nieuws uit Tytsjerksteradiel en omstreken

Wetterskip Fryslân controleert weer op verboden antifouling

REGIO - Milieu-inspecteurs van Wetterskip Fryslân controleren ook dit jaar bij werven, verkooppunten en particuliere bootbezitters op de aanwezigheid van illegale antifouling.

Hinder door werkzaamheden aan doorgaande weg Burgum

BURGUM - Tijdens de meivakantie, van dinsdag 23 april tot en met vrijdag 3 mei, werkt gemeente Tytsjerksteradiel aan de doorgaande weg in Burgum. Het verkeer moet rekening houden met hinder.

Fries Museum toont zeldzame 16de-eeuwse beker

REGIO - De Ottema-Kingma Stichting heeft met steun van de Vereniging Rembrandt een zeldzame 16de-eeuwse glazen beker verworven en die in langdurige bruikleen aan het Fries Museum gegeven.

Paasspektakel De Marko's druk bezocht 

BURGUM - Op de zaterdag voor Pasen werd er traditiegetrouw weer gezocht naar Paaseieren op Landgoed Glinstra State in Burgum.

Minder WW-uitkeringen in het voorjaar in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in maart af. Het voorjaar betekent meer werk in horeca, bouw en landbouw. Werkgevers zijn op zoek naar personeel voor het hoogseizoen.  

THEBAGSTORE deelt paaseitjes uit!

ADVERTORIAL - Zoek 1 van de 12 paaseitjes op de website van www.thebagstore.nl en verwen jou zelf met een mooie tas tijdens de paasdagen.

Praat en denk mee over respijtzorg voor mantelzorgers

BUITENPOST / HURDEGARYP  - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel vinden het belangrijk dat mantelzorgers waardering en ondersteuning krijgen en niet overbelast raken. Zij doen al het nodige. Maar zij kunnen nog veel meer doen. Daarom organiseren zij een Hackathon.

Vader van bruidspaar aanwezig bij 60-jarig huwelijk

HARDEGARIJP - Aanstaande zaterdag 20 april zijn Oene en Emmy Leij 60 jaar getrouwd. Heel bijzonder en uniek is dat de 108-jarige vader (28 juli 1910) van Emmy dit mag meemaken.

IMF-subsidie voor 20 projecten in Noordoost Fryslân

REGIO - Het Iepen Mienskipsfûns Noordoost Fryslân geeft in de eerste periode van dit jaar subsidie aan 20 initiatieven vanuit de mienskip. Alle projecten samen zorgen voor een totale investering van bijna 250.000 euro in de leefbaarheid van deze regio.

Feestelijke herdoop beurtschip Grouw

EARNEWÂLD – Na meer dan twee jaar renovatie van al het ijzerwerk in Drogeham en nu een jaar timmeren en schilderen in Eernewoude is het beurtschip Grouw klaar. Op vrijdag 12 april werd de restauratie van het beurtscheepje Dorp Grouw afgerond met een feestelijke herdoop bij het Skûtsjemuseum in Earnewâld. 

Grote foto expositie op de Dag van de Garnaal

LAUWERSOOG - Op Lauwersoog vind zaterdag 11 mei 2019 wederom de Dag van de Garnaal plaats. Deze editie wordt wel heel speciaal. Lauwersoog bestaat namelijk in het voorjaar van 2019 exact 50 jaar. Reden genoeg voor Stichting Promotie Lauwersoog om extra uit te pakken.

Presentatieavonden en veldexcursies over boerenlandvogels

REGIO - Welke boerenlandvogels zijn er in de Noardlike Fryske Wâlden te vinden? Hoe zien ze eruit en welk geluid maken zij? Voor geïnteresseerden die hier graag meer over willen weten, organiseert de vereniging Noardlike Fryske Wâlden dit voorjaar twee presentatieavonden en twee veldexcursies.

Zo fris je je huis op na de winter

De natuur wordt wakker, de krokussen zijn boven de grond en het is al terrasweer geweest. De lente hangt duidelijk in de lucht!

Weinig kans op gestolen fiets in Friesland

REGIO - Friesland behoort tot de veiligste provincies als het gaat om fietsendiefstal. Dit blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond en beslist.nl, die onderzoek hebben gedaan naar de laatste trends op het gebied van fietsen.

Ziekenhuis Nij Smellinghe opent haar deuren

DRACHTEN - Zaterdag 13 april 2019 van 10.00 tot 15.00 uur opent het Drachtster ziekenhuis haar deuren. En kan iedereen, jong en oud, kennismaken met het ziekenhuis.

Jeugdfonds Sport Friesland ziet stijging in hulpaanvragen kinderen

REGIO - In Friesland groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. Het Jeugdfonds Sport Friesland geeft sportkansen aan kinderen en jongeren uit gezinnen die om financiële redenen niet kunnen sporten.

Eerste Duitse Herder Liefhebbersdag in Burgum

BURGUM - De Liefhebbersdag bij VDH Kringgroep De Walden aan de Kerklaan in Burgum, op zaterdag 11 mei, belooft een prachtige dag te worden. De organisatie hoopt op minstens 30 deelnemers die hun (jonge) Duitse Herdershond aanmelden voor de eerste van de drie VDH Liefhebbersdagen 2019.

Eline Bremer van OBS Hurdegaryp wint landelijke prijs met natuurfoto

HURDEGARYP - Eline Bremer uit groep 6 van OBS Hurdegaryp heeft dit jaar de eerste prijs gewonnen met haar natuurfoto. In september deed de klas mee via Natuur en Duurzaamheidseducatie centrum Pingo & Pet met de fotografieworkshop van stichting Kidzklix.

Uilenpalen geplaatst langs Centrale As

REGIO - Langs de Centrale As tussen Dokkum en de Westereen zijn deze week ruim 100 uilenpalen neergezet. Daarnaast zijn op de hectometerbordjes rollers aangebracht. Deze rollers zorgen ervoor dat uilen niet meer op de hectometerbordjes kunnen zitten.

Inschrijving Jonge Ondernemingsprijs van het Noorden is geopend

REGIO - De inschrijving voor de Jonge Ondernemingsprijs van het Noorden is geopend. Ondernemers uit Drenthe, Friesland en Groningen kunnen zich vanaf nu inschrijven voor deze uitdagende wedstrijd.

Paasspektakel bij Glinstra State

BURGUM - Ook dit jaar organiseren De Marko's Burgum een Paasspektakel. Alle jeugd is zaterdag 20 april welkom bij Glinstra State om smakelijke chocolade-eitjes te zoeken.

WoonFriesland bouwt duurzame en gasloze woningen in Hardegarijp

HARDEGARIJP - Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland is gestart met de bouw van 18 woningen in Hardegarijp. De huizen worden gasloos gebouwd en functioneren daarom volledig op elektriciteit.

Leer van de kruidenvakvrouw

NOARDBURGUM - Kruidenvakvrouw Tjitske Postma geeft in de maand april een aantal bijzondere cursus- en workshopdagen. Zo kunnen geïnteresseerden op zaterdag 6 april meedoen met de cursusdag ‘Signatuurleer’ en zijn kookliefhebbers op zaterdag 13 april welkom voor de workshop ‘Lekkers uit de Natuur’.

Negenhonderd kinderen in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel op de gezonde tour

SURHUISTERVEEN - In aanloop naar de Healthy Ageing Tour-etappe in Surhuisterveen op 11 april, zijn 900 basisschoolkinderen in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel helemaal in de gezonde stemming.

ANWB: pak onveiligste provinciale wegen snel aan

REGIO - De ANWB vraagt aan de nieuwe provinciaal bestuur om de veiligheid van de risicovolle wegen met een hoge ongevallenscore snel te verbeteren. Welke wegen of wegtrajecten dat zijn, heeft de ANWB inzichtelijk gemaakt voor de provincie.

Nieuw beleidskader zet in op sociale gemeenten en betaalbare zorg

BURGUM / BUITENPOST - Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben een nieuw beleidskader voor het sociaal domein vastgesteld. Met dit kader zetten de colleges in op het leveren van goede en betaalbare zorg- en ondersteuning dichtbij hun inwoners.

Boeren lassen rustperiode in voor groei aantal weidevogels

REGIO - Om de groei van het aantal weidevogels zoals grutto’s, kieviten, scholeksters, tureluurs te vergroten, nemen ruim 180 boeren van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden in Noordoost-Fryslân een aantal maatregelen.

Een landbouwmechanisatiebedrijf mag niet op het platteland?

EASTERMAR - De VVD-fractie in de Gemeente Tytsjerksteradiel hoopt vanavond (donderdag 28 maart) tijdens de gemeenteraadsvergadering steun te krijgen voor behoud van een kleinschalig landbouwmechanisatiebedrijf aan de Witveensterweg te Eastermar.

Start tweede ronde landschapsherstel De Centrale As

BURGUM - Voor het herstel van de landschapselementen langs de Sintrale As (N356) krijgen grondeigenaren de mogelijkheid dat – geheel kosteloos – te laten uitvoeren.

Dagelijks nieuwsblok van Omrop Fryslân op NPO 2

REGIO - Drie regionale omroepen, waaronder Omrop Fryslân, en de NPO beginnen 1 april met een proef met een regioblok. Daarbij is in hun regio een 5 minuten durend regiojournaal te zien is op NPO 2.

VVD Tytsjerksteradiel stemt tegen duurzaamheidsagenda

BURGUM - De VVD fractie in de Gemeente Tytsjerksteradiel stemt aanstaande donderdag tegen het voorstel van het college om een duurzaamheidsagenda op te stellen. De fractie is van mening dat de gemeente al goed bezig is met allerlei duurzaamheidsprojecten.

De Pleats in Burgum ontvangt 'Meiinoar Meidwaan' Vignet

BURGUM - Maandag 25 maart reikte wethouder Gelbrig Hoekstra het MVO-vignet 'Meiinoar Meidwaan' uit aan De Pleats in Burgum. 'De Pleats geeft plek aan jongeren die anders werken en denken', aldus wethouder Hoekstra.

Week van de mantelzorg: vraag om hulp

REGIO - Een op de drie mensen geeft mantelzorg. Een partner die ziek is, of de buurman helpen met boodschappen omdat hij moeilijk uit huis komt: het zijn allemaal vormen van mantelzorg.

CBS De Arke bakt pannenkoeken in Berchhiem

BURGUM - Vrijdag 22 maart was het een feestelijke dag voor de bewoners van woonzorgcentrum Berchhiem in Burgum. 32 leerlingen van groep 8 van CBS De Arke in Burgum hebben voor alle bewoners pannenkoeken gebakken.

Vogelbroedgebied bij Wetter en Willepark afgesloten

BURGUM - De twee (voet)bruggen op het schiereiland in het Wetter en Willepark in Burgum zijn afgesloten tot 15 juni. Dit is op verzoek van de vogelwacht Burgum gedaan omdat vogels in dit gebied broeden.

De 'WeetIkVeel-dag': Evenement voor mensen die 'niet zo goed weten wat ze willen'

STROOBOS - Vrijdag 12 april kan iedereen deelnemen aan de 'WeetIkVeel-dag'; een Inspiratie-DoeDag voor mensen vol idealen en/of talenten die 'niet zo goed weten wat ze willen' en mensen die weten wat ze willen maar vervolgens vastlopen.

Zorg biedt veel kansen op werk in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in februari af. In de groeiende zorgsector ontstaan steeds meer baankansen voor werkzoekenden die de overstap naar de zorg willen maken. Vooral als verzorgende ig en verpleegkundige. 

Voorlopige uitslag verkiezingen Wetterskip Fryslân

LEEUWARDEN - Dijkgraaf Paul van Erkelens maakte donderdagmorgen 21 maart tijdens een openbare bijeenkomst de voorlopige uitslag bekend van de verkiezingen voor een nieuw algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân.

Racoon schittert op Admiraliteitsdagen 2019

DOKKUM - De Zeeuwse band Racoon schittert op het podium van de Admiraliteitsdagen van 2019. Dat is maandagavond bekend gemaakt in een bijeenkomst van hoofd- en cosponsoren van de Admiraliteitsdagen. Racoon treedt op zaterdagavond 7 september op, op het hoofdpodium op de Zijl.

Doe mee met Vier De Alde Feanen

EARNEWALD – Voor Vier De Alde Feanen, een natuurfestival dat plaatsvindt in het weekend van 25 en 26 mei, wordt nog gezocht naar partijen die de bezoekers activiteiten willen aanbieden.

CDA: behoud streekziekenhuizen essentieel voor leefbaarheid provincie

REGIO – Ruim 80 procent van de Friese inwoners vindt dat streekziekenhuizen koste wat kost behouden moeten blijven. De toegankelijkheid van zorg in de buurt wordt als essentieel gezien voor de leefbaarheid van een regio. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in samenwerking met het CDA.

Kom techniek ervaren bij Techniek Tastbaar in Burgum

BURGUM - Het aantal vacatures in de techniek stijgt. Dat klinkt goed! Toch blijkt het erg lastig voor de bedrijven om goede technische mensen te vinden. Leerlingen komen van jongs af aan veel te weinig in aanraking met techniek en kiezen te weinig voor een technische opleiding.

Dag van de 1000 voorbeelden in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

ACHTKARSPELEN / TYTSJERKSTERADIEL - Op donderdag 14 maart, de Dag van de 1000 Voorbeelden, bezocht Regionaal WERKbedrijf Fryslân Werkt! 200 ondernemers in de provincie die kansen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. In Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel werden maar liefst 38 bedrijven bezocht! 

Inzet gemaal De Heining voor waterafvoer Friese wateren

REGIO - Wetterskip Fryslân zet vandaag, donderdag 14 maart, voor het eerst het visvriendelijke gemaal De Heining aan.  Door de vele regen van de afgelopen dagen staat het water in de Friese boezem (alle meren en vaarten) gemiddeld 10 centimeter boven het streefpeil.

Tytsjerksteradiel opnieuw MKB-Vriendelijkste gemeente provincie Fryslân

BURGUM  - Tytsjerksteradiel is volgens ondernemers de MKB-Vriendelijkste gemeente van Fryslân. Burgemeester Jeroen Gebben ontving de prijs vandaag uit handen van Trudie Timmerman, voorzitter MKB Friesland.

Meidoornhaag als cultuurhistorisch landschapselement op prominente plek terug in Eastermar

EASTERMAR - Gister zijn onder leiding van Landschapsbeheer Friesland een 10-tal MBO-studenten van het Nordwin College uit Leeuwarden en Buitenpost druk aan de slag geweest om een 500 meter lange meidoornhaag aan te leggen in Eastermar.

Bedrijven verbinden zich aan Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWÂLD – Tijdens een vaartocht door Nationaal Park De Alde Feanen hebben vrijdag de nieuwe partners van het Nationaal Park de partnerovereenkomsten ondertekend. Deze sponsors van het Nationaal Park dragen bij aan de ontwikkeling van het natuurgebied.

Friesland: 63% meer inbraken in 2019

REGIO - In januari en februari van 2019 werd er in Friesland al 251 keer ingebroken. Een toename van 63% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: toen vonden er slechts 154 inbraken plaats.

Stationskwartier Hurdegaryp wordt groen en eigentijds plein

HURDEGARYP - Het Stationskwartier Hurdegaryp krijgt een groene en eigentijdse uitstraling geïnspireerd op het gedachtegoed van tuin- en landschapsarchitect Vlaskamp. Het college van Tytsjerksteradiel heeft het definitieve ontwerp voor het deelproject KIK Stationskwartier Hurdegaryp vastgesteld.

Groen, groener, groenst: inspirerende avond over tuinen

FEANWÂLDEN -  Hoe eenvoudig en leuk het is om de eigen omgeving tot een verbindende groene ruimte te maken, laten Jan Willem Zwart van de Kruidhof en Greetje Cnossen van het Nordwin College zien. Zij geven tijdens een inspirerende avond tal van voorbeelden en praktische tips om onze omgeving aantrekkelijker te maken.

Folklore festival: wijn, zee en tranen

HURDEGARYP - Na de sfeervolle middagen van de twee voorgaande festivals nodigt de organisatie u ook dit jaar uit voor 'Wijn - Zee en Tranen'. Toegangskaarten kunt u alvast kopen bij de Primera in Hurdegaryp.

WoonFriesland zet drone in voor woninginspectie

REGIO - WoonFriesland heeft voor het eerst als pilot een drone ingezet voor inspecties van huurwoningen. Het sociaal verhuurbedrijf is de eerste woningcorporatie in Noord-Nederland die op deze innovatieve manier te werk gaat.

Kunst aan Huis Route Lauwersland "BuitensteBinnen"

NOORDOOST FRIESLAND - In de weekenden 9-10 en 16-17 maart vindt de 28e Open Atelierroute plaats in het Lauwersland: Noordwest Groningen en Noordoost Friesland. De vierentwintig deelnemende kunstenaars hebben zich laten inspireren door het thema van deze Kunstroute: "BuitensteBinnen".

't Stationnetje in Hurdegaryp: een plek voor jongeren

HURDEGARYP - Met ingang van januari 2019 is het KEaRN-project ’t Stationnetje in Hurdegaryp van start gegaan. ’t Stationnetje is gevestigd in het stationsgebouw van Hurdegaryp en is een plek voor jongeren tussen de 14 en 30 jaar woonachtig in de gemeente Tytsjerksteradiel of Achtkarspelen.

Wetterskip Fryslân investeert in versterking Lauwersmeerdijk

REGIO - Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân stelde op dinsdag 26 februari € 26,6 miljoen beschikbaar voor de versterking van de Lauwersmeerdijk. Ruim 4 kilometer asfaltbekleding van de Lauwersmeerdijk voldoet niet aan de veiligheidseisen.

Dubbele records tijdens ‘Help pake en beppe de vakantie door!’

REGIO - Museumfederatie Fryslân en deelnemende instellingen kijken terug op een geweldige 18e editie van ‘Help pake en beppe de vakantie door!’ Een recordaantal instellingen (42!) opende hun deuren en organiseerden leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud.

‘Vrijwilligers Academie onmisbaar in huidige tijd’

REGIO - Vrijwilligers en mantelzorgers zijn onmisbaar in de Nederlandse maatschappij. Ze zorgen voor naasten, een bloeiend verenigingsleven en organiseren tal van activiteiten en evenementen. Tegelijkertijd worden wet- en regelgeving strenger en stellen we hogere eisen aan de mensen die het werk doen.

CDA: meevaller netbeheerder gebruiken voor aansluiting Friese zonneparken

LEEUWARDEN – Fries CDA lijsttrekker Sander de Rouwe wil dat de dividendmeevaller van netbeheerder Alliander ingezet wordt voor de Friese versterking van de energie infrastructuur. Eerder deze week noemde Alliander topvrouw Ingrid Thijssen het “te dunne” Friese elektriciteitsnet de bottleneck voor bij de grootschalige overgang naar hernieuwbare energie.

Onderzoek zeldzame Noordzeeziekte gestart dankzij medeleven en samenwerking

Op donderdag 28 februari is het Zeldzameziektendag (International Rare Disease Day). Voor veel zeldzame ziekten ligt het onderzoeksgeld niet voor het oprapen. Als kleine stichting nam Stichting Noordzeeziekte daarom zelf het heft in handen en zamelde geld in zodat het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onderzoek kan doen naar de zeldzame Noordzeeziekte.

34.000 Friese jongeren krijgen oproep voor vaccinatie tegen meningokokkenziekte

REGIO - Dit jaar roept GGD Fryslân, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 34.000 jongeren op voor een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Alle Friese gemeenten ondersteunen bij de operationele uitvoering.

Ruim 18 miljoen euro aan boetes voor bellen achter het stuur

In 2018 werden er in totaal 80.425 boetes uitgeschreven aan bestuurders die handheld zaten te bellen achter het stuur. Hiermee werd in totaal ruim 18 miljoen euro aan boetes geïnd.

Gezellig drukke bingoavond in Glinstra State

BURGUM - Vrijdagavond organiseerden De Marko's weer een spannende bingo. Voor de eerste keer werd deze gezellige avond in Glinstra State in Burgum gehouden. De enthousiaste bingospelers wisten massaal de weg naar deze avond te vinden. 

In je Uppie: themagesprek over spijt in Burgum

BURGUM - Op 21 februari organiseert KEaRN in samenwerking met UP! een In je Uppie gesprek in Burgum. Het thema van de middag is spijt.

Kom kijken bij inschuiven spooronderdoorgangen Hurdegaryp en Feanwâlden

HURDEGARYP / FEANWÂLDEN - In Hurdegaryp en Feanwâlden komen twee bijzondere nieuwe verkeerstunnels. Zulke ongelijkvloerse kruisingen van weg en spoor zijn voor alle verkeersstromen veilig en comfortabel. Tussen woensdag 20 februari en zondag 24 februari wordt er een grote stap gezet in beide bouwprojecten.

Hulp bij belastingaangifte voor inwoners Tytsjerksteradiel

BURGUM - De Seniorenraad en KEaRN Welzijn bieden 60+-ers (met AOW en klein pensioen) uit Tytsjerksteradiel ook dit jaar weer hulp bij het invullen van hun belastingaangifte.

Jelle Bijlsma BV genomineerd voor Friese Onderneming van het Jaar

GIEKERK - Zes prachtige ondernemingen zijn genomineerd voor de 2019 editie van de Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar (VFO). Uit een lange kandidatenlijst zijn de gekozen genomineerden: Bakker Transport & Warehousing (Heerenveen), Ufkes Greentec (Drachten), CMG Creative Media Group (Leeuwarden), Firma Wierda (Joure), MCS B.V. (Drachten), Jelle Bijlsma BV (Giekerk).

Opnieuw live beelden van een havik en zeearend

REGIO - Ook dit jaar maken Vogelbescherming Nederland en It Fryske Gea het weer mogelijk om de perikelen tussen een zeearend en een havik live te volgen via een webcam. Vorig jaar beleefden natuurliefhebbers voor het eerst de strijd tussen de beide roofvogels op hun nest in Nationaal Park de Alde Feanen.

Boeren helpen weidevogels met plasdras

REGIO - Om weidevogels zoals grutto’s, kieviten, scholeksters, tureluurs en watervogels meer voedsel te geven en ervoor te zorgen dat ze rustig kunnen broeden, zetten 40 boeren van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden in Noordoost-Fryslân hun plasdrasgebieden deze week onder water. Daarbij stellen ze het maaien uit totdat aanwezige kuikens vliegvlug zijn (uitvliegen).

Steven de Jong en Syb van der Ploeg zoeken een kleine Salomon

KOLLUM - Voor de spektakelvoorstelling Salomon, het Kollumer Oproer, in juli dit jaar, is de organisatie op zoek naar een kleine Salomon. Syb van der Ploeg speelt in het stuk de rol van de volwassen Salomon, maar er worden nog kandidaten gezocht voor de jonge Salomon.

Harry van der Molen (CDA) houdt spreekuur

BURGUM - Tweede Kamerlid Harry van der Molen is gestart met een maandelijks spreekuur. Het volgende spreekuur vindt plaats op vrijdag 15 februari aanstaande.

CDA op werkbezoek naar VDM in Drogeham

DROGEHAM - De gemeenten  Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel werken aan een nieuwe woonvisie. Voor de beide CDA fracties een reden om er samen op uit om informatie te verzamelen over wonen en de woningmarkt. Bij het bedrijf VDM in Drogeham waren de fracties welkom.

Zes verenigingen in Tytsjerksteradiel hangen de vlag uit

BURGUM - De vlag kan uit bij Swimclub Wetterwille in Burgum, dorpsbelang Sumar, Stichting de Fryske Mole in Aldtsjerk, dorpsbelang Gytsjerk, Stichting Watersportwereld in Burgum en de voetbalvereniging in Jistrum. Zij krijgen van gemeente Tytsjerksteradiel een ‘LF2018-vlaggenmast.’

Radio en luisteraars in het zonnetje bij Omrop Fryslân

FRYSLÂN - Omrop Fryslân maakt het iedere dag, het is bijna de normaalste zaak van de wereld: radio! Op woensdag 13 februari is het Wereld radiodag en daarom staat Omrop Fryslân deze dag stil bij het medium radio.

OndersteBoven van Stinzenplanten

FRYSLÂN - Struinen langs stinzen, staten, buitenplaatsen en andere bijzondere monumentale woningen wordt bij steeds meer mensen een geliefde bezigheid in het vroege voorjaar.

HEMA in Burgum ontvangt ‘Meiinoar Meidwaan’ Vignet

BURGUM - Een bijzondere dag afgelopen donderdag voor de HEMA in Burgum. Wethouder Gelbrig Hoekstra-Mozes overhandigde het bedrijf het 'Meiinoar Meidwaan Vignet'.

CSG Liudger krijgt innovatiecentrum

BURGUM - CSG Liudger opent dinsdag 12 februari een innovatiecentrum in aanwezigheid van alle personeelsleden en diverse relaties van de school. CSG Liudger wordt daarmee de eerste vo-school in Noord-Nederland met een eigen innovatiecentrum.

Aanpak Jongeren op Gezond Gewicht slaat aan in Tytsjerksteradiel

BURGUM - Kinderen in de gemeente Tytsjerksteradiel zijn de afgelopen drie jaar meer groente gaan eten en meer water gaan drinken. Dat blijkt uit de tussenstand van de aanpak Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG).

'Help pake & beppe de vakantie door' in maar liefst 42 Friese musea

FRYSLÂN - In de voorjaarsvakantie organiseert Museumfederatie Fryslân samen met 42 Friese culturele instellingen de 18e editie van 'Help pake & beppe de vakantie door'. Daarmee is het deelnemersrecord van vorig jaar (39) uit de boeken.

CDA: Tempo nodig bij samenwerking voor duurzame landbouw

FRYSLÂN - Er lijkt weinig schot te zitten in de plannen voor verduurzaming van de landbouw in Fryslân. Meer dan anderhalf jaar praten heeft nog weinig opgeleverd. Er mag nu wel eens wat tempo in, vindt het CDA.

Steun De Marko's tijdens de jeugdsponsoractie

BURGUM - Elke club of vereniging heeft een verlanglijstje. Bovenaan het verlanglijstje van De Marko's staan dit jaar: instrumenten, attributen en kleding voor de jeugdleden van de drumband,  Color Guards en twirlinggroepen.

Gedeputeerde Kielstra op bezoek in de Noardlike Fryske Wâlden

NOARDBURGUM - Maandag 4 februari bezocht gedeputeerde Kielstra de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Wethouder Hoekstra van Tytsjerksteradiel en wethouder Jonker van Achtkarspelen ontvingen de gedeputeerde bij de klompenmakerij/ klompenmuseum in Noardburgum.

Sûnder druk: sociale werkvoorziening in het nauw

FRYSLÂN - In een bedrijf waar de druk eraf zou moeten zijn, loopt de druk steeds verder op. Caparis is het grootste sociale werkbedrijf in Fryslân. Acht gemeentes zijn met elkaar eigenaar van het bedrijf dat werk biedt aan 2200 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

FNP draacht Tytsy Willemsma foar as kandidaat-wethâlder foar Tytsjerksteradiel

BURGUM - De FNP-ôfdieling Tytsjerksteradiel draacht Tytsy Willemsma foar as kandidaat-wethâlder foar it kolleezje. Fraksjefoarsitter Piet Reitsma is tige optein oer de foardracht: “Mei Tytsy krije wy in bestjoerder yn ús fermidden mei in grut netwurk en in protte ûnderfining yn it iepenbier bestjoer”. Tytsy Willemsma is de beëage opfolger fan Rommert Dijk dy’t op 1 febrewaris syn funksje dellein hat.

Aanrijtijden ambulances Friesland sterk verbeterd

FRYSLÂN - De ambulancezorg in Friesland is de afgelopen jaren fors verbeterd door onder andere een uitbreiding van het aantal ambulanceposten van 18 naar 23. Daardoor zijn de aanrijtijden van Friese ambulances sterk verbeterd.

'DOM doarpen' vol energie aan de slag met DOM 2.0

NOORDEAST-FRYSLÂN– Gedeputeerde Johannes Kramer is 'grutsk' op het project Dorps Ontwikkelings Maatschappij (DOM).  Dat zei hij woensdagavond tijdens de aftrap van de DOM 2.0, waar maar liefst 21 dorpen aan meedoen.

Appen op de fiets gaat je geld kosten

Vanaf 1 juli is het strafbaar om op de fiets te appen. De boete die daaraan vastzit, is niet misselijk: 95 euro. Dat bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws.

CDA: in Fryslân niet genoeg ruimte voor permanente vestiging wolf

FRYSLÂN - Op 24 januari 2019 is het wolvenplan vastgesteld door het Interprovinciaal Overleg (IPO). De onrust onder veehouders, en in het bijzonder onder schapenhouders, maar ook bij andere burgers, is er desondanks niet minder door. Permanente huisvesting van wolven in Fryslân is daarom wat het CDA betreft geen optie.

Nieuwe kansen voor dorpshuizen

FRYSLÂN - Van 31 januari tot en met 17 december 2019 is de dorpshuizenregeling geopend. Er is 900.000 euro beschikbaar voor het verbouwen of verduurzamen van gemeenschapshuizen.

Verpleegkundigen vaakst slachtoffer van seksueel wangedrag

Zorgpersoneel heeft het vaakst last van ongewenst gedrag op het werk door klanten of patiënten. Meer dan de helft van hen heeft te maken met intimidatie, lichamelijk geweld, ongewenste seksuele aandacht of pesten. Dat blijkt uit onderzoek naar arbeidsomstandigheden in 2017 door het CBS en TNO.

Grote bingo in Burgum

BURGUM - Vrijdag 15 februari 2019 vanaf 20.00 uur organiseren De Marko's weer een spannende en gezellige bingoavond. De bingo is op een geheel nieuwe locatie: Landgoed Glinstra State aan de Freerk Bosgraafstraat 18 9251CT in Burgum.

Sieberen Postma uit De Tike, 10 jaar natuurgids bij De Klyster

DAMWÂLD - Tijdens het nieuwjaarsdiner voor de vrijwilligers van NME-Centrum De Klyster, is vrijwilliger Sieberen Postema uit De Tike gehuldigd. Sieberen hat sa'n 3.000 bern kennismeitsje litten mei de natoer yn noardeast Fryslân.

Wintervaartocht door de Alde Feanen

EARNEWÂLD – Zaterdag 2 februari organiseert It Fryske Gea van 10.30 – 13.00 uur een vaartocht door de winterse wereld in Nationaal Park de Alde Feanen. Uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie, je komt het allemaal tegen!

Hersenpatiënten vragen om hulp

REGIO - Op maandag 28 januari 2019 gaat de collecteweek van de Hersenstichting weer van start. Ruim 200 collectanten zamelen geld in voor de 3,8 miljoen Nederlanders die lijden aan een hersenaandoening. Het geld wordt besteed aan hersenonderzoek, het geven van voorlichting aan patiënten en hun omgeving en de ontwikkeling van de juiste patiëntenzorg.

Aanpassingen tracé KIK Burgum

BURGUM - Het college van Tytsjerksteradiel heeft besloten tot enkele aanpassingen in het tracé KIK Burgum. De aanpassingen moeten de verkeersveiligheid en overzichtelijkheid verbeteren.

Legendarische progressieve rockband Kayak in Drachten

DRACHTEN - De legendarische Nederlandse progressieve rockband Kayak is herboren en komt naar Poppodium Iduna te Drachten. Een nieuw album, een nieuwe band en hernieuwde creativiteit en energie. Oprichter Ton Scherpenzeel heeft met Kayak een nieuwe frisse start gemaakt.

Fryslân telde niet eerder zoveel banen

FRYSLÂN - De werkgelegenheid groeide tussen april 2017 en april 2018 met 2,6%, zo blijkt uit de provinciale werkgelegenheidscijfers. Fryslân kende niet eerder zoveel banen: 297.035.

Heet je Rembrandt? Dan zoekt het Rijksmuseum jou!

Het Rijksmuseum in Amsterdam is op zoek naar mensen met de naam Rembrandt om gezamenlijk op donderdagavond 14 februari de expositie Alle Rembrandts te openen.

CSG Liudger Burgum voor tweede jaar op rij Elsevier Superschool

BURGUM - Alle Nederlandse scholen met vmbo-, havo- en vwo-onderwijs worden jaarlijks door Elsevier Weekblad met elkaar vergeleken en beoordeeld. Het blad heeft CSG Liudger locatie Burgum uitgeroepen tot Superschool. En dat is niet voor het eerst. Ook in 2018 mocht het school het predicaat Superschool dragen.

Biologische duindoorn van NO-Fryslân en Groningen op Grüne Woche Berlijn

BERLIJN - Vrijdag 18 januari is in Berlijn 's werelds grootste beurs voor voedsel, land- en tuinbouw gestart. Maar liefst 10 dagen lang komen hier zo'n half miljoen politici, vakmensen, bedrijven en andere geïnteresseerden van over de hele wereld bij elkaar.

Bloedmaan en supermaan: zet je wekker komende maandag!

REGIO - Ben je vroeg uit de veren op maandagochtend? Kijk dan zeker even naar buiten. Bij helder weer is er een combinatie te zien van een supermaan en bloedmaan.


WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com