nieuws uit Tytsjerksteradiel en omstreken

Hulp bij belastingaangifte voor inwoners Tytsjerksteradiel

BURGUM - De Seniorenraad en KEaRN Welzijn bieden 60+-ers (met AOW en klein pensioen) uit Tytsjerksteradiel ook dit jaar weer hulp bij het invullen van hun belastingaangifte.

Opnieuw live beelden van een havik en zeearend

REGIO - Ook dit jaar maken Vogelbescherming Nederland en It Fryske Gea het weer mogelijk om de perikelen tussen een zeearend en een havik live te volgen via een webcam. Vorig jaar beleefden natuurliefhebbers voor het eerst de strijd tussen de beide roofvogels op hun nest in Nationaal Park de Alde Feanen.

Steven de Jong en Syb van der Ploeg zoeken een kleine Salomon

KOLLUM - Voor de spektakelvoorstelling Salomon, het Kollumer Oproer, in juli dit jaar, is de organisatie op zoek naar een kleine Salomon. Syb van der Ploeg speelt in het stuk de rol van de volwassen Salomon, maar er worden nog kandidaten gezocht voor de jonge Salomon.

Harry van der Molen (CDA) houdt spreekuur

BURGUM - Tweede Kamerlid Harry van der Molen is gestart met een maandelijks spreekuur. Het volgende spreekuur vindt plaats op vrijdag 15 februari aanstaande.

CDA op werkbezoek naar VDM in Drogeham

DROGEHAM - De gemeenten  Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel werken aan een nieuwe woonvisie. Voor de beide CDA fracties een reden om er samen op uit om informatie te verzamelen over wonen en de woningmarkt. Bij het bedrijf VDM in Drogeham waren de fracties welkom.

Zes verenigingen in Tytsjerksteradiel hangen de vlag uit

BURGUM - De vlag kan uit bij Swimclub Wetterwille in Burgum, dorpsbelang Sumar, Stichting de Fryske Mole in Aldtsjerk, dorpsbelang Gytsjerk, Stichting Watersportwereld in Burgum en de voetbalvereniging in Jistrum. Zij krijgen van gemeente Tytsjerksteradiel een ‘LF2018-vlaggenmast.’

Radio en luisteraars in het zonnetje bij Omrop Fryslân

FRYSLÂN - Omrop Fryslân maakt het iedere dag, het is bijna de normaalste zaak van de wereld: radio! Op woensdag 13 februari is het Wereld radiodag en daarom staat Omrop Fryslân deze dag stil bij het medium radio.

OndersteBoven van Stinzenplanten

FRYSLÂN - Struinen langs stinzen, staten, buitenplaatsen en andere bijzondere monumentale woningen wordt bij steeds meer mensen een geliefde bezigheid in het vroege voorjaar.

HEMA in Burgum ontvangt ‘Meiinoar Meidwaan’ Vignet

BURGUM - Een bijzondere dag afgelopen donderdag voor de HEMA in Burgum. Wethouder Gelbrig Hoekstra-Mozes overhandigde het bedrijf het 'Meiinoar Meidwaan Vignet'.

CSG Liudger krijgt innovatiecentrum

BURGUM - CSG Liudger opent dinsdag 12 februari een innovatiecentrum in aanwezigheid van alle personeelsleden en diverse relaties van de school. CSG Liudger wordt daarmee de eerste vo-school in Noord-Nederland met een eigen innovatiecentrum.

Aanpak Jongeren op Gezond Gewicht slaat aan in Tytsjerksteradiel

BURGUM - Kinderen in de gemeente Tytsjerksteradiel zijn de afgelopen drie jaar meer groente gaan eten en meer water gaan drinken. Dat blijkt uit de tussenstand van de aanpak Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG).

'Help pake & beppe de vakantie door' in maar liefst 42 Friese musea

FRYSLÂN - In de voorjaarsvakantie organiseert Museumfederatie Fryslân samen met 42 Friese culturele instellingen de 18e editie van 'Help pake & beppe de vakantie door'. Daarmee is het deelnemersrecord van vorig jaar (39) uit de boeken.

CDA: Tempo nodig bij samenwerking voor duurzame landbouw

FRYSLÂN - Er lijkt weinig schot te zitten in de plannen voor verduurzaming van de landbouw in Fryslân. Meer dan anderhalf jaar praten heeft nog weinig opgeleverd. Er mag nu wel eens wat tempo in, vindt het CDA.

Steun De Marko's tijdens de jeugdsponsoractie

BURGUM - Elke club of vereniging heeft een verlanglijstje. Bovenaan het verlanglijstje van De Marko's staan dit jaar: instrumenten, attributen en kleding voor de jeugdleden van de drumband,  Color Guards en twirlinggroepen.

Gedeputeerde Kielstra op bezoek in de Noardlike Fryske Wâlden

NOARDBURGUM - Maandag 4 februari bezocht gedeputeerde Kielstra de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Wethouder Hoekstra van Tytsjerksteradiel en wethouder Jonker van Achtkarspelen ontvingen de gedeputeerde bij de klompenmakerij/ klompenmuseum in Noardburgum.

Sûnder druk: sociale werkvoorziening in het nauw

FRYSLÂN - In een bedrijf waar de druk eraf zou moeten zijn, loopt de druk steeds verder op. Caparis is het grootste sociale werkbedrijf in Fryslân. Acht gemeentes zijn met elkaar eigenaar van het bedrijf dat werk biedt aan 2200 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

FNP draacht Tytsy Willemsma foar as kandidaat-wethâlder foar Tytsjerksteradiel

BURGUM - De FNP-ôfdieling Tytsjerksteradiel draacht Tytsy Willemsma foar as kandidaat-wethâlder foar it kolleezje. Fraksjefoarsitter Piet Reitsma is tige optein oer de foardracht: “Mei Tytsy krije wy in bestjoerder yn ús fermidden mei in grut netwurk en in protte ûnderfining yn it iepenbier bestjoer”. Tytsy Willemsma is de beëage opfolger fan Rommert Dijk dy’t op 1 febrewaris syn funksje dellein hat.

Aanrijtijden ambulances Friesland sterk verbeterd

FRYSLÂN - De ambulancezorg in Friesland is de afgelopen jaren fors verbeterd door onder andere een uitbreiding van het aantal ambulanceposten van 18 naar 23. Daardoor zijn de aanrijtijden van Friese ambulances sterk verbeterd.

'DOM doarpen' vol energie aan de slag met DOM 2.0

NOORDEAST-FRYSLÂN– Gedeputeerde Johannes Kramer is 'grutsk' op het project Dorps Ontwikkelings Maatschappij (DOM).  Dat zei hij woensdagavond tijdens de aftrap van de DOM 2.0, waar maar liefst 21 dorpen aan meedoen.

Appen op de fiets gaat je geld kosten

Vanaf 1 juli is het strafbaar om op de fiets te appen. De boete die daaraan vastzit, is niet misselijk: 95 euro. Dat bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws.

CDA: in Fryslân niet genoeg ruimte voor permanente vestiging wolf

FRYSLÂN - Op 24 januari 2019 is het wolvenplan vastgesteld door het Interprovinciaal Overleg (IPO). De onrust onder veehouders, en in het bijzonder onder schapenhouders, maar ook bij andere burgers, is er desondanks niet minder door. Permanente huisvesting van wolven in Fryslân is daarom wat het CDA betreft geen optie.

Nieuwe kansen voor dorpshuizen

FRYSLÂN - Van 31 januari tot en met 17 december 2019 is de dorpshuizenregeling geopend. Er is 900.000 euro beschikbaar voor het verbouwen of verduurzamen van gemeenschapshuizen.

Verpleegkundigen vaakst slachtoffer van seksueel wangedrag

Zorgpersoneel heeft het vaakst last van ongewenst gedrag op het werk door klanten of patiënten. Meer dan de helft van hen heeft te maken met intimidatie, lichamelijk geweld, ongewenste seksuele aandacht of pesten. Dat blijkt uit onderzoek naar arbeidsomstandigheden in 2017 door het CBS en TNO.

Grote bingo in Burgum

BURGUM - Vrijdag 15 februari 2019 vanaf 20.00 uur organiseren De Marko's weer een spannende en gezellige bingoavond. De bingo is op een geheel nieuwe locatie: Landgoed Glinstra State aan de Freerk Bosgraafstraat 18 9251CT in Burgum.

Sieberen Postma uit De Tike, 10 jaar natuurgids bij De Klyster

DAMWÂLD - Tijdens het nieuwjaarsdiner voor de vrijwilligers van NME-Centrum De Klyster, is vrijwilliger Sieberen Postema uit De Tike gehuldigd. Sieberen hat sa'n 3.000 bern kennismeitsje litten mei de natoer yn noardeast Fryslân.

Wintervaartocht door de Alde Feanen

EARNEWÂLD – Zaterdag 2 februari organiseert It Fryske Gea van 10.30 – 13.00 uur een vaartocht door de winterse wereld in Nationaal Park de Alde Feanen. Uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie, je komt het allemaal tegen!

Hersenpatiënten vragen om hulp

REGIO - Op maandag 28 januari 2019 gaat de collecteweek van de Hersenstichting weer van start. Ruim 200 collectanten zamelen geld in voor de 3,8 miljoen Nederlanders die lijden aan een hersenaandoening. Het geld wordt besteed aan hersenonderzoek, het geven van voorlichting aan patiënten en hun omgeving en de ontwikkeling van de juiste patiëntenzorg.

Aanpassingen tracé KIK Burgum

BURGUM - Het college van Tytsjerksteradiel heeft besloten tot enkele aanpassingen in het tracé KIK Burgum. De aanpassingen moeten de verkeersveiligheid en overzichtelijkheid verbeteren.

Legendarische progressieve rockband Kayak in Drachten

DRACHTEN - De legendarische Nederlandse progressieve rockband Kayak is herboren en komt naar Poppodium Iduna te Drachten. Een nieuw album, een nieuwe band en hernieuwde creativiteit en energie. Oprichter Ton Scherpenzeel heeft met Kayak een nieuwe frisse start gemaakt.

Fryslân telde niet eerder zoveel banen

FRYSLÂN - De werkgelegenheid groeide tussen april 2017 en april 2018 met 2,6%, zo blijkt uit de provinciale werkgelegenheidscijfers. Fryslân kende niet eerder zoveel banen: 297.035.

Heet je Rembrandt? Dan zoekt het Rijksmuseum jou!

Het Rijksmuseum in Amsterdam is op zoek naar mensen met de naam Rembrandt om gezamenlijk op donderdagavond 14 februari de expositie Alle Rembrandts te openen.

CSG Liudger Burgum voor tweede jaar op rij Elsevier Superschool

BURGUM - Alle Nederlandse scholen met vmbo-, havo- en vwo-onderwijs worden jaarlijks door Elsevier Weekblad met elkaar vergeleken en beoordeeld. Het blad heeft CSG Liudger locatie Burgum uitgeroepen tot Superschool. En dat is niet voor het eerst. Ook in 2018 mocht het school het predicaat Superschool dragen.

Biologische duindoorn van NO-Fryslân en Groningen op Grüne Woche Berlijn

BERLIJN - Vrijdag 18 januari is in Berlijn 's werelds grootste beurs voor voedsel, land- en tuinbouw gestart. Maar liefst 10 dagen lang komen hier zo'n half miljoen politici, vakmensen, bedrijven en andere geïnteresseerden van over de hele wereld bij elkaar.

Bloedmaan en supermaan: zet je wekker komende maandag!

REGIO - Ben je vroeg uit de veren op maandagochtend? Kijk dan zeker even naar buiten. Bij helder weer is er een combinatie te zien van een supermaan en bloedmaan.

Initiatiefrijke Friezen met goede projectideeën gezocht

REGIO - Friezen met een goed idee om de leefbaarheid in hun dorp, stad of op hun eiland te verbeteren, kunnen van 21 januari tot en met 15 februari 2019 subsidie aanvragen bij het Iepen Mienskipsfûns.

CSG Liudger organiseert Open Huis

BURGUM - In de week van 28 januari t/m 1 februari organiseren alle locaties van CSG Liudger Open Huis. Tijdens het Open Huis zijn groep 7 en 8 leerlingen samen met hun ouder(s)/verzorger(s) welkom om één of meerdere locaties te bezoeken. 

Winterwandeling door de Alde Feanen

EARNEWÂLD – Zaterdag 26 januari organiseert It Fryske Gea van 14.00 – 16.00 uur een winterwandeling door Nationaal Park de Alde Feanen. Uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie, je komt het allemaal tegen! Ga jij mee? 

Gratis cursus ‘werken met DigiD’ bij bieb Burgum

BURGUM - De overheid doet steeds meer via het internet. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, het aanvragen van zorg, om werk zoeken of het doorgeven van een verhuizing. De overheid verwacht dat burgers dit zelf doen.

Nije Tomke webside, nije Tomke App én in nij digitaal platfoarm

FRYSLÂN - Tomke hat in nije webside! Alle ynformaasje oer Tomke en ferhaaltsjes, spultsjes, ferskes en filmkes foar pjutten binne no te finen op dizze frisse, nije side.

Zevendaagse kruidencursus bij De Kruidhof

BUITENPOST - In 2019 organiseert Hortus van Fryslân De Kruidhof in Buitenpost opnieuw de zevendaagse kruidencursus Kweken, Kennen en Verwerken van Kruiden.

Historische Leeuwarder Courant

FRYSLÂN - Woensdag 16 januari 14.15 uur rolt de Historische Leeuwarder Courant van de pers - in ouderwets groot formaat! Weet u nog hoe het voelde vroeger, zo'n grote krant helemaal opengespreid op de keukentafel?

Nieuwjaarsconcert De Wâldsang een groot succes

SURHUISTERVEEN - Op zaterdag 12 januari heeft Brassband De Wâldsang weer haar jaarlijkse Nieuwjaarsconcert georganiseerd in de Flambou te Surhuisterveen. Dit jaar met Lois Lane als gast. Het was een avond vol brass, pop en soul.

Expositie: Schilderijen van Henk Oosterloo

EASTERMAR - Vanaf 13 januari tot en met 14 april 2019 zijn schilderijen van Henk Oosterloo te zien in De Hege Stins te Eastermar. De werken van Henk bestaan onder andere uit landschappen. Daarnaast zijn ook dieren een terugkerend thema is zijn werk. Alle werken zijn geschilderd met olieverf op houtpaneel of canvas.

Fryske Guozze-oanpak verlengd tot en met 2023

FRYSLÂN - De Fryske Guozze-oanpak wordt verlengd tot en met 2023. Dit voorstel doet het college aan Provinciale Staten. Verlenging zorgt ervoor dat de verscherpte aanpak, die in 2017 inging, meer tijd krijgt zich te bewijzen. Daarnaast is het mogelijk om in de nieuwe aanpak vanaf 2023 ook het Europese ganzenbeleid op te nemen. Dit is volgend jaar nog niet klaar.  

Tytsjerksteradiel zet in op ontmoetingspunten in 2019

BURGUM - Gemeente Tytsjerksteradiel wil zich maximaal inzetten voor preventie in het sociaal domein. Ontmoeting, meedoen en het gevoel ergens bij te horen, dragen eraan bij dat mensen zo lang en zo goed mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Open dag Beautyboerderij Hardegarijp

HARDEGARIJP - Afslankstudio Marianne introduceert de nieuwste cryolipolyse vetbevriezing  met drie koppen. Kom vrijdag 18 januari tussen 10.00 en 14.30 voor meer info.

Siep en Jellie Bijlsma 'Gariper fan it jier 2018'

GARYP - De eigenaren van de Spar-winkel in Garyp, Siep en Jellie Bijlsma, zijn gekozen tot ‘Gariper van it jier 2018‘. De redactie van de dorpskrant De Rabbelskûte heeft de keuze gemaakt op basis van het aantal nominaties door lezers en vooral ook om de motivatie daarvan. De lezers roemden de inzet voor de winkel, de klanten en het dorp.

Krijgen we die strenge winter nou nog?

Weerdeskundigen zijn flink aan het voorspellen. En Piet Paulusma deed dat al eerder. Volgens de deskundigen is het eind januari zover.

De Marko's starten 2019 met workshop

BURGUM - De eerste maandag van het nieuwe jaar stond er geen repetitie voor De Marko's op het programma. Op veler verzoek stond er weer een creatieve avond voor volwassenen in de agenda.

Schilder en graficus Eric van Ommen in De Fûgelhelling

URETERP - De Fûgelhelling in Ureterp vervolgt op 25 januari om 19.30 uur de reeks populaire informatieavonden met de bekende schilder – graficus en tekenaar Erik van Ommen. Hij laat aan de hand van zijn werk en videobeelden zien welke talloze technieken hij gebruikt om vogels te verbeelden.

Waadrâne gaat zoemend het nieuwe jaar in

DOKKUM - Agrarisch Collectief Waadrâne* wil zich naast boerenlandvogels ook meer richten op insecten. Dat zei voorzitter Hans Kroodsma vrijdag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor haar leden. Aanleiding is dat er steeds minder insecten zijn. ,,Dat is zorgwekkend, want insecten zijn een belangrijke voedingsbron voor boerenlandvogels.’’

Tút-en-derút bij basisschool Dûbel-Ien

SÛWALD - Een feestelijke start van het nieuwe jaar op basisschool Dûbel-Ien in Sûwald. Samen met Silke Kirchner uit groep 8 onthulde wethouder Rommert Dijk er vandaag het nieuwe tút-en-derút bord.

CDA Fryslân bezorgd over gevolgen voor natuur na aanspoelen zeecontainers

REGIO - De CDA Statenfractie maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor de natuur op de Waddeneilanden en de Friese kust na het aanspoelen van een groot aantal zeecontainers afgelopen woensdag.

Videoprojectie en tentoonstelling fotograaf Johannes Bosgra in Miami en Rotterdam

BURGUM -  Een videoprojectie van minimalistische zeegezichten van fotograaf Johannes Bosgra uit Burgum zal het stuk Dark Waves vergezellen tijdens concerten in de New World Symphony Hall in Miami en in De Doelen in Rotterdam.

PvdA wil duidelijkheid over schade en actiever bestrijden steenmarter

LEEUWARDEN – De PvdA vraagt opheldering van gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) over een toename in overlast door steenmarters. “Van burgers krijgen we de laatste tijd berichten dat de steenmarter zijn leefgebied in onze provincie verder uitbreidt,” zegt woordvoerder Hetty Janssen.

Jaarwisseling: dode door vuurwerk in Friesland

NOORD-NEDERLAND -  Rond Oud en Nieuw heeft de politie in Noord Nederland meer meldingen ontvangen dan het afgelopen jaar. De meeste telefoontjes gingen over overlast door vuurwerk en brandjes op straat.

Fryske top 100 populair bij publiek én artiesten

FRYSLÂN - Een recordaantal stemmen van het publiek maken de Fryske top 100 populairder als ooit. Maar liefst 51.825 stemmen werden er geteld, toen de stembus dichtging op tweede kerstdag. Afgelopen jaar kwamen er 37.570 stemmen binnen.

De Friesland heeft zorg ingekocht bij alle Friese ziekenhuizen

FRYSLÂN - De Friesland heeft bij alle vier Friese ziekenhuizen, het UMCG in Groningen en Sionsberg in Dokkum zorg ingekocht voor 2019. Bij de onderhandelingen met de Friese ziekenhuizen is dit jaar per ziekenhuis rekening gehouden met het convenant Fries Zorglandschap.

2018: Een succesvol jaar voor De Marko's

BURGUM - 2018 gaat de boeken in als een succesvol jaar bij De Marko’s. De (jeugd)drumband en twirlinggroepen maakten de oversteek naar een prachtige nieuwe oefenlocatie: Glinstra State.

Burgemeester Jeroen Gebben vraagt aandacht voor veilig carbidschieten

MÚNEIN - Bewust Oplettende Carbid-knallers krijgen van de gemeente Tytsjerksteradiel gratis BOCK-ballen. Zo vraagt de gemeente aandacht voor veilig carbidschieten tijdens de jaarwisseling. Carbidploeg Múnein ontving afgelopen maandag één van de ballen uit handen van Burgemeester Jeroen Gebben.

Douwe Hooglandprijs voor ‘Om de dobben’

BURGUM - Natuurplan ‘Om de dobben’ van de familie Pietersma uit Burgum heeft de Douwe Hooglandprijs 2018 gewonnen. De aanmoedigingsprijs van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is vrijdag 21 december uitgereikt. Om de dobben maakt de natuur in het coulisselandschap en het agrarisch natuurbeheer zichtbaar en aantrekkelijk voor inwoners uit de regio en toeristen.

Winterwandeling door de Lytse Mear met broodjesbakken bij kampvuur

EARNEWÂLD – Papa’s en mama’s van stoere avonturiers opgelet: het is winter! Tijd voor een leuke en leerzame kidswandeling en gezellig opwarmen bij het kampvuur. Daarom organiseert It Fryske Gea op donderdag 27 december van 14.00 – 16.00 uur een winterwandeling door de Lytse Mear, inclusief broodjes bakken. Enthousiaste natuurgids Pieter Visser neemt de kids graag mee op pad.

Gratis parkeren in Dokkum rond Kerst en jaarwisseling

DOKKUM - Tot en met 2 januari 2019 kan er in de Dokkumer binnenstad gratis worden geparkeerd. Inkopen doen rond de feestdagen in Dokkum wordt hiermee extra aantrekkelijk.

Musea in Friesland sluiten 2018 af met een absoluut bezoekersrecord

FRYSLÂN - Museumfederatie Fryslân en de Friese musea kijken terug op een fantastisch cultureel hoofdstadjaar die vele hoogtepunten met zich meebracht. Volgens de eerste tellingen van Museumfederatie Fryslân hebben de musea het afgelopen jaar in totaal zo’n 1.374.202 bezoekers mogen ontvangen, een absoluut bezoekersrecord!

Verbod op plastic rietjes, bestek en borden

Er komt een algeheel verbod in de EU op plastic wegwerpartikelen als rietjes, bestek en borden. Onderhandelaars van EU-lidstaten zijn het daar woensdagochtend 19 december na zo’n 12 uur onderhandelen over eens geworden.

Lichte stijging WW-uitkeringen in Friesland door seizoenswerkloosheid

FRYSLÂN  - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in november licht toe. Vooral jongeren met een tijdelijk contract uit horeca en landbouw kwamen in de WW. In de meeste andere sectoren daalde de WW verder.

Speciale aandacht voor financiën Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

BUITENPOST/BURGUM - Speciale aandacht is er voor Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel omdat hun begroting niet meerjarig sluitend is en er flink bezuinigd moet worden. Ook Leeuwarden staat voor grote bezuinigingen.

Smakelijk jaarafsluiting De Marko's

BURGUM - Sinterklaas is inmiddels al lang en breed vertrokken. Overal staan kerstbomen. Hoog tijd voor de traditionele gezellige afsluitende avond van Drumband de Marko's. Op maandagavond werd dit 'Heerlijk avondje' gehouden met Amerikaans buffet in Glinstra State.

‘Winterútstalling’ bij Galerie Koopmans Earnewâld

EARNEWÂLD - Deze winter is er bij Galerie Koopmans weer een afwisselende expositie te zien met werk van vijf kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het koudste seizoen. Van stoere bronzen schaatsers, sprankelend kristalkeramiek, glazen engelen, wereldse schalen tot en met wintertaferelen en café-interieurs, u vindt het allemaal in deze levendige tentoonstelling.

De Fûgelhelling waardeert vrijwilligers met de “sulveren ûle”

URETERP - Op de vrijwilligersavond van afgelopen vrijdag heeft voorzitter Henk Marinus 4 vrijwilligers de “Sulveren ûle” uitgereikt, een draagspeld voor vrijwilligers, die zich gedurende lange tijd op een bijzonder waardevolle manier hebben ingezet voor het opvangcentrum. De draagspeld werd begin van dit jaar door het bestuur ingesteld.

Midwinterwandeling door de natuur vlakbij Earnewâld

EARNEWÂLD – It Fryske Gea organiseert een sprookjesachtige midwinterwandeling door Nationaal Park De Alde Feanen. Wanneer? Op vrijdag 21 december van 15.00 – 17.00 uur. Ga mee op ontdekkingstocht met natuurgids Jitske Wedman en leer over de vogelrijkdom en alle bijzondere flora en fauna.

Vuurwerkcontroles Friesland voor een veilige jaarwisseling

FRIESLAND - Nog even en er mag weer vuurwerk worden afgestoken. Verkopers maken hun vuurwerkbewaarplaatsen op orde en krijgen hun eerste ladingen vuurwerk binnen. De FUMO (Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing) voert daarom sinds kort weer controles uit om te kijken of de verkopers aan alle veiligheidseisen voldoen.

Nieuwe straatveegmachine voor gemeente Tytsjerksteradiel

BURGUM - Vanaf donderdag 13 december veegt een duurzame veegmachine de straten van de gemeente Tytsjerksteradiel schoon. Onder toeziend oog van wethouder Andries Bouwman werd vandaag het apparaat voor het eerst in gebruik genomen. De straatveegmachine rijdt volledig fossielvrij op HVO diesel en is een primeur voor Friesland.

Friese reizigers zijn gulle fooigevers in de taxi

FRYSLÂN - Reizigers in Nederland, die met de taxi onderweg zijn van en naar het vliegveld, geven gemiddeld 5,86 euro fooi aan de taxichauffeur. Dit blijkt uit onderzoek van Taxi2Airport, dat ruim 2500 aangesloten chauffeurs in 37 Europese landen vroeg om de fooien in 2018 bij te houden.

FNP: skriftlike fragen oer nijbou De Warren Burgum

BURGUM - De FNP-Steatefraksje hat hjoed skriftlike fragen yntsjinne oer de bouplannen fan 300 wenten yn Burgum-West, ek wol ‘de Warren’ neamd. It docht bliken dat der wjerstân is by omwenjenden tsjin de bou oan ‘de Warren’. Omdat der noch ynwreidingsmooglikheden binne yn Burgum en oare doarpen fan de gemeente Tytsjerksteradiel hat de FNP-Steatefraksje hjir grutte muoite mei.

Gaat de vlag uit bij jouw club of vereniging?

BURGUM - Tytsjerksteradiel wil de vlaggenmasten van LF2018 graag een nieuwe plek geven. Clubs en verenigingen in de gemeente maken kans op een complete vlaggenmast. Hijs jij binnenkort jullie eigen vlag bij het verenigingsgebouw of sportpark? Het zou zomaar kunnen!

Clubs mogen miljoenen verdelen

5.300 Nederlandse verenigingen kunnen de komende weken gezamenlijk bijna 7 miljoen euro verdelen. Dat geld hebben ze zelf bijeengebracht via de verkoop van loten voor de Grote Clubactie. In totaal zijn ruim 2,9 miljoen loten verkocht door 225.000 meest jonge leden van 5.300 deelnemende verenigingen, goed voor een bruto totaalopbrengst van 8,7 miljoen euro. Van het verkoopbedrag vloeit 80 procent terug in de clubkassen.

Friese Kampioenschappen volièrevogels

GARYP  - Donderdag 13 tot en met zaterdag 15 december organiseert vogelvereniging Zanglust uit Noordbergum de Friese Kampioenschappen Volièrevogels. Deze bijzonder mooie show is te zien in Mienskipssintrum ’t Geahus aan de Greate Buorren 5 in Garyp. De toegang is gratis.

Red de Gouden Bloemkolen

GORREDIJK – Ruim duizend biologische bloemkolen dreigen te worden vernietigd omdat ze via de reguliere kanalen niet verkocht kunnen worden. De Streekboer roept de consument op dit niet te laten gebeuren en in actie te komen: "laten we met z'n allen een statement tegen voedselverspilling maken en ervoor zorgen dat deze perfecte biologische bloemkolen op ons bord in plaats van in de frees belanden," aldus Sandra Ronde, oprichter van De Streekboer.

Javenda Oppewal nieuwe bestuurder PCBO Tytsjerksteradiel

BURGUM - De Raad van Toezicht van PCBO Tytsjerksteradiel heeft per 7 januari 2019 mevrouw J. (Javenda) Oppewal voor de duur van 1,5 jaar benoemd tot voorzitter van het College van bestuur.

Oorkonde voor heldhaftig optreden Douwe de Bruin en Gérard Kroese uit Hurdegaryp

BURGUM - Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel reikte donderdag 6 december namens het bestuur van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen een oorkonde aan twee Hurdegarypsters uit. De redders, Douwe de Bruin (55) en Gérard Kroese (81) ontvangen de oorkonde voor hun hulp na een ongeval in mei. De uitreiking vond plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Burgum.

CSG Liudger maakt zich hard voor “Rookvrije Generatie”

BURGUM - CSG Liudger heeft in een brief aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Ooststellingwerf te kennen gegeven, het onderwerp ‘Rookvrije Generatie’ op de agenda van het bestuurlijk LEJA te willen zetten. Volgens CSG Liudger zijn er meer maatregelen nodig om het aantal rokende jongeren in de gemeenten terug te dringen.

Benefietkerstconcert: "De Waarmte fan Desimber"

GARIJP – De winter komt met rasse schreden dichterbij. De kaarsjes worden massaal ontstoken, de kachels worden een paar graden hoger gedraaid, de stamppotten worden weer wekelijks terugkerende gerechten in de Nederlandse keukens, en kerstconcerten poppen als paddenstoelen uit de grond. Echter, in Garyp staat een heel speciaal kerstconcert in de planning: "De Waarmte fan Desimber". 

Froulju fan Fryslân: Jildou, student techniek uit Eastermar

EASTERMAR - Er staan heel wat standbeelden in Friesland, maar wel veel meer van mannen dan van vrouwen. Tijd voor een inhaalslag! In het programma Froulju fan Fryslân, donderdags om 17.45 uur op TV, wordt er gezocht naar zes vrouwen die belangrijk zijn voor de Friese ‘mienskip’ op wat voor manier dan ook. Een van deze vrouwen is student techniek Jildou (Eastermar).

Pietendrumband bij  Sinterklaasmarkt Feanwâlden

FEANWÂLDEN - Zaterdagochtend was het een drukte van belang bij De Omleiding in 't Bûtenfjild in Feanwâlden. Er werd een gezellige Sinterklaasmarkt gehouden en het publiek kon een rondvlucht met een helikopter maken boven het dorp.

Bescherming onderwaternatuur Waddenzee rammelt

REGIO – De bescherming van de onderwaternatuur van de Waddenzee rammelt. Dat is de conclusie van Nina Fieten, die voor haar opleiding Mariene Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen het Nederlandse natuurbeschermingsbeleid onderzocht. Nina noemt de situatie pijnlijk: ‘Je gaat er vanuit dat natuurbeleid voor de natuur is, maar dat is blijkbaar niet zo. Hier moeten we echt iets aan doen.’

Iris Kroes nieuwe ambassadrice Noardlike Fryske Wâlden

REGIO - Zangeres en harpiste Iris Kroes is de nieuwe ambassadrice van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW). De bekende inwoonster van Drachten steunt het werk van de vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer en draagt het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden een warm hart toe.

Sint viert verjaardag in AZC Burgum

BURGUM - Het Wolkentheater organiseert op 4 december om 19:30 uur in AZC Sneek een groot theatraal Sinterklaasfeest onder de naam 'Dubbele Verjaardag'.  Tijdens dit feest wordt niet alleen de verjaardag van Sinterklaas gevierd maar ook het 25-jarig jubileum van het Wolkentheater. 

Oude foto’s en verhalen gezocht van Lauwersoog

LAUWERSOOG – Op Lauwersoog vind zaterdag 11 mei 2019 wederom de Dag van de Garnaal plaats. Deze editie wordt wel heel speciaal. Lauwersoog bestaat namelijk in het voorjaar van 2019 exact 50 jaar. Reden genoeg voor Stichting Promotie Lauwersoog om extra uit te pakken. Zo is er naast alle activiteiten ook een expositie met als thema “50 jaar Lauwersoog”.

Goedheiligman komt aan in Camminghaburen

CAMMINGHABUREN / LIPPENHUIZEN - Zaterdagmiddag kwam Sinterklaas ook aan in Camminghaburen. Bij het treinstation werd de goedheiligman ontvangen door Pietendrumband De Marko's uit Burgum en een grote groep kinderen en ouders. Na het enthousiaste ontvangst ging de Pietendrumband voorop bij een gezellige optocht door de wijk. Bij het MFC eindigde de intocht en werden de

Een reis door het jaar met “De Vier Seizoenen Rond” bij Galerie Noordvleugel

VEENKLOOSTER - Het einde van de Culturele Hoofdstad Leeuwarden Friesland (LF2018) nadert. Niet alleen in Leeuwarden maar in heel Friesland bruist het nog altijd. Dus ook in Veenklooster: Galerie Noordvleugel. Vanaf 24 november 2018 sluit Galerie Noordvleugel dit bijzondere jaar af met een nieuwe expositie: “De Vier Seizoenen Rond”.

Waddenfonds ondersteunt zes grote projecten

LEEUWARDEN - Het Waddenfonds draagt bijna € 17 miljoen subsidie bij aan zes grootschalige projecten van het Investeringskader Waddengebied (IKW).  Dankzij de financiële steun van het fonds wordt  er voor in totaal € 30 miljoen aan investeringen mogelijk gemaakt in de Waddenregio.

Grote stap op weg naar een gezonder Nederland

Een grote stap op weg naar een gezonder Nederland. Dat is volgens GGD GHOR Nederland directeur Hugo Backx het Nationaal Preventieakkoord. “Met dit preventieakkoord zijn we een beweging gestart. Een beweging op weg naar een gezonder Nederland. GGD Fryslân is blij met dit nationale akkoord en ondersteunt het.

Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen stellen protocol bijtincidenten honden vast 

BURGUM / BUITENPOST - De afgelopen jaren kwamen bij de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen meerdere meldingen binnen over bijtincidenten met honden. Reden voor de gemeenten om een bijtprotocol op te stellen. Daarin staan de regels die gelden en de werkwijze die genomen wordt wanneer een bijtincident in de gemeente heeft plaatsgevonden. 

Samenwerking WoonFriesland en Humanitas van start

Vandaag is de samenwerking tussen het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland en vrijwilligersorganisatie Humanitas bekrachtigd. Met de samenwerking gaan beide organisaties een stap verder om huurders te helpen bij onder andere thuisadministratie, eenzaamheid en ondersteuning bij toenemende digitalisering.

Wetterskip Fryslân start leerwerkbedrijf groenonderhoud

FRYSLÂN - Wetterskip Fryslân, Empatec en Caparis willen samenwerken in de vorm van een leerwerkbedrijf groenonderhoud en exotenbestrijding. De samenwerking houdt in dat medewerkers van Empatec en Caparis onderhoud gaan uitvoeren in Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier, het werkgebied van Wetterskip Fryslân.

Friese gemeenten aan de slag met circulaire economie

FRYSLÂN - In Fryslân wordt hard gewerkt aan een andere manier van leven, werken en ontspannen: een manier die minder druk legt op grondstoffen en omgeving en die er voor zorgt dat de economie van nu de aarde niet uitput. Inwoners, bedrijven en gemeenten zijn in Fryslân al op verschillende manieren bezig met circulaire economie of kringloopeconomie.

Wetterskip Fryslân investeert € 47 miljoen in waterbeheer

FRYSLÂN - Wetterskip Fryslân gaat in 2019 bijna 47 miljoen euro investeren in het waterbeheer en duurzame maatregelen in Fryslân en het Groninger Westerkwartier. Dit staat in de concept-begroting voor 2019 die het dagelijks bestuur heeft gepresenteerd.

Puzzelrit van MAC De Wâlden

BURGUM - De MAC “De Wâldbrommers” van Burgum organiseert op zaterdag 24 november  haar najaarsrit en is bestemd voor auto’s en motoren. De rit voert door een rustig en landelijk gedeelte van de gemeente.

Sinterklaas zet voet aan wal in Burgum

BURGUM - Op de derde zaterdag van november verzamelden zich veel kinderen en hun ouders op de Burgumer Loswal om de intocht van de Sint bij te wonen. Onder de klanken van Sinterklaasliedjes van Pietendrumband de Marko's en de dj kwamen ze goed in de warme Sinterklaassfeer.


WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com