nieuws uit Tytsjerksteradiel en omstreken

Elske DeWall iepenet Easterbarren

EASTERMAR - Saterdei 1 septimber om 14.30 oere fersoarget Elske DeWall op doarpsplein it Breed yn Eastermar de iepening fan it Easterbarren 2018. Dernei is der oant 19.00 oere ta op 12 (!) poadia fan alles te sjen, te hearen en te genietsjen mei in grut tal artysten, keunstners en folle net genôch.

Excursie: Nacht van de vleermuis

EARNEWALD - Het is zomervakantie én dat moet worden gevierd. Hoe? It Fryske Gea organiseert diverse activiteiten voor kinderen in de natuur. Dus jonge avonturiers en papa’s en mama’s opgelet. Op de website www.itfryskegea.nl/ zomerexcursies staat het totale aanbod activiteiten voor verschillende leeftijden.

Spooktocht Eastermar nu al succes

EASTERMAR - Voor de vijfde keer organiseren De Marko's vrijdag 26 en zaterdag 27 oktober een spannende spooktocht door en rondom Eastermar. Inmiddels is de route uitgezet en wordt door de organisatie en 'spoken' nagedacht over spannende acts. Hoewel de spooktocht nog in de grondverf staat, kan deze nu al een succes worden genoemd.

Open boerderijen in Veenklooster en Eastermar tijdens Brommels!

VEENKLOOSTER / EASTERMAR - Op zaterdag 25 augustus stellen twee leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) hun boerderij open tijdens het bramenfestijn Brommels! Op de boerderijen van maatschap Roorda-Cuperus in Veenklooster en maatschap Boersma-Havinga in Eastermar zijn tal van activiteiten.

Negatief zwemadvies zwemlocatie Klein Zwitserland

BURGUMERMAR - Met ingang van 15 augustus 2018, geldt een door de provincie Fryslân ingesteld negatief zwemadvies voor de zwemlocatie: Dagrecreatieterrein Klein Zwitserland aan de Burgumer Mar, gemeente Tytsjerksteradiel. De kans op gezondheidsklachten is daar te hoog in verband met de aanwezigheid van blauwalgen. Bij de zwemgelegenheid wordt met borden aangegeven dat er een negatief zwemadvies geldt.

Uitreiking eerste Wâldgieltsjes aan bekende Fries in luchtballon boven Leeuwarden

LEEEUWARDEN - Gisteren werden de Wâldgieltsjes, een oud streek Aardappelras uit De Wâlden, uit een perceel zandgrond aan de Dokkumerloane te  Wâlterwâld geoogst.  De oogst valt tegen als gevolg  van de droogte van de afgelopen jaar, maar toch hebben Aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen, Wâldgieltsjeteler Japik Wilman uit Engwierum en Streekmerk Wâldpyk uit Buitenpost besloten om de nieuwe oogst van het dit jaar wel zeer exclusieve product niet zo maar voorbij te laten gaan.

Fries Museum tot en met oktober op maandag open wegens populariteit Escher op reis

LEEUWARDEN - In verband met de aanhoudende belangstelling voor Escher op reis blijft het Fries Museum tot en met het eind van de tentoonstelling op maandag open van 13.00 tot 17.00 uur. Met de enorme bezoekersaantallen en laaiend enthousiaste reacties is de tentoonstelling een groot succes.

Maarten van der Weijden en Reuzen live bij Omrop Fryslân

LEEUWARDEN - Zowel de reusachtige zwemtocht van Maarten van der Weijden als de tocht van de Reuzen in Leeuwarden is dit weekend live te volgen bij Omrop Fryslân. Van de tocht van de Reuzen van Royal de Luxe doet de Omrop verslag op vrijdag 17 augustus vanaf 10.00 uur. De Elfsteden-zwemtocht van Maarten van der Weijden is te volgen via een 360 graden livestream, vanaf de start op zaterdag 18 augustus om 04.30 uur.

Beregeningsverbod opgeheven

FRYSLÂN- Wetterskip Fryslân heft per direct het beregeningsverbod in haar beheergebied op. Anders dan verwacht, is de neerslag van de afgelopen dagen, heel geleidelijk gevallen en goed opgenomen in de grond. Wetterskip Fryslân kon daardoor het grootste deel van het regenwater, gemiddeld 45 millimeter, in de polders ‘vast’ houden.

Braderie Earnewâld

EARNEWÂLD -  Op de Wiidswei in Earnewâld is maandag 20 augustus tussen 14 en 21 uur een braderie. Er zijn meer dan tachtig kramen aanwezig.

Drumband de Marko's is op zoek naar drummers

BURGUM - Drumband de Marko's uit Burgum is een bloeiende vereniging. Naast optredens in de regio was de drumband ook te zien bij diverse activiteiten van Kulturele Haadsted en de slotavond van de avondvierdaagse in Leeuwarden. Op dit moment hebben De Marko's weer plaats voor leerlingen op de snaredrum (gewone trommel).

Exotische waterplanten bestreden in Feanwâlden

FEANWÂLDEN - In Feanwâlden wordt in de week van 13 augustus de waterplant watercrassula bestreden. Watercrassula is een exotische waterplant die sloten volledig kan overwoekeren. Dat kan grote gevolgen hebben voor de waterhuishouding. Daarom is het belangrijk de plant snel te bestrijden.

Regenbuien maken geen einde aan watertekort

FRIESLAND - De regenbuien van de afgelopen dagen zijn zeer welkom maar maken geen eind aan het watertekort. Er zijn meerdere weken regen nodig om het huidige neerslagtekort in te lopen. Het eerder ingestelde beregeningsverbod dat Wetterskip Fryslân heeft ingesteld blijft daarom voorlopig van kracht.

Rugzakroute & survivalbaan voor avonturiers (8+)

EARNEWALD - Het is zomervakantie én dat moet worden gevierd. Hoe? It Fryske Gea organiseert diverse activiteiten voor kinderen in de natuur. Dus jonge avonturiers en papa’s en mama’s opgelet. Op de website www.itfryskegea.nl/zomerexcursies staat het totale aanbod activiteiten voor verschillende leeftijden.

Workshop natuurmonoprints maken in de hortus van Fryslân

BUITENPOST - Op zaterdag 1 september organiseert Kunstacademie Friesland een workshop natuurmonoprints maken bij De Kruidhof, Hortus van Fryslân in Buitenpost. Met behulp van plantmateriaal dat gedrukt wordt met drukinkt en inktrollers op een glasplaat leert u in één dag een schitterend botanisch kunstwerk maken.

De Spitkeet organiseert zomerfiets- en wandeltocht

HARKEMA - Op zaterdag 18 augustus worden vanuit De Spitkeet in Harkema, De Dunen 3, 9281 KT de jaarlijkse zomerfiets- en wandeltochten georganiseerd. De wandelaars kunnen kiezen uit routes van 15 en 25 km.

Experts over Escher aan het woord in het Fries Museum

LEEUWARDEN - Bij de populaire tentoonstelling Escher op reis presenteert het Fries Museum een uitgebreid activiteitenprogramma. Meer weten over de invloed van M.C. Escher op natuurkundigen en wiskundigen? Of over de reizen, grafische technieken en vrienden van de wereldberoemde graficus? Volg een van de verdiepende lezingen in het museum.

Doe mee met het zingevingsspel in Sûnenz: ‘Haal het beste uit jezelf’

DRACHTEN - Vanaf september worden er vier bijeenkomsten georganiseerd waarin het zingevingsspel wordt gespeeld. Het zingevingsspel Uit Jezelf helpt mensen te laten beseffen en te uiten wat er echt toe doet in hun leven. Wie ben ik zelf en wat drijft mij? Wat doe ik met mijn leven, wat ervaar ik als zinvol en waarom?

Maarten van der Weijden: "11stedenzwemtocht wordt iets van ons allemaal"

DOKKUM - Vandaag over precies veertien dagen zwemt topsporter Maarten van der Weijden door het keerpunt van Dokkum tijdens de 11stedenzwemtocht. Doel is: zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. "Ik wil daar geen bedrag aan hangen, iedere euro is welkom", aldus Van der Weijden.

Wetterskip Fryslân versoepelt beregeningsverbod

REGIO - Het beregeningsverbod dat Wetterskip Fryslân vorige week vanwege droogte heeft afgekondigd heeft effect. Het waterverbruik is verminderd en het waterpeil is vrijwel overal op de gewenste hoogte. Wetterskip Fryslân ziet daardoor een mogelijkheid om agrariërs voorlopig toe te staan akkerbouwgewassen zes uur langer te beregenen: tussen 18.00 uur ’s avonds en 10.00 uur ’s ochtends.

Fotowedstrijd mooiste coverbeeld

NOORDOOST-FRIESLAND - Stichting Regiomarketing en Toerisme (RMT) daagt (amateur)fotografen, inwoners en vakantiegangers uit het mooiste beeld van Noordoost Friesland te maken. In de fotowedstrijd maak je kans het coverbeeld van het toeristisch magazine in 2019 te worden.

Genieten van de hortus van Fryslân bij avondlicht

BUITENPOST - De Kruidhof, Hortus van Fryslân in Buitenpost is in de maand augustus 2018 voor het eerst ook een aantal avonden geopend. Dit jaar is de tuin op donderdagavond 9, 16, 23 en 30 augustus geopend.

Schoon water bij recreatiestrandje Skûlenboarch

SKÛLENBOARCH - Heerlijk verkoeling zoeken met deze zomerse temperaturen?  Dit kan nog steeds in het schone water van recreatiestrandje Skûlenboarch. Door de aanhoudende warmte en droogte neemt echter de kwaliteit van het buitenwater af. Om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van het water bij Skûlenboarch goed is wordt deze continue gecontroleerd door Wetterskip Fryslan.

Fries Museum op vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus 's avonds open

LEEUWARDEN - Op vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus blijft het Fries Museum tot 22.00 uur open. Het museum besluit daartoe in verband met de verwachte drukte rondom De Reuzen van Royal de Luxe, onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018. De reuzen uit het straattheaterspektakel strijken dat weekend neer in Leeuwarden.

Expositie: Old love

DRACHTEN - Van 1 augustus tot 25 september is de expositie Old Love van fotografe Annabel Oosteweeghel te zien in Sûnenz, Burgemeester Wuiteweg 140 te Drachten.

De Marko's zoeken jeugddrumbandleden

BURGUM - De Marko's zijn altijd op zoek naar nieuwe leden voor de jeugddrumband. Bij de jeugddrumband kun je de snaredrum (met bongo's), bassdrum, timtoms, bekkens, ritme of lyra bespelen.

Droogte: maatregelen en tips

REGIO - Het is droog en warm. En dat blijft waarschijnlijk ook nog even zo. Welke maatregelen kan je nemen? Lees er in dit artikel alles over.

Drie podia op Admiraliteitsdagen Dokkum

DOKKUM - Dokkum telt dit jaar maar liefst drie muziekpodia tijdens de Admiraliteitsdagen. Naast het hoofdpodium op de Zijl is er dit jaar een volwaardige programmering op de Markt en een extra podium op de Breedstraat.

Vermoeid rijden te vergelijken met rijden onder invloed 

Eén slapeloze nacht staat gelijk aan de invloed van 0.9-1.0 promille alcohol in je bloed. Dat is twee keer de wettelijke limiet voor ervaren bestuurders en ruim vijf keer de wettelijke limiet voor beginnende bestuurders. Hiervoor waarschuwt Veilig Verkeer Nederland.

Natuurbezoek nummer 1 vrijetijdsbesteding Friezen 

FRIESLAND - Wandelen of fietsen in de natuur is het favoriete uitstapje van de Fries. Dat geeft 46% van de Friezen aan. Ook het bezoeken van een stad (43%) en winkelen (22%) blijken populaire vrijetijdsbestedingen.

Alle Hens Aan Dek' op vernieuwde Markt tijdens Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Na een zeer geslaagde eerste editie in 2017 staat dit jaar Alle Hens Aan Dek weer op het programma van de Admiraliteitsdagen. Het festivalonderdeel met alternatieve rockmuziek vindt plaats op de volledig vernieuwde Markt.

Mega Vrije Piraten Festival verplaatst naar Quatrebras

QUATREBRAS - Door de enorme populariteit van het Mega Vrije Piraten Festival is de organisatie genoodzaakt om de locatie van het evenement te wijzigen. Na diverse overleggen met betrokken gemeenten zijn de Vrije Piraten tot de conclusie gekomen dat zij wegens het aantal bezoekers en de veiligheid van dit publiek het evenement moeten verplaatsen naar de verwarmde feesttent bij Quatrebras.

Beregeningsverbod voor grasland vanwege droogte

FRIESLAND - Agrariërs en inwoners van Fryslân en het Groningse Westerkwartier mogen vanaf donderdag 26 juli hun grasland niet meer beregenen met water uit sloten, kanalen en meren. Ook mogen ze geen gebruik maken van grondwater. Agrariërs mogen de overige gewassen nog wel tussen 22.00 uur ’s avonds en 08.00 uur ’s ochtends beregenen. Welke gewassen dat zijn staat op www.wetterskipfryslan.nl.

Grondverzet De Boer Burgum is maatschappelijk verantwoorde ondernemer

BURGUM - Grondverzetbedrijf De Boer Burgum is vrijdag door Wethouder Gelbrig Hoekstra-Mozes verrast met het vignet voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Wethouder Hoekstra: “Dit bedrijf zet zich op vele manieren in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer uitzicht op een baan te geven.”

Eelke Bakker oudste man van de Benelux wordt 108 jaar

DOKKUM - Eelke Bakker uit Dokkum wordt 28 juli 108 jaar. Hij is geboren in 1910 op Ballum, Ameland. Hij is de oudst levende man van Nederland en sinds 7 maart 2018 zelfs de oudste man van de Benelux.

Nieuw blotevoetenpad en watertappunt bij de Naturij 

DRACHTEN - Donderdagmiddag 19 juli opende wethouder Robert Bakker bij Kinderboerderij de Naturij in Drachten een watertappunt en een blotevoetenpad. Het blotevoetenpad is een beleefroute waar kinderen zonder schoeisel door de modder, over boomstammen en door bakken met verschillende materialen heen kunnen lopen, met op het einde een mooie zweefbaan.

Grutte Dyk' Burgum officieel geopend

BURGUM - Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de metamorfose van de doorgaande weg in Burgum. Vandaag is de H.W.K. Ridder van Huyssen van Kattendijkeweg in Burgum officieel in gebruik genomen. Gedeputeerde Johannes Kramer en wethouder Rommert Dijk verzorgden vandaag de 'KIK-off'. Het project Kansen in Kernen (KIK) Burgum is daarmee tot een einde gekomen.

Natuurmarkt en Open Dag De Kruidhof en IJstijdenmuseum

BUITENPOST - Dit jaar organiseert De Kruidhof op woensdag 1 augustus 2018 de 28e Natuurmarkt tijdens de Buitenposter Feestweek. Een markt in en rondom De Kruidhof met meer dan 70 standhouders die jaarlijks ongeveer 2500 bezoekers trekt. Op deze dag zijn de botanische tuinen en het IJstijdenmuseum altijd gratis geopend voor publiek.

Ziekenhuis Nij Smellinghe start met installatie zonnepanelen

DRACHTEN - Ziekenhuis Nij Smellinghe start nog voor de bouwvak 2018 met de installatie van ruim 9.000 zonnepanelen op het terrein van het Drachtster ziekenhuis. De gemeente Smallingerland verleende eerder al de vergunning voor uitvoer van dit duurzame plan.

Maaike van Gils benoemt als vaste gemeentesecretaris/algemeen directeur

BERGUM - Het college van Tytsjerksteradiel heeft besloten mevrouw H.M. (Maaike) van Gils per direct te benoemen als vaste gemeentesecretaris/algemeen directeur van Tytsjerksteradiel. Mevrouw Van Gils is sinds februari op interim basis in deze functie bij de organisatie betrokken.

Volop variatie op Wâldsang zomeravondconcert

SURHUISTERVEEN - Leerlingen van cultuurcentrum de Wâldsang gaven vrijdagavond 13 juli een zomers concert in MFC It Vleckehús in Surhuisterveen. Het publiek genoot er volop van een zeer gevarieerd programma.

Waterdiertjes zoeken in de Alde Feanen

EARNEWALD - In de onderwaterwereld leven grote roofvissen als de snoek, maar ook veel kleinere diertjes zoals de waterschorpioen en het bootsmannetje. Kinderen van 6 t/m 12 jaar ontdekken het waterleven met schepnet en loeppotjes.

Rugzakroute & survivalbaan voor avonturiers (8+)

EARNEWALD - In het speelbos van Nationaal Park De Alde Feanen beleven kinderen de natuur met al hun zintuigen. Tijdens deze jeugdmiddag ontdekken ze eerst zelfstandig de rugzakroute ‘Otterpad’, daarna ontvangt een instructeur van Outdoor De Twirre de kinderen en steken we met een bootje over naar het survivaleiland.

Optocht kroon op dorpsfeest Gytsjerk

GYTSJERK - Gytsjerk viert feest. Zaterdagavond stond de optocht op het programma. Versierde skelters, fietsen en wagens werden voorafgegaan door De Marko's Burgum. De drumband, jeugddrumband en Color Guards lieten zich op feestelijke wijze zien en horen.

Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel breiden samenwerking verder uit

BUITENPOST / BURGUM - Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel breiden hun samenwerking verder uit. Daarmee willen beide gemeenten een nog betere dienstverlening voor de inwoners realiseren.Voor de uitbreiding is een bestuurlijke visie opgesteld met als uitgangspunt: ‘Samen tenzij’.

KBS De Reinbôge uit Burgum wint wisselbeker verkeersexamen Tytsjerksteradiel

BURGUM - Op 28, 29 en 30 mei organiseerden de gemeente Tytsjerksteradiel en Veilig Verkeer Nederland (VVN) het jaarlijkse praktisch verkeersexamen. Meer dan 300 leerlingen van groep 7 en 8 van vrijwel alle basisscholen uit de gemeente deden hieraan mee.

Volop natuurexcursies en jeugdactiviteiten bij It Fryske Gea in de zomervakantie

EARNEWALD - Geniet deze zomer van de natuur en van familie & vrienden. Tips nodig? Van 21 juli t/m 2 augustus organiseert It Fryske Gea extra veel excursies voor jong en oud. Kijk voor meer informatie over de vaarexcursies, wandelexcursies en jeugdactiviteiten op www.itfryskegea.nl/ zomerexcursies én als je nog vragen hebt breng dan een bezoek aan bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen. 

Provincie en gemeenten in Noordoost Fryslân maken nieuwe afspraken over uitgifte bedrijventerreinen

REGIO – De provincie Fryslân heeft met de gemeenten in Noordoost Fryslân nieuwe afspraken gemaakt over de aanleg van bedrijventerreinen in de regio. Met de ondertekening van het convenant Bedrijventerreinen Noordoost Fryslân 2018-2025 kunnen Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradiel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel vooreerst voldoen aan de groeiende vraag naar bedrijventerreinen in de regio.

SAZ ziekenhuizen werken samen aan waardegedreven zorg voor darmkanker en heupfractuur

DRACHTEN - Regionale ziekenhuizen zetten gezamenlijk in op waardegedreven zorg binnen het gelijknamige programma van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) in samenwerking met Value2Health.

‘Noodzakelijke informatie voor huisartsen ontbreekt’

LEEUWARDEN – De PvdA vraagt opheldering over het digitale platform ‘11Huisartsen’, dat door startende en stoppende huisartsen bij elkaar te brengen een oplossing moet bieden voor de groeiende wachtlijsten. Statenleden Remco van Maurik en Riek van der Vlugt constateren een „verontrustend probleem” bij het initiatief dat al sinds april dit jaar in de lucht is.

Vraagbundeling glasvezelaanleg in eerste gemeenten van start

ACHTKARSPELEN / TYTSJERKSTERADIEL - Kabelnoord gaat van start met de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Friesland. De vraagbundeling in de eerste twee gemeenten is in volle gang.

It Fryske Gea waarschuwt voor brandgevaar in natuurterreinen

REGIO - Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat die zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelt. De medewerkers van natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook de medewerking van iedereen die de natuurterreinen bezoekt om te helpen een natuurbrand te voorkomen of de gevolgen te beperken.

Friese jongeren weten (nog) niet alles over seks

REGIO - Friese jongeren beoordelen de informatie die ze op school over seksuele gezondheid krijgen met een laag cijfer. Er valt nog veel winst te behalen in de kennis die Friese jongeren hebben over thema’s rondom seksualiteit.

Simmerdeis: Wat een spektakel!

DRACHTEN - Mix gave optredens, prachtig toneel, mooie locaties en een grote groep enthousiaste vrijwilligers en je krijgt Simmerdeis theater- en muziekfestival. Ruim 30.000 mensen wisten het festival maar liefst vier dagen lang in Drachten en omgeving te vinden.

Omrop Fryslân komt met kinderprogramma 's ochtends vroeg

FRYSLÂN - Omrop Fryslân zendt vanaf 1 juli 's ochtends een nieuw kinderprogramma uit: 'Sokkebalje'. Een programma voor kinderen van 2 tot en met 10 jaar. Sokkebalje is 's ochtends tussen 6.00 en 9.00 uur te zien. Omrop Fryslân komt met het ochtendprogramma omdat uit onderzoek blijkt dat ouders met jonge kinderen behoefte hebben aan een kinderprogramma vroeg in de ochtend.

De Marko's bij Grutsk

LEEUWARDEN - Zaterdagavond trokken verschillende parades naar het Wilhelminaplein. In het kader van het muziekspektakel 'Grutsk' waren de hele dag muzikale activiteiten in de 'Kulturele Haadsted'. Op het Wilhelminaplein was de grote finale.

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden steunt Swaddekuier

BUITENPOST - Zaterdag 7 juli is de elfde editie van de Swaddekuier. De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) werkt samen met de organisatie van het wandelevenement aan de routes door het mooie coulisselandschap. De routes van 20 en 40 kilometer vanuit Buitenpost passeren het melkveebedrijf van maatschap Hartholt-Bosma in Surhuizum, waar een informatiestand van de NFW is ingericht en allerlei activiteiten plaatsvinden.

Tûk troch de Trynwâlden

GYTSJERK / TRYNWÂLDEN - Op zaterdag 30 juni om 14.00 uur neemt wethouder Andries Bouwman van Tytsjerksteradiel officieel de elektrische laadpaal bij het winkelcentrum van Gytsjerk in gebruik. Daarnaast wordt uit bijna 30 inzendingen de winnende slogan bekendgemaakt voor de Tûk, de elektrische deelauto voor de Trynwâlden.

CDA: automobilisten schrikken zich wild

FRIESLAND - Onlangs is gebleken dat er jaarlijks veel ongelukken plaatsvinden op provinciale wegen met overstekend wild. Het CDA heeft verkeersveiligheid hoog in het vaandel en stelt daarom vragen aan de gedeputeerde.

In GGD-regio's in Noord-Nederland minste kans op ontwikkeling depressie 

REGIO - Depressie is de meest voorkomende mentale aandoening in Nederland. Uit de meest recente Gezondheidsmonitor blijkt dat 44% van de Nederlanders een matig of hoog risico heeft op een angststoornis of depressie. De monitor maakt ook de verschillen tussen de GGD-regio's inzichtelijk. Zo is de kans om een angststoornis of depressie te ontwikkelen met 33,9% het laagst in GGD-regio Drenthe.

Een Freya Pluim voor ziekenhuis Nij Smellinghe

DRACHTEN - Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft de Freya Pluim in ontvangst mogen nemen. De pluim betekent dat de fertiliteitspolikliniek voldoet aan de hoge gestelde kwaliteitseisen van Freya, de patiëntenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

VOLTAPOP eerste festival speciaal voor ouderen

GORREDIJK - Op zaterdag 30 juni openen de deuren van Voltapop, het eerste popfestival voor ouderen in het Noorden. Het programmaboekje is rond, de line-up bekend en de festivalbandjes gedrukt. Het feest kan beginnen.

Laatste marstraining De Marko's in Eastermar

EASTERMAR - De laatste marstraining op locatie van De Marko's werd maandagavond gehouden in Eastermar. Op de parkeerplaats van sportcomplex Burgerkamp kregen (jeugd)drumband, Color guards en twirlers de instructieles.

Zingen en kado's voor 'jarige' Waddenzee: Plastic Safari door de haven van Lauwersoog

LAUWERSOOG - Op zaterdag 30 juni wordt in Lauwersoog de verjaardag van het Werelderfgoed Waddenzee gevierd met allerlei feestelijke activiteiten. Bij 'tAiland Lauwersoog begint het feest om 11 uur met het toezingen van de 'jarige' Waddenzee.

Fries Museum in juli en augustus op maandag open wegens populariteit eschertentoonstelling

LEEUWARDEN - In verband met de aanhoudende belangstelling voor Escher op reis gaat het Fries Museum in de maanden juli en augustus zeven keer extra open op maandag van 13.00 tot 17.00 uur. Met de enorme bezoekersaantallen en laaiend enthousiaste reacties is de tentoonstelling een groot succes.

Waterdiertjes zoeken in het Wikelslân

EARNEWALD -  It Fryske Gea organiseert op vrijdag 29 juni van 19.00 tot 21.00 uur een superleuke jeugdactiviteit voor kinderen vanaf 6 jaar. Onder leiding van natuurgids Jacob van der Veer leer je alles over waterdiertjes.  Aanmelden kan uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/eropuit of 0511 – 53 96 18. 

Bumblebee Rapsodie in de hortus van Fryslân druk bezocht

BUITENPOST - Op 21 juni 2018 werd bij De Kruidhof, de hortus van Fryslân, de Bumblebee Rhapsody uitgevoerd. Zo’n 400 bezoekers kwamen naar het unieke concert gecomponeerd uit verzamelde geluiden en gegevens van hommelkasten van scholen in Fryslân en Ostfriesland.

Prachtig onthaal wandelaars Hurdegaryp

HURDEGARYP - Deze week werd opnieuw de wandeldriedaagse in Hurdegaryp georganiseerd. Op de slotavond trokken de wandelaars vol enthousiasme langs een defilé met Drumband de Marko's en de twirling- en Color Guardgroepen.

Karst Meijer dit keer in Kollumerzwaag voor de Brommels-bloeiexcursie

KOLLUMERZWAAG - Het Wâldpykfestijn Brommels! 2018 trapt elk jaar af met de Brommels-bloeiexcursie in juli. Dit keer vindt de bloei-excursie plaats op zondag 8 juli om 14.30 uur op het land van de familie Turkstra aan de Foarwei 124 in Kollumerzwaag.

Dit zijn de finalisten van het Sjongfestival 2018

REGIO - Wie wordt dit jaar de winnaar van het Sjongfestival? Vrijdag 29 juni komen we dat te weten, want dan wordt de grote finale gehouden. Dit jaar is alles anders dan normaal, groter en met nieuwe elementen. Zo wordt de finale gehouden op het Wilhelminaplein in Leeuwarden en hebben de scholen de tekst van hun liet zelf geschreven. De finale begint om 14.30 uur op het podium van CityProms.

Basisschoolleerlingen maken kennis met techniek

NOARDBURGUM - Technetkring Tytsjerksteradiel organiseert op vrijdag 22 juni en zaterdag 23 juni een groot techniekevenement voor basisschoolleerlingen uit de gemeente. Dit evenement ‘Technics4U’ vindt plaats in Energie Centrale van Engie bij Noardburgum en speelt in op de toenemende vraag aan technisch geschoold personeel. Onderwijswethouder Andries Bouwman geeft vrijdag 22 juni om 9.00 uur het startschot voor het evenement.

Wâldsang uitvoeringen piano

OENKERK - Leerlingen van Stella Boggia laten horen wat ze kunnen. Bij goed weer lekker buiten, in de tuin van CBS De Paadwizer in Oenkerk. En anders binnen. De entree is gratis. Welkom!

Bijzondere vogelkijkhut van It Fryske Gea in Alde Feanen door brand verwoest

EARNEWALD - Zaterdagavond is een vogelkijkhut van It Fryske Gea bij de Grutte Krite in de Alde Feanen door brand volledig verloren gegaan. De houten hut die daar speciaal op palen in het water was neergezet voor de observatie van aalscholvers die daar in een kolonie broeden, was alleen met een boot bereikbaar. Omdat het een bijzondere locatie betreft, noemt It Fryske Gea het een groot verlies.

Muziek als medicijn bij de hortus van Fryslân in Buitenpost

BUITENPOST - Last van slapeloosheid? Overgewicht? Wintertenen? Humeurigheid, angst, vermoeidheid of een laag libido? Het spreekuur van het Rodion Trio is doorgaand geopend. Op zondag 24 juni 2018  om 13.30 uur spelen de leden van het Rodion Trio met hun muzikale dokterstas middenin de Geneeskruidentuin van De Kruidhof.

Publiek rijen dik bij slotavond wandelvierdaagse Burgum

BURGUM - Vrijdagavond stond de slotavond van de avondvierdaagse in Burgum op het programma. Net als vorig jaar verzamelden de wandelaars zich dit jaar weer bij Zorgcentrum Berchhiem. Hier werden ze begroet door Drumband de Marko's, twirlinggroepen en de Color Guardgroep.

Vier Boer & Breakfast geopend in de Noardlike Fryske Wâlden

REGIO - ‘Bijzonder, gastvrij genieten bij de boer!’ dat is het uitgangspunt voor het nieuwe concept ‘Boer & Breakfast’. Een initiatief van agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) om boerenbedrijven te stimuleren een overnachtingslocatie te starten naast het bedrijf.

Jonge havik bijna de wijde wereld in

EARNEWALD - De spanning stijgt in het haviksnest in De Alde Feanen. Vliegt de jonge havik straks uit het nest of blijft hij nog even in beeld? Vanaf januari is het nest online te volgen. Enorm veel natuurlijkhebbers zagen afgelopen maanden het wel en wee van de roofvogels Wie de jonge havik nog wil zien moet snel zijn kans pakken via www.itfryskegea.nl/webcam.

Nieuwe voorstelling van Douwstra, Smit en Wilkens

DRACHTEN/BURGUM/MARSSUM - De drie Friese singer/songwriters, Gurbe Douwstra, Marcel Smit en Piter Wilkens, staan ook het komend theaterseizoen met een nieuwe muzikale voorstelling op de podia in Fryslân. Na het succes van het gezamenlijke liedjesprogramma ‘Frisicana’ zijn Piter, Marcel en Gurbe opnieuw in hun persoonlijke muzikale archieven gedoken. Met ‘Frisicana II’, brengen de drie heren een geheel nieuwe avondvullende voorstelling.

Collectieve Inkoop Zonnepanelen Vereniging Eigen Huis van start

FRIESLAND - Deze week start de Collectieve Inkoop Zonnepanelen van Vereniging Eigen Huis in de Noordelijke provincies van Nederland. Alle inwoners van Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland kunnen zich gratis en vrijblijvend inschrijven voor de actie.

50.000ste bezoeker Eschertentoonstelling ontvangt originele Escher in Fries Museum

LEEUWARDEN - Iets meer dan een maand na de opening van Escher op reis ontving het Fries Museum in Leeuwarden vandaag de 50.000ste bezoeker. Julie en Robert Bloemer werden feestelijk ontvangen door directeur Kris Callens. Zij werden in het zonnetje gezet met een echte een prent van Maurits Cornelis Escher.

Jongvolwassenen hard nodig op de Waddeneilanden

FRIESLAND - In de afgelopen jaren is het aantal jongvolwassenen (18 tot 30 jaar) op de Friese Waddeneilanden toegenomen. Ook is door het aantrekken van de economie en de verlenging van het toeristenseizoen de werkgelegenheid gegroeid, wat gunstig lijkt voor de jongeren. De woningmarkt op de Waddeneilanden is echter een belemmering voor jongvolwassenen om zich (weer) op het eiland te vestigen.

Boeren onthullen informatiebord over plas-dras

NOARD-FRYSLÂN - Gert Jan Sijtsma heeft sinds deze week een informatiebord over plas-dras bij zijn boerderij staan. Dit is een initiatief van het Agrarisch Collectief Waadrâne. Op deze manier willen de boeren uitleggen wat voor effect zo’n plas-drasgebied op weidevogels heeft.

Publiek rijen dik voor avondvierdaagse Bakkeveen

BAKKEVEEN - Het publiek stond zaterdagavond rijen dik voor de slotavond van de wandelvierdaagse in Bakkeveen.  Naast De Marko's Burgum, die samen met de Color Guards van Nova liepen, gingen showbands uit Kootstertille, Ureterp en Grootegast voorop.

Naar een toekomstbestendig zorglandschap in Noordoost Fryslân

REGIO - “Dit is een mooi voorbeeld van hoe een faillissement met bijbehorende crisis uiteindelijk zorgt voor een nieuwe aanpak van de zorg in een krimpgebied. Dat kon alleen door goede samenwerking tussen gemeenten, De Friesland en de vangnetstichting.”, aldus directeur van De Friesland Zorgverzekeraar, Bert van der Hoek.

BIJzonder concert bij De Kruidhof

BUITENPOST - Op 21 juni 2018 vindt in De Kruidhof, de hortus van Fryslân, een wel heel bijzonder bijenconcert plaats. Het muziekstuk dat uitgevoerd wordt bestaat uit verzamelde geluiden en gegevens van hommelkasten in de hortus en scholen in Fryslân en Ostfriesland.

De Marko's voorop tijdens vierdaagse Burgum

BURGUM - Op vrijdagavond 15 juni gaat Drumband de Marko's voorop tijdens de slotavond van de wandelvierdaagse in Burgum. De Marko's, twirlingteam en color guards zullen de wandelaars rond 20.00 uur 'ophalen' bij het Berchhiem. Hierna volgt een route door het centrum van Burgum met als eindpunt Glinstra State.

Concert Canta Silva en gitaarduo

BURGUM - Canta Silva is het vrouwenkoor van cultuurcentrum de Wâldsang. Het staat onder leiding van docente en dirigente Jannie de Groot. Uitgevoerd worden werken uit de Engelse Renaissance, onder andere van de componisten John Dowland, Thomas Morley en John Gibbons.

Maandag 4 juni landelijk NL-Alert controlebericht

 Op maandag 4 juni 2018 om 12.00 uur verstuurt de overheid een NL-Alert controlebericht in heel Nederland. Als je het controlebericht ontvangt weet je zeker dat jouw mobiele telefoon juist is ingesteld.

De Marko's in jouw klas?

BURGUM - Dit schooljaar gaven De Marko's uit Burgum een serie gastlessen op OBS 't Partoer in Burgum. Ook volgend schooljaar gaan De Marko's verder met dit project. Hiervoor in de Burgumer muziekvereniging op zoek naar enthousiaste scholen waar we dit project kunnen uitvoeren. Heeft u interesse? Bel voor de mogelijkheden met voorzitter Freerk de Hoop op 06-41060676.

Natuur- en landbouworganisaties doen uniek natuuraanbod

FRYSLÂN - It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Bosgroep Noord-Oost Nederland, LTO Noord, Kollektivenberied Fryslân en de Friese Milieu Federatie doen provincie Fryslân het aanbod de Friese natuuropgave op zich te nemen.

Veel belangstelling eindavond vierdaagse Leeuwarden

LEEUWARDEN - Donderdagavond wandelden duizenden wandelaars onder goede weersomstandigheden de laatste kilometers van de avondvierdaagse van Leeuwarden.  De route ging over de Nieuwestad, Groentemarkt, Voorstreek en Rengerslaan naar de finish bij de Kinderboerderij. Naast Jong Pasveer uit Leeuwarden deed Drumband de Marko’s uit Burgum dit jaar voor de zevende keer mee aan één van de grootste wandelevenementen in de provincie.

Wâldsang cursus: Muziek op Schoot in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Muziek op Schoot is een cursus muziek voor kinderen tussen 8 maanden en 4 jaar. Er zal worden gezongen, gedanst, geluisterd naar prachtige muziek en worden gespeeld op instrumenten. Hierbij doet een (groot)ouder actief mee. Voor een fijn moment samen.

Swim2Play in zwembad De Wetterstins

BURGUM - De gemeente Tytsjerksteradiel is begin maart gestart met een pilot om basisscholen weer lessen in het zwembad aan te bieden. Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad hier geld voor beschikbaar gesteld. Wethouder Doeke Fokkema gaf vandaag samen met Eelke Hoekstra, directeur van basisschool De Reinbôge, het officiële startschot voor de pilot.

Vier De Alde Feanen: zonovergoten natuurfestival trekt duizenden bezoekers

EARNEWALD – Het natuurfestival Vier De Alde Feanen in Nationaal Park De Alde Feanen wist afgelopen weekend duizenden bezoekers naar het zonovergoten natuurgebied te trekken. Dankzij het prachtige zomerweer verplaatsten veel bezoekers van het natuurfestival zichzelf wande-lend of fietsend.

Negende Poddeloop met De Marko's

GYTSJERK - Voor de negende keer werd vrijdagavond de Poddeloop in Gytsjerk afgesloten. De feestelijke slotavond werd afgesloten met een rondgang door het dorp. Wat niet anders was dan de voorgaande jaren bij de avonddriedaagse was de bijdrage van Drumband de Marko's.

Johannes van der Wal wint tweede Fryske Frucht Appeltsje

HARKEMA - Johannes van der Wal uit Burgum is de winnaar van het tweede Fryske Frucht Appeltsje. Hij ontving de prijs uit handen van wethouder Jouke Spoelstra van de gemeente Achtkarspelen tijdens het Fryske Frucht Bloesemfeest dat werd gehouden in Openluchtmuseum en Themapark De Spitkeet in Harkema.

Blijdschap bij opening natuurfestival Vier De Alde Feanen

WARTEN/OUDEGA - ,,Ik bin sa bliid dat ik hjir bin.” Kinderen van SWS De Diamant in Oudega zongen tijdens de opening van Vier De Alde Feanen op de Activiteitenboerderij de Wartenster vrijdag over hoe blij ze zijn in dit natuurgebied te mogen opgroeien.

Froulju fan Fryslân: Eastermarder en Surhústerfeanster ferivige yn stânbyld

EASTERMAR / SURHUSTERFEAN - Foar it nije programma 'Froulju fan Fryslân' socht Omrop Fryslân bysûndere Fryske superfroulju om in brûnzen boarstbyld fan te meitsjen. De seis superfroulju binne bekend en wurde folge yn it proses nei ûntbleating fan de bylden ta. 

Regionale commissievergadering tweede landelijke primeur Noordoost Fryslân

NOORDOOST FRYSLAN - Voor de tweede keer binnen een jaar beleeft Noordoost Fryslân een landelijke primeur. Werd hier in juli vorig jaar de eerste regiodeal van Nederland ondertekend, nu is het de eerste regio waar bestuurders van gemeenteraden, Provinciale Staten en Wetterskip Fryslân gezamenlijk gaan vergaderen.


WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com