nieuws uit Tytsjerksteradiel en omstreken

Terug naar 1797: Kollumer Oproerdagen

KOLLUM - Op vrijdag en zaterdag 5 & 6 juli 2019 organiseert de Winkeliersvereniging “HIM” de Kollumer Oproerdagen. Op de Voorstraat in Kollum waant u zich even helemaal terug in de tijd van 1797.

Eikenhouten bank in Eastermar ter nagedachtenis van Jan de Boer

EASTERMAR - Maandag 24 juni hebben Landschapsbeheer Friesland, Commissie Brommels en Stichting Wrâldfrucht in Eastermar de plek onthuld ter nagedachtenis aan wijlen Jan de Boer.

Metaalbedrijven starten nieuw opleidingstraject tegen arbeidstekorten in Friesland

REGIO - In september starten drie Friese bedrijven, samen met Randstad en ROC Friese Poort, een nieuw opleidingstraject voor mensen die willen gaan werken in de metaalsector. In een tweejarig werk- en leertraject kunnen geïnteresseerden zich laten (om)scholen tot constructiemedewerker.

De Marko's luiden de zomer in bij Avonddriedaagse Hurdegaryp

HURDEGARYP - Op de eerste dag van de zomer stond de slotavond van de avonddriedaagse in Hurdegaryp op het programma. Het laatste stuk van deze zonnige wandeltocht werden de wandelaars begeleid door De Marko's uit Burgum.

Ontdek Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden met de toeristengids

REGIO -De Noardlike Fryske Wâlden in het noordoosten van Fryslân is een Nationaal Landschap. Het gebied dankt deze titel aan de unieke combinatie van landbouwgrond, natuur en cultuurhistorie.

Friese ondernemers en organisaties met elkaar in gesprek over gezond (eet)gedrag van jeugd

LEEUWARDEN - Hoe kunnen organisaties bijdragen aan een omgeving, die uitnodigt tot gezond (eet)gedrag? Waar liggen kansen en hoe helpen we elkaar verder?

Landschapsexcursie van Brommels! in teken van herdenking Jan de Boer

EASTERMAR - De Brommels! bloeiexcursie in juni vormt jaarlijks het eerste wapenfeit van het bramenfestijn Brommels. Dit jaar staat deze landschapsexcursie in het teken van de herdenking van Wâldpyk Jan de Boer.

Maatregelen voor gezonde financiële toekomst Tytsjerksteradiel

BURGUM - Het college van Tytsjerksteradiel heeft de kadernota 2020-2023 aan de raad aangeboden. De kadernota toont de financiële uitdagingen waar de gemeente komende jaren voor staat.

Lustrumoptreden De Marko's bij avondvierdaagse Bakkeveen

BAKKEVEEN - Zaterdagavond werden de wandelaars van de avondvierdaagse in Bakkeveen met muziek, snoep en bloemen binnengehaald. Samen met muziekverenigingen uit Kootstertille, Grootegast en Ureterp gingen De Marko's voorop.

RTV NOF bij top drie lokale omroepen in Nederland

HILVERSUM- Vrijdagavond 14 juni zijn in Beeld en Geluid in Hilversum de winnaars van de Lokale Omroep Awards 2019 bekend gemaakt. RTV NOF had in de categorie ‘Omroep van het Jaar’ een nominatie en schaarde zich daarmee bij de ‘beste’ acht lokale omroepen van Nederland en wist uiteindelijk door te stoten naar de top drie van het land. Winnaar werd 1Twente uit Enschede.

Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zetten zich in voor mantelzorgers

BUITENPOST / BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel bundelen hun krachten als het gaat om het vinden van mogelijkheden voor mantelzorgers om te ontspannen. De wensen van mantelzorgers vormen daarbij de basis.

Burgum heeft meer… dweilorkesten!

BURGUM - Zaterdag 22 juni is het weer gezellig in Burgum met muziek van meerdere dweilorkesten in het centrum. Vanaf 13.30 uur wisselen de orkesten elk half uur van standplaats en om 16.00 uur verzamelen ze zich op De Markt voor een gezamenlijk slotoptreden.

Tassen webshop TheBagstore.nl veilt tassen voor Elfstedenzwemtocht Maarten van der Weijden

REGIO - Maarten duikt op 21 juni van dit jaar opnieuw het Friese water in om de Elfstedentocht te zwemmen en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Want onderzoek blijft hard nodig.

Avontuurlijke gezinnen gezocht!

REGIO - De vrijwilligers van non-profit uitwisselingsorganisatie AFS zijn op zoek naar avontuurlijke mensen in Friesland met een groot hart. Zin in een avontuur? Wil jij weten hoe de wereld eruit ziet? Dat kan nu aan je eigen keukentafel.

Muziektheater TITUS: boven verwachting

DOKKUM - De tien voorstellingen van de muziektheaterproductie TITUS in de Bonifatiuskapel waren een groot succes. Alle voorstellingen waren zo goed als uitverkocht. Alleen op Pinkstermaandag was het iets rustiger.

Ruim 2,7 miljoen euro voor natuur en recreatie in Alde Feanen

REGIO - Er is ruim 2,7 miljoen euro beschikbaar voor de herinrichting van de Alde Feanen. Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, gemeente Smallingerland, gemeente Tytsjerksteradiel en It Fryske Gea dragen hieraan bij.

Informatieavond voor startende ondernemers in regio Noordoost

BUITENPOST - Om succesvol te kunnen ondernemen is een goede voorbereiding het halve werk. De vier gemeenten binnen Netwerk Noordoost organiseren daarom voorlichtingsavonden voor startende ondernemers.

Jeugdcultuurschool Het Achterland in Burgum houdt Proeftuindag

BURGUM - Zaterdag 8 juni houdt de nieuwe jeugdcultuurschool Het Achterland een Proeftuindag in De Molkfabryk in Burgum. Tijdens de Proeftuindag kunnen jongeren van 12-16 jaar, en hun familie, kennismaken met het aanbod van de jeugdcultuurschool die in september van start gaat. Er zijn diverse activiteiten en workshops in en rondom De Molkfabryk.

24 uur per dag bij Omrop Fryslân: Maartens Alvestêdetocht

REGIO - Waar zwemt Maarten van der Weijden op dit moment? Hoe druk is het aan de kant? En wie helpt Maarten om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek? Dat is vanaf 21 juni dag en nacht op radio, televisie, Omropfryslan.nl en de Omrop-app te volgen.

Ziekenhuis Nij Smellinghe draait op zonnige dagen volledig op eigen zonne-energie

DRACHTEN - Ziekenhuis Nij Smellinghe is het eerste ziekenhuis in Nederland dat sinds mei 2019 op jaarbasis ruim 30% van haar eigen energieverbruik opwekt met 9.000 zonnepanelen.

LandschapsSymfonie 'de Proeve': Het muzikale verhaal over de Noardlike Fryske Wâlden

REGIO - Het historische coulisselandschap van Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden vormt op zondag 30 juni het toneel van een muzikaal sprookje.

Grootste Instameet in Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWALD - Op zondag 16 juni vindt voor de allereerste keer een Instameet plaats in Nationaal Park De Alde Feanen. Er zijn al meer dan vijftig inschrijvingen voor het evenement, en daarmee is de Instameet de grootste in Fryslân tot nu toe.

Literair Café Keunstkrite groot succes

TWIJZEL - Het publiek was geraakt door de diepgaande interviews met de Friese schrijvers Hein Jaap Hilarides en Willem Abma.  De pilot van het Literair Café van de Stichting Keunstkrite sloeg woensdagavond in als een bom. 

In Friesland 76 rookvrije sportverenigingen

REGIO - De Rookvrije Generatie heeft een mijlpaal bereikt: 1000 rookvrije buitensportterreinen in Nederland. De Rookvrije Generatie wil rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken.

Bezoekers uit heel Nederland bij natuurfestival Vier De Alde Feanen

EARNEWÂLD – Het natuurfestival Fête de la Nature / Vier De Alde Feanen kende dit weekend een goede opkomst. Een aantal van de activiteiten was volledig volgeboekt.

De Marko's voorop bij vierdaagse in Burgum

BURGUM - Vrijdagavond was de slotavond van de wandelvierdaagse in Burgum. Een kleine 700 kinderen deden dit jaar mee aan dit steeds groter wordende wandelevenement.

Gratis bloeddruk-check voor alle inwoners uit Friesland

REGIO - Vanaf maandag 27 mei kunnen mensen hun bloeddruk laten meten op verschillende locaties in Friesland. Het is belangrijk om je bloeddruk te kennen.

Open dag Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWÂLD – Op zondag 26 mei organiseert It Fryske Gea samen met Nationaal Park De Alde Feanen een open dag in en om het bezoekerscentrum te Earnewâld. Van 12.00 uur tot 16.00 uur worden er allerlei activiteiten aangeboden.

Feest “Boeksimmerboek” 21 juny 2019 voor schrijvers én lezers

DRACHTEN - Stichting Boeken fan Fryslân (BFF) organiseert op vrijdag 21 juni om 20.00 uur een feest voor schrijvers, uitgevers en lezers in café Marktzicht in Drachten. Het thema van het feest is  “Sinnekear” (Zonnewende).

Derde editie Lauwersmeer- en Waddentocht op 1 juni

DOKKUM - Op zaterdag 1 juni wordt voor de derde keer de Lauwersmeer- en Waddentocht georganiseerd. De fietstocht is uitgezet langs de natuurwaarden in het Lauwersmeergebied en de vele historische dorpen in de regio. Start- en finishplaatsen zijn Dokkum en Zoutkamp.

WoonFriesland blijft investeren in Burgum

BURGUM - Naast de nieuwbouw van 76 gasloze woningen in Burgum is WoonFriesland gestart met kwaliteitsverbetering en groot onderhoud van 45 eengezinswoningen.

Landelijke actie NIXzonderID start op 23 mei

LEEUWARDEN - Van 23 mei tot 3 juni is de landelijke actie NIXzonderID. Deze periode wordt extra aandacht gevraagd voor het spontaan tonen van het ID door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak.

GGD Fryslân is rookvrij!

REGIO - GGD Fryslân is sinds kort rookvrij. Maandag 20 mei ondertekende Margreet de Graaf (Directeur publieke Gezondheid GGD Fryslân) de Alliantie Nederland Rookvrij. Waarom? De GGD wil graag een actieve bijdrage leveren aan een rookvrije generatie in Friesland.

De Marko's zetten Berchhiem op zijn kop

BURGUM - Zaterdagmiddag werden de bewoners, personeel en andere belangstellenden getrakteerd op een zomers optreden van De Marko's. De drumband en jeugddrumband speelden diverse nummers, die erg in de smaak vielen.

Leerlingen Tytsjerksteradiel maken kennis met techniek

NOARDBURGUM - Technetkring Tytsjerksteradiel organiseert op vrijdag 24 mei en zaterdag 25 mei wederom een groot techniekevenement voor basisschoolleerlingen uit de gemeente. Dit evenement ‘Technics4U’ vindt plaats in Energie Centrale van Engie bij Noardburgum en speelt in op de toenemende vraag aan technisch geschoold personeel.

Theatrale opening Vier De Alde Feanen

EARNEWALD - In Nationaal Park De Alde Feanen wordt in het weekend van 25 en 26 mei meegedaan aan het internationale natuurfestival Fête de la Nature. Op donderdag 23 mei wordt bij het Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen in Earnewâld de aftrap gegeven voor dit festival.

Gurbe Douwstra brengt eerste solo-programma

REGIO  - ‘TePlak’ is de titel van een nieuw programma van singer/songwriter Gurbe Douwstra. Voor het eerst komt deze Drachtster troubadour met een avondvullend Friestalig theaterprogramma van liedjes, anekdotes en verhalen; een programma waarin hij het publiek een blik gunt in zijn hart en af en toe het achterste van z’n tong laat zien.

Verkeershinder bij Aldtsjerk

ALDTSJERK - Vanaf maandag 27 mei tot en met vrijdag 28 juni werkt de provincie Fryslân aan de Marwei (de N361) ter hoogte van Aldtsjerk.

86,4% haalt prik tegen meningokokkenziekte tijdens eerste vaccinatieronde

REGIO - Dit jaar roept GGD Fryslân, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ruim 35.000 jongeren in Friesland op voor een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. De eerste vaccinatieronde is in maart en april geweest.

Minder jongeren voortijdig van school

REGIO - Leerplichtambtenaren en rmc-trajectbegeleiders (regionale meld- en coördinatiefunctie) zetten zich in voor een opleiding op het hoogst haalbare of meest passende niveau voor alle jeugdigen in de Friese Wouden, zodat de jongeren goed starten in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.

Stichting Ynnatura stimuleert biodiversiteit op bedrijfsterreinen

JOURE - Om ondernemers op weg te helpen naar een groen bedrijfsterrein heeft de stichting Ynnatura  kosteloos een groen ontwerp beschikbaar gesteld voor bedrijven. Op woensdag 8 mei werden de eerste drie vouchers uitgereikt door bestuurslid Henk Buith aan Annelie Bleckman van Camping It Wiid te Earnewâld, Harmen Wind van de Windgroep uit Drachten en Jelle Coen Bijlsma van Jelle Bijlsma BV in Gytsjerk.

'Aardgasvrij Garyp' officieel van start

GARYP - Met de opening van het informatieloket 'Enerzjyhûs Garyp' is het project Aardgasvrij Garyp gisteren, vrijdag 10 mei, officieel gestart. Met het symbolisch dichtdraaien van een gaskraan is het informatieloket geopend voor publiek.

ANWB Fonds geeft € 10.000 aan mooiste project uit Friesland

REGIO - Er ligt een bedrag van tienduizend euro te wachten op het meest inspirerende maatschappelijke project uit de provincie Friesland. Het geld komt van het ANWB Fonds.

Ziekenhuis Nij Smellinghe zet verpleegkundigen in het zonnetje

DRACHTEN - Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten organiseert vandaag, vrijdag 10 mei, voorafgaand aan de Dag van de Verpleging (12 mei) - het festival Supernurse voor alle 600 verpleegkundigen van het ziekenhuis. Met festival Supernurse zet Nij Smellinghe haar verpleegkundigen in het zonnetje.

Project voor landschapsherstel Noardlike Fryske Wâlden van start

REGIO - Grondeigenaren in het werkgebied van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) kunnen binnen een landschapsherstelproject elzensingels en houtwallen laten herstellen en aanleggen.

Groot Lifestyle Event in Burgum

BURGUM - Op zaterdagmiddag 18 mei staat het Burgumer centrum in het teken van spetterende shows. Dat zijn onder andere modeshows door verschillende kledingzaken. Ook presenteren andere Burgumer winkels zich op de grote catwalk met leuke producten en gadgets. DJ Winston Black zorgt voor extra sfeer. In de winkels vinden bovendien bijzondere demonstraties plaats en leuke win-acties!

Nalevingsonderzoeken horeca in gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen

BUITENPOST / BURGUM - Gemeenten zijn sinds 2013 verantwoordelijk voor controles op de Drank- en Horecawet. Vorig jaar zijn beide gemeenten gestart met het uitvoeren van nalevingsonderzoeken in de horeca. Het betreft hier de commerciële en para-commerciële horeca.

LTO Noord overhandigt weidevogeldrone aan Friese vogelwachters

REGIO - Afgelopen zaterdag 4 mei overhandigde LTO-bestuurder Peet Sterkenburgh een weidevogeldrone aan de Bond voor Friese Vogelwachters (BFVW). Met de drone kunnen de vogelwachters nesten opsporen.

Wethouder Bouwman geeft startsein FIT@SCHOOL Challenge in Hurdegaryp

HURDEGARYP - Op maandagmorgen 6 mei opende wethouder Bouwman van de gemeente Tytsjerksteradiel de FIT@SCHOOL Challenge op het schoolplein van Kindcentrum Hurdegaryp.

Grote braderie in Sumar

SUMAR - Zaterdag 18 mei is er een grote braderie in Sumar van 11:00 tot 17:00 uur. Er kunnen nog standhouders bij. Een kraam van 4 meter kost slechts 24,50. Aanmelden kan via tel: 0511-842039. 

Burgum is stil op 4 mei

BURGUM - Zaterdagavond 4 mei vertrok om 19.20 uur de stille tocht naar het oorlogsmonument op de begraafplaats bij de Kruiskerk.

Ontmoet de Friese molenaars!

REGIO - Op 11 en 12 mei 2019 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Evenals vorig jaar is het thema: 'Ontmoet de molenaar!'. Want molens leer je pas goed kennen, als je met molenaars praat.

Schuilingcongres in Earnewâld over toekomst veenlandschap in Fryslân

EARNEWÂLD – Hogeschool Van Hall Larenstein en het Kenniscentrum Landschap van de RUG organiseren in samenwerking met natuurorganisatie It Fryske Gea op woensdag 8 mei te Earnewâld, het Schuilingcongres met als thema ‘toekomst voor veen’.

Extra veldexcursie over weidevogels

ZWAGERMIEDEN - Vanwege grote belangstelling voor de veldexcursies die afgelopen weken plaatsvonden, organiseert de vereniging Noardlike Fryske Wâlden nog een extra veldexcursie waarin het herkennen van de weidevogels centraal staat.

De Marko's in de Bios

DRACHTEN - Dinsdagmiddag werden de jeugdleden van De Marko's getrakteerd op een uitstapje naar de Bios in Drachten. Na een succesvolle jeugdsponsoractie hadden ze dit meer dan verdiend.

Johannes Bosgra wint solo-expositie Open Stal

BURGUM – Johannes Bosgra uit Burgum heeft een solo-expositie op kunstroute Open Stal gewonnen, net als twee andere deelnemers van het talentenproject Verhalen in het Landschap: Martina Hladikova en Melda Wibawa.

LTO Noord onderzoekt mening over agrarische sector

REGIO - LTO Noord is benieuwd naar de mening van niet-boeren over de landbouw. Inwoners van  Friesland, Groningen en Drenthe die ouder zijn dan 18 worden gevraagd hun mening te geven.

CBS-cijfers boerenlandvogels onbetrouwbaar

REGIO - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verstrekt jaarlijks een overzicht van de stand van de boerenlandvogelpopulaties, maar past deze cijfers jaarlijks met terugwerkende kracht aan. Het gevolg is dat de overheid beleid ontwikkelt op foutieve cijfers.

De Marko's op natte Koningsdag

BURGUM - Koningsdag 2019 gaat de boeken in als nat en koud. Toch lieten De Marko's zich niet tegenhouden en gaven verschillende onderdelen mooie shows weg in Burgum.

Lintjesregen in Tytsjerksteradiel

BURGUM - Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel reikte vanmorgen aan vijf inwoners van de gemeente een Koninklijke Onderscheiding uit.

Wetterskip Fryslân controleert weer op verboden antifouling

REGIO - Milieu-inspecteurs van Wetterskip Fryslân controleren ook dit jaar bij werven, verkooppunten en particuliere bootbezitters op de aanwezigheid van illegale antifouling.

Hinder door werkzaamheden aan doorgaande weg Burgum

BURGUM - Tijdens de meivakantie, van dinsdag 23 april tot en met vrijdag 3 mei, werkt gemeente Tytsjerksteradiel aan de doorgaande weg in Burgum. Het verkeer moet rekening houden met hinder.

Fries Museum toont zeldzame 16de-eeuwse beker

REGIO - De Ottema-Kingma Stichting heeft met steun van de Vereniging Rembrandt een zeldzame 16de-eeuwse glazen beker verworven en die in langdurige bruikleen aan het Fries Museum gegeven.

Paasspektakel De Marko's druk bezocht 

BURGUM - Op de zaterdag voor Pasen werd er traditiegetrouw weer gezocht naar Paaseieren op Landgoed Glinstra State in Burgum.

Minder WW-uitkeringen in het voorjaar in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in maart af. Het voorjaar betekent meer werk in horeca, bouw en landbouw. Werkgevers zijn op zoek naar personeel voor het hoogseizoen.  

THEBAGSTORE deelt paaseitjes uit!

ADVERTORIAL - Zoek 1 van de 12 paaseitjes op de website van www.thebagstore.nl en verwen jou zelf met een mooie tas tijdens de paasdagen.

Praat en denk mee over respijtzorg voor mantelzorgers

BUITENPOST / HURDEGARYP  - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel vinden het belangrijk dat mantelzorgers waardering en ondersteuning krijgen en niet overbelast raken. Zij doen al het nodige. Maar zij kunnen nog veel meer doen. Daarom organiseren zij een Hackathon.

Vader van bruidspaar aanwezig bij 60-jarig huwelijk

HARDEGARIJP - Aanstaande zaterdag 20 april zijn Oene en Emmy Leij 60 jaar getrouwd. Heel bijzonder en uniek is dat de 108-jarige vader (28 juli 1910) van Emmy dit mag meemaken.

IMF-subsidie voor 20 projecten in Noordoost Fryslân

REGIO - Het Iepen Mienskipsfûns Noordoost Fryslân geeft in de eerste periode van dit jaar subsidie aan 20 initiatieven vanuit de mienskip. Alle projecten samen zorgen voor een totale investering van bijna 250.000 euro in de leefbaarheid van deze regio.

Feestelijke herdoop beurtschip Grouw

EARNEWÂLD – Na meer dan twee jaar renovatie van al het ijzerwerk in Drogeham en nu een jaar timmeren en schilderen in Eernewoude is het beurtschip Grouw klaar. Op vrijdag 12 april werd de restauratie van het beurtscheepje Dorp Grouw afgerond met een feestelijke herdoop bij het Skûtsjemuseum in Earnewâld. 

Grote foto expositie op de Dag van de Garnaal

LAUWERSOOG - Op Lauwersoog vind zaterdag 11 mei 2019 wederom de Dag van de Garnaal plaats. Deze editie wordt wel heel speciaal. Lauwersoog bestaat namelijk in het voorjaar van 2019 exact 50 jaar. Reden genoeg voor Stichting Promotie Lauwersoog om extra uit te pakken.

Presentatieavonden en veldexcursies over boerenlandvogels

REGIO - Welke boerenlandvogels zijn er in de Noardlike Fryske Wâlden te vinden? Hoe zien ze eruit en welk geluid maken zij? Voor geïnteresseerden die hier graag meer over willen weten, organiseert de vereniging Noardlike Fryske Wâlden dit voorjaar twee presentatieavonden en twee veldexcursies.

Zo fris je je huis op na de winter

De natuur wordt wakker, de krokussen zijn boven de grond en het is al terrasweer geweest. De lente hangt duidelijk in de lucht!

Weinig kans op gestolen fiets in Friesland

REGIO - Friesland behoort tot de veiligste provincies als het gaat om fietsendiefstal. Dit blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond en beslist.nl, die onderzoek hebben gedaan naar de laatste trends op het gebied van fietsen.

Ziekenhuis Nij Smellinghe opent haar deuren

DRACHTEN - Zaterdag 13 april 2019 van 10.00 tot 15.00 uur opent het Drachtster ziekenhuis haar deuren. En kan iedereen, jong en oud, kennismaken met het ziekenhuis.

Jeugdfonds Sport Friesland ziet stijging in hulpaanvragen kinderen

REGIO - In Friesland groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. Het Jeugdfonds Sport Friesland geeft sportkansen aan kinderen en jongeren uit gezinnen die om financiële redenen niet kunnen sporten.

Eerste Duitse Herder Liefhebbersdag in Burgum

BURGUM - De Liefhebbersdag bij VDH Kringgroep De Walden aan de Kerklaan in Burgum, op zaterdag 11 mei, belooft een prachtige dag te worden. De organisatie hoopt op minstens 30 deelnemers die hun (jonge) Duitse Herdershond aanmelden voor de eerste van de drie VDH Liefhebbersdagen 2019.

Eline Bremer van OBS Hurdegaryp wint landelijke prijs met natuurfoto

HURDEGARYP - Eline Bremer uit groep 6 van OBS Hurdegaryp heeft dit jaar de eerste prijs gewonnen met haar natuurfoto. In september deed de klas mee via Natuur en Duurzaamheidseducatie centrum Pingo & Pet met de fotografieworkshop van stichting Kidzklix.

Uilenpalen geplaatst langs Centrale As

REGIO - Langs de Centrale As tussen Dokkum en de Westereen zijn deze week ruim 100 uilenpalen neergezet. Daarnaast zijn op de hectometerbordjes rollers aangebracht. Deze rollers zorgen ervoor dat uilen niet meer op de hectometerbordjes kunnen zitten.

Inschrijving Jonge Ondernemingsprijs van het Noorden is geopend

REGIO - De inschrijving voor de Jonge Ondernemingsprijs van het Noorden is geopend. Ondernemers uit Drenthe, Friesland en Groningen kunnen zich vanaf nu inschrijven voor deze uitdagende wedstrijd.

Paasspektakel bij Glinstra State

BURGUM - Ook dit jaar organiseren De Marko's Burgum een Paasspektakel. Alle jeugd is zaterdag 20 april welkom bij Glinstra State om smakelijke chocolade-eitjes te zoeken.

WoonFriesland bouwt duurzame en gasloze woningen in Hardegarijp

HARDEGARIJP - Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland is gestart met de bouw van 18 woningen in Hardegarijp. De huizen worden gasloos gebouwd en functioneren daarom volledig op elektriciteit.

Leer van de kruidenvakvrouw

NOARDBURGUM - Kruidenvakvrouw Tjitske Postma geeft in de maand april een aantal bijzondere cursus- en workshopdagen. Zo kunnen geïnteresseerden op zaterdag 6 april meedoen met de cursusdag ‘Signatuurleer’ en zijn kookliefhebbers op zaterdag 13 april welkom voor de workshop ‘Lekkers uit de Natuur’.

Negenhonderd kinderen in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel op de gezonde tour

SURHUISTERVEEN - In aanloop naar de Healthy Ageing Tour-etappe in Surhuisterveen op 11 april, zijn 900 basisschoolkinderen in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel helemaal in de gezonde stemming.

ANWB: pak onveiligste provinciale wegen snel aan

REGIO - De ANWB vraagt aan de nieuwe provinciaal bestuur om de veiligheid van de risicovolle wegen met een hoge ongevallenscore snel te verbeteren. Welke wegen of wegtrajecten dat zijn, heeft de ANWB inzichtelijk gemaakt voor de provincie.

Nieuw beleidskader zet in op sociale gemeenten en betaalbare zorg

BURGUM / BUITENPOST - Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben een nieuw beleidskader voor het sociaal domein vastgesteld. Met dit kader zetten de colleges in op het leveren van goede en betaalbare zorg- en ondersteuning dichtbij hun inwoners.

Boeren lassen rustperiode in voor groei aantal weidevogels

REGIO - Om de groei van het aantal weidevogels zoals grutto’s, kieviten, scholeksters, tureluurs te vergroten, nemen ruim 180 boeren van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden in Noordoost-Fryslân een aantal maatregelen.

Een landbouwmechanisatiebedrijf mag niet op het platteland?

EASTERMAR - De VVD-fractie in de Gemeente Tytsjerksteradiel hoopt vanavond (donderdag 28 maart) tijdens de gemeenteraadsvergadering steun te krijgen voor behoud van een kleinschalig landbouwmechanisatiebedrijf aan de Witveensterweg te Eastermar.

Start tweede ronde landschapsherstel De Centrale As

BURGUM - Voor het herstel van de landschapselementen langs de Sintrale As (N356) krijgen grondeigenaren de mogelijkheid dat – geheel kosteloos – te laten uitvoeren.

Dagelijks nieuwsblok van Omrop Fryslân op NPO 2

REGIO - Drie regionale omroepen, waaronder Omrop Fryslân, en de NPO beginnen 1 april met een proef met een regioblok. Daarbij is in hun regio een 5 minuten durend regiojournaal te zien is op NPO 2.

VVD Tytsjerksteradiel stemt tegen duurzaamheidsagenda

BURGUM - De VVD fractie in de Gemeente Tytsjerksteradiel stemt aanstaande donderdag tegen het voorstel van het college om een duurzaamheidsagenda op te stellen. De fractie is van mening dat de gemeente al goed bezig is met allerlei duurzaamheidsprojecten.

De Pleats in Burgum ontvangt 'Meiinoar Meidwaan' Vignet

BURGUM - Maandag 25 maart reikte wethouder Gelbrig Hoekstra het MVO-vignet 'Meiinoar Meidwaan' uit aan De Pleats in Burgum. 'De Pleats geeft plek aan jongeren die anders werken en denken', aldus wethouder Hoekstra.

Week van de mantelzorg: vraag om hulp

REGIO - Een op de drie mensen geeft mantelzorg. Een partner die ziek is, of de buurman helpen met boodschappen omdat hij moeilijk uit huis komt: het zijn allemaal vormen van mantelzorg.

CBS De Arke bakt pannenkoeken in Berchhiem

BURGUM - Vrijdag 22 maart was het een feestelijke dag voor de bewoners van woonzorgcentrum Berchhiem in Burgum. 32 leerlingen van groep 8 van CBS De Arke in Burgum hebben voor alle bewoners pannenkoeken gebakken.

Vogelbroedgebied bij Wetter en Willepark afgesloten

BURGUM - De twee (voet)bruggen op het schiereiland in het Wetter en Willepark in Burgum zijn afgesloten tot 15 juni. Dit is op verzoek van de vogelwacht Burgum gedaan omdat vogels in dit gebied broeden.

De 'WeetIkVeel-dag': Evenement voor mensen die 'niet zo goed weten wat ze willen'

STROOBOS - Vrijdag 12 april kan iedereen deelnemen aan de 'WeetIkVeel-dag'; een Inspiratie-DoeDag voor mensen vol idealen en/of talenten die 'niet zo goed weten wat ze willen' en mensen die weten wat ze willen maar vervolgens vastlopen.

Zorg biedt veel kansen op werk in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in februari af. In de groeiende zorgsector ontstaan steeds meer baankansen voor werkzoekenden die de overstap naar de zorg willen maken. Vooral als verzorgende ig en verpleegkundige. 

Voorlopige uitslag verkiezingen Wetterskip Fryslân

LEEUWARDEN - Dijkgraaf Paul van Erkelens maakte donderdagmorgen 21 maart tijdens een openbare bijeenkomst de voorlopige uitslag bekend van de verkiezingen voor een nieuw algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân.

Racoon schittert op Admiraliteitsdagen 2019

DOKKUM - De Zeeuwse band Racoon schittert op het podium van de Admiraliteitsdagen van 2019. Dat is maandagavond bekend gemaakt in een bijeenkomst van hoofd- en cosponsoren van de Admiraliteitsdagen. Racoon treedt op zaterdagavond 7 september op, op het hoofdpodium op de Zijl.

Doe mee met Vier De Alde Feanen

EARNEWALD – Voor Vier De Alde Feanen, een natuurfestival dat plaatsvindt in het weekend van 25 en 26 mei, wordt nog gezocht naar partijen die de bezoekers activiteiten willen aanbieden.


WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com