nieuws uit Tytsjerksteradiel en omstreken

Aftrap fietsverlichtingscampagne ‘Zet je licht aan!’

LEEUWARDEN - Op donderdagochtend 17 oktober was de aftrap van de regionale fietsverlichtingscampagne aan de Sophialaan in Leeuwarden. Onder het motto: ‘Zet je licht aan!’ werden fietsers staande gehouden om hun fietsverlichting te laten controleren.

Ook deze herfstvakantie Coole Kidsnacht in Friesland

FRIESLAND - Na een succesvolle eerste editie is er op vrijdag 25 oktober een nieuwe Coole Kidsnacht in Friesland. Minstens twintig musea blijven die dag na sluitingstijd open voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Kijktip: Nooit eerder vertoonde beelden over de Wadden

WADDEN - Grijze en gewone zeehonden, grote sterns, eidereenden, bergeenden, slechtvalken, maar ook organismen van microscopisch formaat tonen de schoonheid en diversiteit van de Waddenzee. Vijf jaar lang filmde Smit met zijn crew ruim 500 uur beeldschone en indringende beelden in dit Unesco werelderfgoed.

CDA-fracties krijgen bij Biddle Kootstertille uitleg over LEAN principe

KOOTSTERTILLE - De CDA fracties van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen bezoeken regelmatig bedrijven en organisaties in onze gemeenten. De fracties laten zich graag informeren over hoe de contacten gaan tussen gemeenten en het bedrijfsleven.

Busroutes Mega Vrije Piraten Winter Festival bekend

NOARDBURGUM – De voorbereidingen voor het Mega Vrije Piraten Winter Festival op zaterdag 14 december in Noardburgum zijn in volle gang. 'Uniek is de tent die komt, een in onze regio qua oppervlak en stijl nog nooit vertoonde zaal met een prachtige sfeer', aldus de organisatie.

Griezelpompoen maken voor kids

EARNEWÂLD – Mama’s en papa’s van natuurfans opgelet! Wij organiseren speciaal voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar de jeugdactiviteit griezelpompoen maken. Samen met onze enthousiaste natuurgids maken we dit monstertje uit de natuur.

Genomineerden Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel 2019 bekend

BURGUM - Gemeente Tytsjerksteradiel en Rabobank Drachten Noordoost Friesland organiseren dit jaar voor de eerste keer de Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel. Met dit initiatief willen de beide organisatoren hun waardering voor het bedrijfsleven in de gemeente uitspreken.

Woudagemaal krijgt een nieuwe beleving

FRIESLAND - Stichting Ir. D.F. Woudagemaal en Wetterskip Fryslân werken aan een nieuwe beleving van het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer. Zo blijft het Friese icoon van het waterbeheer ook in de toekomst aantrekkelijk voor scholieren en belangstellenden.

Herfstwandeling door de Jan Durkspolder

EARNEWALD-   Het is herfst! Tijd om heerlijk in de natuur te zijn en door de bladeren te struinen. Op zondag 13 oktober van 14.00-16.00 uur organiseert It Fryske Gea een leuke herfstwandeling. 

Spooktocht Eastermar

EASTERMAR - Voor de zesde keer organiseert De Marko's Burgum dit jaar een spooktocht in Eastermar. De toch begint en eindigt zaterdag 26 oktober bij Herbergh de Parel Eastermar.

Maatschappelijk Vervoer Trynwâlden: der efkes op út, wy bringe jo!

TRYNWALDEN - De inwoners van de Trynwâlden wordt sinds de oprichting van MVT weer een stuk extra mobiliteit geboden. Of het nu gaat om individueel vervoer of het in klein groepsverband maken van een uitstapje: vervoer hoeft dankzij stichting MVT geen probleem meer te zijn.

Win kaarten voor uniek optreden Iris Kroes in de Noardlike Fryske Wâlden

BUITENPOST - In de duisternis van de nacht hoor je meer. Ook in het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden hoor je in het donker andere geluiden dan overdag. Op zaterdagavond 26 oktober, in de Nacht van de Nacht als we de klok een uur achteruit zetten, geeft zangeres en harpiste Iris Kroes een eenmalig optreden midden in de natuur.

Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel tekenen samen voor Jongeren Op Gezond Gewicht

BUITENPOST / BURGUM - In de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel krijgen alle jongens en meiden de komende jaren nog meer de mogelijkheid om gezond op te groeien.

Geslaagde bingo De Marko's

BURGUM - Vrijdagavond klonk het regelmatig bingo door de grote zaal van Glinstra State in Burgum. Meer dan 100 mensen kwamen op de door De Marko's georganiseerde avond af.

‘Zoveel mogelijk veteranen naar Friese viering 75 jaar vrijheid’

LEEUWARDEN – De PvdA wil van de provincie Fryslân weten wat ze gaan doen om veteranen, die daartoe in staat zijn, naar de Friese viering van 75 jaar vrijheid te halen en te eren. “De impact van de verhalen van de veteranen is zoveel groter als zij die zelf komen vertellen”, zegt Statenlid Marijke Roskam.

Ouderen grootschalig in het zonnetje op Nationale Ouderendag

Vandaag, vrijdag 4 oktober, is het voor de elfde keer Nationale Ouderendag. Dé dag waarop ouderen in Nederland in het zonnetje worden gezet. Ouder worden we allemaal, maar helaas voelen (te) veel ouderen zich nog eenzaam, zo blijkt uit onderzoek onder ouderen. En dat vindt het Nationaal Ouderenfonds onacceptabel. 

It Fryske Gea maakt zich Sterk foar fisk!

REGIO - Met meer dan 10.000 ha aan waterrijke gebieden heeft It Fryske Gea een bijzondere verantwoordelijkheid voor waternatuur en vis in Fryslân. De natuurorganisatie heeft diverse maatregelen voor betere waterkwaliteit en voor vismigratie genomen.

Westra interieur in Burgum ontvangt 'Meiinoar Meidwaan' Vignet

BURGUM - Wethouder Gelbrig Hoekstra reikte maandag 30 september het Meiinoar Meidwaan Vignet uit aan Westra interieur in Burgum. "Werkgevers zoals Westra interieur die bijdragen aan het realiseren van een inclusieve arbeidsmarkt moeten herkenbaar zijn en erkenning krijgen voor hun maatschappelijke bijdrage" aldus wethouder Hoekstra.

Beleef de eendenkooi bij Gytsjerk tijdens de open dag

GYTSJERK – It Fryske Gea organiseert op zondag 6 oktober van 13.00 – 17.00 uur een open middag in de Buismanskoai bij Gytsjerk. Eendenkooien zijn meestal niet vrij toegankelijk, maar tijdens deze open dag kun je gratis een bezoekje brengen.

Jeugddrumband en Color Guards op burendag

BURGUM - De laatste zaterdag van september was het burendag. De Oranjewijk in Burgum vierde deze gezellige dag in de ijsbaankantine. De ochtend werd geopend door de jeugddrumband van De Marko's en de Color Guards.

De langste Eettafel als start van de ‘Maand van de Aandacht’

REGIO - KEaRN organiseert in oktober de ‘Maand van de Aandacht’: aandacht voor mensen die zich eenzaam voelen, voor vrijwilligers, voor mantelzorgers, voor kinderen en voor ouderen. De ‘Maand van de Aandacht’ start op dinsdag 1 oktober.

Maandag werkzaamheden brug Burgumerdaam

BURGUM - Maandag 30 september voert provincie Fryslân samen met onderhoudspartner Spie werkzaamheden uit aan de brug Burgumerdaam. De werkzaamheden vinden plaats tussen 09.00 uur en 16.00 uur.

Wetter- en Willerun Burgum op zondag 6 oktober

BURGUM - Op zondag 6 oktober vindt in en rond het Wetter- en Willepark in Burgum de eerste Wetter- en Willerun over 5 of 9 kilometer plaats. Deze nieuwe prestatieloop wordt georganiseerd onder de vlag van de stichting Wetter- en Willepark.

Grote bingo in Burgum

BURGUM - Vrijdag 4 oktober 2019 organiseren De Marko's weer een spannende en gezellige bingoavond. De bingo is opnieuw op Landgoed Glinstra State aan de Freerk Bosgraafstraat 18 9251CT in Burgum.

Samen sporten tijdens ‘sport- en spelochtend’ voor peuters en kleuters in Wetterstins

BURGUM - Ruim 70 peuters, kleuters en ouders deden vanochtend mee met de sport- en spelochtend in de sporthal de Wetterstins in Burgum. Vanuit Burgum en omgeving kwamen kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en ouders bijeen voor een ochtend vol activiteiten en voorlichting.

Uitreiking lasdiploma deelnemers renovatie- en werkervaringsproject “het melkbeurtschip”

HARKEMA - Acht kandidaten die hun opleiding hebben afgerond, ontvingen uit handen van wethouder Gelbrig Hoekstra van de gemeente Tytsjerksteradiel en wethouder Harjan Bruining van de gemeente Achtkarspelen hun lasdiploma.

Basisscholen in Friesland voelen noodzaak om digitale geletterdheid leerlingen te vergroten

REGIO - Digitale geletterdheid wordt steeds belangrijker. Het gaat hierbij om de kennis en vaardigheden die onmisbaar zijn bij leren, leven en werken in onze digitaliserende samenleving.

Tytsjerksteradiel rookvrij

BURGUM - Kinderen en roken horen niet bij elkaar volgens de leden van het Strategisch Platform Jeugd. Plekken waar kinderen komen, zouden rookvrij moeten zijn.

Inzameling huisafval Tytsjerksteradiel eens per drie weken: alleen VVD stemt tegen

BURGUM - Vrijwel alle partijen (CDA, FNP, CU, PVDA, GL en D66) in de Gemeenteraad in Tytsjerksteradiel hebben ingestemd met het voorstel van het college om huishoudelijk afval nog maar één keer per drie weken op te halen. Alleen de drie raadsleden van de VVD stemden tegen dit voorstel.

Gemeente wil duidelijkheid over verplichte aanschaf regenwatersystemen

BURGUM - Gemeente Tytsjerksteradiel wil weten of het eigenaren had mogen verplichten een regenwatersysteem af te nemen bij de aankoop van een vrije woningkavel. Enkele eigenaren van een regenwatersysteem starten na overleg met de gemeente een juridisch proces om hier duidelijkheid van de rechtbank over te krijgen.

Seizoen zorgt voor toename WW in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in augustus licht toe. Vooral vanuit onderwijs en industrie en onder uitzendkrachten deden meer mensen een beroep op de WW.

Containerdrummers bij Midnightrun

BURGUM - De containerdrummers van De Marko's lieten vrijdagavond van zich horen bij de Burgumer Midnightrun. De wandelaars, die nog maar net op weg waren, werden verrast door deze special act.

Herfstwandeling door de Jan Durkspolder met speciale aandacht voor paddenstoelen

EARNEWALD- Het is herfst! Tijd om heerlijk in de natuur te zijn en door de bladeren te struinen. Er is van alles te vinden wat je de rest van het jaar niet vindt. Duik samen met onze natuurgids in de wonderlijke herfstwereld van Nationaal Park De Alde Feanen.

Unieke wijn & spijs beleving Fryslân

TWIJZEL - Van 18 tot en met 22 september organiseren restaurant ’t Haventmantsje en Wijngaard de Frysling voor u een unieke Wijn & Spijs beleving in Fryslân.

Grote bingo in Glinstra State

BURGUM - Vrijdag 4 oktober 2019 organiseren De Marko's weer een spannende en gezellige bingoavond. De bingo is opnieuw op Landgoed Glinstra State aan de Freerk Bosgraafstraat 18 9251CT in Burgum.

De familie De Vries uit Gytsjerk verdient een Pluim

GYTSJERK -  De familie De Vries uit Gytsjerk verdient een Pluim. Zij viel in de prijzen door mee te doen aan de landelijke campagne "Lege batterijen? Lever ze in en WIN!" van Stibat. Met haar deelname bewijst de familie uit Gytsjerk zichzelf en het milieu een uitstekende dienst.

De Marko's op Vlieland

VLIELAND - Afgelopen weekend waren De Marko's te gast op Vlieland. De Burgumer drumband, color guards en twirlers gaven diverse optredens. Het publiek, wat bestond uit toeristen en bewoners van het eiland, reageerde enthousiast.

De Grote Clubactie: 14 clubs doen mee in gemeente Tytsjerksteradiel

BURGUM - Verenigingen uit Tytsjerksteradiel rekenen op jullie steun tijdens deze actie. Vanaf 14 september nemen zij, net als ruim 5.000 andere verenigingen, deel aan de Grote Clubactie en gaan hun clubleden op pad om loten te verkopen voor hun club.

Wandel tijdens het Weide Sompe Wâldwykein mee over het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden

NOARDBURGUM - Vlakbij de Sintrale As zijn prachtige wandelpaden door het ‘smûke’ coulisselandschap te vinden. Laat je verrassen en loop op zaterdag 21 september een stukje van het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden.

Onderdoorgang in Hurdegaryp vanaf 13 september gedeeltelijk open

HURDEGARYP - De onderdoorgang is bijna af. Op dit moment bevestigt de aannemer de siertegels op de betonwanden in de onderdoorgang. Voor de veiligheid van de tegelaars en om hen de ruimte te geven het werk uit te voeren is vanaf vrijdag 13 september 17.00 uur één rijstrook open voor autoverkeer.

Beleef verhalen uit De Alde Feanen tijdens verhalen-fietstocht

EARNEWALD - Inwoners uit de dorpen in en rondom Nationaal Park De Alde Feanen worden uitgenodigd deel te nemen aan de verhalen-fietstocht 'Op ferhaal komme yn Nationaal Park De Alde Feanen' op donderdag 26 september.

GGD Fryslân vraagt extra aandacht voor zelfmoord

REGIO - GGD Fryslân start op dinsdag 10 september - Wereld Suïcide Preventie Dag - een publiekscampagne over zelfmoordpreventie, gericht op jongeren. Net als de afgelopen jaren, voert GGD Fryslân deze campagne in samenspraak met de landelijke organisatie 113 Zelfmoordpreventie.

Admiraliteitsdagen sluit negende editie in stralend weer af

DOKKUM - Waar de Admiraliteitsdagen begonnen met veel regen - “maar dat hoort bij een nautisch festival”, aldus voorzitter Jan Michiel van der Gang - werden vier dagen festival in Dokkum vandaag onder de stralende zon afgesloten. Duizenden bezoekers trokken zondag nog naar de stad.

Bijna duizend leerlingen aan de slag met onderhoud elzensingels en houtwallen in de Noardlike Fryske Wâlden

REGIO -Bijna duizend leerlingen van ruim 30 basisscholen in de regio Noordoost-Friesland gaan komende weken leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden helpen met snoeiwerkzaamheden voor het onderhoud van de elzensingels en houtwallen.

De Marko's voorop bij natte optocht Sumar

SUMAR - De Marko's en de optocht van Sumar kennen al een jarenlange samenwerking. Ook lijkt de optocht bijna altijd nat te verlopen. Dit mocht de pret niet drukken.

Leuke activiteiten voor jong en oud op de LC NazomerFair

OENTSJERK - Op 14 en 15 september keert de Leeuwarder Courant NazomerFair terug naar het historische Landgoed Stania State in Oentsjerk. Nog even nagenieten van de zomer en vooruitblikken op misschien wel dé mooiste periode van het jaar.

Tapaslijn Weidenaar exclusief verkrijgbaar bij Poiesz Supermarkten

REGIO - Deze week introduceert Familiebedrijf Weidenaar uit Dokkum een nieuwe tapaslijn bij Poiesz Supermarkten. Rolladepuntjes, gesneden grillworst met kaas, zeeuwsspek en  peper droge worst zijn vanaf nu verkrijgbaar bij alle 70 winkels van Poiesz.

Brandweer Gytsjerk organiseert een grote 112-dag

GYTSJERK - De brandweer in Gytsjerk houdt op zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur een grote 112-dag. Locatie van dit spektakel is de kazerne en omgeving aan de Rinia van Nautaweg 4 in Gytsjerk.

Avond kanotocht in Earnewâld

EARNEWÂLD – Ben jij 12 jaar of ouder en dol op water, de natuur en actief bezig zijn in de avonduren? Dan is deze kano-excursie echt iets voor jou! Wanneer? Zaterdag 7 september van 18.00 – 21.00 uur.

Makkelijk zonnepanelen kopen via Vereniging Eigen Huis

REGIO - Deze week start de Collectieve Inkoop Zonnepanelen van Vereniging Eigen Huis in Noord Nederland. De provincies Groningen, Noord-Holland, Friesland, Overijssel, Drenthe en Flevoland vallen hieronder.

Wie wint de ‘Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel’?

BURGUM - Op woensdag 13 november wordt voor de eerste keer de Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel uitgereikt. De ondernemersprijs is een initiatief van Rabobank Drachten Noordoost Friesland en de gemeente Tytsjerksteradiel.

Rûntsje troch de wâlden 2019

REGIO - Op zondag 8 september neemt Rûntsje troch de Wâlden je mee langs het best bewaarde geheim van Fryslân; de Fryske Wâlden. De fietstocht van ca. 50 kilometer voert langs stille weggetjes, beschutte plekjes en verschillende pleisterplaatsen.

Wijkagent komt langs in Buurtkamer Burgum

BURGUM - Woensdagmiddag 11 september om 14:30 uur komt wijkagent Japke Kroes langs in de Buurtkamer van Burgum. Zij gaat vertellen over veiligheid.

Bloemrijke randen in weilanden zorgen voor biodiversiteit

REGIO - Veel insecten en weidevogels maken gretig gebruik van de bloemrijke randen die boeren in hun weilanden aanleggen. Deze stukken weiland staan hier en daar nog prachtig in bloei. Om het publiek meer bewust te maken van deze bloemrijke randen hebben leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden onlangs bordjes geplaatst met de tekst “Wy soargje foar bioferskaat yn ús greiden”.

Leer meer over het landschap, hommels en vleermuizen tijdens veldexcursies

REGIO - De vereniging Noardlike Fryske Wâlden organiseert in september meerdere veldexcursies in het bijzondere coulisselandschap.

Sterke afname schuurinbraken in Friesland

REGIO - Het aantal inbraken in Friese schuren, boxen en garages is in de eerste helft van dit jaar met 15,4% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Landelijk daalde het aantal inbraken in bijgebouwen minder fors, met 4%.

Simke Kloosterman Rintocht

TWIJZEL - Op zaterdag 7 september 2019 is het dan zover. Dan vindt voor de derde keer de Simke Kloosterman Rintocht plaats. Dit wandelevenement wordt gehouden in verband met het honderdjarig bestaan van Plaatselijk Belang Twijzel.

Vier jij burendag?

REGIO - Al 397 buurten in Friesland hebben zich aangemeld voor Burendag. Voor de veertiende editie zijn in het hele land al bijna 5300 activiteiten aangemeld. In 98% van de Nederlandse gemeenten worden Burendagactiviteiten georganiseerd.

De Kast viert dertigjarig jubileum met concert in AFAS Live

AMSTERDAM - Op zaterdag 14 december viert Frieslands trots, popgroep De Kast, in originele bezetting haar 30-jarig jubileum in de AFAS te Amsterdam. 1989 was het jaar dat De Kast werd opgericht en was destijds de eerste Nederlandstalige band die in de AFAS (Heineken Music Hall) een concert gaf voor een uitverkochte zaal.

Kinderkanotocht door de natuur in de Alde Feanen

EARNEWALD–  Heb jij thuis een natuurfan van 8 jaar of ouder die dol is op water, de natuur en actief bezig zijn? Dan is deze kano-excursie echt iets voor jullie!

Nieuwe Color guards welkom 

BURGUM - Color Guard Burgum heeft twee enthousiaste groepen Color Guards. Er is een groep vanaf 5 jaar die meedoen aan de Cadet Class en een groep vanaf 11 jaar die nu meedoen in de Junior Class.

Hersenstichting zoekt vrijwilligers

REGIO - Chaos in je hoofd na een bezoek aan een restaurant, elke dag de weg kwijtraken in je eigen huis of je geliefde niet meer herkennen. Voor de meesten van ons ondenkbare situaties. Maar niet voor mensen met een hersenaandoening. Een groot deel van deze mensen heeft blijvende klachten en worstelt dagelijks met allerlei prikkels. We moeten hen helpen!

Improvisatietheater en straattheater op Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Het straattheater van de Admiraliteitsdagen blijft niet bij een dag dit jaar. Bezoekers van het festival kunnen twee dagen vol historisch spel onder de bezielende leiding van Ruth Hanemaayer verwachten.

Drummers gezocht!

BURGUM - Drumband de Marko's uit Burgum is een bloeiende vereniging. Naast optredens in de regio is de drumband in september ook te zien op Vlieland.

Daling WW-uitkeringen in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in juli af. Vooral onder uitzendkrachten en in seizoensgevoelige sectoren als bouw, horeca en landbouw deden minder mensen een beroep op de WW.

Expositie quilts in De Hoge Stins

EASTERMAR -  "Mijn eerste quilt het ik gemaakt toen ik 18 jaar was. Het was een eind project voor het laatste schooljaar MBO vz." Aan het woord is Tjitske de Vries van Quiltgroep Stekje los uit Wouterswoude.

Haal je boerderijdiploma of timmer een nestkastjes tijdens Brommels!

EASTERMAR / VEENKLOOSTER - Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus openen twee leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden de deuren van hun bedrijven voor bezoekers van het Wâldpyk bramenfestijn Brommels!

Wandelen door de nacht op zoek naar vleermuizen

EARNEWÂLD – Op vrijdag 23 augustus van 20.30 – 22.00 uur organiseert It Fryske Gea een  wandelexcursie door de nacht op zoek naar vleermuizen. Soms zie je ze op een zomeravond vlak boven je hoofd voorbij vliegen. Op jacht naar insecten als een ware acrobaat.

Friese bruidsparen hebben kleinste trouwbudget

REGIO - Friese bruidsparen besteden gemiddeld € 10.842 aan hun trouwdag. Dat is het kleinste budget van alle provincies. Een Nederlands koppel geeft gemiddeld € 14.585 uit.

Meld je aan voor de Gastheercursus Noardlike Fryske Walden!

REGIO - Wist je dat recreanten de aanwezigheid van natuur in de omgeving steeds vaker laten meewegen in de keuze voor hun verblijf? Als horeca- of recreatieondernemer kun jij hier de vruchten van plukken.  

Subsidieregeling 75 jaar vrijheid

REGIO - Initiatiefnemers kunnen een provinciale bijdrage aanvragen voor projecten die te maken hebben met 75 jaar bevrijding in Fryslân. Dit kan van 27 augustus tot en met 6 september 2019. Er is 400.000 euro beschikbaar.

Snelvaren dit jaar taboe op Burgumer Mar

BURGUMER MAR - Het snelvaren op de Burgumer Mar is in 2019 niet meer toegestaan, zo heeft de rechtbank afgelopen vrijdga besloten. Ruim een week geleden legde de provincie de proef al stil op last van de rechter. Met deze uitspraak blijven de gele boeien die het gebied markeren dit jaar aan de wal.

In de moestuin: verse muntthee

Een kopje verse muntthee. Heerlijk is dat. Bovendien heeft het goede eigenschappen. Niet voor niets wordt het al van oudsher gebruikt tegen allerlei kwalen.

Tredde printinge fan Jip en Janneke yn it Frysk leit yn de boekhannel

REGIO -Ein desimber 2016 ferskynde by útjouwerij Afûk Jip en Janneke foar it earst yn it Frysk yn in oplage fan 1.000 stiks. Dat wie sa’n oerweldigjend sukses dat al nei in wike besletten waard om in werprintinge te meitsjen fan 2.000 stiks.

Fryslân krijgt hoogste score in de Kwaliteitsmonitor Fietsregio's

REGIO - Fryslân blijft de beste fietsprovincie van Nederland in de Kwaliteitsmonitor Fietsregio's 2019 van het Landelijk Fietsplatform. Fryslân heeft de maximale score van 5 sterren toegekend gekregen.

Sluiting woning in Oentsjerk na vinden hennepkwekerij

OENTSJERK - Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel heeft op 1 augustus 2019 een woning in Oentsjerk gesloten. Het pand wordt voor een periode van twee maanden gesloten wegens het aantreffen van een hennepkwekerij. De woning in Oentsjerk is tijdelijk niet toegankelijk.

Bomvol muziekprogramma voor gratis toegankelijk Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Met nog vijf weken te gaan bereidt Dokkum zich voor op een barstensvol muziekprogramma tijdens de negende editie van de Admiraliteitsdagen op 5, 6, 7 en 8 september.

Wetterskip Fryslân onderzoekt visstand

REGIO - Wetterskip Fryslân begint deze week met het jaarlijkse onderzoek naar de visstand. Dit jaar worden eind juli, in september en in oktober zo’n tien wateren onderzocht. Waaronder de Kleine Wielen, de Leijen, Nannewiid, de Zwette en een aantal vaarten en kanalen.

Skûtsje zeilen voor singles

HEEG - Alle singles in het Noorden zijn welkom om mee te zeilen op een echt skûtsje. Op zondag 25 augustus worden de zeilen gehesen om vanuit Heeg lekker uit te waaien op de Friese wateren. Zeilervaring is niet nodig, want een ervaren schipper met bemanning is aanwezig en helpen mag.

Natuurmarkt en Open Dag De Kruidhof en IJstijdenmuseum

BUITENPOST - Dit jaar organiseert De Kruidhof op woensdag 7 augustus 2019 de 29e Natuurmarkt tijdens de Buitenposter Feestweek. Een markt in en rondom De Kruidhof met meer dan 60 standhouders die jaarlijks ongeveer 2500 bezoekers trekt. Op deze dag zijn de botanische tuinen en het IJstijdenmuseum gratis geopend voor publiek.

Enthousiaste leden gezocht voor (jeugd)drumband

BURGUM - Drumband de Marko’s uit Burgum is op zoek naar enthousiaste leden die mee willen spelen met de jeugddrumband en drumband. Drumband de Marko’s is een gezellige en succesvolle vereniging waar muziek en het plezier in het muziek maken voorop staan.

Relevante vaarinformatie Waddenzee overzichtelijk gebundeld in één app

REGIO - Rijkswaterstaat heeft alle beschikbare informatie over getijden, golfhoogten, waterstanden, waterdiepten, boeienposities en stromingsgegevens van de Waddenzee laten bundelen in de RiverGuide Recreant-app. Door deze update kunnen vaarrecreanten op de Waddenzee sneller bij relevante informatie, waardoor de wadtocht voorspoediger kan verlopen.

Aantal zomerinbraken in Friesland fors toegenomen

REGIO - Het aantal zomerinbraken in de provincie Friesland is afgelopen zomer met 17 procent gestegen ten opzichte van de zomer in 2017. Op gemeentelijk niveau bestaan er ook grote verschillen in het aantal inbraken.

It Fryske Gea ontvangt € 1,5 miljoen voor projecten Waddenkust

REGIO - It Fryske Gea heeft uit het Waddenfonds € 1,5 miljoen toegezegd gekregen voor projecten die onderdeel uitmaken van het grotere Waddenkustproject “Wij en Wadvogels”, waar Vogelbescherming de leiding over heeft. Nadat het ministerie van LNV eerder al een kwart van het benodigde bedrag had toegezegd, is met de toezegging van het Waddenfonds de begroting nu rond.

Deze zomer jeugdmiddagen bij It Fryske Gea

EARNEWÂLD – Mama’s en papa’s van jonge avonturiers opgelet. In Nationaal Park de Alde Feanen gebeurt het deze zomer. In de maanden juli en augustus organiseert It Fryske Gea speciale jeugdmiddagen (voor kinderen van 6 t/m 16 jaar).

30 projecten in Noordoost Fryslân krijgen geld van Iepenmienskipsfûns

REGIO - Het Iepen Mienskipsfûns Noordoost Fryslân verstrekt in de tweede tender van 2019 subsidie aan 30 initiatieven vanuit de mienskip. Alle projecten samen zorgen voor een totale investering van ruim 1,3 miljoen euro in de leefbaarheid van deze regio.

Wandelen langs libellen en vlinders in de natuur

EARNEWÂLD – It Fryske Gea organiseert zaterdag 13 juli van 14.00 tot 16.00 uur een wandelexcursie in de Alde Feanen. Libellen en vlinders zijn hele bijzondere dieren, daarom gaan wij tijdens deze wandelexcursie op zoek naar ze! Kom jij ook mee?

Admiraliteitsdagen maakt zich klaar voor 100.000 bezoekers

DOKKUM - De Admiraliteitsdagen gaat dit jaar uit van 100.000 bezoekers in vier dagen tijd. Afgelopen editie werd het festival door 85.000 mensen bezocht. Met een vernieuwde start op donderdag en nieuwe activiteiten, liggen de verwachtingen hoog.

Eikenprocessierups, wat doet de boswachter?

REGIO - Het zal niemand ontgaan zijn; de eikenprocessierups is in het land. Zoveel als dit jaar heeft Nederland er nog nooit gehad. Ze zitten nu op zoveel locaties en in zulke aantallen dat bestrijden in onze natuurgebieden geen optie is.

Moai Fuort met De Marko's

BURGUM - Zaterdagmiddag was het Moai Fuortfestival in Burgum te vinden. De containerdrummers van De Marko's lieten op diverse locaties van zich horen.

Boeren Noardlike Fryske Wâlden zetten tijdens het maaien de wildredder aan

REGIO - Om tijdens het maaien klein wild zoals hazen en reekalveren te beschermen maken boeren in de Noardlike Fryske Wâlden gebruik van de Wildredder. Dit is een klein, akoestisch hulpmiddel dat eenvoudig aan de trekker kan worden bevestigd en een hoog geluid in pulsen uitzendt waardoor het klein wild tijdens het maaien wordt opgeschrikt en wegrent.

Aannemersbedrijf C. van den Adel Burgum aan de slag met herinrichting Stationskwartier Hurdegaryp

HURDEGARYP - Het werk “Herinrichting van het zogenaamde Stationskwartier in Hurdegaryp” is de gemeente voornemens te gunnen aan aannemersbedrijf C. van den Adel uit Burgum.

300 zonnepanelen op daken sporthallen Surhuisterveen en Harkema

SURHUISTERVEEN / HARKEMA - Met de plaatsing van 300 zonnepanelen zijn de sporthallen van Surhuisterveen en Harkema zelfvoorzienend in hun elektriciteitsverbruik. Om het energieverbruik nog verder terug te schroeven wordt komend najaar alle verlichting vervangen door energiezuinige LED-verlichting.

Leeuwarder Courant NazomerFair brengt feestelijke ode aan de herfst  

OENTSJERK - Op 14 en 15 september keert de Leeuwarder Courant NazomerFair terug naar het historische Landgoed Stania State in Oentsjerk. Nog even nagenieten van de zomer en vooruitblikken op misschien wel dé mooiste periode van het jaar.

Acht Fryske hynders en een pony doen mee aan Salomon – Het Kollumer Oproer

KOLLUM - Het Kollumer Oproer doen 8 prachtige Friese paarden en een pony mee, met 6 ruiters en 2 menners. De paarden spelen een rol in verschillende scènes van de muziektheatervoorstelling, onder meer als de paarden van Franse soldaten en van ruiters uit Hessen.

Watertappunt voor Wetter en Willepark Burgum

BURGUM - Wethouder Tytsy Willemsma heeft op maandag 1 juli het wattertappunt in het Wetter en Willepark in Burgum officieel in gebruik genomen. Leerlingen van de eerste klas van OSG Singelland uit Burgum hadden de officiële primeur: tijdens hun sportdag vulden zij hun eigen flesje of bidon via het watertappunt.

Lustrumeditie Poddeloop met De Marko's 

GYTSJERK - Voor de tiende keer werd vrijdagavond de Poddeloop in Gytsjerk afgesloten. De feestelijke slotavond werd afgesloten met een rondgang door het dorp.

Insectenfestival in de hortus van Fryslân

BUITENPOST - De Kruidhof, hortus van Fryslân in Buitenpost organiseert op zaterdag 13 juli 2018 een insectenfestival. Deze dag staat bol van activiteiten rondom bijen en andere insecten. Het is een educatief festival voor jong en oud waarin beleven, doen en leren centraal staan.

Biodiversiteit Noardlike Fryske Wâlden thema Swaddekuier

BUITENPOST - De Swaddekuier, die op zaterdag 6 juli plaatsvindt, staat dit jaar helemaal in teken in de biodiversiteit van de Noordelijke Friese Wouden. Het historische coulisselandschap van elzensingels en dykswâlen (houtwallen) biedt onder andere voedsel en beschutting aan bijzondere insecten en vogelsoorten.

Terug naar 1797: Kollumer Oproerdagen

KOLLUM - Op vrijdag en zaterdag 5 & 6 juli 2019 organiseert de Winkeliersvereniging “HIM” de Kollumer Oproerdagen. Op de Voorstraat in Kollum waant u zich even helemaal terug in de tijd van 1797.


WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com