nieuws uit Tytsjerksteradiel en omstreken

Week van de opvoeding in Tytsjerksteradiel

BURGUM - Dit jaar is de Week van de Opvoeding van maandag 1 tot en met zondag 7 oktober. De week staat in het teken van opvoeden en ouderschap. Het opvoeden van kinderen en jongeren is belangrijk maar soms best lastig. In Tytsjerksteradiel worden verschillende activiteiten georganiseerd die passen bij het thema. Alle activiteiten die georganiseerd worden in de Week van de Opvoeding zijn gratis toegankelijk.

De egel centraal bij de Fûgelhelling

URETERP - De egel of zoals in Friesland  "stikel- of ychelbaarch" staat centraal op woensdagmiddag, 3 oktober van 13.00 - 16 uur bij De Fûgelhelling, De Feart 1 in Ureterp.

Grote bingo in Eastermar

EASTERMAR - Op vrijdagavond 12 oktober klinkt er BINGOOOOOO in Herbergh de Parel, E.M Beimastrjitte 15 te Eastermar. Een paar keer per jaar organiseren de Marko's bingo. Vele buurtbewoners, drumbandleden en hele families weten de weg te vinden naar deze gezellige avond. 

Nieuw: Dockumer droge worst

DOKKUM – Lokaal ondernemerschap, vlees uit de streek en biermerk Kâld Kletske kwamen afgelopen week samen bij de lancering van een nieuw product in de vlees- en bierschappen van Dokkum: de Dockumer droge worst.

Containerdrummers De Marko's bij wijkfeest

LEEUWARDEN - In de maand september stonden diverse Leeuwarder wijken bol van de feestelijkheden. Samen met wijkorganisaties en wijkbewoners zorgden Leeuwarden-Fryslân 2018 en Never Ending Orchestra (NEO) voor een mooi programma. Elk feest heeft z’n eigen klankkleur.

Lancering Pilot Radicale schuldpreventie (Amargi)

BUITENPOST/BURGUM - Voorkomen is beter dan genezen. Zeker als het gaat om armoede en schulden. In de pilot Radicale Schuldpreventie, die vanaf 21 september van start gaat, krijgen inwoners uit de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel ondersteuning vóórdat hun financiële problemen uit de hand lopen.

Fruitdag bij de Spitkeet

HARKEMA - Op zaterdag 29 september wordt op het park van De Spitkeet in Harkema van 11.00 tot 15.00 uur de jaarlijkse Fruitdag gehouden. Op het terrein van het museum staan ruim 30 fruitbomen van oude rassen waaronder sinds kort ook enkele oude Friese rassen.

Rijksstraatweg in Hurdegaryp feestelijk geopend

HURDEGARYP - Vrijdagmiddag hebben gedeputeerde Johannes Kramer en wethouder Rommert Dijk de Rijksstraatweg in Hurdegaryp officieel geopend. De weg is een tijd dicht geweest in verband met herinrichtingswerkzaamheden, onderdeel van het project Kansen in Kernen.

Speciale muziekeditie ‘Hap & Stap’ event Foodwalk Buitenpost-Kollum

BUITENPOST / KOLLUM - Op zondag 30 september wordt er van 12.00 tot 17.00 uur een speciale najaarseditie van de Foodwalk Buitenpost-Kollum georganiseerd. De Foodwalk sluit aan bij het gratis muziekevenement Helden van Hjir, waardoor dit jaar op alle locaties naast hapjes uit de natuur ook muziek van Fryske helden aanwezig is.

De  Marko's bij open dag Glinstra State

BURGUM - Op woensdag stond de open dag van Glinstra State in veel agenda's. Na twee jaar verbouwen en verhuizen vinden hier nu alle activiteiten plaats die voorheen in Kiehool en Werf8 te vinden waren.

Brede interesse voor landschapsexcursies

NOORDOOST-FRIESLAND - De veldexcursies over biodiversiteit in het coulisselandschap, georganiseerd door de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, trekt veel belangstellenden. Dat bleek de afgelopen dagen. Er is niet alleen interesse vanuit de landbouw, maar ook inwoners uit de regio zijn het veld ingegaan onder leiding van een deskundige.

Nieuw bij Omrop Fryslân: Wedstriid fan de wike

FRIESLAND - Vanaf september begint Omrop Fryslân met 'Wedstriid fan de wike'. Elke week staat er op radio, televisie en online een bijzondere sportwedstrijd centraal. Van korfbal tot amateurvoetbal en van betaald voetbal tot shorttrack: alles komt voorbij.

Help mee en maak Fryslân BIJ-vriendelijk

BUITENPOST - Op 22 september is het symposium 'Keer het tij voor de bij'. Tijdens dit symposium gaan we samenwerken aan een BIJ-vriendelijk Fryslân. Ben jij erbij?

85.000 bezoekers voor Admiraliteitsdagen Dokkum

DOKKUM - De achtste editie van de Admiraliteitsdagen overtrof alles waar Dokkum goed in is: een sfeer die boven gezelligheid uitsteeg, gastvrijheid voor de gasten, activiteiten voor iedereen, meer vrijwilligers en sponsoren dan ooit en bovenal heel heel veel bezoekers. 

Bloemen voor muziekdocenten Auke, Keimpe en Take

BUITENPOST - Na afloop van de startvergadering van het cursusjaar namen drie muziekdocenten van de Wâldsang afscheid. Ze stonden afgelopen tientallen jaren garant voor gedegen muziekonderwijs in de regio: bij streekmuziekschool de Wâldsang en later bij cultuurcentrum de Wâldsang.

Elise en Leon openen ‘Om de Dobben’

BURGUM - Bij Burgum is donderdagmiddag 6 september natuurplan ‘Om de Dobben’ geopend. Samen met gedeputeerde Johannes Kramer en wethouder Rommert Dijk (Tytsjerksteradiel) knipten Elise en Leon Pietersma het lint voor de toegangspoort door.

Openingsdag Admiraliteitsdagen succesvol verlopen

DOKKUM - Donderdag 6 september ging het maritieme festival van Dokkum officieus los om 13.00 uur. Toen landde de NH90, een maritieme gevechtshelikopter, op het Harddraverspark, maar niet vóór het een rondje boven diverse Dokkumer wijken gemaakt had.

Extra voorstelling op 30 september voor uitverkocht 'Myn Skip'

EARNEWALD - Eind september brengt skûtsjedoarp Earnewâld de theatervoorstelling ‘Myn Skip’. Gezeten aan de waterkant volgen de toeschouwers honderd jaar skûtsjehistorie in muziek, dans, beeld, theater en verhaal op it Earnewâldster Wiid.

It Fryske Gea start speciale crowdfunding-actie om de weidevogel te redden

FRIESLAND - Het aantal weidevogels neemt al tientallen jaren dramatisch af. De stand staat op een historisch dieptepunt. Om daar iets tegen te doen start It Fryske Gea een speciale crowdfunding-actie. De vereniging voor natuurbescherming in Fryslân roept iedereen op om geld te geven zodat er grond kan worden aangekocht om meer geschikte leefgebieden voor de weidevogels te maken.

Startersavonden voor ondernemers in Noordoost Friesland,"Dwaande met je bedrijf"

NOORDOOST-FRIESLAND - Om succesvol te kunnen ondernemen, is het belangrijk om goed voorbereid van start te gaan! De zes gemeenten in Noordoost Fryslân die samenwerken binnen het samenwerkingsverband Netwerk Noordoost organiseren daarom opnieuw de cyclus startersavonden.

Anneke Douma en Lutz Jacobi nemen eerste Wâldgieltsjes in ontvangst boven Leeuwarden

LEEUWARDEN - Gisteren hebben Aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen, Wâldgieltsjeteler Tseard Wilman uit Engwierum en Streekmerk Wâldpyk uit Buitenpost een luchtballon opgelaten ten oosten van Leeuwarden. Pal boven recreatiegebied De Groene Ster zijn de eerste Wâldgieltsjes van de nieuwe oogst aan de Friese zangeres Anneke Douma en de Wergeaster politus Lutz Jacobi overhandigd.

Easterbarren weer gezellig druk

EASTERMAR - ‘Zo’n 5 à 6 duizend mensen kwamen afgelopen zaterdag af op het jaarlijkse straat- en muziekfestival Easterbarren in Eastermar’, is de inschatting van de organisatie. ‘Het weer zat dan ook heel erg mee. Dat had niet beter gekund’.

Containerdrummers bij Easterbarren

EASTERMAR - De containerdrummers van De Marko's gaven zaterdagmiddag 1 september diverse optredens bij straatfestival Easterbarren in Eastermar. In een 'kliko' zit best veel geluid lieten de drummers aan de bezoekers van het Easterbarren horen.

Bijzonder wandel-event tijdens Vogelfestival in Nationaal Park Lauwersmeer

LAUWERSOOG - De Waddenvereniging organiseert zaterdag 15 september een bijzondere, informatieve wandelexcursie over het belang van de onderwaterwereld voor vogels in Nationaal Park Lauwersmeer. Een informatief evenement vanuit de duurzame Visserijloods in de haven van Lauwersoog. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in vogels én de onderwaternatuur.

Ernstig zieke kinderen voor één dag piloot op Vliegveld Drachten

DRACHTEN - Op zaterdag 8 september 2018 komt voor 31 chronisch zieke – en gehandicapte kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 17 jaar een droom uit als zij voor één keer in hun leven zelf een vliegtuig mogen besturen en daarmee een echte Hoogvlieger worden.

Elske DeWall vervangt Glennis Grace op Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Zangeres Elske DeWall vervangt Glennis Grace op het hoofdpodium van de Admiraliteitsdagen op vrijdag 7 september. Grace maakt momenteel furore in Amerika in het programma America's Got Talent. Haar management liet weten dat zij zolang de liveshows voortduren, in Amerika blijft.

Start Fryske Frucht Appel-inzamelperiode

SUMAR - Appels over? Lever ze in! Stichting Fryske Frucht roept ook dit najaar bezitters van appelbomen op om appels die anders ongebruikt blijven te doneren aan Fryske Frucht. Van alle verzamelde appels zal de Fryske Frucht appelsap editie 2018 worden geproduceerd, alweer de vijfde editie van dit heerlijke streekproduct.

Open Monumentendag op zaterdag 8 september

NOORDOOST-FRIESLAND - Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen organiseren dit jaar één gezamenlijke Open Monumentendag. . Er is weinig wat ons scheidt, maar veel wat ons bindt. Dat zal de bezoeker ontdekken in een tiental monumentale kerken, boerderijen, woonhuizen, musea en in de natuur en het landschap bij de dorpen Eastermar en Jistrum, Drogeham, Kootstertille en Twijzel.

MultiCulinair Food Festival in Thalenpark Drachten

DRACHTEN - Na een succesvolle edities in Groningen en Duitsland sinds 2014 vindt op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 september 2018 de eerste editie van het ‘MultiCulinair Food Festival’ in Drachten plaats. Multiculinair is het eerste festival dat foodtrucks naar het noorden haalde en dit jaar strijken ze ook neer in Drachten.

Containerdrummers bij Easterbarren

EASTERMAR - De containerdrummers van De Marko's zijn zaterdag 3 september te zien en te horen met hun act bij Straatfestival Easterbarren. Vanaf 15.00 uur kom je de drummers en hun kliko's op diverse locaties in het dorp tegen.

Wetterskip Fryslân onderzoekt visstand

FRYSLÂN - Wetterskip Fryslân start deze week met de opname van de visstand in een groot aantal wateren in haar beheergebied. Hierbij wordt gekeken naar aantallen, soorten, het gewicht en de conditie van de vissen.

Win €200,- met je mooiste foto van Noordoost Friesland

NOORDOOST-FRIESLAND - Stichting Regiomarketing en Toerisme (RMT) zoekt het mooiste beeld van de regio Noordoost Friesland. Inwoners en fotografen worden uitgedaagd om hun foto in te zenden. Met de fotowedstrijd win je een arrangement in de regio ter waarden van €200,- en maak je kans het coverbeeld van het toeristisch magazine 2019 te worden.

Buitengebied Tytsjerksteradiel krijgt glasvezel

DOKKUM – Fantastisch nieuws voor de gemeente Tytsjerksteradiel: Het buitengebied krijgt glasvezel! Er zijn voldoende aanmeldingen om met de aanleg te starten. In Achtkarspelen is de situatie anders: voordat Kabelnoord daar kan starten met de aanleg van glasvezel zijn er nog 70 aanmeldingen nodig.

Negatief zwemadvies Klein Zwitserland opgeheven

SUMAR - Met ingang van 22 augustus 2018 is het negatief zwemadvies voor Dagrecreatieterrein Klein Zwitserland opgeheven. Dit negatief zwemadvies werd eerder ingesteld door de FUMO namens de provincie Fryslân. De kans op gezondheidsklachten was daar te hoog in verband met de aanwezigheid van blauwalgen.

Vakantieboerderij in Eastermar uitgebrand

EASTERMAR - Vanochtend vroeg is een vakantieboerderij aan de Joerelaan in Eastermar uitgebrand.  Het gebeurde vlak voor zes uur in een schuur vlakbij de woning op het recreatiepark 'Onder de Linde'. De brand sloeg van de schuur over naar de vakantieboerderij. Andere chalets en vakantiewoningen in de buurt werden uit voorzorg ontruimt. 

Muziekschool Opus 3 organiseert diverse optredens tijdens Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Op vrijdagmiddag 7 september zullen leerlingen van muziekschool Opus 3 uit Dokkum diverse optredens verzorgen. De kinderen zijn afkomstig van verschillende basisscholen uit de gemeenten Ferwerderadiel en Dongeradeel. 

Elske DeWall iepenet Easterbarren

EASTERMAR - Saterdei 1 septimber om 14.30 oere fersoarget Elske DeWall op doarpsplein it Breed yn Eastermar de iepening fan it Easterbarren 2018. Dernei is der oant 19.00 oere ta op 12 (!) poadia fan alles te sjen, te hearen en te genietsjen mei in grut tal artysten, keunstners en folle net genôch.

Excursie: Nacht van de vleermuis

EARNEWALD - Het is zomervakantie én dat moet worden gevierd. Hoe? It Fryske Gea organiseert diverse activiteiten voor kinderen in de natuur. Dus jonge avonturiers en papa’s en mama’s opgelet. Op de website www.itfryskegea.nl/ zomerexcursies staat het totale aanbod activiteiten voor verschillende leeftijden.

Spooktocht Eastermar nu al succes

EASTERMAR - Voor de vijfde keer organiseren De Marko's vrijdag 26 en zaterdag 27 oktober een spannende spooktocht door en rondom Eastermar. Inmiddels is de route uitgezet en wordt door de organisatie en 'spoken' nagedacht over spannende acts. Hoewel de spooktocht nog in de grondverf staat, kan deze nu al een succes worden genoemd.

Open boerderijen in Veenklooster en Eastermar tijdens Brommels!

VEENKLOOSTER / EASTERMAR - Op zaterdag 25 augustus stellen twee leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) hun boerderij open tijdens het bramenfestijn Brommels! Op de boerderijen van maatschap Roorda-Cuperus in Veenklooster en maatschap Boersma-Havinga in Eastermar zijn tal van activiteiten.

Negatief zwemadvies zwemlocatie Klein Zwitserland

BURGUMERMAR - Met ingang van 15 augustus 2018, geldt een door de provincie Fryslân ingesteld negatief zwemadvies voor de zwemlocatie: Dagrecreatieterrein Klein Zwitserland aan de Burgumer Mar, gemeente Tytsjerksteradiel. De kans op gezondheidsklachten is daar te hoog in verband met de aanwezigheid van blauwalgen. Bij de zwemgelegenheid wordt met borden aangegeven dat er een negatief zwemadvies geldt.

Uitreiking eerste Wâldgieltsjes aan bekende Fries in luchtballon boven Leeuwarden

LEEEUWARDEN - Gisteren werden de Wâldgieltsjes, een oud streek Aardappelras uit De Wâlden, uit een perceel zandgrond aan de Dokkumerloane te  Wâlterwâld geoogst.  De oogst valt tegen als gevolg  van de droogte van de afgelopen jaar, maar toch hebben Aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen, Wâldgieltsjeteler Japik Wilman uit Engwierum en Streekmerk Wâldpyk uit Buitenpost besloten om de nieuwe oogst van het dit jaar wel zeer exclusieve product niet zo maar voorbij te laten gaan.

Fries Museum tot en met oktober op maandag open wegens populariteit Escher op reis

LEEUWARDEN - In verband met de aanhoudende belangstelling voor Escher op reis blijft het Fries Museum tot en met het eind van de tentoonstelling op maandag open van 13.00 tot 17.00 uur. Met de enorme bezoekersaantallen en laaiend enthousiaste reacties is de tentoonstelling een groot succes.

Maarten van der Weijden en Reuzen live bij Omrop Fryslân

LEEUWARDEN - Zowel de reusachtige zwemtocht van Maarten van der Weijden als de tocht van de Reuzen in Leeuwarden is dit weekend live te volgen bij Omrop Fryslân. Van de tocht van de Reuzen van Royal de Luxe doet de Omrop verslag op vrijdag 17 augustus vanaf 10.00 uur. De Elfsteden-zwemtocht van Maarten van der Weijden is te volgen via een 360 graden livestream, vanaf de start op zaterdag 18 augustus om 04.30 uur.

Beregeningsverbod opgeheven

FRYSLÂN- Wetterskip Fryslân heft per direct het beregeningsverbod in haar beheergebied op. Anders dan verwacht, is de neerslag van de afgelopen dagen, heel geleidelijk gevallen en goed opgenomen in de grond. Wetterskip Fryslân kon daardoor het grootste deel van het regenwater, gemiddeld 45 millimeter, in de polders ‘vast’ houden.

Braderie Earnewâld

EARNEWÂLD -  Op de Wiidswei in Earnewâld is maandag 20 augustus tussen 14 en 21 uur een braderie. Er zijn meer dan tachtig kramen aanwezig.

Drumband de Marko's is op zoek naar drummers

BURGUM - Drumband de Marko's uit Burgum is een bloeiende vereniging. Naast optredens in de regio was de drumband ook te zien bij diverse activiteiten van Kulturele Haadsted en de slotavond van de avondvierdaagse in Leeuwarden. Op dit moment hebben De Marko's weer plaats voor leerlingen op de snaredrum (gewone trommel).

Exotische waterplanten bestreden in Feanwâlden

FEANWÂLDEN - In Feanwâlden wordt in de week van 13 augustus de waterplant watercrassula bestreden. Watercrassula is een exotische waterplant die sloten volledig kan overwoekeren. Dat kan grote gevolgen hebben voor de waterhuishouding. Daarom is het belangrijk de plant snel te bestrijden.

Regenbuien maken geen einde aan watertekort

FRIESLAND - De regenbuien van de afgelopen dagen zijn zeer welkom maar maken geen eind aan het watertekort. Er zijn meerdere weken regen nodig om het huidige neerslagtekort in te lopen. Het eerder ingestelde beregeningsverbod dat Wetterskip Fryslân heeft ingesteld blijft daarom voorlopig van kracht.

Rugzakroute & survivalbaan voor avonturiers (8+)

EARNEWALD - Het is zomervakantie én dat moet worden gevierd. Hoe? It Fryske Gea organiseert diverse activiteiten voor kinderen in de natuur. Dus jonge avonturiers en papa’s en mama’s opgelet. Op de website www.itfryskegea.nl/zomerexcursies staat het totale aanbod activiteiten voor verschillende leeftijden.

Workshop natuurmonoprints maken in de hortus van Fryslân

BUITENPOST - Op zaterdag 1 september organiseert Kunstacademie Friesland een workshop natuurmonoprints maken bij De Kruidhof, Hortus van Fryslân in Buitenpost. Met behulp van plantmateriaal dat gedrukt wordt met drukinkt en inktrollers op een glasplaat leert u in één dag een schitterend botanisch kunstwerk maken.

De Spitkeet organiseert zomerfiets- en wandeltocht

HARKEMA - Op zaterdag 18 augustus worden vanuit De Spitkeet in Harkema, De Dunen 3, 9281 KT de jaarlijkse zomerfiets- en wandeltochten georganiseerd. De wandelaars kunnen kiezen uit routes van 15 en 25 km.

Wandelen langs blommenpracht

GRUTTE WIELEN - Het is zomer! De hoogste tijd om eropuit te gaan. Trek de wandelschoenen aan en ga mee op pad met It Fryske Gea om de mooiste natuur te ontdekken. De Friese natuurorganisatie organiseert speciaal in de zomermaand augustus extra veel leuke excursies voor inspanning, maar ook ontspanning. Kijk voor het totale aanbod excursies en meer informatie op www.itfryskegea.nl/ zomerexcursies.

Experts over Escher aan het woord in het Fries Museum

LEEUWARDEN - Bij de populaire tentoonstelling Escher op reis presenteert het Fries Museum een uitgebreid activiteitenprogramma. Meer weten over de invloed van M.C. Escher op natuurkundigen en wiskundigen? Of over de reizen, grafische technieken en vrienden van de wereldberoemde graficus? Volg een van de verdiepende lezingen in het museum.

Doe mee met het zingevingsspel in Sûnenz: ‘Haal het beste uit jezelf’

DRACHTEN - Vanaf september worden er vier bijeenkomsten georganiseerd waarin het zingevingsspel wordt gespeeld. Het zingevingsspel Uit Jezelf helpt mensen te laten beseffen en te uiten wat er echt toe doet in hun leven. Wie ben ik zelf en wat drijft mij? Wat doe ik met mijn leven, wat ervaar ik als zinvol en waarom?

Maarten van der Weijden: "11stedenzwemtocht wordt iets van ons allemaal"

DOKKUM - Vandaag over precies veertien dagen zwemt topsporter Maarten van der Weijden door het keerpunt van Dokkum tijdens de 11stedenzwemtocht. Doel is: zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. "Ik wil daar geen bedrag aan hangen, iedere euro is welkom", aldus Van der Weijden.

Wetterskip Fryslân versoepelt beregeningsverbod

REGIO - Het beregeningsverbod dat Wetterskip Fryslân vorige week vanwege droogte heeft afgekondigd heeft effect. Het waterverbruik is verminderd en het waterpeil is vrijwel overal op de gewenste hoogte. Wetterskip Fryslân ziet daardoor een mogelijkheid om agrariërs voorlopig toe te staan akkerbouwgewassen zes uur langer te beregenen: tussen 18.00 uur ’s avonds en 10.00 uur ’s ochtends.

Fotowedstrijd mooiste coverbeeld

NOORDOOST-FRIESLAND - Stichting Regiomarketing en Toerisme (RMT) daagt (amateur)fotografen, inwoners en vakantiegangers uit het mooiste beeld van Noordoost Friesland te maken. In de fotowedstrijd maak je kans het coverbeeld van het toeristisch magazine in 2019 te worden.

Genieten van de hortus van Fryslân bij avondlicht

BUITENPOST - De Kruidhof, Hortus van Fryslân in Buitenpost is in de maand augustus 2018 voor het eerst ook een aantal avonden geopend. Dit jaar is de tuin op donderdagavond 9, 16, 23 en 30 augustus geopend.

Schoon water bij recreatiestrandje Skûlenboarch

SKÛLENBOARCH - Heerlijk verkoeling zoeken met deze zomerse temperaturen?  Dit kan nog steeds in het schone water van recreatiestrandje Skûlenboarch. Door de aanhoudende warmte en droogte neemt echter de kwaliteit van het buitenwater af. Om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van het water bij Skûlenboarch goed is wordt deze continue gecontroleerd door Wetterskip Fryslan.

Fries Museum op vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus 's avonds open

LEEUWARDEN - Op vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus blijft het Fries Museum tot 22.00 uur open. Het museum besluit daartoe in verband met de verwachte drukte rondom De Reuzen van Royal de Luxe, onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018. De reuzen uit het straattheaterspektakel strijken dat weekend neer in Leeuwarden.

Expositie: Old love

DRACHTEN - Van 1 augustus tot 25 september is de expositie Old Love van fotografe Annabel Oosteweeghel te zien in Sûnenz, Burgemeester Wuiteweg 140 te Drachten.

De Marko's zoeken jeugddrumbandleden

BURGUM - De Marko's zijn altijd op zoek naar nieuwe leden voor de jeugddrumband. Bij de jeugddrumband kun je de snaredrum (met bongo's), bassdrum, timtoms, bekkens, ritme of lyra bespelen.

Droogte: maatregelen en tips

REGIO - Het is droog en warm. En dat blijft waarschijnlijk ook nog even zo. Welke maatregelen kan je nemen? Lees er in dit artikel alles over.

Drie podia op Admiraliteitsdagen Dokkum

DOKKUM - Dokkum telt dit jaar maar liefst drie muziekpodia tijdens de Admiraliteitsdagen. Naast het hoofdpodium op de Zijl is er dit jaar een volwaardige programmering op de Markt en een extra podium op de Breedstraat.

Vermoeid rijden te vergelijken met rijden onder invloed 

Eén slapeloze nacht staat gelijk aan de invloed van 0.9-1.0 promille alcohol in je bloed. Dat is twee keer de wettelijke limiet voor ervaren bestuurders en ruim vijf keer de wettelijke limiet voor beginnende bestuurders. Hiervoor waarschuwt Veilig Verkeer Nederland.

Natuurbezoek nummer 1 vrijetijdsbesteding Friezen 

FRIESLAND - Wandelen of fietsen in de natuur is het favoriete uitstapje van de Fries. Dat geeft 46% van de Friezen aan. Ook het bezoeken van een stad (43%) en winkelen (22%) blijken populaire vrijetijdsbestedingen.

Alle Hens Aan Dek' op vernieuwde Markt tijdens Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Na een zeer geslaagde eerste editie in 2017 staat dit jaar Alle Hens Aan Dek weer op het programma van de Admiraliteitsdagen. Het festivalonderdeel met alternatieve rockmuziek vindt plaats op de volledig vernieuwde Markt.

Mega Vrije Piraten Festival verplaatst naar Quatrebras

QUATREBRAS - Door de enorme populariteit van het Mega Vrije Piraten Festival is de organisatie genoodzaakt om de locatie van het evenement te wijzigen. Na diverse overleggen met betrokken gemeenten zijn de Vrije Piraten tot de conclusie gekomen dat zij wegens het aantal bezoekers en de veiligheid van dit publiek het evenement moeten verplaatsen naar de verwarmde feesttent bij Quatrebras.

Beregeningsverbod voor grasland vanwege droogte

FRIESLAND - Agrariërs en inwoners van Fryslân en het Groningse Westerkwartier mogen vanaf donderdag 26 juli hun grasland niet meer beregenen met water uit sloten, kanalen en meren. Ook mogen ze geen gebruik maken van grondwater. Agrariërs mogen de overige gewassen nog wel tussen 22.00 uur ’s avonds en 08.00 uur ’s ochtends beregenen. Welke gewassen dat zijn staat op www.wetterskipfryslan.nl.

Grondverzet De Boer Burgum is maatschappelijk verantwoorde ondernemer

BURGUM - Grondverzetbedrijf De Boer Burgum is vrijdag door Wethouder Gelbrig Hoekstra-Mozes verrast met het vignet voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Wethouder Hoekstra: “Dit bedrijf zet zich op vele manieren in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer uitzicht op een baan te geven.”

Eelke Bakker oudste man van de Benelux wordt 108 jaar

DOKKUM - Eelke Bakker uit Dokkum wordt 28 juli 108 jaar. Hij is geboren in 1910 op Ballum, Ameland. Hij is de oudst levende man van Nederland en sinds 7 maart 2018 zelfs de oudste man van de Benelux.

Nieuw blotevoetenpad en watertappunt bij de Naturij 

DRACHTEN - Donderdagmiddag 19 juli opende wethouder Robert Bakker bij Kinderboerderij de Naturij in Drachten een watertappunt en een blotevoetenpad. Het blotevoetenpad is een beleefroute waar kinderen zonder schoeisel door de modder, over boomstammen en door bakken met verschillende materialen heen kunnen lopen, met op het einde een mooie zweefbaan.

Grutte Dyk' Burgum officieel geopend

BURGUM - Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de metamorfose van de doorgaande weg in Burgum. Vandaag is de H.W.K. Ridder van Huyssen van Kattendijkeweg in Burgum officieel in gebruik genomen. Gedeputeerde Johannes Kramer en wethouder Rommert Dijk verzorgden vandaag de 'KIK-off'. Het project Kansen in Kernen (KIK) Burgum is daarmee tot een einde gekomen.

Natuurmarkt en Open Dag De Kruidhof en IJstijdenmuseum

BUITENPOST - Dit jaar organiseert De Kruidhof op woensdag 1 augustus 2018 de 28e Natuurmarkt tijdens de Buitenposter Feestweek. Een markt in en rondom De Kruidhof met meer dan 70 standhouders die jaarlijks ongeveer 2500 bezoekers trekt. Op deze dag zijn de botanische tuinen en het IJstijdenmuseum altijd gratis geopend voor publiek.

Ziekenhuis Nij Smellinghe start met installatie zonnepanelen

DRACHTEN - Ziekenhuis Nij Smellinghe start nog voor de bouwvak 2018 met de installatie van ruim 9.000 zonnepanelen op het terrein van het Drachtster ziekenhuis. De gemeente Smallingerland verleende eerder al de vergunning voor uitvoer van dit duurzame plan.

Maaike van Gils benoemt als vaste gemeentesecretaris/algemeen directeur

BERGUM - Het college van Tytsjerksteradiel heeft besloten mevrouw H.M. (Maaike) van Gils per direct te benoemen als vaste gemeentesecretaris/algemeen directeur van Tytsjerksteradiel. Mevrouw Van Gils is sinds februari op interim basis in deze functie bij de organisatie betrokken.

Volop variatie op Wâldsang zomeravondconcert

SURHUISTERVEEN - Leerlingen van cultuurcentrum de Wâldsang gaven vrijdagavond 13 juli een zomers concert in MFC It Vleckehús in Surhuisterveen. Het publiek genoot er volop van een zeer gevarieerd programma.

Waterdiertjes zoeken in de Alde Feanen

EARNEWALD - In de onderwaterwereld leven grote roofvissen als de snoek, maar ook veel kleinere diertjes zoals de waterschorpioen en het bootsmannetje. Kinderen van 6 t/m 12 jaar ontdekken het waterleven met schepnet en loeppotjes.

Rugzakroute & survivalbaan voor avonturiers (8+)

EARNEWALD - In het speelbos van Nationaal Park De Alde Feanen beleven kinderen de natuur met al hun zintuigen. Tijdens deze jeugdmiddag ontdekken ze eerst zelfstandig de rugzakroute ‘Otterpad’, daarna ontvangt een instructeur van Outdoor De Twirre de kinderen en steken we met een bootje over naar het survivaleiland.

Optocht kroon op dorpsfeest Gytsjerk

GYTSJERK - Gytsjerk viert feest. Zaterdagavond stond de optocht op het programma. Versierde skelters, fietsen en wagens werden voorafgegaan door De Marko's Burgum. De drumband, jeugddrumband en Color Guards lieten zich op feestelijke wijze zien en horen.

Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel breiden samenwerking verder uit

BUITENPOST / BURGUM - Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel breiden hun samenwerking verder uit. Daarmee willen beide gemeenten een nog betere dienstverlening voor de inwoners realiseren.Voor de uitbreiding is een bestuurlijke visie opgesteld met als uitgangspunt: ‘Samen tenzij’.

KBS De Reinbôge uit Burgum wint wisselbeker verkeersexamen Tytsjerksteradiel

BURGUM - Op 28, 29 en 30 mei organiseerden de gemeente Tytsjerksteradiel en Veilig Verkeer Nederland (VVN) het jaarlijkse praktisch verkeersexamen. Meer dan 300 leerlingen van groep 7 en 8 van vrijwel alle basisscholen uit de gemeente deden hieraan mee.

Volop natuurexcursies en jeugdactiviteiten bij It Fryske Gea in de zomervakantie

EARNEWALD - Geniet deze zomer van de natuur en van familie & vrienden. Tips nodig? Van 21 juli t/m 2 augustus organiseert It Fryske Gea extra veel excursies voor jong en oud. Kijk voor meer informatie over de vaarexcursies, wandelexcursies en jeugdactiviteiten op www.itfryskegea.nl/ zomerexcursies én als je nog vragen hebt breng dan een bezoek aan bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen. 

Provincie en gemeenten in Noordoost Fryslân maken nieuwe afspraken over uitgifte bedrijventerreinen

REGIO – De provincie Fryslân heeft met de gemeenten in Noordoost Fryslân nieuwe afspraken gemaakt over de aanleg van bedrijventerreinen in de regio. Met de ondertekening van het convenant Bedrijventerreinen Noordoost Fryslân 2018-2025 kunnen Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradiel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel vooreerst voldoen aan de groeiende vraag naar bedrijventerreinen in de regio.

SAZ ziekenhuizen werken samen aan waardegedreven zorg voor darmkanker en heupfractuur

DRACHTEN - Regionale ziekenhuizen zetten gezamenlijk in op waardegedreven zorg binnen het gelijknamige programma van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) in samenwerking met Value2Health.

‘Noodzakelijke informatie voor huisartsen ontbreekt’

LEEUWARDEN – De PvdA vraagt opheldering over het digitale platform ‘11Huisartsen’, dat door startende en stoppende huisartsen bij elkaar te brengen een oplossing moet bieden voor de groeiende wachtlijsten. Statenleden Remco van Maurik en Riek van der Vlugt constateren een „verontrustend probleem” bij het initiatief dat al sinds april dit jaar in de lucht is.

Vraagbundeling glasvezelaanleg in eerste gemeenten van start

ACHTKARSPELEN / TYTSJERKSTERADIEL - Kabelnoord gaat van start met de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Friesland. De vraagbundeling in de eerste twee gemeenten is in volle gang.

It Fryske Gea waarschuwt voor brandgevaar in natuurterreinen

REGIO - Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat die zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelt. De medewerkers van natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook de medewerking van iedereen die de natuurterreinen bezoekt om te helpen een natuurbrand te voorkomen of de gevolgen te beperken.

Friese jongeren weten (nog) niet alles over seks

REGIO - Friese jongeren beoordelen de informatie die ze op school over seksuele gezondheid krijgen met een laag cijfer. Er valt nog veel winst te behalen in de kennis die Friese jongeren hebben over thema’s rondom seksualiteit.

Simmerdeis: Wat een spektakel!

DRACHTEN - Mix gave optredens, prachtig toneel, mooie locaties en een grote groep enthousiaste vrijwilligers en je krijgt Simmerdeis theater- en muziekfestival. Ruim 30.000 mensen wisten het festival maar liefst vier dagen lang in Drachten en omgeving te vinden.

Omrop Fryslân komt met kinderprogramma 's ochtends vroeg

FRYSLÂN - Omrop Fryslân zendt vanaf 1 juli 's ochtends een nieuw kinderprogramma uit: 'Sokkebalje'. Een programma voor kinderen van 2 tot en met 10 jaar. Sokkebalje is 's ochtends tussen 6.00 en 9.00 uur te zien. Omrop Fryslân komt met het ochtendprogramma omdat uit onderzoek blijkt dat ouders met jonge kinderen behoefte hebben aan een kinderprogramma vroeg in de ochtend.

De Marko's bij Grutsk

LEEUWARDEN - Zaterdagavond trokken verschillende parades naar het Wilhelminaplein. In het kader van het muziekspektakel 'Grutsk' waren de hele dag muzikale activiteiten in de 'Kulturele Haadsted'. Op het Wilhelminaplein was de grote finale.

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden steunt Swaddekuier

BUITENPOST - Zaterdag 7 juli is de elfde editie van de Swaddekuier. De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) werkt samen met de organisatie van het wandelevenement aan de routes door het mooie coulisselandschap. De routes van 20 en 40 kilometer vanuit Buitenpost passeren het melkveebedrijf van maatschap Hartholt-Bosma in Surhuizum, waar een informatiestand van de NFW is ingericht en allerlei activiteiten plaatsvinden.

Tûk troch de Trynwâlden

GYTSJERK / TRYNWÂLDEN - Op zaterdag 30 juni om 14.00 uur neemt wethouder Andries Bouwman van Tytsjerksteradiel officieel de elektrische laadpaal bij het winkelcentrum van Gytsjerk in gebruik. Daarnaast wordt uit bijna 30 inzendingen de winnende slogan bekendgemaakt voor de Tûk, de elektrische deelauto voor de Trynwâlden.

CDA: automobilisten schrikken zich wild

FRIESLAND - Onlangs is gebleken dat er jaarlijks veel ongelukken plaatsvinden op provinciale wegen met overstekend wild. Het CDA heeft verkeersveiligheid hoog in het vaandel en stelt daarom vragen aan de gedeputeerde.

In GGD-regio's in Noord-Nederland minste kans op ontwikkeling depressie 

REGIO - Depressie is de meest voorkomende mentale aandoening in Nederland. Uit de meest recente Gezondheidsmonitor blijkt dat 44% van de Nederlanders een matig of hoog risico heeft op een angststoornis of depressie. De monitor maakt ook de verschillen tussen de GGD-regio's inzichtelijk. Zo is de kans om een angststoornis of depressie te ontwikkelen met 33,9% het laagst in GGD-regio Drenthe.

Een Freya Pluim voor ziekenhuis Nij Smellinghe

DRACHTEN - Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft de Freya Pluim in ontvangst mogen nemen. De pluim betekent dat de fertiliteitspolikliniek voldoet aan de hoge gestelde kwaliteitseisen van Freya, de patiëntenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

VOLTAPOP eerste festival speciaal voor ouderen

GORREDIJK - Op zaterdag 30 juni openen de deuren van Voltapop, het eerste popfestival voor ouderen in het Noorden. Het programmaboekje is rond, de line-up bekend en de festivalbandjes gedrukt. Het feest kan beginnen.


WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com