nieuws uit Tytsjerksteradiel en omstreken

Onverwacht kerstcadeautje voor oud-schoonmakers It Wiid

EARNEWALD - Twaalf oud-schoonmakers van bungalowpark It Wiid krijgen een onverwacht Kerstcadeautje. “We kregen onlangs ruim 7.000 euro van de curator, uit een oud faillissement van 2001”, zegt Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen.

Gratis parkeren in Dokkum rond Kerst en jaarwisseling

DOKKUM - Van 20 december 2017 tot en met 2 januari 2018 kan er in de Dokkumer binnenstad gratis worden geparkeerd. Net als voorgaande jaren, maar nu is de periode wat langer. Inkopen doen rond de feestdagen in Dokkum wordt hiermee extra aantrekkelijk.

Schrijfmarathon in Noordoost Friesland succesvol

GARYP - Rond 10 december 2017 vond wereldwijd Amnesty’s Schrijfmarathon plaats. Van Argentinië tot Australië en van Zwitserland tot Zuid-Afrika werd geschreven tegen onrecht. Op ongeveer 600 plekken en online schreven mensen brieven tegen onrecht.

Finalisten RTV NOF Sport- & Ondernemersverkiezing 2017

BUITENPOST/BURGUM - De nominaties voor de RTV NOF Sport- & Ondernemersverkiezing 2017 zijn bekend. In een huis-aan-huis magazine en krant die deze week verschijnen worden de genomineerden aan het publiek voorgesteld.

Prestatieafspraken over wonen in de gemeente Tytsjerksteradiel

BURGUM - Sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, De Bewonersraad Friesland en de gemeente Tytsjerksteradiel hebben maandag 11 december de prestatieafspraken voor 2018 ondertekend.

Snertactie voor SamenLoop voor Hoop

EASTERMAR - Zaterdag 9 december werd tijdens de Krystmerk in Eastermar een snertactie gehouden voor SamenLoop voor Hoop. Maar liefst 19 vrijwilligers hadden samen zo'n 100 liter snert gekookt.

Color Guards op de Kerstmarkt

EASTERMAR - Zaterdagmiddag waren de Color Guards van De Marko's te gast op de jaarlijkse kerstmarkt in Eastermar. De kerstmarkt stond dit jaar in het teken van Samenloop voor Hoop.

Wmo- en leerlingenvervoer Noordoost rijdt met Jobinder

REGIO - Op vrijdag 8 december 2017 bekrachtigden de overheden en vervoerders hun samenwerking met het bekendmaken van de nieuwe naam van het  vervoersysteem in Noordoost-Fryslân: Jobinder.

BurgumMobyl rijdt vanaf 1 januari 2018 ook op maandag

BURGUM - Het bestuur van de Stichting BurgumMobyl heeft besloten dat de BurgumMobyl vanaf 1 januari 2018 ook op maandag gasten gaat vervoeren in Burgum.

Kandidaten CDA Tytsjerksteradiel bekend

BURGUM - Donderdagavond hebben de leden van CDA Tytsjerksteradiel de kandidatenlijst vastgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Veel nieuwe gezichten, 21 kandidaten afkomstig uit 13 dorpen van de gemeente.

Kryst yn Burgum met Megakerstmarkt, Winskbeam en Warm Winterplein

BURGUM – Burgum heeft meer, ook met kerst! Kryst yn Burgum is een gloedvol winterevenement op zaterdag 16 december. Dan staat het centrum van 11.00 tot 17.00 uur bomvol activiteiten in het teken van het gezelligste feest van het jaar.

Kerstmarkt in de Blokhuispoort

LEEUWARDEN - Op 16 en 17 december barst het in de oude gevangenis van Leeuwarden weer van de kerstperikelen. Met meer dan zestig standhouders, een echte ijsbaan, het kerstcircus, een kerstman, een mannenhoek in de verwarmde tent en nog veel meer belooft de achtste editie van de kerstmarkt in de Blokhuispoort een waar feest te worden.

Zoekactie politie naar vermiste Remon in volle gang

LEEUWARDEN - De politie is sinds vrijdag 1 december op zoek naar de 18-jarige Remon Bruinsma uit De Westereen. Remon kwam niet thuis van een avond stappen in de nacht van donderdag 30 november op vrijdag 1 december in Leeuwarden. Ondanks zoekacties van de politie en burgers ontbreekt ieder spoor van hem.

ANNO verhuist naar het Kennis en Innovatiehuis Noordoost Fryslân

BUITENPOST – De projectorganisatie van Agenda Netwerk Noordoost verhuist naar het Kennis- en Innovatiehuis Noordoost Fryslân in Buitenpost. Vanaf 1 december 2017 is ANNO daar officieel gevestigd.

Vijf keer proces-verbaal in verband met alcohol en drugs

LEEUWARDEN - Zondagavond 3 december is bij een alcohol-/drugscontrole op de Wijbrand de Geeststraat in Leeuwarden is vijf keer proces-verbaal opgemaakt in verband met verdenking rijden onder invloed van drugs/alcohol. Een 21-jarige beginnend automobilist uit Burgum blies 175 ųg/l terwijl voor een beginnend bestuurder 90 ųg/l de limiet is.

Koud maar erg gezellig Sint en Pietenfestijn in Burgum

BURGUM – In het centrum van Burgum was het zaterdag net zo koud als in de rest van de provincie, maar de gevoelstemperatuur was door de aanwezigheid van Sinterklaas en zijn Pieten stukken hoger. 

Kryst yn Burgum met Megakerstmarkt 

BURGUM – Op zaterdag 16 december staat het centrum van Burgum van 11.00 tot 17.00 uur bomvol activiteiten in het teken van kerst. De Kerstman is, er zijn elfjes en schapen, kerstbomen en lampjes.

Natuurmaatregelen rondom brug Burgum slaan aan

BURGUM - Vogels, otters, vissen, muizen en kikkers hebben hun weg gevonden naar het gebied rondom de brug bij Burgum. De speciale voorzieningen die uitgevoerd zijn in het kader van de Gebiedsontwikkeling De Centrale As, doen het goed als paai- en broedplek.

Friese overheden en partners investeren in veenweidegebied

REGIO - Komende twee jaar investeren Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân en betrokken partners € 7,8 miljoen in de ontwikkeling van het Friese veenweidegebied. Deze investering is nodig om het gebied ook in de toekomst aantrekkelijk en leefbaar te houden voor boeren, bewoners en bezoekers.

Pietenbezoek bij Twirling en Color Guardgroepen

BURGUM - Donderdagmiddag keken de Twirlers en Color Guards van De Marko's raar op toen opeens een piet in hun midden stond. Piet overviel eerst de twirlers tijdens hun training in Kiehool. Hij verving de juf en deed mee aan de training.

Gratis VOG voor vrijwilligers in Tytsjerksteradiel

BURGUM - Gemeente Tytsjerksteradiel neemt voor zover bekend als eerste gemeente in Friesland de kosten voor haar rekening voor vrijwilligers voor een Verklaring omtrent het gedrag.

Nieuwe dienstregeling openbaar vervoer op 10 december

REGIO - Met ingang van zondag 10 december geldt er een nieuwe dienstregeling voor het bus- en treinvervoer in de provincies Friesland en Groningen. Dit houdt in dat sommige lijnen gewijzigde vertrektijden hebben of een andere route rijden. 

Appen met eigen arts via BeterDichtbij

FRIESLAND - Even een vraag appen naar de eigen arts of zorgverlener. Dat is al mogelijk in negen Nederlandse regio’s, maar kan nu in alle regio’s worden aangeboden. BeterDichtbij wordt per 1 januari 2018 een zelfstandig bedrijf en richt zich met een eigen team op de doorontwikkeling en versnelde uitrol in Nederland.

Tytsjerksteradiel zet in op vitale regio

BURGUM - De Friesland Zorgverzekeraar, GGD Fryslân hebben samen met de gemeenten de handen ineen geslagen om de preventiestructuur in Fryslân te verbeteren. Tytsjerksteradiel is een van de pilotgemeenten in dit project.

Bezwaren Waaksma en De Jong ongegrond

REGIO - Na de uitspraak van de rechter kan het nieuwe vervoersysteem in Noordoost Fryslân na de kerstvakantie van start. De rechtszaak was aangespannen door Taxicentrale Waaksma B.V. en Taxi D & L De Jong, omdat ze vonden dat de gunning niet eerlijk was verlopen.

Zo weet jij hoe en waar je veilig kunt schaatsen

FRIESLAND - Begint de schaatskoorts al een beetje toe te slaan? Ook al ligt er nu nog geen natuurijs, achter de schermen wordt al hard gewerkt om er voor te zorgen dat jij straks veilig de schaatsen kunt onderbinden. Wil je weten hoe & waar je straks veilig het ijs op kunt? Dat lees je hier!

Sloopwerkzaamheden Sporthal Westermar Burgum gestart

BURGUM - Na de brand die sporthal de Westermar op 4 oktober in de as legde, is door de politie en de verzekering onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. De verschillende onderzoeken hebben de oorzaak van de brand niet kunnen achterhalen. Inmiddels is de Westermar vrijgegeven om te slopen.

Sinterklaas in Camminghaburen verwelkomd door Marko's

CAMMINGHABUREN - Zaterdagmiddag kwam Sinterklaas ook aan in Camminghaburen. Bij het treinstation werd de goedheiligman ontvangen door Pietendrumband De Marko's en een grote groep kinderen en ouders.

Ellen Bruins Slot lijsttrekker PvdA Tytsjerksteradiel

BURGUM - Wethouder Ellen Bruins Slot is door de leden van de PvdA Tytsjerksteradiel aangewezen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018.

Zorgbelang Fryslân verhuist

REGIO - Na drie jaren aan de Thialfweg verhuist Zorgbelang Fryslân per 11 december naar de K.R. Poststraat 70-72 in Heerenveen. Zorgbelang komt daarmee in hetzelfde gebouw waar ook Dokterszorg Friesland gevestigd is.

Noardlike Fryske Wâlden zwaait Ingrid van Huizen uit

BUITENPOST - De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is op zoek naar een nieuwe algemeen secretaris. Ingrid van Huizen uit Kootstertille, die deze functie nu bekleedt, gaat op korte termijn voor LTO Nederland aan de slag als portefeuillehouder ‘Natuur en landschapsontwikkeling’.

Sinterklaas is een held in Friese AZC's

BURGUM - Het Wolkentheater speelt volgend weekend in drie AZC's in Friesland de nieuwe voorstelling 'Sinterfeest 2017'. Op  zaterdag 2 december om 12:00 uur in AC Drachten, zaterdag 2 december om 15:30 in AZC Burgum en zondag 3 december om 12:00 uur in AZC Sneek.

Eerste overnachting Boer & Breakfast uitgereikt

BUITENPOST - Bezoekers aan Leeuwarden-Fryslân 2018 kunnen kiezen voor een bijzondere overnachting in Noordoost-Fryslân. Samenwerkende partijen komen op initiatief van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) met Boer & Breakfast: verrassende overnachtinglocaties bij de boer.

Groot spektakel voor Sinterklaas op Bulthuisplein Burgum

BURGUM – De aankomst van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten was zaterdag in Burgum een groot succes. De intocht met de Pakjesboot in de Haven werd zeer druk bezocht door vele Burgumers, ook burgemeester Jeroen Gebben was present. 

Alie Jonker uit Noord Burgum Bakt De Allerbeste Appeltaart van Friesland!

BEETSTERZWAAG - Alie Jonker-Postma uit Noord Burgum heeft gisteren overtuigend de wedstrijd ‘Wie bakt de Lekkerste Appeltaart van Friesland 2017’ gewonnen. De wedstrijd is een vast onderdeel van het jaarlijkse Oogstfeest van Fryske Frucht, dat ditmaal plaatsvond op Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag.

Sint komt aan in Burgum

BURGUM - Ondanks dat het een gure herfstdag was verzamelden zich veel kinderen en hun ouders op de Burgumer Loswal om de intocht van de Sint bij te wonen. Onder de klanken van Sinterklaasliedjes van Pietendrumband de Marko's en de dj kwamen ze goed in de warme Sinterklaassfeer.

Waardering voor Jelle Bijlsma Groep op ‘Dag van de Ondernemer’

BURGUM - MKB-Nederland heeft de derde vrijdag van november uitgeroepen tot ‘Dag van de Ondernemer’. De gemeente Tytsjerksteradiel heeft dit initiatief omarmt. Burgemeester Jeroen Gebben en wethouder Ellen Bruins Slot hebben ondernemer Jelle Coen Bijlsma uit Gytsjerk in het zonnetje gezet.

Verkeersregelaars tegen files

GARYP - Vanaf maandag 20 november worden er bij de afslag Garyp (vanaf Leeuwarden) in de avondspits verkeersregelaars ingezet. Dit is een tijdelijke oplossing voor de files die in de avondspits ontstaan.

Demonstratie verboden in Dokkum

DOKKUM - De Locoburgemeester van Dongeradeel heeft besloten dat de geplande demonstratie in Dokkum bij de intocht van Sinterklaas niet door gaat.

Friese Anjer 2017 uitgereikt aan Vereniging Eastermars Lânsdouwe

EASTERMAR - De Vereniging Eastermars Lânsdouwe heeft vrijdagmiddag in Eastermar uit handen van  commissaris van de Koning, drs. A.A.M. Brok, ook voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân, de Friese Anjer ontvangen.

Gemeentes in Friesland voeren gezamenlijk anti-helingcampagne

FRIESLAND - Een hagelnieuwe telefoon voor een prikkie, een prima laptop voor weinig geld: vaak worden gestolen spullen doorverkocht. De Friese gemeenten komen samen in actie tegen diefstal en heling. In een gezamenlijke campagne roepen ze op serienummers van kostbaarheden te registreren en 'te laten zien wie de baas is'.

Voorstelling: Achter het Huis

DRACHTEN / LEEUWARDEN - ‘Het dagboek van Anne Frank’ behoort al decennia tot de meest gelezen boeken ter wereld. De manier waarop zij haar gedachten en ervaringen opschreef, blijft jong en oud intrigeren.

Stroomstoring in omgeving Gytsjerk

GYTSJERK/RYPTSJERK - Woensdagavond kwamen circa duizend huishoudens in Gytsjerk en Ryptsjerk zonder stroom te zitten. Netbeheerder Liander laat weten dat de storing is in de volgende straten:

Startbijeenkomst De Alde Feanen & Culturele Hoofdstad

WERGEA - Op maandagavond 27 november 2017 vindt de startbijeenkomst De Alde Feanen & Culturele Hoofdstad plaats in 'Theaterkerk' De Bidler in Wergea. Aanleiding voor de bijeenkomst is 'Fete de la Nature'.

Kiehool neemt afscheid van oude zaal

BURGUM - Kiehool Burgum neemt dit jaar, na ongeveer 30 jaar gebruik, op zaterdag 25 november afscheid van de oude concertzaal aan de Schoolstraat 102. Kiehool verhuist naar het tegenoverliggende Glinstrastate en vanaf begin 2018 zullen daar de concerten worden georganiseerd.

Warm welkom voor Sinterklaas en zijn Pieten

BURGUM – Waar Dokkum zich volgens alle berichten koortsachtig voorbereidt op de intocht van Sinterklaas, weet men in Burgum wel beter: daar wacht Sinterklaas zaterdag 18 november natuurlijk het meest warme welkom. 

Failliet BSB Staalbouw maakt doorstart

SUMAR - BSB Staalbouw maakt een doorstart met zo'n 50 van de 77 medewerkers. Het bedrijf wordt overgenomen door investeringsfonds Neope Capital uit Brabant en het huidige managementteam van het bedrijf.

Sint Maarten in Burgum

BURGUM - 'Sint Maarten, Sint Maarten...' en '11 november is de dag...', klonk zaterdag tegen de avond uit veel kinderkelen in Burgum. Samen met Drumband de Marko's, de jeugdband, een groepje twirlers en de Color Guards maakten zij een rondgang door het centrum van het dorp.

VVD tegen OZB verhoging in Tytsjerksteradiel

BURGUM - De VVD in Tytsjerksteradiel wil geen verhoging van de OZB (Onroerende Zaak Belasting) voor haar inwoners. Tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag 9 november heeft de VVD-fractie een amendement ingediend om de OZB in 2018 op een gelijk niveau te houden als 2017.

Brieven schrijven tegen onrecht

NOORDOOST-FRIESLAND - Elk jaar op 10 december, de dag van de mensenrechten, schrijven mensen wereldwijd miljoenen brieven en kaarten in bibliotheken, buurthuizen, scholen en cafés voor Amnesty International. Ook dit jaar worden er schrijfacties georganiseerd. Doet u mee?

Kinderen brengen burgemeester Gebben een gezond ontbijt

SUMAR - Vrijdagochtend verwelkomde burgemeester Jeroen Gebben 31 kinderen uit groep 5/6 van de Doarpskoalle It Bynt uit Sumar in de raadzaal. Zij brachten in het kader van het Nationaal Schoolontbijt een ontbijtje mee. Lokale ondernemers zorgden voor de verse producten.

Omrop Fryslân zoekt hulp bij radio- en televisiearchief

REGIO - Duizenden uren aan oude radio- en televisieopnamen van Omrop Fryslân zijn gedigitaliseerd. Het doel is die opnamen in de toekomst voor iedereen online beschikbaar te stellen. Om het online archief goed doorzoekbaar te maken zoekt Omrop Fryslân helpende handen.

Symposium 'Landschap van betekenis' in Burgum

BURGUM - Op donderdag 23 november organiseert de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) samen met de Stichting Heg & Landschap (H&L) het symposium 'Landschap van betekenis, boer blijven in kleinschalig cultuurlandschap'.

Laatste week verkiezing ‘It Moaiste fan Fryslân’

REGIO - Deze week kan er voor het laatst gestemd worden voor de verkiezing ‘It Moaiste fan Fryslân’. Tien objecten in de provincie strijden om de eerste plaats, onder andere het Karmelklooster in Drachten en Park Vijversburg in Tytsjerk.

Wethouder opent expositie VAKwerk Burgum

BURGUM – Wethouder Ellen Bruin Slot van de gemeente Tytsjerksteradiel heeft afgelopen vrijdag de nieuwe expositie van VAKwerk Burgum geopend.

Geregistreerde jeugdcriminaliteit in Noord-Nederland fors afgenomen

REGIO - De geregistreerde jeugdcriminaliteit in Noord-Nederland is in de afgelopen tien jaar fors afgenomen. Tussen 2005 en 2015 is het aantal minderjarigen dat door de politie als verdachte werd geregistreerd meer dan gehalveerd. De daling was het sterkst in de provincie Drenthe (-72%), gevolgd door Groningen (-65%) en Fryslân (-59%).

Recordoogst van meer dan 20 ton biologische Duindoorn

NOORDOOST-FRIESLAND - De  telers van Coöperatie Wrâldfrucht in Noordoost-Friesland en Noordwest-Groningen hebben dit jaar een topoogst van de Duindoorn. Door een goede bestuiving in het voorjaar en een prima groeiseizoen hebben ze dit jaar maar liefst ruim 20.000 kilogram biologische Duindoornbessen van hun percelen kunnen halen.

Politie waarschuwt voor opdringerige glazenwassers

BURGUM – De afgelopen tijd zijn er meerdere meldingen bij de politie binnen gekomen dat glazenwassers ongevraagd ramen van woningen hebben gewassen binnen Noordoost Fryslan. Onder andere op de Westersingel in Burgum was het raak. 

Sint Maarten met De Marko's

BURGUM - Zaterdag 11 november gaan traditiegetrouw weer veel kinderen langs de deuren voor Sint Maarten. In Burgum gaat vanaf 17.30 uur Drumband de Marko's met de Color Guardgroep voorop bij de Sint Maartenoptocht.

Friese Tandenpoetsweek voor ruim 1500 basisschoolleerlingen 

FRYSLÂN - Van 6 tot en met 10 november 2017 organiseert GGD Fryslân in samenwerking met de opleiding Tandartsassistent van ROC Friese Poort voor de vierde keer op rij de Friese Tandenpoetsweek. Tijdens deze week gaan derdejaars studenten van ROC Friese Poort op 32 Friese basisscholen tandenpoetslessen verzorgen.

Mantelzorg doe je samen!

NOARDBURGUM - Om de mantelzorgers in het zonnetje te zetten en een hart onder de riem te steken, organiseert Steunpunt Mantelzorg Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen in de periode van 30 oktober tot en met 9 november voorafgaand aan de Dag van de Mantelzorger (10 november) ook dit jaar weer de ‘Weken van de mantelzorger”.

Wie bakt de Lekkerste Appeltaart van Friesland 2017?

BEESTERZWAAG - Op zondagmiddag 19 november organiseert Stichting Fryske Frucht voor de derde maal de wedstrijd ‘Wie bakt de Lekkerste Appeltaart van Friesland?’ Iedereen kan meedoen en bezoekers zijn van harte welkom.

Wethouder opent gezonde en duurzame kantine CSG Liudger Burgum

BURGUM - De eerste week na de herfstvakantie is feestelijk gestart voor de leerlingen van CSG Liudger Burgum. Wethouder Fokkema van de gemeente Tytsjerksteradiel opende maandagochtend de nieuwe kantine, die tijdens de vakantie volledig verbouwd en opnieuw ingericht is.

Geslaagde spooktocht in Eastermar

EASTERMAR- In het laatste weekend van oktober werd de jaarlijkse spooktocht in Eastermar door De Marko's georganiseerd. Vrijdag en zaterdagavond liepen 260 mensen een tocht langs onder andere de Snakkerbuorren, Achterwei, Seadwei, Heidbuurtweg, Blauhuskamp, Boskkamp, 't Hof en de E.M. Beimastrjitte.

Overgang naar wintertijd eist slachtoffers

REGIO - Het overgaan naar de wintertijd kost jaarlijks meer doden en zwaargewonden onder vooral voetgangers, zo blijkt uit onderzoek. Dit weekend wordt het, bij het ingaan van de wintertijd, weer een uur eerder donker. Veilig Verkeer Nederland (VVN) attendeert voetgangers en fietsers op deze risicovolle periode in het verkeer.

Gleon yn 'e Keet

BURGUM - Utjouwerij Regaad organisearret fan 't hjerst "Gleon yn 'e keet": in toer by Fryske kroegen en doarpshuzen del, mei skunnige ferhalen en readewankjemuzyk.

Geef kleding een tweede leven

BURGUM – Tjitske Wolbers uit Sexbierum en Elly Hiemstra uit Burgum houden in de eerste week van november grote kledinginzamelingsacties voor Oost-Europa. Niet alleen winterkleding is welkom, ook aan kleding voor andere seizoenen, schoenen, toiletspullen en schoolspullen zoals schriften en pennen is een grote behoefte in Oost-Europa.

Programma Landelijke intocht Sinterklaas Dokkum bekend

DOKKUM - Zaterdag 18 november is de dag waarop heel Nederland kan zien hoe Dokkum Sinterklaas met al zijn Pieten ontvangt. In de aanloop naar de live televisie-uitzending, die rond 12:00 uur begint, is er al volop vermaak en vertier in de stad.

Kwart bestuurders vermijdt rijden in het donker

REGIO - Vanaf aanstaande zondag worden de dagen korter en de nachten langer en gaan we weer vaker de weg op in het donker. Niet iedereen voelt zich hier prettig bij.

Bestuurder rijdt door na botsing tegen geparkeerde auto's

BURGUM - Op dinsdag 24 oktober 2017, omstreeks 21.00 uur, is er een aanrijding geweest op de Nieuwstad in Burgum. Daarbij zijn twee geparkeerde voertuigen geraakt door een voertuig die doorgereden is.

Fietspad langs Prinses Margrietkanaal tijdelijk afgesloten

GARYP -Wetterskip Fryslân gaat maandag 30 oktober beginnen met de bouw van een poldergemaaltje aan de Stukenwei/It Spoekepaad. Het recreatieve fietspad, vanaf de Stukenwei langs het Prinses Margrietkanaal tot Hooiweg, wordt tijdelijk afgesloten.

Najaar controles landbouwverkeer: 20 bekeuringen

FRYSLÂN - Ook dit najaar heeft de politie in Friesland weer extra gecontroleerd op landbouwvoertuigen in de gehele provincie. Er zijn in totaal 108 landbouwvoertuigen gecontroleerd.

Bladkorven in dorpen Tytsjerksteradiel

BURGUM - In de herfstvakantie worden er op meerdere locaties in de gemeente Tytsjerksteradiel bladkorven neergezet. U kunt de gevallen bladeren in de korven kwijt. De gemeente zorgt voor het leeghalen van de korven.

BSB Staalbouw opnieuw op de fles

SUMAR - BSB Staalbouw is maandag door de rechtbank in Leeuwarden failliet verklaard. Het Friese bedrijf dat brugdekken bouwt was een van de betrokken bedrijven bij het hijsongeluk met de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn.

Nacht van de Nacht met meer dan 40 duistere activiteiten

FRYSLÂN - De Friese Milieu Federatie organiseert dit jaar de 13e Nacht van de Nacht. Op 28 oktober staan er meer dan 40 leuke en spannende activiteiten in Fryslân op de planning.

Virtueel contact overheerst bij vrienden en familie

FRYSLÂN - Familie en vrienden hebben vaker contact met elkaar via internet of de mobiele telefoon dan dat ze elkaar ‘in het echt’ ontmoeten. Dit blijkt uit onderzoek van het Fries Sociaal Planbureau (FSP) onder 2248 leden van Panel Fryslân.

OBS ’t Holdersnest wint felbegeerde Wâldpykbokaal

DRACHTEN - Vrijdagmiddag 20 oktober werd in de Brede School de Wiken in Drachten door maar liefst 120 basisschoolleerlingen uit Achtkarspelen, Dantumadiel, Kollumerland c.a. en Smallingerland de ‘Striid om de Wâldpykbokaal’ gestreden. Na een spannende nek aan nek race ging OBS ’t Holdersnest uit Harkema er met de felbegeerde prijs vandoor.

Politie controleert kentekens in Sumar

SUMAR – De politie heeft afgelopen donderdag in Sumar en Surhuisterveen een ANPR-controle gehouden. In Sumar waren er zeven hits en in Surhuisterveen vier hits. Tevens werd er een verkeerscontrole gehouden.

Wetterskip Fryslân investeert € 55 miljoen in waterbeheer

FRYSLÂN – Wetterskip Fryslân gaat volgend jaar bijna € 55 miljoen investeren in het waterbeheer en duurzame maatregelen in Fryslân en het Groninger Westerkwartier.

Albert Heijn ruimt plek in voor lokale topslager Weidenaar

FRYSLÂN - Streeckgenoten, zo heet de lijn van Albert Heijn waar de vleeswaren ondergebracht worden. Ambachtelijke kwaliteit, creativiteit en het gebruik van regionale kruiding staan voorop. Weidenaar is één van die topslagers en tevens de grootste leverancier in het Noorden en de enige in Fryslân.

Griezelige creamiddag voor jeugd De Marko's

BURGUM - De jeugdleden van De Marko's en Color Guards hadden donderdag een knutselmiddag op het programma staan. Onder leiding van medewerkers van De Blije Papegaai uit Terherne maakten ze net voor de herfstvakantie een spookje van gips met verlichting.

Openbaar busvervoer vernieuwt vanaf zomer 2018

FRYSLÂN - De provincie Fryslân start in samenwerking met Arriva in de zomer van 2018 met een aantal vernieuwingen in het openbaar busvervoer. Het gaat om verschillende proeven waarbij gekeken wordt naar aanpassing van het scholierennetwerk, het strekken van lijnen en het verduurzamen van openbaar vervoer.

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden verhuist naar Buitenpost

BUITENPOST - De vereniging Noardlike Fryske Wâlden verhuist eind oktober van Burgum naar Buitenpost. De agrarische natuurvereniging zal vanaf 1 november 2017 officieel gevestigd zijn in het Kennis- en Innovatiehuis aan de Kuipersweg 5 in Buitenpost.

Dineke Wagenaar lijsttrekker VVD Tytsjerksteradiel

BURGUM – Dineke Wagenaar (26) is door de leden van VVD Tytsjerksteradiel gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Dineke Wagenaar is een nieuw gezicht binnen de gemeentepolitiek van Tytsjerksteradiel.

Benefietconcert levert € 5.000 op voor Stichting Lezen en Schrijven

BURGUM - Vrijdag 13 oktober verzorgde het orkest van de Koninklijke Luchtmacht een wervelende muzikale show in de sporthal in Buitenpost. Het benefietconcert werd georganiseerd door Stichting Community Service Rotary Club Bergum.

Spooktocht in Eastermar

EASTERMAR - Vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober zal er opnieuw een grote spooktocht in Eastermar worden georganiseerd. De Marko's hebben voor de vierde keer een spannende route uitgezet.

Inwoners Tytsjerksteradiel tevreden over dienstverlening en woonomgeving

BURGUM - Inwoners van Tytsjerksteradiel zijn tevreden over hun woonomgeving en de gemeentelijke dienstverlening. Een aandachtspunt is de relatie tussen de gemeente en inwoners. Dit blijkt uit het tevredenheidsonderzoek ‘Waar staat je gemeente’ die gehouden is onder 2.000 inwoners.

Asbesthoudende kit aangetroffen in restanten Westermar

BURGUM - In de afgebrande sporthal de Westermar in Burgum is asbesthoudende kit aangetroffen. Dit is woensdagmiddag geconstateerd tijdens de verplichte asbestinventarisatie die nodig is voor de sloopmelding. De asbest heeft zich tijdens en na de brand niet verspreid.

Partij voor de Dieren vraagt om voldoende toezicht op veehouderij

FRYSLÂN - De statenfractie van de Partij voor de Dieren wil van gedeputeerde staten weten hoe het zit met de controles op veehouderijen in deze provincie. Aanleiding is een onderzoek bij de provincie Brabant waaruit blijkt dat de controle en handhaving op veehouderijen daar niet goed geregeld is.

Tweede editie Grindcore Indoor

BURGUM - Na een geslaagde editie in 2016 is Grindcore Indoor op zaterdag 14 oktober terug in Kiehool voor de tweede editie. Deze keer krijgt het indoor grindfeestje een internationaler karakter door twee grote buitenlandse acts.

Opening LF2018 met alle basisscholen van Fryslân

FRYSLÂN - De culturele- en onderwijsinstellingen van Fryslân organiseren met het Sjongfestival een mega kick-off voor de basisscholen voor de opening van Leeuwarden-Fryslân 2018. In 2018 kunnen scholen niet alleen meedoen aan het traditionele Sjongfestival, ze kunnen ook onderdeel uitmaken van de officiële opening van LF2018.

Start werkzaamheden brug Mûnein

MÛNEIN - Op donderdag 12 oktober start aannemer de Boer en de Groot uit Harlingen met de werkzaamheden bij Mûnein. De provincie Fryslân en de gemeenten Tytsjerksteradiel en Dantumadiel vervangen de duiker in de Ottemawei door een brug met een hogere doorgang.

Benefietconcert Koninklijke Luchtmacht in Buitenpost

BURGUM/BUITENPOST - Nadat vorige week woensdagnacht Sporthal Westermar in Burgum afbrandde, moest voor het spectaculair benefietconcert door het orkest van de Koninklijke Luchtmacht een nieuwe locatie worden gevonden.

Nomineer iemand voor RTV NOF Sport & Ondernemersverkiezing 2017

NOORDOOST FRIESLAND - Wie wordt de winnaar van de RTV NOF Sport & Ondernemersprijs Noordoost Friesland 2017? En volgt daarmee Haitsma Beton op als winnaar en gaat er tijdens de feestelijke finaleavond in januari 2018 vandoor met de eer? Help de organisatie met het ‘nomineren’ van ondernemers en sportclubs uit de regio Noordoost Friesland die in aanmerking kunnen komen voor deze prijs.

Puzzelrit van de Wrâldbrommers

BURGUM - De MAC “De Wâldbrommers” uit Burgum organiseert op zaterdag 14 oktober haar nazomerit en is bestemd voor auto’s en motoren.

Gezellig drukke bingo in Eastermar

EASTERMAR - De eerste vrijdagavond van oktober stond de herfstbingo van De Marko's in de agenda. Terwijl het buiten typisch herfstweer was, draaide in Herbergh de Parel de bingomolen.

Dag van de Mantelzorg in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen

NOARDBURGUM – De Dag van de Mantelzorg vindt op vrijdag 10 november plaats. Het thema dit jaar is: ‘Mantelzorg doe je samen’.

Korenfestival Burgum gaat niet door; herkansing volgt

BURGUM – In het centrum van Burgum zou morgen, zaterdag 7 oktober, een gezellig Korenfestival plaatsvinden met maar liefst tien koren op vier podia. Helaas gooit het slechte weer roet in het eten: de instrumenten en apparatuur van de koren is niet bestand tegen de hoeveelheid regen die wordt voorspeld.

Snel geholpen worden in het gemeentehuis? Maak een afspraak!

BURGUM - Vanaf 9 oktober werkt de gemeente Tytsjerksteradiel volledig op afspraak. Wie bijvoorbeeld een reisdocument, uittreksel of rijbewijs wil aanvragen of langs wil komen bij de balie Bouwen en Wenjen, kan daarvoor een afspraak maken.

Inloopmiddag de Wâldsang: gitaar, bas en drums

BURGUM - Op zaterdag 14 oktober van 13.00 tot 16.00 uur organiseren drie docenten van cultuurcentrum de Wâldsang een inloopmiddag in Wâldsang leslocatie Burgum (Schoolstraat 90). Belangstellenden voor lessen op elektrisch en/of akoestisch gitaar, bas en drums zijn van harte welkom om vrijblijvend binnen te lopen.


Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com