nieuws uit Tytsjerksteradiel en omstreken

Boeren Noord-Nederland aan de slag met milieu, klimaat en biodiversiteit

REGIO - Het Europese landbouwbeleid gaat veranderen. Er worden meer inspanningen van boeren gevraagd op het gebied van milieu, klimaat en biodiversiteit.

Nieuwe wandelgids Fryslân verschenen

REGIO - Wandelliefhebber Bart van der Schagt -ook bekend als WandelBart- heeft een nieuwe wandelgids over Fryslân uitgebracht. De gids bevat 22 leuke wandelroutes verspreid over de gehele provincie.

Sinterklaas zet voet aan wal in Burgum

BURGUM - Zaterdagmiddag kwam Sinterklaas aan in Burgum. Op de Loswal, waar Pietendrumband de Marko's vrolijke Sinterklaasmuziek speelde, waren veel kinderen met hun ouders.

Brasserie Om de Dobben en Bouwbedrijf Swart winnen Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel

BURGUM - Woensdagavond 13 november zijn Brasserie om de Dobben en Bouwbedrijf Swart uitgeroepen tot winnaars van de Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel 2019. Bij het stemmen op de publieksprijs kwam De Timmermantsjoender uit Garyp als winnaar uit de bus. De uitreiking van de prijzen vond plaats in Glinstrastate te Burgum.

Gezin betaalt in 2020 gemiddeld 1 euro per maand meer voor waterschap

LANDELIJK - Een gezin met een eigen woning van € 200.000 betaalt volgend jaar gemiddeld één euro per maand meer voor het werk van de waterschappen dan in 2019. Dit blijkt uit een inventarisatie door de Unie van Waterschappen van de tariefvoorstellen die de waterschapsbesturen op dit moment bespreken.

Sint Maarten in Burgum

BURGUM - Traditiegetrouw is er op Sint Maarten een muzikale optocht door het centrum van Burgum. Voorafgegaan door Drumband de Marko's, het twirlingteam en de Color Guardgroep liep een grote groep kinderen door de straten.

Eerste exemplaar van ‘It Grutte Foarlêsboek II’ in ontvangst genomen door Aart Staartjes

REGIO - Bij de Afûk is afgelopen zaterdag 9 november het tweede deel van ‘It Grutte Foarlêsboek’ verschenen. In het boek staan meer dan zestig verhaaltjes, liedjes en gedichtjes voor kinderen van 2 t/m 6 jaar.

Gesprekken met Fryslân over stikstofproblematiek

REGIO - De komende twee weken gaat provincie Fryslân met belanghebbende sectoren in gesprek over de stikstofproblematiek. In deze fase voert de provincie gesprekken met vertegenwoordigers vanuit landbouw, natuur, bouw, vervoer en bedrijfsleven. Deze gesprekken zijn een eerste stap naar een brede dialoog met Fryslân.

De Marko's in vuur en vlam

BURGUM - Vrijdagavond werd de Fakkelfair rondom Glinstra State georganiseerd. Tussen lampjes en fakkels werden winsterse artikelen verkocht. Miss Fire Lady gaf samen met de containerdrummers van De Marko's een spetterend optreden.

Dinsdag FIT-test voor brug Burgumerdaam

BURGUM - Dinsdag 12 november voert provincie Fryslân samen met Rijkswaterstaat testen uit aan de brug Burgumerdaam. De zogeheten FIT-test (Functionele Inspectie en Testen) vindt plaats tussen 8.00 uur en 17.00 uur.

Ondernemers in Noardlike Fryske Wâlden ontdekken haar geheimen

REGIO - Maandag 11 november starten ondernemers in de omgeving van Noardlike Fryske Wâlden met de vierdaagse cursus 'Gastheer van het Landschap'. Ze leren hoe het landschap is ontstaan en vooral wat daar nu nog van te zien is.

Meerderheid raad Tytsjerksteradiel blokkeert oplossing PFAS

BURGUM - Een motie voor het verruimen van de grenswaarde voor PFAS werd verworpen in de Gemeenteraad van Tytsjerksteradiel. De Partij voor de Boeren, PvdA, VVD en D66 hadden hiervoor een motie opgesteld, die tijdens een speciaal spoeddebat in stemming werd gebracht.

Kinderen brengen burgemeester gezond ontbijt in gemeentehuis

BURGUM - Donderdagochtend brachten 13 leerlingen van groep 6 van CBS ‘De Paadwizer’ uit Oentsjerk een ontbijtje bij burgemeester Jeroen Gebben in het gemeentehuis. In de raadzaal gaven ze met het Burgemeestersontbijt het goede voorbeeld in de week van het Nationaal Schoolontbijt, waarbij een half miljoen kinderen samen gezond ontbijten op zo’n 2800 basisscholen.

Meerdere partijen willen PFAS-blokkade breken tijdens spoeddebat in raad Tytsjerksteradiel

BURGUM - Op donderdag 7 november 2019 vindt er in de raadszaal van Tytsjerksteradiel een spoeddebat plaats over PFAS. Naast een debat met het college van B&W willen meerdere partijen waaronder Partij voor de Boeren, PvdA en VVD dit moment aangrijpen om de strenge regels voor grondverzetbedrijven tijdelijk te verhogen.

Spooronderdoorgang Hurdegaryp officieel geopend

HURDEGARYP - Na het bevestigen van de allerlaatste tegels aan de wand, is de spooronderdoorgang in Hurdegaryp vanmiddag officieel geopend. De spooronderdoorgang zorgt ervoor dat verkeer het spoor veiliger en sneller kan passeren. Dit is van belang, omdat er volgend jaar een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden (ESGL) gaat rijden.

Joris' Kerstboom komt naar Dokkum

DOKKUM - Wie zet jij in het licht? Dat is de vraag die Joris Linssen aan de bezoekers stelt op De Zijl in Dokkum. In de donkere decemberdagen is Joris' Kerstboom de ultieme ontmoetingsplaats voor alle mensen om een foto van een bijzonder persoon in hun leven tussen de dennentakken te hangen en in het licht te zetten.

Op avontuur met Planeet Escher

EASTERMAR - In De Hege Stins te Eastermar is tot 1 februari 2020 een expositie te zien van schilderijen gemaakt door bewoners van wooncentrum Noordvliet uit Leeuwarden geïnspireerd op M.C. Escher.

Fotografeer het Wikelslân in haar herfstoutfit

EARNEWALD -  Ben je een liefhebber van natuur en fotografie? Dan hebben wij een superleuke excursie voor jou! Wanneer? zaterdag 9 november van  14.00 tot 16.00 uur.

Nationale Duurzame Huizen Route van start

REGIO - De zevende editie van de Nationale Duurzame Huizen Route is van start. Op 2 november gaven gedeputeerde Tjisse Stelpstra van provincie Drenthe en wethouder René van der Weide van gemeente Emmen het landelijke startsein.

Kerstsprokkelfair Ryptsjerk

RYPTSJERK - Van donderdag 21 t/m zondag 24 november a.s. organiseert Vertakking Evenementen voor de 24ste keer de Kerstsprokkelfair in Ryptsjerk.  Het thema is dit jaar ‘Winterfest’.

189 subsidieaanvragen bij Iepen Mienskipsfûns ingediend

REGIO - In Fryslân bruist het van de initiatieven. Maar liefst 189 initiatiefnemers hebben tijdens de derde subsidieronde van 2019 een beroep gedaan op het Iepen Mienskipsfûns (IMF). Met deze subsidieregeling ondersteunt provincie Fryslân projecten van inwoners, waarmee de leefbaarheid in wijk, dorp, stad of eiland wordt verbeterd.

Douwe Hoogland neemt eerste exemplaar fotoboek Noardlike Fryske Wâlden in ontvangst

EASTERMAR - De leden van agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden zetten zich in voor het beheer en onderhoud van het bijzondere coulisselandschap.

Meten is weten, check regelmatig je bloeddruk!

FRIESLAND - Dit jaar hebben ruim 1700 Friezen hun bloeddruk laten opmeten bij een regionaal bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. Iets meer dan een derde van deze mensen [37%] bleek een verhoogde bloeddruk te hebben, 3% van hen had zelfs een ernstig hoge bloeddruk.

Friese Tandenpoetsweek voor ongeveer 1.600 basisschoolleerlingen 

REGIO - Van 4 tot en met 8 november 2019 organiseert GGD Fryslân samen met de opleiding tandartsassistent van ROC Friese Poort voor de zesde keer op rij de Friese Tandenpoetsweek. Tijdens deze week gaan derdejaars studenten van ROC Friese Poort op 38 Friese basisscholen tandenpoetslessen verzorgen.

100 jaar radio: ‘IDZ de eerste’

REGIO - Hij is de man van de radio: Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda uit Weidum. Deze eigenzinnige ingenieur maakte honderd jaar geleden, op 6 november 1919, de eerste radio-uitzending van Nederland. Omrop Fryslân staat daarom vanaf 28 oktober in het teken van 100 jaar radio.

Griezelen bij spooktocht in Eastermar

EASTERMAR - Een spookziekenhuis, tunnels, bloeddrank, wc-reus, middeleeuwse tafrelen, een waarzegster, spookbruid, Heidi, een gekkenhuis, Chucky en It waren enkele ingrediënten van een spannende spooktocht in Eastermar.

Huiseigenaren laten zien dat het zonder aardgas kan

FRIESLAND - Als het gaat om aardgasvrij maken van woningen is voor veel mensen de vraag; Hoe doe je dat? Het platform de Nationale Duurzame Huizen Route biedt de unieke gelegenheid voor woningbezitters om zich daarop te oriënteren. Op 2 en 9 november stellen honderden huiseigenaren in Nederland hun duurzame woning open voor bezoek.

Noorderlicht exposeert foto's scheurkalender tijdens festival

NOORDEN - Afgelopen week werden in de drie noordelijke provincies respectievelijk de Groninger, Fryske en Drentse Scheurkalender gepresenteerd. Aan dit initiatief hebben honderden noorderlingen meegedaan, door het inzenden van een persoonlijke foto die antwoord geeft op de vraag 'Wat beweegt je, wat raakt je aan je directe leefomgeving?

Tussenstand Verhalenavond veelbelovend

FRIESLAND - Op vrijdagavond 15 november vindt voor het tweede achtereenvolgende jaar Verhalenavond plaats in Friesland. Dit betekent nieuw leven in een oude Friese traditie.

248.336 Friezen hebben hun keuze ingevuld op donorregister.nl

FRIESLAND - Sinds het aannemen van de nieuwe donorwet in februari 2018, hebben 508.000 personen hun keuze ingevuld. Dit is mooi, maar nog niet genoeg. Tijdens de Week van het Donorregister (21-27 oktober) informeert en motiveert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Nederlanders hun keuze in te vullen in het Donorregister.

Zorg over de toekomst, toekomst van de zorg

REGIO - Omrop Fryslân duikt vanaf 24 oktober in de wereld van de Friese zorg. Er is personeelskrapte, maar doordat we ouder worden neemt de vraag naar zorg ook toe. Hoe blijft de hele zorg hier overeind en betaalbaar? Artsen, patiënten en bestuurders vertellen.

Peuter/kleuter struintocht door de natuur

EARNEWALD- De jeugd is de toekomst, daarom willen wij peuters/kleuters de natuur laten ontdekken. Heb jij een kleine, nieuwsgierige actieveling tussen de 2 en 6 jaar? Dan is deze struintocht echt iets voor jullie!

Aftrap fietsverlichtingscampagne ‘Zet je licht aan!’

LEEUWARDEN - Op donderdagochtend 17 oktober was de aftrap van de regionale fietsverlichtingscampagne aan de Sophialaan in Leeuwarden. Onder het motto: ‘Zet je licht aan!’ werden fietsers staande gehouden om hun fietsverlichting te laten controleren.

Ook deze herfstvakantie Coole Kidsnacht in Friesland

FRIESLAND - Na een succesvolle eerste editie is er op vrijdag 25 oktober een nieuwe Coole Kidsnacht in Friesland. Minstens twintig musea blijven die dag na sluitingstijd open voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Kijktip: Nooit eerder vertoonde beelden over de Wadden

WADDEN - Grijze en gewone zeehonden, grote sterns, eidereenden, bergeenden, slechtvalken, maar ook organismen van microscopisch formaat tonen de schoonheid en diversiteit van de Waddenzee. Vijf jaar lang filmde Smit met zijn crew ruim 500 uur beeldschone en indringende beelden in dit Unesco werelderfgoed.

CDA-fracties krijgen bij Biddle Kootstertille uitleg over LEAN principe

KOOTSTERTILLE - De CDA fracties van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen bezoeken regelmatig bedrijven en organisaties in onze gemeenten. De fracties laten zich graag informeren over hoe de contacten gaan tussen gemeenten en het bedrijfsleven.

Busroutes Mega Vrije Piraten Winter Festival bekend

NOARDBURGUM – De voorbereidingen voor het Mega Vrije Piraten Winter Festival op zaterdag 14 december in Noardburgum zijn in volle gang. 'Uniek is de tent die komt, een in onze regio qua oppervlak en stijl nog nooit vertoonde zaal met een prachtige sfeer', aldus de organisatie.

Griezelpompoen maken voor kids

EARNEWÂLD – Mama’s en papa’s van natuurfans opgelet! Wij organiseren speciaal voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar de jeugdactiviteit griezelpompoen maken. Samen met onze enthousiaste natuurgids maken we dit monstertje uit de natuur.

Genomineerden Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel 2019 bekend

BURGUM - Gemeente Tytsjerksteradiel en Rabobank Drachten Noordoost Friesland organiseren dit jaar voor de eerste keer de Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel. Met dit initiatief willen de beide organisatoren hun waardering voor het bedrijfsleven in de gemeente uitspreken.

Woudagemaal krijgt een nieuwe beleving

FRIESLAND - Stichting Ir. D.F. Woudagemaal en Wetterskip Fryslân werken aan een nieuwe beleving van het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer. Zo blijft het Friese icoon van het waterbeheer ook in de toekomst aantrekkelijk voor scholieren en belangstellenden.

Herfstwandeling door de Jan Durkspolder

EARNEWALD-   Het is herfst! Tijd om heerlijk in de natuur te zijn en door de bladeren te struinen. Op zondag 13 oktober van 14.00-16.00 uur organiseert It Fryske Gea een leuke herfstwandeling. 

Spooktocht Eastermar

EASTERMAR - Voor de zesde keer organiseert De Marko's Burgum dit jaar een spooktocht in Eastermar. De toch begint en eindigt zaterdag 26 oktober bij Herbergh de Parel Eastermar.

Maatschappelijk Vervoer Trynwâlden: der efkes op út, wy bringe jo!

TRYNWALDEN - De inwoners van de Trynwâlden wordt sinds de oprichting van MVT weer een stuk extra mobiliteit geboden. Of het nu gaat om individueel vervoer of het in klein groepsverband maken van een uitstapje: vervoer hoeft dankzij stichting MVT geen probleem meer te zijn.

Win kaarten voor uniek optreden Iris Kroes in de Noardlike Fryske Wâlden

BUITENPOST - In de duisternis van de nacht hoor je meer. Ook in het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden hoor je in het donker andere geluiden dan overdag. Op zaterdagavond 26 oktober, in de Nacht van de Nacht als we de klok een uur achteruit zetten, geeft zangeres en harpiste Iris Kroes een eenmalig optreden midden in de natuur.

Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel tekenen samen voor Jongeren Op Gezond Gewicht

BUITENPOST / BURGUM - In de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel krijgen alle jongens en meiden de komende jaren nog meer de mogelijkheid om gezond op te groeien.

Geslaagde bingo De Marko's

BURGUM - Vrijdagavond klonk het regelmatig bingo door de grote zaal van Glinstra State in Burgum. Meer dan 100 mensen kwamen op de door De Marko's georganiseerde avond af.

‘Zoveel mogelijk veteranen naar Friese viering 75 jaar vrijheid’

LEEUWARDEN – De PvdA wil van de provincie Fryslân weten wat ze gaan doen om veteranen, die daartoe in staat zijn, naar de Friese viering van 75 jaar vrijheid te halen en te eren. “De impact van de verhalen van de veteranen is zoveel groter als zij die zelf komen vertellen”, zegt Statenlid Marijke Roskam.

Ouderen grootschalig in het zonnetje op Nationale Ouderendag

Vandaag, vrijdag 4 oktober, is het voor de elfde keer Nationale Ouderendag. Dé dag waarop ouderen in Nederland in het zonnetje worden gezet. Ouder worden we allemaal, maar helaas voelen (te) veel ouderen zich nog eenzaam, zo blijkt uit onderzoek onder ouderen. En dat vindt het Nationaal Ouderenfonds onacceptabel. 

It Fryske Gea maakt zich Sterk foar fisk!

REGIO - Met meer dan 10.000 ha aan waterrijke gebieden heeft It Fryske Gea een bijzondere verantwoordelijkheid voor waternatuur en vis in Fryslân. De natuurorganisatie heeft diverse maatregelen voor betere waterkwaliteit en voor vismigratie genomen.

Westra interieur in Burgum ontvangt 'Meiinoar Meidwaan' Vignet

BURGUM - Wethouder Gelbrig Hoekstra reikte maandag 30 september het Meiinoar Meidwaan Vignet uit aan Westra interieur in Burgum. "Werkgevers zoals Westra interieur die bijdragen aan het realiseren van een inclusieve arbeidsmarkt moeten herkenbaar zijn en erkenning krijgen voor hun maatschappelijke bijdrage" aldus wethouder Hoekstra.

Beleef de eendenkooi bij Gytsjerk tijdens de open dag

GYTSJERK – It Fryske Gea organiseert op zondag 6 oktober van 13.00 – 17.00 uur een open middag in de Buismanskoai bij Gytsjerk. Eendenkooien zijn meestal niet vrij toegankelijk, maar tijdens deze open dag kun je gratis een bezoekje brengen.

Jeugddrumband en Color Guards op burendag

BURGUM - De laatste zaterdag van september was het burendag. De Oranjewijk in Burgum vierde deze gezellige dag in de ijsbaankantine. De ochtend werd geopend door de jeugddrumband van De Marko's en de Color Guards.

De langste Eettafel als start van de ‘Maand van de Aandacht’

REGIO - KEaRN organiseert in oktober de ‘Maand van de Aandacht’: aandacht voor mensen die zich eenzaam voelen, voor vrijwilligers, voor mantelzorgers, voor kinderen en voor ouderen. De ‘Maand van de Aandacht’ start op dinsdag 1 oktober.

Maandag werkzaamheden brug Burgumerdaam

BURGUM - Maandag 30 september voert provincie Fryslân samen met onderhoudspartner Spie werkzaamheden uit aan de brug Burgumerdaam. De werkzaamheden vinden plaats tussen 09.00 uur en 16.00 uur.

Wetter- en Willerun Burgum op zondag 6 oktober

BURGUM - Op zondag 6 oktober vindt in en rond het Wetter- en Willepark in Burgum de eerste Wetter- en Willerun over 5 of 9 kilometer plaats. Deze nieuwe prestatieloop wordt georganiseerd onder de vlag van de stichting Wetter- en Willepark.

Grote bingo in Burgum

BURGUM - Vrijdag 4 oktober 2019 organiseren De Marko's weer een spannende en gezellige bingoavond. De bingo is opnieuw op Landgoed Glinstra State aan de Freerk Bosgraafstraat 18 9251CT in Burgum.

Samen sporten tijdens ‘sport- en spelochtend’ voor peuters en kleuters in Wetterstins

BURGUM - Ruim 70 peuters, kleuters en ouders deden vanochtend mee met de sport- en spelochtend in de sporthal de Wetterstins in Burgum. Vanuit Burgum en omgeving kwamen kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en ouders bijeen voor een ochtend vol activiteiten en voorlichting.

Uitreiking lasdiploma deelnemers renovatie- en werkervaringsproject “het melkbeurtschip”

HARKEMA - Acht kandidaten die hun opleiding hebben afgerond, ontvingen uit handen van wethouder Gelbrig Hoekstra van de gemeente Tytsjerksteradiel en wethouder Harjan Bruining van de gemeente Achtkarspelen hun lasdiploma.

Basisscholen in Friesland voelen noodzaak om digitale geletterdheid leerlingen te vergroten

REGIO - Digitale geletterdheid wordt steeds belangrijker. Het gaat hierbij om de kennis en vaardigheden die onmisbaar zijn bij leren, leven en werken in onze digitaliserende samenleving.

Tytsjerksteradiel rookvrij

BURGUM - Kinderen en roken horen niet bij elkaar volgens de leden van het Strategisch Platform Jeugd. Plekken waar kinderen komen, zouden rookvrij moeten zijn.

Inzameling huisafval Tytsjerksteradiel eens per drie weken: alleen VVD stemt tegen

BURGUM - Vrijwel alle partijen (CDA, FNP, CU, PVDA, GL en D66) in de Gemeenteraad in Tytsjerksteradiel hebben ingestemd met het voorstel van het college om huishoudelijk afval nog maar één keer per drie weken op te halen. Alleen de drie raadsleden van de VVD stemden tegen dit voorstel.

Gemeente wil duidelijkheid over verplichte aanschaf regenwatersystemen

BURGUM - Gemeente Tytsjerksteradiel wil weten of het eigenaren had mogen verplichten een regenwatersysteem af te nemen bij de aankoop van een vrije woningkavel. Enkele eigenaren van een regenwatersysteem starten na overleg met de gemeente een juridisch proces om hier duidelijkheid van de rechtbank over te krijgen.

Seizoen zorgt voor toename WW in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in augustus licht toe. Vooral vanuit onderwijs en industrie en onder uitzendkrachten deden meer mensen een beroep op de WW.

Containerdrummers bij Midnightrun

BURGUM - De containerdrummers van De Marko's lieten vrijdagavond van zich horen bij de Burgumer Midnightrun. De wandelaars, die nog maar net op weg waren, werden verrast door deze special act.

Herfstwandeling door de Jan Durkspolder met speciale aandacht voor paddenstoelen

EARNEWALD- Het is herfst! Tijd om heerlijk in de natuur te zijn en door de bladeren te struinen. Er is van alles te vinden wat je de rest van het jaar niet vindt. Duik samen met onze natuurgids in de wonderlijke herfstwereld van Nationaal Park De Alde Feanen.

Unieke wijn & spijs beleving Fryslân

TWIJZEL - Van 18 tot en met 22 september organiseren restaurant ’t Haventmantsje en Wijngaard de Frysling voor u een unieke Wijn & Spijs beleving in Fryslân.

Grote bingo in Glinstra State

BURGUM - Vrijdag 4 oktober 2019 organiseren De Marko's weer een spannende en gezellige bingoavond. De bingo is opnieuw op Landgoed Glinstra State aan de Freerk Bosgraafstraat 18 9251CT in Burgum.

De familie De Vries uit Gytsjerk verdient een Pluim

GYTSJERK -  De familie De Vries uit Gytsjerk verdient een Pluim. Zij viel in de prijzen door mee te doen aan de landelijke campagne "Lege batterijen? Lever ze in en WIN!" van Stibat. Met haar deelname bewijst de familie uit Gytsjerk zichzelf en het milieu een uitstekende dienst.

De Marko's op Vlieland

VLIELAND - Afgelopen weekend waren De Marko's te gast op Vlieland. De Burgumer drumband, color guards en twirlers gaven diverse optredens. Het publiek, wat bestond uit toeristen en bewoners van het eiland, reageerde enthousiast.

De Grote Clubactie: 14 clubs doen mee in gemeente Tytsjerksteradiel

BURGUM - Verenigingen uit Tytsjerksteradiel rekenen op jullie steun tijdens deze actie. Vanaf 14 september nemen zij, net als ruim 5.000 andere verenigingen, deel aan de Grote Clubactie en gaan hun clubleden op pad om loten te verkopen voor hun club.

Wandel tijdens het Weide Sompe Wâldwykein mee over het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden

NOARDBURGUM - Vlakbij de Sintrale As zijn prachtige wandelpaden door het ‘smûke’ coulisselandschap te vinden. Laat je verrassen en loop op zaterdag 21 september een stukje van het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden.

Onderdoorgang in Hurdegaryp vanaf 13 september gedeeltelijk open

HURDEGARYP - De onderdoorgang is bijna af. Op dit moment bevestigt de aannemer de siertegels op de betonwanden in de onderdoorgang. Voor de veiligheid van de tegelaars en om hen de ruimte te geven het werk uit te voeren is vanaf vrijdag 13 september 17.00 uur één rijstrook open voor autoverkeer.

Beleef verhalen uit De Alde Feanen tijdens verhalen-fietstocht

EARNEWALD - Inwoners uit de dorpen in en rondom Nationaal Park De Alde Feanen worden uitgenodigd deel te nemen aan de verhalen-fietstocht 'Op ferhaal komme yn Nationaal Park De Alde Feanen' op donderdag 26 september.

GGD Fryslân vraagt extra aandacht voor zelfmoord

REGIO - GGD Fryslân start op dinsdag 10 september - Wereld Suïcide Preventie Dag - een publiekscampagne over zelfmoordpreventie, gericht op jongeren. Net als de afgelopen jaren, voert GGD Fryslân deze campagne in samenspraak met de landelijke organisatie 113 Zelfmoordpreventie.

Admiraliteitsdagen sluit negende editie in stralend weer af

DOKKUM - Waar de Admiraliteitsdagen begonnen met veel regen - “maar dat hoort bij een nautisch festival”, aldus voorzitter Jan Michiel van der Gang - werden vier dagen festival in Dokkum vandaag onder de stralende zon afgesloten. Duizenden bezoekers trokken zondag nog naar de stad.

Bijna duizend leerlingen aan de slag met onderhoud elzensingels en houtwallen in de Noardlike Fryske Wâlden

REGIO -Bijna duizend leerlingen van ruim 30 basisscholen in de regio Noordoost-Friesland gaan komende weken leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden helpen met snoeiwerkzaamheden voor het onderhoud van de elzensingels en houtwallen.

De Marko's voorop bij natte optocht Sumar

SUMAR - De Marko's en de optocht van Sumar kennen al een jarenlange samenwerking. Ook lijkt de optocht bijna altijd nat te verlopen. Dit mocht de pret niet drukken.

Leuke activiteiten voor jong en oud op de LC NazomerFair

OENTSJERK - Op 14 en 15 september keert de Leeuwarder Courant NazomerFair terug naar het historische Landgoed Stania State in Oentsjerk. Nog even nagenieten van de zomer en vooruitblikken op misschien wel dé mooiste periode van het jaar.

Tapaslijn Weidenaar exclusief verkrijgbaar bij Poiesz Supermarkten

REGIO - Deze week introduceert Familiebedrijf Weidenaar uit Dokkum een nieuwe tapaslijn bij Poiesz Supermarkten. Rolladepuntjes, gesneden grillworst met kaas, zeeuwsspek en  peper droge worst zijn vanaf nu verkrijgbaar bij alle 70 winkels van Poiesz.

Brandweer Gytsjerk organiseert een grote 112-dag

GYTSJERK - De brandweer in Gytsjerk houdt op zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur een grote 112-dag. Locatie van dit spektakel is de kazerne en omgeving aan de Rinia van Nautaweg 4 in Gytsjerk.

Avond kanotocht in Earnewâld

EARNEWÂLD – Ben jij 12 jaar of ouder en dol op water, de natuur en actief bezig zijn in de avonduren? Dan is deze kano-excursie echt iets voor jou! Wanneer? Zaterdag 7 september van 18.00 – 21.00 uur.

Makkelijk zonnepanelen kopen via Vereniging Eigen Huis

REGIO - Deze week start de Collectieve Inkoop Zonnepanelen van Vereniging Eigen Huis in Noord Nederland. De provincies Groningen, Noord-Holland, Friesland, Overijssel, Drenthe en Flevoland vallen hieronder.

Wie wint de ‘Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel’?

BURGUM - Op woensdag 13 november wordt voor de eerste keer de Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel uitgereikt. De ondernemersprijs is een initiatief van Rabobank Drachten Noordoost Friesland en de gemeente Tytsjerksteradiel.

Rûntsje troch de wâlden 2019

REGIO - Op zondag 8 september neemt Rûntsje troch de Wâlden je mee langs het best bewaarde geheim van Fryslân; de Fryske Wâlden. De fietstocht van ca. 50 kilometer voert langs stille weggetjes, beschutte plekjes en verschillende pleisterplaatsen.

Wijkagent komt langs in Buurtkamer Burgum

BURGUM - Woensdagmiddag 11 september om 14:30 uur komt wijkagent Japke Kroes langs in de Buurtkamer van Burgum. Zij gaat vertellen over veiligheid.

Bloemrijke randen in weilanden zorgen voor biodiversiteit

REGIO - Veel insecten en weidevogels maken gretig gebruik van de bloemrijke randen die boeren in hun weilanden aanleggen. Deze stukken weiland staan hier en daar nog prachtig in bloei. Om het publiek meer bewust te maken van deze bloemrijke randen hebben leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden onlangs bordjes geplaatst met de tekst “Wy soargje foar bioferskaat yn ús greiden”.

Leer meer over het landschap, hommels en vleermuizen tijdens veldexcursies

REGIO - De vereniging Noardlike Fryske Wâlden organiseert in september meerdere veldexcursies in het bijzondere coulisselandschap.

Sterke afname schuurinbraken in Friesland

REGIO - Het aantal inbraken in Friese schuren, boxen en garages is in de eerste helft van dit jaar met 15,4% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Landelijk daalde het aantal inbraken in bijgebouwen minder fors, met 4%.

Simke Kloosterman Rintocht

TWIJZEL - Op zaterdag 7 september 2019 is het dan zover. Dan vindt voor de derde keer de Simke Kloosterman Rintocht plaats. Dit wandelevenement wordt gehouden in verband met het honderdjarig bestaan van Plaatselijk Belang Twijzel.

Vier jij burendag?

REGIO - Al 397 buurten in Friesland hebben zich aangemeld voor Burendag. Voor de veertiende editie zijn in het hele land al bijna 5300 activiteiten aangemeld. In 98% van de Nederlandse gemeenten worden Burendagactiviteiten georganiseerd.

De Kast viert dertigjarig jubileum met concert in AFAS Live

AMSTERDAM - Op zaterdag 14 december viert Frieslands trots, popgroep De Kast, in originele bezetting haar 30-jarig jubileum in de AFAS te Amsterdam. 1989 was het jaar dat De Kast werd opgericht en was destijds de eerste Nederlandstalige band die in de AFAS (Heineken Music Hall) een concert gaf voor een uitverkochte zaal.

Kinderkanotocht door de natuur in de Alde Feanen

EARNEWALD–  Heb jij thuis een natuurfan van 8 jaar of ouder die dol is op water, de natuur en actief bezig zijn? Dan is deze kano-excursie echt iets voor jullie!

Nieuwe Color guards welkom 

BURGUM - Color Guard Burgum heeft twee enthousiaste groepen Color Guards. Er is een groep vanaf 5 jaar die meedoen aan de Cadet Class en een groep vanaf 11 jaar die nu meedoen in de Junior Class.

Hersenstichting zoekt vrijwilligers

REGIO - Chaos in je hoofd na een bezoek aan een restaurant, elke dag de weg kwijtraken in je eigen huis of je geliefde niet meer herkennen. Voor de meesten van ons ondenkbare situaties. Maar niet voor mensen met een hersenaandoening. Een groot deel van deze mensen heeft blijvende klachten en worstelt dagelijks met allerlei prikkels. We moeten hen helpen!

Improvisatietheater en straattheater op Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Het straattheater van de Admiraliteitsdagen blijft niet bij een dag dit jaar. Bezoekers van het festival kunnen twee dagen vol historisch spel onder de bezielende leiding van Ruth Hanemaayer verwachten.

Drummers gezocht!

BURGUM - Drumband de Marko's uit Burgum is een bloeiende vereniging. Naast optredens in de regio is de drumband in september ook te zien op Vlieland.

Daling WW-uitkeringen in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in juli af. Vooral onder uitzendkrachten en in seizoensgevoelige sectoren als bouw, horeca en landbouw deden minder mensen een beroep op de WW.

Expositie quilts in De Hoge Stins

EASTERMAR -  "Mijn eerste quilt het ik gemaakt toen ik 18 jaar was. Het was een eind project voor het laatste schooljaar MBO vz." Aan het woord is Tjitske de Vries van Quiltgroep Stekje los uit Wouterswoude.

Haal je boerderijdiploma of timmer een nestkastjes tijdens Brommels!

EASTERMAR / VEENKLOOSTER - Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus openen twee leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden de deuren van hun bedrijven voor bezoekers van het Wâldpyk bramenfestijn Brommels!

Wandelen door de nacht op zoek naar vleermuizen

EARNEWÂLD – Op vrijdag 23 augustus van 20.30 – 22.00 uur organiseert It Fryske Gea een  wandelexcursie door de nacht op zoek naar vleermuizen. Soms zie je ze op een zomeravond vlak boven je hoofd voorbij vliegen. Op jacht naar insecten als een ware acrobaat.


WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com