nieuws uit Tytsjerksteradiel en omstreken

Drummers gezocht!

BURGUM - Drumband de Marko's uit Burgum is een bloeiende vereniging. Naast optredens in de regio is de drumband in september ook te zien op Vlieland.

Daling WW-uitkeringen in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in juli af. Vooral onder uitzendkrachten en in seizoensgevoelige sectoren als bouw, horeca en landbouw deden minder mensen een beroep op de WW.

Expositie quilts in De Hoge Stins

EASTERMAR -  "Mijn eerste quilt het ik gemaakt toen ik 18 jaar was. Het was een eind project voor het laatste schooljaar MBO vz." Aan het woord is Tjitske de Vries van Quiltgroep Stekje los uit Wouterswoude.

Haal je boerderijdiploma of timmer een nestkastjes tijdens Brommels!

EASTERMAR / VEENKLOOSTER - Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus openen twee leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden de deuren van hun bedrijven voor bezoekers van het Wâldpyk bramenfestijn Brommels!

Wandelen door de nacht op zoek naar vleermuizen

EARNEWÂLD – Op vrijdag 23 augustus van 20.30 – 22.00 uur organiseert It Fryske Gea een  wandelexcursie door de nacht op zoek naar vleermuizen. Soms zie je ze op een zomeravond vlak boven je hoofd voorbij vliegen. Op jacht naar insecten als een ware acrobaat.

Friese bruidsparen hebben kleinste trouwbudget

REGIO - Friese bruidsparen besteden gemiddeld € 10.842 aan hun trouwdag. Dat is het kleinste budget van alle provincies. Een Nederlands koppel geeft gemiddeld € 14.585 uit.

Meld je aan voor de Gastheercursus Noardlike Fryske Walden!

REGIO - Wist je dat recreanten de aanwezigheid van natuur in de omgeving steeds vaker laten meewegen in de keuze voor hun verblijf? Als horeca- of recreatieondernemer kun jij hier de vruchten van plukken.  

Subsidieregeling 75 jaar vrijheid

REGIO - Initiatiefnemers kunnen een provinciale bijdrage aanvragen voor projecten die te maken hebben met 75 jaar bevrijding in Fryslân. Dit kan van 27 augustus tot en met 6 september 2019. Er is 400.000 euro beschikbaar.

Snelvaren dit jaar taboe op Burgumer Mar

BURGUMER MAR - Het snelvaren op de Burgumer Mar is in 2019 niet meer toegestaan, zo heeft de rechtbank afgelopen vrijdga besloten. Ruim een week geleden legde de provincie de proef al stil op last van de rechter. Met deze uitspraak blijven de gele boeien die het gebied markeren dit jaar aan de wal.

In de moestuin: verse muntthee

Een kopje verse muntthee. Heerlijk is dat. Bovendien heeft het goede eigenschappen. Niet voor niets wordt het al van oudsher gebruikt tegen allerlei kwalen.

Tredde printinge fan Jip en Janneke yn it Frysk leit yn de boekhannel

REGIO -Ein desimber 2016 ferskynde by útjouwerij Afûk Jip en Janneke foar it earst yn it Frysk yn in oplage fan 1.000 stiks. Dat wie sa’n oerweldigjend sukses dat al nei in wike besletten waard om in werprintinge te meitsjen fan 2.000 stiks.

Fryslân krijgt hoogste score in de Kwaliteitsmonitor Fietsregio's

REGIO - Fryslân blijft de beste fietsprovincie van Nederland in de Kwaliteitsmonitor Fietsregio's 2019 van het Landelijk Fietsplatform. Fryslân heeft de maximale score van 5 sterren toegekend gekregen.

Sluiting woning in Oentsjerk na vinden hennepkwekerij

OENTSJERK - Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel heeft op 1 augustus 2019 een woning in Oentsjerk gesloten. Het pand wordt voor een periode van twee maanden gesloten wegens het aantreffen van een hennepkwekerij. De woning in Oentsjerk is tijdelijk niet toegankelijk.

Bomvol muziekprogramma voor gratis toegankelijk Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Met nog vijf weken te gaan bereidt Dokkum zich voor op een barstensvol muziekprogramma tijdens de negende editie van de Admiraliteitsdagen op 5, 6, 7 en 8 september.

Wetterskip Fryslân onderzoekt visstand

REGIO - Wetterskip Fryslân begint deze week met het jaarlijkse onderzoek naar de visstand. Dit jaar worden eind juli, in september en in oktober zo’n tien wateren onderzocht. Waaronder de Kleine Wielen, de Leijen, Nannewiid, de Zwette en een aantal vaarten en kanalen.

Skûtsje zeilen voor singles

HEEG - Alle singles in het Noorden zijn welkom om mee te zeilen op een echt skûtsje. Op zondag 25 augustus worden de zeilen gehesen om vanuit Heeg lekker uit te waaien op de Friese wateren. Zeilervaring is niet nodig, want een ervaren schipper met bemanning is aanwezig en helpen mag.

Natuurmarkt en Open Dag De Kruidhof en IJstijdenmuseum

BUITENPOST - Dit jaar organiseert De Kruidhof op woensdag 7 augustus 2019 de 29e Natuurmarkt tijdens de Buitenposter Feestweek. Een markt in en rondom De Kruidhof met meer dan 60 standhouders die jaarlijks ongeveer 2500 bezoekers trekt. Op deze dag zijn de botanische tuinen en het IJstijdenmuseum gratis geopend voor publiek.

Enthousiaste leden gezocht voor (jeugd)drumband

BURGUM - Drumband de Marko’s uit Burgum is op zoek naar enthousiaste leden die mee willen spelen met de jeugddrumband en drumband. Drumband de Marko’s is een gezellige en succesvolle vereniging waar muziek en het plezier in het muziek maken voorop staan.

Relevante vaarinformatie Waddenzee overzichtelijk gebundeld in één app

REGIO - Rijkswaterstaat heeft alle beschikbare informatie over getijden, golfhoogten, waterstanden, waterdiepten, boeienposities en stromingsgegevens van de Waddenzee laten bundelen in de RiverGuide Recreant-app. Door deze update kunnen vaarrecreanten op de Waddenzee sneller bij relevante informatie, waardoor de wadtocht voorspoediger kan verlopen.

Aantal zomerinbraken in Friesland fors toegenomen

REGIO - Het aantal zomerinbraken in de provincie Friesland is afgelopen zomer met 17 procent gestegen ten opzichte van de zomer in 2017. Op gemeentelijk niveau bestaan er ook grote verschillen in het aantal inbraken.

It Fryske Gea ontvangt € 1,5 miljoen voor projecten Waddenkust

REGIO - It Fryske Gea heeft uit het Waddenfonds € 1,5 miljoen toegezegd gekregen voor projecten die onderdeel uitmaken van het grotere Waddenkustproject “Wij en Wadvogels”, waar Vogelbescherming de leiding over heeft. Nadat het ministerie van LNV eerder al een kwart van het benodigde bedrag had toegezegd, is met de toezegging van het Waddenfonds de begroting nu rond.

Deze zomer jeugdmiddagen bij It Fryske Gea

EARNEWÂLD – Mama’s en papa’s van jonge avonturiers opgelet. In Nationaal Park de Alde Feanen gebeurt het deze zomer. In de maanden juli en augustus organiseert It Fryske Gea speciale jeugdmiddagen (voor kinderen van 6 t/m 16 jaar).

30 projecten in Noordoost Fryslân krijgen geld van Iepenmienskipsfûns

REGIO - Het Iepen Mienskipsfûns Noordoost Fryslân verstrekt in de tweede tender van 2019 subsidie aan 30 initiatieven vanuit de mienskip. Alle projecten samen zorgen voor een totale investering van ruim 1,3 miljoen euro in de leefbaarheid van deze regio.

Wandelen langs libellen en vlinders in de natuur

EARNEWÂLD – It Fryske Gea organiseert zaterdag 13 juli van 14.00 tot 16.00 uur een wandelexcursie in de Alde Feanen. Libellen en vlinders zijn hele bijzondere dieren, daarom gaan wij tijdens deze wandelexcursie op zoek naar ze! Kom jij ook mee?

Admiraliteitsdagen maakt zich klaar voor 100.000 bezoekers

DOKKUM - De Admiraliteitsdagen gaat dit jaar uit van 100.000 bezoekers in vier dagen tijd. Afgelopen editie werd het festival door 85.000 mensen bezocht. Met een vernieuwde start op donderdag en nieuwe activiteiten, liggen de verwachtingen hoog.

Eikenprocessierups, wat doet de boswachter?

REGIO - Het zal niemand ontgaan zijn; de eikenprocessierups is in het land. Zoveel als dit jaar heeft Nederland er nog nooit gehad. Ze zitten nu op zoveel locaties en in zulke aantallen dat bestrijden in onze natuurgebieden geen optie is.

Moai Fuort met De Marko's

BURGUM - Zaterdagmiddag was het Moai Fuortfestival in Burgum te vinden. De containerdrummers van De Marko's lieten op diverse locaties van zich horen.

Boeren Noardlike Fryske Wâlden zetten tijdens het maaien de wildredder aan

REGIO - Om tijdens het maaien klein wild zoals hazen en reekalveren te beschermen maken boeren in de Noardlike Fryske Wâlden gebruik van de Wildredder. Dit is een klein, akoestisch hulpmiddel dat eenvoudig aan de trekker kan worden bevestigd en een hoog geluid in pulsen uitzendt waardoor het klein wild tijdens het maaien wordt opgeschrikt en wegrent.

Aannemersbedrijf C. van den Adel Burgum aan de slag met herinrichting Stationskwartier Hurdegaryp

HURDEGARYP - Het werk “Herinrichting van het zogenaamde Stationskwartier in Hurdegaryp” is de gemeente voornemens te gunnen aan aannemersbedrijf C. van den Adel uit Burgum.

300 zonnepanelen op daken sporthallen Surhuisterveen en Harkema

SURHUISTERVEEN / HARKEMA - Met de plaatsing van 300 zonnepanelen zijn de sporthallen van Surhuisterveen en Harkema zelfvoorzienend in hun elektriciteitsverbruik. Om het energieverbruik nog verder terug te schroeven wordt komend najaar alle verlichting vervangen door energiezuinige LED-verlichting.

Leeuwarder Courant NazomerFair brengt feestelijke ode aan de herfst  

OENTSJERK - Op 14 en 15 september keert de Leeuwarder Courant NazomerFair terug naar het historische Landgoed Stania State in Oentsjerk. Nog even nagenieten van de zomer en vooruitblikken op misschien wel dé mooiste periode van het jaar.

Acht Fryske hynders en een pony doen mee aan Salomon – Het Kollumer Oproer

KOLLUM - Het Kollumer Oproer doen 8 prachtige Friese paarden en een pony mee, met 6 ruiters en 2 menners. De paarden spelen een rol in verschillende scènes van de muziektheatervoorstelling, onder meer als de paarden van Franse soldaten en van ruiters uit Hessen.

Watertappunt voor Wetter en Willepark Burgum

BURGUM - Wethouder Tytsy Willemsma heeft op maandag 1 juli het wattertappunt in het Wetter en Willepark in Burgum officieel in gebruik genomen. Leerlingen van de eerste klas van OSG Singelland uit Burgum hadden de officiële primeur: tijdens hun sportdag vulden zij hun eigen flesje of bidon via het watertappunt.

Lustrumeditie Poddeloop met De Marko's 

GYTSJERK - Voor de tiende keer werd vrijdagavond de Poddeloop in Gytsjerk afgesloten. De feestelijke slotavond werd afgesloten met een rondgang door het dorp.

Insectenfestival in de hortus van Fryslân

BUITENPOST - De Kruidhof, hortus van Fryslân in Buitenpost organiseert op zaterdag 13 juli 2018 een insectenfestival. Deze dag staat bol van activiteiten rondom bijen en andere insecten. Het is een educatief festival voor jong en oud waarin beleven, doen en leren centraal staan.

Biodiversiteit Noardlike Fryske Wâlden thema Swaddekuier

BUITENPOST - De Swaddekuier, die op zaterdag 6 juli plaatsvindt, staat dit jaar helemaal in teken in de biodiversiteit van de Noordelijke Friese Wouden. Het historische coulisselandschap van elzensingels en dykswâlen (houtwallen) biedt onder andere voedsel en beschutting aan bijzondere insecten en vogelsoorten.

Terug naar 1797: Kollumer Oproerdagen

KOLLUM - Op vrijdag en zaterdag 5 & 6 juli 2019 organiseert de Winkeliersvereniging “HIM” de Kollumer Oproerdagen. Op de Voorstraat in Kollum waant u zich even helemaal terug in de tijd van 1797.

Eikenhouten bank in Eastermar ter nagedachtenis van Jan de Boer

EASTERMAR - Maandag 24 juni hebben Landschapsbeheer Friesland, Commissie Brommels en Stichting Wrâldfrucht in Eastermar de plek onthuld ter nagedachtenis aan wijlen Jan de Boer.

Metaalbedrijven starten nieuw opleidingstraject tegen arbeidstekorten in Friesland

REGIO - In september starten drie Friese bedrijven, samen met Randstad en ROC Friese Poort, een nieuw opleidingstraject voor mensen die willen gaan werken in de metaalsector. In een tweejarig werk- en leertraject kunnen geïnteresseerden zich laten (om)scholen tot constructiemedewerker.

De Marko's luiden de zomer in bij Avonddriedaagse Hurdegaryp

HURDEGARYP - Op de eerste dag van de zomer stond de slotavond van de avonddriedaagse in Hurdegaryp op het programma. Het laatste stuk van deze zonnige wandeltocht werden de wandelaars begeleid door De Marko's uit Burgum.

Ontdek Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden met de toeristengids

REGIO -De Noardlike Fryske Wâlden in het noordoosten van Fryslân is een Nationaal Landschap. Het gebied dankt deze titel aan de unieke combinatie van landbouwgrond, natuur en cultuurhistorie.

Friese ondernemers en organisaties met elkaar in gesprek over gezond (eet)gedrag van jeugd

LEEUWARDEN - Hoe kunnen organisaties bijdragen aan een omgeving, die uitnodigt tot gezond (eet)gedrag? Waar liggen kansen en hoe helpen we elkaar verder?

Landschapsexcursie van Brommels! in teken van herdenking Jan de Boer

EASTERMAR - De Brommels! bloeiexcursie in juni vormt jaarlijks het eerste wapenfeit van het bramenfestijn Brommels. Dit jaar staat deze landschapsexcursie in het teken van de herdenking van Wâldpyk Jan de Boer.

Maatregelen voor gezonde financiële toekomst Tytsjerksteradiel

BURGUM - Het college van Tytsjerksteradiel heeft de kadernota 2020-2023 aan de raad aangeboden. De kadernota toont de financiële uitdagingen waar de gemeente komende jaren voor staat.

Lustrumoptreden De Marko's bij avondvierdaagse Bakkeveen

BAKKEVEEN - Zaterdagavond werden de wandelaars van de avondvierdaagse in Bakkeveen met muziek, snoep en bloemen binnengehaald. Samen met muziekverenigingen uit Kootstertille, Grootegast en Ureterp gingen De Marko's voorop.

RTV NOF bij top drie lokale omroepen in Nederland

HILVERSUM- Vrijdagavond 14 juni zijn in Beeld en Geluid in Hilversum de winnaars van de Lokale Omroep Awards 2019 bekend gemaakt. RTV NOF had in de categorie ‘Omroep van het Jaar’ een nominatie en schaarde zich daarmee bij de ‘beste’ acht lokale omroepen van Nederland en wist uiteindelijk door te stoten naar de top drie van het land. Winnaar werd 1Twente uit Enschede.

Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zetten zich in voor mantelzorgers

BUITENPOST / BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel bundelen hun krachten als het gaat om het vinden van mogelijkheden voor mantelzorgers om te ontspannen. De wensen van mantelzorgers vormen daarbij de basis.

Burgum heeft meer… dweilorkesten!

BURGUM - Zaterdag 22 juni is het weer gezellig in Burgum met muziek van meerdere dweilorkesten in het centrum. Vanaf 13.30 uur wisselen de orkesten elk half uur van standplaats en om 16.00 uur verzamelen ze zich op De Markt voor een gezamenlijk slotoptreden.

Tassen webshop TheBagstore.nl veilt tassen voor Elfstedenzwemtocht Maarten van der Weijden

REGIO - Maarten duikt op 21 juni van dit jaar opnieuw het Friese water in om de Elfstedentocht te zwemmen en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Want onderzoek blijft hard nodig.

Avontuurlijke gezinnen gezocht!

REGIO - De vrijwilligers van non-profit uitwisselingsorganisatie AFS zijn op zoek naar avontuurlijke mensen in Friesland met een groot hart. Zin in een avontuur? Wil jij weten hoe de wereld eruit ziet? Dat kan nu aan je eigen keukentafel.

Muziektheater TITUS: boven verwachting

DOKKUM - De tien voorstellingen van de muziektheaterproductie TITUS in de Bonifatiuskapel waren een groot succes. Alle voorstellingen waren zo goed als uitverkocht. Alleen op Pinkstermaandag was het iets rustiger.

Ruim 2,7 miljoen euro voor natuur en recreatie in Alde Feanen

REGIO - Er is ruim 2,7 miljoen euro beschikbaar voor de herinrichting van de Alde Feanen. Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, gemeente Smallingerland, gemeente Tytsjerksteradiel en It Fryske Gea dragen hieraan bij.

Informatieavond voor startende ondernemers in regio Noordoost

BUITENPOST - Om succesvol te kunnen ondernemen is een goede voorbereiding het halve werk. De vier gemeenten binnen Netwerk Noordoost organiseren daarom voorlichtingsavonden voor startende ondernemers.

Jeugdcultuurschool Het Achterland in Burgum houdt Proeftuindag

BURGUM - Zaterdag 8 juni houdt de nieuwe jeugdcultuurschool Het Achterland een Proeftuindag in De Molkfabryk in Burgum. Tijdens de Proeftuindag kunnen jongeren van 12-16 jaar, en hun familie, kennismaken met het aanbod van de jeugdcultuurschool die in september van start gaat. Er zijn diverse activiteiten en workshops in en rondom De Molkfabryk.

24 uur per dag bij Omrop Fryslân: Maartens Alvestêdetocht

REGIO - Waar zwemt Maarten van der Weijden op dit moment? Hoe druk is het aan de kant? En wie helpt Maarten om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek? Dat is vanaf 21 juni dag en nacht op radio, televisie, Omropfryslan.nl en de Omrop-app te volgen.

Ziekenhuis Nij Smellinghe draait op zonnige dagen volledig op eigen zonne-energie

DRACHTEN - Ziekenhuis Nij Smellinghe is het eerste ziekenhuis in Nederland dat sinds mei 2019 op jaarbasis ruim 30% van haar eigen energieverbruik opwekt met 9.000 zonnepanelen.

LandschapsSymfonie 'de Proeve': Het muzikale verhaal over de Noardlike Fryske Wâlden

REGIO - Het historische coulisselandschap van Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden vormt op zondag 30 juni het toneel van een muzikaal sprookje.

Grootste Instameet in Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWALD - Op zondag 16 juni vindt voor de allereerste keer een Instameet plaats in Nationaal Park De Alde Feanen. Er zijn al meer dan vijftig inschrijvingen voor het evenement, en daarmee is de Instameet de grootste in Fryslân tot nu toe.

Literair Café Keunstkrite groot succes

TWIJZEL - Het publiek was geraakt door de diepgaande interviews met de Friese schrijvers Hein Jaap Hilarides en Willem Abma.  De pilot van het Literair Café van de Stichting Keunstkrite sloeg woensdagavond in als een bom. 

In Friesland 76 rookvrije sportverenigingen

REGIO - De Rookvrije Generatie heeft een mijlpaal bereikt: 1000 rookvrije buitensportterreinen in Nederland. De Rookvrije Generatie wil rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken.

Bezoekers uit heel Nederland bij natuurfestival Vier De Alde Feanen

EARNEWÂLD – Het natuurfestival Fête de la Nature / Vier De Alde Feanen kende dit weekend een goede opkomst. Een aantal van de activiteiten was volledig volgeboekt.

De Marko's voorop bij vierdaagse in Burgum

BURGUM - Vrijdagavond was de slotavond van de wandelvierdaagse in Burgum. Een kleine 700 kinderen deden dit jaar mee aan dit steeds groter wordende wandelevenement.

Gratis bloeddruk-check voor alle inwoners uit Friesland

REGIO - Vanaf maandag 27 mei kunnen mensen hun bloeddruk laten meten op verschillende locaties in Friesland. Het is belangrijk om je bloeddruk te kennen.

Open dag Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWÂLD – Op zondag 26 mei organiseert It Fryske Gea samen met Nationaal Park De Alde Feanen een open dag in en om het bezoekerscentrum te Earnewâld. Van 12.00 uur tot 16.00 uur worden er allerlei activiteiten aangeboden.

Feest “Boeksimmerboek” 21 juny 2019 voor schrijvers én lezers

DRACHTEN - Stichting Boeken fan Fryslân (BFF) organiseert op vrijdag 21 juni om 20.00 uur een feest voor schrijvers, uitgevers en lezers in café Marktzicht in Drachten. Het thema van het feest is  “Sinnekear” (Zonnewende).

Derde editie Lauwersmeer- en Waddentocht op 1 juni

DOKKUM - Op zaterdag 1 juni wordt voor de derde keer de Lauwersmeer- en Waddentocht georganiseerd. De fietstocht is uitgezet langs de natuurwaarden in het Lauwersmeergebied en de vele historische dorpen in de regio. Start- en finishplaatsen zijn Dokkum en Zoutkamp.

WoonFriesland blijft investeren in Burgum

BURGUM - Naast de nieuwbouw van 76 gasloze woningen in Burgum is WoonFriesland gestart met kwaliteitsverbetering en groot onderhoud van 45 eengezinswoningen.

Landelijke actie NIXzonderID start op 23 mei

LEEUWARDEN - Van 23 mei tot 3 juni is de landelijke actie NIXzonderID. Deze periode wordt extra aandacht gevraagd voor het spontaan tonen van het ID door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak.

GGD Fryslân is rookvrij!

REGIO - GGD Fryslân is sinds kort rookvrij. Maandag 20 mei ondertekende Margreet de Graaf (Directeur publieke Gezondheid GGD Fryslân) de Alliantie Nederland Rookvrij. Waarom? De GGD wil graag een actieve bijdrage leveren aan een rookvrije generatie in Friesland.

De Marko's zetten Berchhiem op zijn kop

BURGUM - Zaterdagmiddag werden de bewoners, personeel en andere belangstellenden getrakteerd op een zomers optreden van De Marko's. De drumband en jeugddrumband speelden diverse nummers, die erg in de smaak vielen.

Leerlingen Tytsjerksteradiel maken kennis met techniek

NOARDBURGUM - Technetkring Tytsjerksteradiel organiseert op vrijdag 24 mei en zaterdag 25 mei wederom een groot techniekevenement voor basisschoolleerlingen uit de gemeente. Dit evenement ‘Technics4U’ vindt plaats in Energie Centrale van Engie bij Noardburgum en speelt in op de toenemende vraag aan technisch geschoold personeel.

Theatrale opening Vier De Alde Feanen

EARNEWALD - In Nationaal Park De Alde Feanen wordt in het weekend van 25 en 26 mei meegedaan aan het internationale natuurfestival Fête de la Nature. Op donderdag 23 mei wordt bij het Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen in Earnewâld de aftrap gegeven voor dit festival.

Gurbe Douwstra brengt eerste solo-programma

REGIO  - ‘TePlak’ is de titel van een nieuw programma van singer/songwriter Gurbe Douwstra. Voor het eerst komt deze Drachtster troubadour met een avondvullend Friestalig theaterprogramma van liedjes, anekdotes en verhalen; een programma waarin hij het publiek een blik gunt in zijn hart en af en toe het achterste van z’n tong laat zien.

Verkeershinder bij Aldtsjerk

ALDTSJERK - Vanaf maandag 27 mei tot en met vrijdag 28 juni werkt de provincie Fryslân aan de Marwei (de N361) ter hoogte van Aldtsjerk.

86,4% haalt prik tegen meningokokkenziekte tijdens eerste vaccinatieronde

REGIO - Dit jaar roept GGD Fryslân, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ruim 35.000 jongeren in Friesland op voor een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. De eerste vaccinatieronde is in maart en april geweest.

Minder jongeren voortijdig van school

REGIO - Leerplichtambtenaren en rmc-trajectbegeleiders (regionale meld- en coördinatiefunctie) zetten zich in voor een opleiding op het hoogst haalbare of meest passende niveau voor alle jeugdigen in de Friese Wouden, zodat de jongeren goed starten in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.

Stichting Ynnatura stimuleert biodiversiteit op bedrijfsterreinen

JOURE - Om ondernemers op weg te helpen naar een groen bedrijfsterrein heeft de stichting Ynnatura  kosteloos een groen ontwerp beschikbaar gesteld voor bedrijven. Op woensdag 8 mei werden de eerste drie vouchers uitgereikt door bestuurslid Henk Buith aan Annelie Bleckman van Camping It Wiid te Earnewâld, Harmen Wind van de Windgroep uit Drachten en Jelle Coen Bijlsma van Jelle Bijlsma BV in Gytsjerk.

'Aardgasvrij Garyp' officieel van start

GARYP - Met de opening van het informatieloket 'Enerzjyhûs Garyp' is het project Aardgasvrij Garyp gisteren, vrijdag 10 mei, officieel gestart. Met het symbolisch dichtdraaien van een gaskraan is het informatieloket geopend voor publiek.

ANWB Fonds geeft € 10.000 aan mooiste project uit Friesland

REGIO - Er ligt een bedrag van tienduizend euro te wachten op het meest inspirerende maatschappelijke project uit de provincie Friesland. Het geld komt van het ANWB Fonds.

Ziekenhuis Nij Smellinghe zet verpleegkundigen in het zonnetje

DRACHTEN - Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten organiseert vandaag, vrijdag 10 mei, voorafgaand aan de Dag van de Verpleging (12 mei) - het festival Supernurse voor alle 600 verpleegkundigen van het ziekenhuis. Met festival Supernurse zet Nij Smellinghe haar verpleegkundigen in het zonnetje.

Project voor landschapsherstel Noardlike Fryske Wâlden van start

REGIO - Grondeigenaren in het werkgebied van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) kunnen binnen een landschapsherstelproject elzensingels en houtwallen laten herstellen en aanleggen.

Groot Lifestyle Event in Burgum

BURGUM - Op zaterdagmiddag 18 mei staat het Burgumer centrum in het teken van spetterende shows. Dat zijn onder andere modeshows door verschillende kledingzaken. Ook presenteren andere Burgumer winkels zich op de grote catwalk met leuke producten en gadgets. DJ Winston Black zorgt voor extra sfeer. In de winkels vinden bovendien bijzondere demonstraties plaats en leuke win-acties!

Nalevingsonderzoeken horeca in gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen

BUITENPOST / BURGUM - Gemeenten zijn sinds 2013 verantwoordelijk voor controles op de Drank- en Horecawet. Vorig jaar zijn beide gemeenten gestart met het uitvoeren van nalevingsonderzoeken in de horeca. Het betreft hier de commerciële en para-commerciële horeca.

LTO Noord overhandigt weidevogeldrone aan Friese vogelwachters

REGIO - Afgelopen zaterdag 4 mei overhandigde LTO-bestuurder Peet Sterkenburgh een weidevogeldrone aan de Bond voor Friese Vogelwachters (BFVW). Met de drone kunnen de vogelwachters nesten opsporen.

Wethouder Bouwman geeft startsein FIT@SCHOOL Challenge in Hurdegaryp

HURDEGARYP - Op maandagmorgen 6 mei opende wethouder Bouwman van de gemeente Tytsjerksteradiel de FIT@SCHOOL Challenge op het schoolplein van Kindcentrum Hurdegaryp.

Grote braderie in Sumar

SUMAR - Zaterdag 18 mei is er een grote braderie in Sumar van 11:00 tot 17:00 uur. Er kunnen nog standhouders bij. Een kraam van 4 meter kost slechts 24,50. Aanmelden kan via tel: 0511-842039. 

Burgum is stil op 4 mei

BURGUM - Zaterdagavond 4 mei vertrok om 19.20 uur de stille tocht naar het oorlogsmonument op de begraafplaats bij de Kruiskerk.

Ontmoet de Friese molenaars!

REGIO - Op 11 en 12 mei 2019 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Evenals vorig jaar is het thema: 'Ontmoet de molenaar!'. Want molens leer je pas goed kennen, als je met molenaars praat.

Schuilingcongres in Earnewâld over toekomst veenlandschap in Fryslân

EARNEWÂLD – Hogeschool Van Hall Larenstein en het Kenniscentrum Landschap van de RUG organiseren in samenwerking met natuurorganisatie It Fryske Gea op woensdag 8 mei te Earnewâld, het Schuilingcongres met als thema ‘toekomst voor veen’.

Extra veldexcursie over weidevogels

ZWAGERMIEDEN - Vanwege grote belangstelling voor de veldexcursies die afgelopen weken plaatsvonden, organiseert de vereniging Noardlike Fryske Wâlden nog een extra veldexcursie waarin het herkennen van de weidevogels centraal staat.

De Marko's in de Bios

DRACHTEN - Dinsdagmiddag werden de jeugdleden van De Marko's getrakteerd op een uitstapje naar de Bios in Drachten. Na een succesvolle jeugdsponsoractie hadden ze dit meer dan verdiend.

Johannes Bosgra wint solo-expositie Open Stal

BURGUM – Johannes Bosgra uit Burgum heeft een solo-expositie op kunstroute Open Stal gewonnen, net als twee andere deelnemers van het talentenproject Verhalen in het Landschap: Martina Hladikova en Melda Wibawa.

LTO Noord onderzoekt mening over agrarische sector

REGIO - LTO Noord is benieuwd naar de mening van niet-boeren over de landbouw. Inwoners van  Friesland, Groningen en Drenthe die ouder zijn dan 18 worden gevraagd hun mening te geven.

CBS-cijfers boerenlandvogels onbetrouwbaar

REGIO - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verstrekt jaarlijks een overzicht van de stand van de boerenlandvogelpopulaties, maar past deze cijfers jaarlijks met terugwerkende kracht aan. Het gevolg is dat de overheid beleid ontwikkelt op foutieve cijfers.

De Marko's op natte Koningsdag

BURGUM - Koningsdag 2019 gaat de boeken in als nat en koud. Toch lieten De Marko's zich niet tegenhouden en gaven verschillende onderdelen mooie shows weg in Burgum.

Lintjesregen in Tytsjerksteradiel

BURGUM - Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel reikte vanmorgen aan vijf inwoners van de gemeente een Koninklijke Onderscheiding uit.

Wetterskip Fryslân controleert weer op verboden antifouling

REGIO - Milieu-inspecteurs van Wetterskip Fryslân controleren ook dit jaar bij werven, verkooppunten en particuliere bootbezitters op de aanwezigheid van illegale antifouling.

Hinder door werkzaamheden aan doorgaande weg Burgum

BURGUM - Tijdens de meivakantie, van dinsdag 23 april tot en met vrijdag 3 mei, werkt gemeente Tytsjerksteradiel aan de doorgaande weg in Burgum. Het verkeer moet rekening houden met hinder.

Fries Museum toont zeldzame 16de-eeuwse beker

REGIO - De Ottema-Kingma Stichting heeft met steun van de Vereniging Rembrandt een zeldzame 16de-eeuwse glazen beker verworven en die in langdurige bruikleen aan het Fries Museum gegeven.

Paasspektakel De Marko's druk bezocht 

BURGUM - Op de zaterdag voor Pasen werd er traditiegetrouw weer gezocht naar Paaseieren op Landgoed Glinstra State in Burgum.


WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com