schaaf afgelopen zondag het beeld ‘De Verstomde Schreeuw’.

Aftrap Samenloop voor Hoop 2018 Eastermar

EASTERMAR - Op 25 en 26 mei 2018 vindt op de Komerk in Eastermar de SamenLoop voor Hoop plaats. Afgelopen zaterdag gaf wethouder Geerling Schippers van Tytsjerksteradiel, samen met Gjalt Benedictus (KWF Tytsjerksteradiel en tevens voorzitter van de lokale werkgroep), het startschot voor dit bijzondere evenement op het hoofdpodium van het Easterbarren.

Onderscheiding voor vertrekkend wethouder Rijpstra

HURDEGARYP - De Centrale As, de rondwegen Garyp en Hurdegaryp en de alcoholpreventieprojecten zijn slechts enkele voorbeelden van wat de gemeente Tytsjerksteradiel de afgelopen decennia gedaan heeft aan verkeersveiligheid. Als blijk van waardering ontving vertrekkend wethouder mevrouw Rijpstra het beeld ‘De Verstomde Schreeuw’.

Themaweek ‘NIX zonder ID’

BURGUM - Jongeren die alcohol of tabak willen kopen hebben nog lang niet altijd een ID bij de hand. Bovendien vragen verstrekkers er ook niet altijd naar. Daarom houdt het Trimbos-instituut van 7 t/m 14 september 2017 de landelijke actieweek ‘NIX zonder ID’. Ook de Friese gemeenten en het platform Nuchtere Fries doen aan deze themaweek mee.

Ellen Bruins Slot-Janmaat nieuwe wethouder Tytsjerksteradiel

BURGUM - Ellen Bruins Slot-Janmaat (PvdA) is maandag 4 september tijdens een extra raadsvergadering benoemd en geïnstalleerd als wethouder van Tytsjerksteradiel. ‘Ik wil mij graag inzetten voor deze mooie gemeente die alles heeft wat Fryslân moai makket en die de ruimte heeft die je iedereen gunt’, aldus Ellen Bruins Slot-Janmaat.

Open huis "De alde skoalle"

NOARDBURGUM - De 'âlde skoalle' aan de Swette in Noardburgum wordt momenteel gerenoveerd. Het pand wordt verduurzaamd en geschikt gemaakt voor multifunctioneel gebruik. Publiek kan zaterdag 9 september van 14.00 - 17.00 uur een kijkje nemen en ervaren wat er tot nu toe is gerealiseerd.

Fries mag ook bij Belastingdienst

FRYSLÂN - Friese Algemeen nut beogende instellingen (ANBI) mogen zich voortaan ook in het Fries verantwoorden bij de Belastingdienst. Dat meldt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in zijn beantwoording op Kamervragen over de tussenevaluatie bestuursafspraken Friese taal en cultuur.

Zondagmiddagwandeling door Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWÂLD – Wandelen door de natuur onder leiding van een natuurgids? Het kan op zondag 10 september van 14.00 tot 16.00 uur in Nationaal Park De Alde Feanen tijdens de zondagmiddagwandeling.

Inloopsessie over werkzaamheden Kansen in Kernen

HURDEGARYP - Op dit moment krijgt het project Kansen in Kernen steeds meer vorm. Maar hoe zit het nou precies? Voor verdere toelichting van de werkzaamheden zal er een tweede publieke inloopsessie plaatsvinden op woensdag 31 augustus van 17:00-20:00 uur.

Echtpaar Santema zestig jaar getrouwd

GYTSJERK - Burgemeester Jeroen Gebben bracht op dinsdag 29 augustus een bezoek aan het echtpaar Santema uit Gytsjerk. Op deze dag vierden Minne Geert Santema en Trijntje Santema-De Jong dat zij 60 jaar getrouwd zijn.

Nieuw budget voor weidevogels en nat beheer in NFW

NOORDOOST FRYSLÂN - De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) wil grondeigenaren en -gebruikers de komende weken informeren over nieuwe ontwikkelingen binnen het agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLB). De NFW ontvangt voor 2018 tot en met 2021 nieuw budget van de provincie Fryslân.

De Friese Wouden verraste journalisten

TYTSJERK - ,,Ik heb in De Friese Wouden prachtige wandelingen gemaakt. Wat is het hier mooi en afwisselend. Dat had ik niet verwacht,'' vertelde Wanda Catsman uit Montfoort van de populaire wandelblog WandaWandelt.nl. Catsman was één van de tien journalisten en bloggers die afgelopen weekend werd uitgenodigd door Stichting RegioMarketing Toersime uit Noordoost Friesland en Toeristisch Netwerk De Friese Wouden uit Zuidoost Friesland om de regio te komen verkennen.

Negende editie Iepen Burgumer Kampioenskip Aaigoaien

BURGUM – HCR ’t Roodhert in Burgum organiseert zondag 10 september vanaf 13.30 uur voor de negende keer het Iepen Burgumer Kampioenskip Aaigoaien. Het Kampioenskip kent al jaren vele trouwe deelnemers, voor sommige koppels wordt het zelfs de negende poging om de ‘gouden wisseleieren’ te winnen.

Eerste jonge zeearend in De Alde Feanen groeit succesvol op

EARNEWÂLD - De eerste broedpoging van de zeearenden in De Alde Feanen is succesvol. Het in juni geboren zeearend-jong is na een aantal testvluchten onlangs uit het nest gevlogen. De beheerders van It Fryske Gea vinden de situatie nu dusdanig veilig dat ze officieel met het nieuws naar buiten treden.

Vijf boerenbedrijven organiseren activiteiten tijdens Brommels!

NOORDOOST FRYSLÂN - Op zaterdag 26 augustus openen vijf leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden de deuren van hun bedrijven voor bezoekers van het bramenfestijn Brommels! Op de boerderijen in Jistrum, Eastermar, Twijzel, Boelenslaan en Veenklooster organiseren ze tal van activiteiten. In de omliggende weilanden kunnen er bramen worden geplukt.

Improviseren met dans en muziek in de natuur

NOARDBURGUM - Kun jij geen noot lezen of ben je een stijve hark? Het maakt ons niks uit. Bij hun kan iedereen dansen en muziek maken. Iedereen is welkom op zaterdagmiddag 26 augustus, tussen 2 en 4 uur aan de Stateheide 5 in Noardburgum.

Gratis proefles theater voor kinderen en volwassenen

HURDEGARYP - In september start voor het vierde jaar op rij een cursus theater voor kinderen en volwassenen in It Maskelyn te Hurdegaryp. Op 7 september is er een gratis proefles.

De Marko's zoeken drummers

BURGUM - Drumband de Marko's uit Burgum is een bloeiende vereniging. Naast optredens in de regio was de drumband ook te zien in het Belgische Bree en de slotavond van de avondvierdaagse in Leeuwarden. Op dit moment hebben De Marko's weer plaats voor leerlingen op de snaredrum (gewone trommel).

Nieuwe Bûtenfjildroute ook langs Mûnein

MÛNEIN - Dit najaar start aannemer De Boer en De Groot met het verhogen van de duikerbrug bij Mûnein. Hierdoor is het dorp straks bereikbaar via de nieuwe sloepenroute door het Bûtenfjild. De aanpak van de duiker is een wens vanuit de regio.

Goederentreinen op traject Leeuwarden-Groningen

HURDEGARYP - Op het traject Groningen-Leeuwarden zullen in de periode van 7 t/m 11 augustus een goederentreinen rijden. In deze periode zullen naar verwachting twee goederentreinen per dag van en naar Groningen worden omgeleid via Leeuwarden en dus gebruik maken van de spoorlijn Leeuwarden – Groningen.

Twee inbrekers gepakt na inbraak in tankstation

BEETSTERZWAAG - Omstreeks 04.20 uur kreeg de politie een melding van een inbraakalarm bij een tankstation in Beetsterzwaag. Toen de politie ter plaatse kwamen bleek er daadwerkelijk te zijn ingebroken. Daarbij werd een deur geforceerd en waren er sigaretten buitgemaakt.

Automobilist onder invloed belandt met auto in sloot

RYPTSJERK - Zaterdagochtend 5 augustus rond 04:00 uur kwam er een melding binnen dat er een auto in de sloot was gereden op de Rijksstraatweg. De bestuurder bleek toen de gewaarschuwde agenten aankwamen al uit de auto te zijn en was door dit ongeval gewond geraakt aan zijn schouder en rug.

Vrouw gewond bij eenzijdige aanrijding

READTSJERK - De bestuurster van een bestelbus is donderdagochtend rond 8.00 uur gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Tuskendammen in Readtsjerk.

‘Friscana’ nieuw programma Douwstra, Smit en Wilkens

DRACHTEN/BURGUM - Drie van Fryslân’s bekendste singer/songwriters, Gurbe Douwstra, Marcel Smit en Piter Wilkens, staan het komend theaterseizoen met een nieuwe muzikale voorstelling op de podia. ‘Frisicana’ is de titel van dit avondvullende programma.

De meeste Friezen zijn zuinig op het gehoor

FRYSLÂN - De resultaten van het panelonderzoek ‘zuinig op je gehoor’ van GGD Fryslân zijn bekend. Bijna 800 panelleden van 12 jaar en ouder hebben onlangs de online vragenlijst over gehoorbescherming en -beschadiging ingevuld. De panelleden geven gemiddeld het cijfer 8 voor hun gehoor en beschermen het wanneer nodig.

Fietsexcursie: Sumar en omgeving

SUMAR - Stichting Elzegea organiseert op zaterdagmiddag 5 augustus van 14.00 uur tot +/- 16.30 uur een fietsexcursie door Sumar en omgeving. Startend vanaf het Recreatiecentrum ‘Klein Zwitserland’ bij het Burgumermeer - waar u eventueel een fiets kunt huren- fietsen we naar het dorp Sumar en verder.

Bewegen op reggaeton en salsaton

BUITENPOST/BURGUM - Reggaeton is de meest populaire muziekstroming van dit moment. Een voorbeeld daarvan is de zomerhit Despacito. Despacito is langzame reggaeton. Reggaeton is aanstekelijke, zomerse en ritmische muziek waar bijna iedereen vrolijk van wordt.

Muntverkoop tijdens Admiraliteitsdagen

DOKKUM - De Admiraliteitsdagen in Dokkum – hét muzikale en maritieme festival van het Noorden - worden steeds groter en professioneler. Daarom heeft de organisatie ervoor gekozen dit jaar over te gaan op muntverkoop voor de horeca.

Prijswinnaars afvalenquête gemeente Tytsjerksteradiel

BURGUM - Erik Vredeveld is één van de winnaars van een cadeaubon die gemeente Tytsjerksteradiel heeft verloot na het invullen van de afvalenquête. Hij ontving de cadeaubon uit handen van wethouder Houkje Rijpstra.

Subsidie voor groot zonnedak Trynwâlden

GYTSJERK - Enerzjy Koöperaasje Trynergie heeft afgelopen week de belangrijke SDE+ subsidie toegekend gekregen. Daarmee gaat Trynergie vóór de zomer van 2018 een groot zonnedak in de Trynwâlden realiseren. De zonnestroomcentrale is gepland op het dak van loonbedrijf Jelle Bijlsma in Gytsjerk.

De Marko's zoekt drummers

BURGUM - Drumband de Marko's uit Burgum is een bloeiende vereniging met 70 leden. Naast optredens in de regio was de drumband ook te zien in het Belgische Bree en de slotavonden van de avondvierdaagses in Hurdegaryp, Bakkeveen en Leeuwarden.

Arme kinderen kunnen meer doen dankzij Kansenfonds

BERGUM - Alle kinderen moeten kunnen sporten of een muziekinstrument kunnen leren bespelen, arm of rijk. Met dat doel start Kindpakket Fryslân een project om meer kinderen uit arme gezinnen mee te kunnen laten doen aan activiteiten.

Menkampioenen bij PSV Trynwalden

BORGER - De eerste outdoorkampioenschappen zijn verreden. De menners van PSV Trynwalden kwamen in actie in Borger bij de Noordelijke Menkampioenschappen dressuur en vaardigheid. Voor PSV Trynwalden leverde deze wedstrijd twee kampioenen op en een aantal afvaardigingen naar de Hippiade mennen op 16 september.

Het Wolkentheater gaat voor de duizendste glimlach

BURGUM – Het rondreizend openlucht circusfestival van stichting Wolkentheater speelt 25 juli om 11.00 uur bij AZC Burgum. Al bijna 25 jaar speelt het Wolkentheater voorstellingen voor vluchtelingenkinderen en omwonende van AZC’s.

Metaalbewerking historisch beurtschip ‘Dorp Grou’ bijna klaar

DROGEHAM - Binnenkort rondt een team van werkzoekenden de metaalbewerking af van het beurtschip ‘Dorp Grou’. Na bijna twee jaar eindigt de eerste fase van dit unieke werkervaringsproject in de loods van Wadro in Drogeham. Na de zomervakantie verhuist het beurtschip naar het Skûtsjemuseum in Earnewâld, waar de restauratie verder gaat met de houtbewerking.