nieuws uit Tytsjerksteradiel en omstreken

Verkiezingsmarkt Tytsjerksteradiel geopend

BURGUM - Lijsttrekkers van de zeven deelnemende politieke partijen in Tytsjerksteradiel openden maandagavond de verkiezingsmarkt op het gemeentehuis. Dit was de start van de verkiezingscampagne in Tytsjerksteradiel.

ChristenUnie deelt groot aantal blauwe tulpen uit

REGIO - ‘Wie is voor u van grote waarde?’ Met deze vraag ging de ChristenUnie de straat op in Gytsjerk, Hurdegaryp, Burgum en Garyp. Voorbijgangers konden mensen in hun omgeving nomineren voor een bijzonder bosje blauwe tulpen.

Nestkastjes timmeren voor stoere kids in Earnewâld

EARNEWÂLD – Plan een natuurdate en geef je jonge avonturier op voor deze stoere jeugdexcursie van It Fryske Gea in natuurgebied het Nationaal Park De Alde Feanen. Wanneer? Dinsdag 27 februari van 14.00 – 15.30 uur.

Politie zoekt getuigen steekincident Burgum

BURGUM - Bij een steekincident aan De Yp in Burgum is een 36-jarige man uit Dokkum gewond geraakt. De politie heeft een man en een vrouw aangehouden.

Succesvolle start Innovatiecluster Bouw Noordoost Fryslân

REGIO - Om de bouwsector in Noordoost Fryslân een impuls te geven, hebben negen bedrijven uit die regio zich verenigd in het Innovatiecluster Bouw Noordoost Fryslân.

Eerste exemplaar wandelgids Streekpad Noardlike Fryske Wâlden uitgereikt

LEEUWARDEN - Woensdag 14 februari is in het Provinciehuis in Leeuwarden de eerste wandelgids van het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden uitgereikt. Uit naam van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden en stichting Wandelnet overhandigde Joop Atsma, ambassadeur van het gebied, de nieuwe wandelgids aan Gedeputeerde Johannes Kramer.

Open dag Odensehuis Burgum

BURGUM - Dinsdag 20 februari heeft het Odensehuis Burgum een open dag. Het Odensehuis is een inloophuis voor mensen met (beginnende) dementie en naasten zoals: de partner, (klein)kinderen, mantelzorgers, buren en buurtbewoners. De hele dag mag iedereen een kijkje komen nemen.

Rietsafari voor kids door het Wikelslân

EARNEWÂLD – Plan een natuurdate en geef je jonge avonturier op voor deze leerzame en leuke jeugdexcursie van It Fryske Gea in natuurgebied het Nationaal Park De Alde Feanen. Wanneer? Dinsdag 27 februari van 10.00 – 12.00 uur.

Lijsttrekkers openen verkiezingsmarkt Tytsjerksteradiel

BURGUM - Maandag 19 februari is de start van de verkiezingscampagne in Tytsjerksteradiel. Lijsttrekkers van de zeven deelnemende politieke partijen in Tytsjerksteradiel openen deze avond de verkiezingsmarkt.

Wessel Boomsma nieuwe uitbater 't Roodhert

BURGUM - Het was een bijzonder moment. Om middernacht in de afgelopen oudjaarsnacht, op zijn 27e verjaardag, nam Wessel Boomsma het roer over van Ymkje en Henk de Bruin. Sinds 1 januari jongstleden runt hij samen met het bestaande personeel Hotel Café Restaurant ’t Roodhert, zoals de officiële benaming al sinds jaar en dag luidt.

App Broemm maakt Friese verkeer veiliger

REGIO - Bewuster Rijden Op Een Mobiele Meter; Broemm! Zo heet de app die Fryslân een stuk veiliger gaat maken. Met de app kun je jezelf en je vrienden uitdagen om veiliger te rij-den.

Valentijnsdiner voor zeventig ouderen Noordoost Friesland

NOORDOOST FRIESLAND - Zeventig oudere en minder mobiele inwoners van Noordoost Fryslân vieren woensdag 14 februari hun Valentijnsdag met een feestelijk diner.

Marko's in de klas

BURGUM - Dit schooljaar geven De Marko's gastlessen op basisschool 't Partoer in Burgum. De leerlingen van de  school maken kennis met drummen op containers, twirling en color guard.

Uilenballen pluizen voor jonge natuuronderzoekers

EARNEWÂLD – Plan een natuurdate en geef je jonge natuuronderzoeker op voor deze leerzame en leuke jeugdexcursie van It Fryske Gea in natuurgebied het Nationaal Park De Alde Feanen. Wanneer? Maandag 26 februari van 10.30 – 12.00 uur of  van 13.00 – 14.30 uur.

Toanielferiening It Nije Doarp spilet dit jier in skitterjende klucht

MUNEIN - Toanielferiening It Nije Doarp út Mûnein spilet op freed 2 en sneon 3 maart wer in skitterjende klucht! Sûnt septimber is de toanielploech drok oan it oefenjen foar it stik ‘It lit de pastoar kâld’ fan Edward Bastiaansen, oerset yn it Frysk troch Abele Krist.

Verkiezingsprogramma ChristenUnie Tytsjerksteradiel: Romte en beskerming

BURGUM - De ChristenUnie in Tytsjerksteradiel heeft als thema voor haar verkiezingsprogramma gekozen voor ‘Romte en Beskerming’. In het programma is er onder andere volop aandacht voor gezinnen, werk en inkomen, beweging, duurzaamheid en innovatie.

VVD Tytsjerksteradiel denkt in kansen, niet in regels

BURGUM – De titel van het gloednieuwe verkiezingsprogramma van de VVD in de Gemeente Tytsjerksteradiel luidt ‘Tytsjerksteradiel foarút, romte foar elkenien’. Met dit credo maakt de VVD korte metten met de soms heersende gedachte dat Tytsjerksteradiel een krimpgemeente is.

Vrouw in de Media Award 2017 voor Geesje Duursma

BURGUM - ,,Ik blijf me inzetten voor de zichtbaarheid van vrouwen in de media”, beloofde Geesje Duursma aan Janneke van Heugten meteen nadat zij de Vrouw in de Media Award 2017 Friesland, een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt, in ontvangst mocht nemen.

Friese cultuurverenigingen vergrijzen

REGIO - Eén op de drie leden is ouder dan 65 jaar en daarmee kan de toekomst voor Friese cultuurverenigingen in het geding komen als er weinig nieuwe leden bijkomen.

Wandelaars gezocht voor gezond wandelen

BURGUM - Wandelt u graag in een groene omgeving? Zou u het enthousiasme voor de natuur en het wandelen willen overbrengen op andere mensen? Dan is de gemeente Tytsjerksteradiel op zoek naar u. Wij zoeken wandelaars die op regelmatige en vrijwillige basis een wandelgroep willen begeleiden.

De Pleats introduceert bijzondere jubileumthee: Samen Thee

BURGUM - Horecagelegenheid De Pleats in Burgum bestaat twintig jaar en viert dit jubileum in 2018 met verrassende en ludieke acties en evenementen. Zo is er vanaf nu een bijzondere jubileumthee te krijgen: Samen Thee.

Klimaatbestendig Fryslân vraagt inzet van iedereen

REGIO - Een proefproject voor warmtewinning uit oppervlaktewater, het terugdringen van lachgas en methaan dat vrijkomt bij de waterzuivering en een provinciale visie op een Fries klimaatlandschap. Dat zijn enkele acties uit de deze week door het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân vastgestelde Klimaatagenda: ‘En wat doen we morgen met water?’.

Expositie ''de Schepping'' bij Observeum Burgum

BURGUM - Bekijk de schepping van de wereld door de ogen van kunstenaar Jan Kooistra. Van 10 februari tot en met 28 oktober zullen de 7 imposante doeken, die het scheppingsverhaal in beeld vatten, een prachtige plek hebben in het Observeum (Streekmuseum- Volkssterrenwacht) van Burgum voor de expositie ''de Schepping''.

Folklore festival: Wijn, zee en tranen

HURDEGARYP - Na het sfeervolle festival van vorig jaar wordt dit jaar het festival: 'Wijn - Zee en Tranen' georganiseerd. 

Jongeren hard nodig in Fryslân

REGIO - Fryslân telt steeds minder jongeren en de verwachting is dat dit in de toekomst door zet. Daarnaast neemt het aantal pensioengerechtigden toe. Jongeren zijn de komende tijd hard nodig om de vrijkomende banen te vervullen.

Joke Breembroek nieuwe secretaris Noardlike Fryske Wâlden

OUDEGA - Joke Breembroek (58) uit Oudega is benoemd tot algemeen secretaris van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW). Breembroek werkt nu nog bij de gemeente Tytsjerksteradiel en heeft met haar zoon een melkveebedrijf.

Ondernemers De Pleats al twintig jaar ‘Samen Gastvrij’

BURGUM - Al twee decennia voeren Eelke en Geesje Duursma het motto ‘Altijd Gastvrij’. Maar nu ze al twintig jaar met succes samen horecagelegenheid De Pleats in Burgum runnen, weten ze als geen ander dat ‘altijd’ ook – en vooral - ‘samen’ betekent.

Simone Lamsma uit Burgum treedt op in de Bonifatiuskerk

LEEUWARDEN - Tresoar en De Culturele Onderneming ontvangen op vrijdag 9 februari violiste Simone Lamsma. Zij is uit Burgum afkomstig en heeft op diverse grote podia in Amerika gestaan.  Zij zal een concert geven in de Bonifatiuskerk Leeuwarden en daarna gaat Sietse de Vries ( journalist) met haar in gesprek.

Gezellige open avond De Marko's

BURGUM - De open avond van De Marko's was maandagavond gezellig druk. Verschillende belangstellenden kwamen een kijkje nemen bij de (jeugd)drumband.

De Marko's bij aftrap Kulturele Haadsted

LEEUWARDEN - Zaterdagavond was de grote opening van Kulturele Haadsted 2018. Op kleinere versies van de Oldehove traden muzikanten, zangers en dansers op. Als voorprogramma waren er door de hele stad voorproefjes voor dit bijzondere jaar te zien.

Bedden gezocht voor bezoekers LF2018

REGIO - In het kader van Culturele Hoofdstad 2018 zijn er veel slaapplaatsen nodig. Immers, er wordt veel bezoek verwacht van buiten onze provincie. Hiervoor is men op zoek naar slaapplekken. En daarbij is ook nog een centje te verdienen. Dus, maak jij een bed op voor gasten?

Expositie “De Hege Stins”: Schilderijen van Paul Dijkstra

EASTERMAR - In “De Hege Stins” in Eastermar is tot half april een deel van het werk van Paul Dijkstra te zien, vooral van de laatste jaren.

PostNL verwijdert 21 brievenbussen in gemeente Tytsjerksteradiel

BURGUM – PostNL past in februari in gemeente Tytsjerksteradiel het netwerk van brievenbussen aan. De reden voor de aanpassing is dat er steeds minder post wordt verstuurd. 

Bonus van € 2.018,- voor mienskipsprojecten

LEEUWARDEN - Vijf initiatieven uit de mienskip hebben een bonus van € 2.018,- gekregen. Gedeputeerde Johannes Kramer reikte de cheques gisteravond – woensdagavond 24 januari – uit in Leeuwarden, tijdens het wekelijkse avondprogramma 'Iepen UP Live' van Leeuwarden-Fryslân 2018 - LF2018.

Inloophuis voor iedereen die met dementie te maken heeft

BURGUM - Mensen met (beginnende) dementie en naasten zoals de partner, (klein)kinderen, mantelzorgers, buren en buurtbewoners kunnen sinds kort terecht bij het Odensehuis Burgum.

Woninginbraak Gytsjerk

GYTSJERK - Op dinsdag 23 januari is er ingebroken bij een woning aan de Canterlandseweg in Gytsjerk. Bij de inbraak, die tussen 07:00 en 16:45 uur heeft plaatsgevonden werden onder andere sieraden weggenomen. 

Isolatieactie 2018 van start

BUITENPOST / BURGUM - Tot en met 31 maart 2018 kunnen particuliere woningeigenaren uit  de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel 10% korting krijgen op de toegepaste vierkante meter prijs voor de maatregelen: spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloer-, en bodemisolatie.

Open avond De Marko's

BURGUM - Kom kijken bij een open avond van De Marko's. Op maandagavond 29 januari in Glinstra State, Schoolstraat 83 te Burgum. Tussen 19.30 en 20.45 uur kan een kijkje genomen worden bij de repetitie van de Drumband.

CSG Liudger locatie Burgum Elsevier Superschool

BURGUM - Alle Nederlandse scholen met vmbo-, havo- en vwo-onderwijs worden jaarlijks door Elsevier Weekblad met elkaar vergeleken en beoordeeld. Het blad heeft CSG Liudger locatie Burgum uitgeroepen tot Superschool.

Verkeersactieweek politie NOF: meer dan 100 bekeuringen

NOORDOOST-FRIESLAND – De politie Noordoost-Friesland hield in samenwerking met het Team Verkeer van de politie een verkeersactieweek van 15 tot en met 21 januari. Hierbij zijn 116 bekeuringen uitgedeeld. 

Tytsjerksteradiel bouwt mee aan circulaire economie

BURGUM - De gemeente Tytsjerksteradiel is lid geworden van Vereniging Circulair Friesland. Door het lidmaatschap helpt de gemeente bij het bouwen aan een circulaire economie.

Inwoners Friesland produceren veel afval

REGIO - Inwoners van de provincie Friesland produceren jaarlijks gemiddeld 618 kilo huishoudelijk afval. Dat is ruim 17 procent meer afval dan het landelijk gemiddelde. Friesland is daarmee de provincie waarin de hoeveelheid afval per inwoner het één-na-hoogst is.

Mantelzorg Café Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen

TWIJZELERHEIDE – KEaRN Steunpunt Mantelzorg nodigt belangstellenden van harte uit voor het Mantelzorg Café op dinsdag 13 februari 2018. Thema van dit café: Mantelzorg en familierelaties.

Noordoost Fryslân eert sporters en ondernemers

DE WESTEREEN – In het bijzijn van bijna vierhonderd mensen publiek zijn vrijdagavond in zalencentrum Old Dutch in De Westereen de sport- en ondernemersprijzen Noordoost Fryslân bekend gemaakt. Tijdens een live tv-uitzending op lokale omroepen RTV NOF en RTV Kanaal 30

Doet u mee aan Karakteristykpriis 2017?

BURGUM - Karakteristykpriis is een initiatief van Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel. Zij kennen deze prijs toe als aanmoediging voor het behoud en herstel van het cultureel erfgoed in de gemeente.

Brigitta Scheepsma lijsttrekker Grien Links Tytsjerksteradiel

BURGUM - Onlangs is op de ledenvergadering de nieuwe kandidatenlijst van Grienlinks Tytsjerksteradiel vastgesteld. Op 1 staat huidig fractievoorzitter Brigitta Scheepsma. Zij wordt gevolgd door een lijst met vooral nieuwe gezichten.

Initiatiefrijke Friezen met goede projectideeën gezocht

REGIO - Friezen met een goed idee om de leefbaarheid in hun dorp of stad te verbeteren, kunnen tot en met 9 februari 2018 subsidie aanvragen uit het Iepen Mienskipsfûns. Met deze subsidieregeling helpt provincie Fryslân initiatieven uit de mienskip uit te voeren. In deze subsidieronde is ruim € 1,3 miljoen beschikbaar.

Burgumer ondernemers haken aan bij De Grootste Gehaakte Deken

BURGUM – In het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018 wordt op diverse locaties gewerkt aan De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. Ook Tytsjerksteradiel doet mee, onder de noemer ‘T-diel haakt aan’.

Geesje Duursma weer genomineerd voor Vrouw in de Media Award

BURGUM - Geesje Duursma van de Pleats uit Burgum is weer genomineerd voor de Vrouw in de Media Award 2017. Vorig jaar kende de prijs voor het eerst ook een provinciale versie, ook toen was de eigenaresse van de horecagelegenheid één van de genomineerden.

Play Inn koperblazers en saxofonisten bij de Wâldsang

BUITENPOST - Op zaterdag 20 januari vanaf 09.30 uur organiseert de Wâldsang een  Play Inn voor gevorderde en beginnende kloperblazers en saxofonisten. Zij zijn tussen 9.30 en 10.00 van harte welkom om met hun instrument naar de Wâldsang, de Ring 1A in Buitenpost te komen.

Aantal Koninklijke Onderscheidingen in Fryslân stijgt weer

REGIO - Na drie jaren van terugloop is het aantal Koninklijke Onderscheidingen dat in Fryslân is toegekend weer gestegen. In 2017 zijn 161 lintjes uitgereikt, 30 meer dan een jaar eerder. Vooral het aantal mannen dat een lintje kreeg, nam toe, van 84 in 2016 naar 116 vorig jaar.

De Marko's bij opening Kulturele Haadsted

BURGUM - Drumband de Marko's uit Burgum zal zich laten zien en horen op de openingsdag van Kulturele Haadsted. De Burgumer drumband zal op zaterdag 27 januari tussen 18.00 en 21.00 uur een rondgang maken door de binnenstad van Leeuwarden met verlichte instrumenten.

Finale stemdag RTV NOF Sport- & Ondernemersverkiezing 2017

DE WESTEREEN - De sportjury van de RTV NOF Sport- & Ondernemersverkiezing 2017 is woensdagavond in De Westereen bij elkaar gekomen om alle genomineerden in alle categorieën te bespreken en haar punten te verdelen. Tot en met donderdagavond kan door het publiek via www.rtvnof.nl/sportenondernemersprijs gestemd worden.

Koninklijke onderscheiding voor Cornelis Miedema uit Burgum

BURGUM - Dinsdag 9 januari ontving de heer Cornelis Miedema (59) uit Burgum bij bijzondere gelegenheid een Koninklijke onderscheiding. Burgemeester Jeroen Gebben reikte het versiersel uit. De heer Miedema is onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jaarlijkse inspectie waterkeringen Wetterskip Fryslân van start

REGIO - Wetterskip Fryslân is gestart met de jaarlijkse inspectie van de regionale waterkeringen in Fryslân en in het Groninger Westerkwartier. De rayonbeheerders van het waterschap controleren in januari en februari te voet en met een digitale kaart (iPad) in de hand 3.200 kilometer regionale keringen in het beheergebied.

Wereldrecord grootste duurzame parade in Friesland

BURGUM - Op 14 juli 2018 zet de Elfwegentocht Parade een wereldrecord neer in Friesland: de grootste parade van duurzame voertuigen ooit. In de parade kunnen alle fossielvrije voertuigen meedoen, op de weg én in het water.

Reinoud Koster tijdelijke griffier Tytsjerksteradiel

BURGUM - Reinoud Koster wordt tijdens de raadsvergadering van 25 januari voorgedragen als tijdelijke raadsgriffier van Tytsjerksteradiel voor de periode van 29 januari tot 1 september 2018. Reinoud Koster volgt Sytze Dijkstra op, die per 5 februari raadsgriffier van Dongeradeel en kwartiermaker en beoogd griffier van de nieuw te vormen gemeente Noardeast-Fryslân wordt.

Nationale Viering Bevrijding op 5 mei heeft een Fries tintje

LEEUWARDEN - Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, houdt op 4 mei de toespraak tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Daarvoor houdt schrijver Daan Heerma van Voss de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk. De Nationale Viering Bevrijding op 5 mei begint in de provincie Fryslân met de 5 mei-lezing van filosoof en publicist Stine Jensen.

Winterhandwerkmarkt in Glinstrastate te Burgum

BURGUM - Op zondag 21 januari 2018 vindt alweer de vijfde editie van de winterhandwerkmarkt plaats in het prachtig verbouwde Glinstrastate te Burgum. Na de zeer geslaagde winterhand-werkmarkten in 2013, 2014, 2015 en 2016, wil de organisatie middels deze gezellige creatieve markt de bezoekers verschillende kanten laten zien van het veelzijdige handwerkaanbod.

Recordaantal bezoekers voor AquaZoo in 2017

TYTSJERK - AquaZoo Friesland heeft opnieuw een bezoekersrecord behaald. Afgelopen jaar kwamen er maar liefst 155.000 bezoekers een dagje naar het groene, waterrijke dierenpark.

Nieuwjaarsconcert Egerländer Oldehovekapel

TYTSJERK - Zondagmiddag 14 januari 2018 houdt de Egerländer Oldehovekapel haar Nieuwjaarsconcert in Dorpshuis Yn ‘e Mande te Tytsjerk. Aanvang 15.00 uur.

Wetterskip Fryslân druk bezig met afvoeren overtollig water

REGIO - Wetterskip Fryslân is ook vandaag, donderdag 4 januari 2018, druk bezig het overtollige water zo snel als mogelijk af te voeren. Medewerkers houden de werking van de poldergemalen extra in de gaten.

Gemeentesecretaris Oeds de Jager vertrekt bij gemeente Tytsjerksteradiel

BURGUM - Gemeente Tytsjerksteradiel en haar gemeentesecretaris/algemeen directeur Oeds de Jager beëindigen per 1 april 2018 hun samenwerking.

Gezamenlijke inzameling medicijnresten gaat van start

BURGUM - Vanaf januari 2018 start de gemeente Tytsjerksteradiel, in samenwerking met Apothekers en huisartsenpraktijken, met de inzameling van medicijnenresten afkomstig uit huishoudens.

Gezinnen Eastermar in één klap multimiljonair

EASTERMAR - De PostcodeKanjer van 53,9 miljoen euro is gevallen op postcode 9261 XC (Industrieweg) in het Friese Eastermar. Postcode Loterij-ambassadeurs Winston Gerschtanowitz en Martijn Krabbé verrasten de twee winnaars thuis met het goede nieuws. Zij verdelen met elkaar de helft van de PostcodeKanjer (26,95 miljoen euro). Nog nooit waren de gewonnen bedragen zo hoog, zij winnen ruim 8,9 miljoen euro en ruim 17,9 miljoen euro.

PostcodeKanjer van 53,9 miljoen euro valt in Eastermar

EASTERMAR- Het feest kan beginnen voor iedereen die meespeelt met loten van de Postcode Loterij in het Friese Eastermar, waarvan de postcode begint met 9261. Dit heeft de Postcode Loterij in het tv-programma 5 Uur Live bekendgemaakt.

Gezocht: duurzaamste huis van Nederland

REGIO - De Nationale Duurzame Huizen Route gaat in 2018 op zoek naar het duurzaamste huis van Nederland. Trotse huiseigenaren met een duurzame woning kunnen zich aanmelden voor de verkiezing ‘Duurzaamste huis van Nederland’.

31 aanhoudingen tijdens jaarwisseling in Noord-Nederland

Noord Nederland - Tijdens de jaarwisseling werden door de politie in Drenthe, Fryslân en Groningen 31 aanhoudingen verricht, waaronder twee voor het gooien van zwaar vuurwerk naar hulpverleners.

Cashloos betalen in de Arriva-bussen in Friesland

REGIO - Vanaf maandag 1 januari 2018 is het voor reizigers die in een Arriva-bus in Friesland stappen niet meer mogelijk om een vervoerbewijs in de bus te betalen met contant geld.

Zes op de tien Friese tieners draagt geen vuurwerkbril

REGIO - De jaarwisseling betekent feestelijk het nieuwe jaar inluiden met oliebollen en vuurwerk. Uit onderzoek van Pearle Opticiens, onder ruim 1000 Nederlandse jongeren tussen de 10 en 18 jaar, blijkt dat tieners weleens risico's nemen als het gaat om vuurwerk.

Vrouw overleden na verkeersongeval

EASTERMAR - Een 78-jarige vrouw uit Eastermar is vrijdagmorgen overleden na een verkeersongeval in die plaats. De vrouw wandelde over de Elte Martens Beimastjitte toen zij door onbekende oorzaak werd aangereden door een vrachtwagenchauffeur.

2017: een succesvol jaar voor De Marko's

BURGUM - 2017 was opnieuw een succesvol jaar voor De Marko's. De drumband liet zich onder andere in Leeuwarden, het Belgische Bree en natuurlijk thuisdorp Burgum horen en zien.

Stembus RTV NOF Sport- & Ondernemersverkiezing nog twee weken open

BUITENPOST/BURGUM -'Al duizenden unieke stemmen zijn er binnen, het is boven verwachting!', zo laat de organisatie van de RTV NOF Sport- & Ondernemersverkiezing 2017 weten. 'Het is echt reuze spannend, alle genomineerden zijn flink aan het campagne voeren, wat te zien is aan het aantal stemmen wat nu al binnen is'.

Gaan Friezen zich in 2018 beter wapenen tegen internetcriminelen? 

REGIO - 48% van alle Nederlanders maakt zich zorgen over zijn digitale veiligheid, blijkt uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2017. Dat is terecht, want meer dan de helft van onze landgenoten is in de privésfeer al eens slachtoffer geworden van internetcriminaliteit, zoals ransomware en phishingmails.

Wintertentoonstelling Galerie Koopmans

EARNEWALD - Galerie Koopmans toont de schoonheid van dingen die vaak gewoon om ons heen te vinden zijn. Aan de tentoonstelling 'Natuurlijke schoonheid' doen mee: Gosse Koopmans, Fiona Zondervan, Sofie Raateland, Hans Jouta en Hindrik en Gjalt Wester.

Isolatieactie in 2018: 10 % korting

BUITENPOST / BURGUM - In de periode van 20 januari t/m 31 maart 2018 kunnen particuliere woningeigenaren uit de gemeenten Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, 10% korting krijgen op de toegepaste vierkante meter prijs voor de maatregelen: spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloer-, en bodemisolatie.

ChristenUnie en GrienLinks: ‘Tytsjerksteradiel geeft inwoners doekje voor het bloeden’

BURGUM - Een brief van Vitens over het verhogen van de prijs van drinkwater met €100,- per huishouden heeft in Tytsjerksteradiel voor veel ophef gezorgd. Reden voor de gemeente om actie te ondernemen.

Bezoekersaantallen van musea in Fryslân blijven op peil

REGIO - Museumfederatie Fryslân en de Friese musea kijken terug op een mooi museumjaar 2017. Volgens de eerste telling van Museumfederatie Fryslân hebben de musea in Fryslân het afgelopen jaar in totaal 993.117 bezoekers ontvangen.

Burgum hat Mear wil in top 10 Fryske Top 100

BURGUM - Op het prachtige lied Burgum hat Mear, van het duo SA: Sander Stienstra en Atsje Lettinga, kan weer gestemd worden voor de Fryske Top 100. Doel dit jaar: in de top 10 komen!

Naar buiten in de kerstvakantie!

EARNEWÂLD – In Nationaal Park De Alde Feanen, dichtbij Leeuwarden, organiseert It Fryske Gea jeugdactiviteiten ‘winterwandeling’, ‘vetbollen maken’ en ‘uilenballen pluizen’.

Aanzienlijk meer woninginbraken rond de feestdagen in Friesland

REGIO - Het aftellen tot Kerstmis en de jaarwisseling is begonnen. Deze periode zoeken veel mensen de gezelligheid van familie en vrienden op of gaan ze op reis. De laatste weken van het jaar zijn ook een feest voor inbrekers in de provincie Friesland.

De ‘grutte dyk’ in Burgum weer open voor verkeer

BURGUM - Wethouder Ellen Bruins Slot heeft vrijdag 22 december de ‘Gruttte dyk’ in Burgum weer geopend. “Ik heb een enorme waardering voor de wegenbouwers die, door weer en wind én onder tijdsdruk, een bijzondere prestatie hebben geleverd”, aldus Ellen.

Tytsjerksteradiel toegetreden tot Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

BURGUM - De gemeente Tytsjerksteradiel heeft het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) ondertekend. Tytsjerksteradiel heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Frisian Ports verlengt samenwerking en komt met Mission Statement

REGIO – Op 20 december besloten bestuurders van de F4 gemeenten, Harlingen, De Fryske Marren, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel tot een verlenging van de samenwerkingsovereenkomst op het gebied van havenbeleid en -beheer.

WoonFriesland investeert 370 miljoen in haar woningen

FRIESLAND - WoonFriesland verbetert in 5 jaar tijd zo’n 9.000 huizen. Hiermee besteedt het sociaal verhuurbedrijf € 370 miljoen aan verduurzaming, verbetering van kwaliteit van de huizen en nieuwbouw in 18 Friese gemeenten.

Hogere rekening voor drinkwater

BUITENPOST / BURGUM - Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel geven Vitens uitstel van betalen voor precariobelasting, in afwachting van een andere procedure. Ondanks dat, brengt Vitens deze belasting toch in rekening bij onze inwoners.

Douwe Hooijenga opnieuw lijsttrekker ChristenUnie Tytsjerksteradiel

BURGUM - Na een succesvolle eerste raadsperiode is Douwe Hooijenga door de leden van ChristenUnie Tytsjerksteradiel opnieuw gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De Marko's genieten van Chinees tijdens heerlijk avondje

BURGUM - Sinterklaas is inmiddels al lang en breed vertrokken. Overal staan kerstbomen. Hoog tijd voor de traditionele gezellige afsluitende avond van Drumband de Marko's!

Campagne Wie is de Bock van start

FRIESLAND / GRONINGEN/DRENTHE - Met uiteraard een harde knal klonk maandagochtend de aftrap voor de campagne ‘Een echte BOCK heeft ballen’ in het NoordLease Stadion in Groningen. De BOCK-campagne is gericht op veilig carbidschieten in Noord Nederland. 

Brassband De Wâldsang en The Gents for Christmas

DRACHTEN - Warme brassbandklanken en sonore mannenstemmen zijn de ingrediënten voor een sfeervol kerstconcert dat gehouden wordt op zondag 24 december, 15:00 uur in De Lawei te Drachten.

Kerstoptreden Johannes Rijpma met Blaast de Bazuin in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Johannes Rijpma en Blaast de Bazuin treden komende zaterdag op in het winkelhart van Surhuisterveen. Met de Feanster brassband verzorgt Rijpma een swingend kerstconcert. Dat is een heuse primeur, want nog nooit eerder gaven Blaast de Bazuin en Johannes Rijpma samen een open-lucht-kerstconcert. 

Ruim zevenduizend bezoekers voor Kryst yn Burgum

BURGUM - ‘Wat een mensen. Onvoorstelbaar!’ De Burgumer ondernemers konden het zelf bijna niet geloven: hun winterse evenement Kryst yn Burgum trok zaterdag ruim zevenduizend bezoekers. ‘Superdruk en heel gezellig!’, was het oordeel van het publiek.

Vaarexcursies door Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWÂLD – Vraagt u zich ook af welke “vreemde vogels” er in deze periode in Fryslân bivakkeren? Al varend met uitzicht over het natuurgebied vertelt de excursieleider van It Fryske Gea over de trekvogels en wintergasten die in deze periode te zien zijn in Nationaal Park De Alde Feanen.

Onverwacht kerstcadeautje voor oud-schoonmakers It Wiid

EARNEWALD - Twaalf oud-schoonmakers van bungalowpark It Wiid krijgen een onverwacht Kerstcadeautje. “We kregen onlangs ruim 7.000 euro van de curator, uit een oud faillissement van 2001”, zegt Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen.

Kerstconcert Gods Golden Acre

SUMAR - De winter deelde al een paar speldenprikken uit, in december laat de kou zich vaker gelden. Tijdens het kerstconcert 'De waarmte fan desimber' in Kerk van Sumar op 22 december kan het publiek zich warmen aan de sfeervolle liederen van Adri de Boer in samenwerking met theatermaker Folkert Wesseling.

Gratis parkeren in Dokkum rond Kerst en jaarwisseling

DOKKUM - Van 20 december 2017 tot en met 2 januari 2018 kan er in de Dokkumer binnenstad gratis worden geparkeerd. Net als voorgaande jaren, maar nu is de periode wat langer. Inkopen doen rond de feestdagen in Dokkum wordt hiermee extra aantrekkelijk.

Schrijfmarathon in Noordoost Friesland succesvol

GARYP - Rond 10 december 2017 vond wereldwijd Amnesty’s Schrijfmarathon plaats. Van Argentinië tot Australië en van Zwitserland tot Zuid-Afrika werd geschreven tegen onrecht. Op ongeveer 600 plekken en online schreven mensen brieven tegen onrecht.

Finalisten RTV NOF Sport- & Ondernemersverkiezing 2017

BUITENPOST/BURGUM - De nominaties voor de RTV NOF Sport- & Ondernemersverkiezing 2017 zijn bekend. In een huis-aan-huis magazine en krant die deze week verschijnen worden de genomineerden aan het publiek voorgesteld.

Prestatieafspraken over wonen in de gemeente Tytsjerksteradiel

BURGUM - Sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, De Bewonersraad Friesland en de gemeente Tytsjerksteradiel hebben maandag 11 december de prestatieafspraken voor 2018 ondertekend.

Snertactie voor SamenLoop voor Hoop

EASTERMAR - Zaterdag 9 december werd tijdens de Krystmerk in Eastermar een snertactie gehouden voor SamenLoop voor Hoop. Maar liefst 19 vrijwilligers hadden samen zo'n 100 liter snert gekookt.


Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com