nieuws uit Tytsjerksteradiel en omstreken

Loslopende honden graven gaten in Friese dijken

FRYSLÂN - Wetterskip Fryslân roept hondenbezitters dringend op om hun hond aangelijnd te houden tijdens een wandeling op de dijk. Het waterschap constateert steeds vaker graafschade, aangericht door loslopende honden.

Admiraliteitsdagen opent Brainstormcafé voor iedereen

DOKKUM - Heb jij een goed idee voor de Admiraliteitsdagen 2019? Kom dan naar het Brainstormcafé op vrijdagavond 2 november. “Met een goed idee mag je het café binnenkomen en meepraten over volgend jaar”, vertelt Willem Verbeek namens het bestuur.

De Fûgelhelling vangt meer dan 10.000 dieren op

URETERP - Je zou kunnen zeggen dat De Fûgelhelling in Ureterp een bedrijf is dat trots kan zijn op zijn omzetcijfers. Op 21 oktober werd namelijk het 10.000e dier van dit jaar opgevangen. Het is een keep, die tegen een raam is gevlogen. Het vogeltje maakt het nu weer prima en kan na een paar dagen weer los.

Leuk uitje in Herfstvakantie: speurtocht door Ee

EE - In het kader van het project Oktobermaand Kindermaand kunnen kinderen samen met hun ouders, pake’s of beppe’s gratis genieten van kunst en cultuur in de regio. Het vlasmuseum in Ee doet dit jaar voor het eerst mee met een leuke en leerzame speurtocht door het dorp. Zaterdag 27 oktober is de laatste kans om mee te doen.

Kinderen in Friesland drinken meer water, maar bewegen minder

FRIESLAND - Friese ouders vinden dat de gezondheid van hun kind over het algemeen (zeer) goed is.  Kinderen uit eenoudergezinnen en kinderen die opgroeien in een gezin met een lage sociaaleconomische status hebben wel veel vaker gezondheidsproblemen.

Hart- en Vaatcafé over boezemfibrilleren in ziekenhuis Nij Smellinghe

DRACHTEN - Boezemfibrilleren (of atriumfibrilleren) is een veelvoorkomende hartritmestoornis. Bij boezemfibrilleren is de hartslag onregelmatig. Het kan primair maar ook secundair voorkomen bij verschillende (hart)aandoeningen. Op maandag 5 november staat dit thema centraal tijdens het Hart- en Vaatcafé in ziekenhuis Nij Smellinghe.

MKB-Noord organiseert kennissessie over alternatieve financiering voor regionale ondernemers

EARNEWÂLD - MKB-Noord organiseert in samenwerking met drie kennispartners, waaronder online financier Spotcap, op dinsdag 23 oktober een unieke kennissessie over alternatieve (non-bancaire) financiering voor ondernemers.

Friesland beleeft primeur van Coole Kidsnacht

FRIESLAND - Op vrijdag 26 oktober, de laatste dag van de herfstvakantie, vindt in Friesland de Coole Kidsnacht plaats. Een primeur. Tijdens de Coole Kidsnacht openen zo’n twintig Friese culturele instellingen na sluitingstijd hun deuren voor kinderen tot en met 12 jaar. Volwassenen mogen alleen ‘op vertoon’ van hun kinderen of kleinkinderen mee naar binnen. 

Huisartsen kunnen MDL-arts Nij Smellinghe inschakelen

DRACHTEN - Wanneer iemand klachten heeft op het gebied van maag, darm of lever (MDL) heeft kan de huisarts vanaf heden rechtstreeks schakelen met de MDL arts van ziekenhuis Nij Smellinghe. De huisarts kan digitaal zijn vraag stellen aan de specialist over een vraagstuk wat betreft maag, darm of lever. Een afspraak in het ziekenhuis is hierdoor niet altijd meer noodzakelijk.

Recreatieschap Marrekrite vernieuwt Fietsnetwerk Fryslân

FRYSLÂN - Recreatieschap Marrekrite start deze week met een grootscheepse vernieuwing van het fietsknooppuntnetwerk in de provincie Fryslân. Het netwerk staat nu in alle regio’s ruim 12 jaar en is daarmee aan grootschalig onderhoud toe.

Doneer een Maaltijdbox tijdens de Week van de Voedselbanken

REGIO - Deze week is de week van de Voedselbanken gestart. Om deze week op een passende manier in te luiden zet de Voedselbank “De meest gewaardeerde maaltijdbox van Nederland” in de spotlight.

Standhouders voor najaarsmarkt gezocht

NOARDBURGUM - Op zaterdag 3 november houdt zorgcentrum Nieuw Toutenburg haar jaarlijkse najaarsmarkt. Deze gezellige markt wordt gehouden van 9.30 tot 14.00 uur. Standhouders kunnen zich nu aanmelden, opgave tot en met 21 oktober.

Zonnepont Suwâld haalt recordaantal overzetten

SÛWALD - Zonnepont Schalkediep heeft dit jaar maar liefst 20.000 fietsers en wandelaars over het Prinses Margrietkanaal gezet. De zonnepont vaart tussen Suwâld en Garyp en wordt al meer dan 20 jaar door een grote groep vrijwilligers in stand gehouden. Het bestuur van stichting Zonnepont Schalkediep heeft afgelopen zaterdag alle vrijwilligers, als blijk van waardering, getrakteerd op een overheerlijk buffet.

Burgumer monniken op Mearkesfestival

BURGUM - Zaterdagmiddag werd een special edition van de Mearkesmiddag in het centrum van Burgum georganiseerd. Verschillende sprookjesfiguren waren in de Burgumer winkelstraten te vinden.

Spannende bingoavond in De Parel

EASTERMAR - Vrijdagavond 12 oktober klonk er weer verschillende keren luid 'Bingo!' door Herbergh de Parel. De Marko's organiseerden voor de tiende keer een gezellige bingoavond.

Waterwereld-game in herfstvakantie voor kinderen

LEEUWARDEN - Tijdens de herfstvakantie kunnen kinderen deelnemen aan de gameworkshop Waterworld in de Culturele Ambassade in de Zuiderstadsgracht in Leeuwarden.

Onno de Vries nieuwe griffier Tytsjerksteradiel

BURGUM - De werkgeverscommissie van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel draagt de heer Onno de Vries voor als raadsgriffier. De Vries (52 jaar) is nu nog griffier van de gemeente Haren en woont in De Wilp. Daarnaast is hij gediplomeerd mediator en bekleedt hij verschillende functies in de landelijke Vereniging van Griffiers.

Gemeenten Noordoost Fryslân treden harder op tegen drugscriminaliteit

NOORDOOST FRIESLAND - Burgemeesters in het Noordoosten van Fryslân hebben de regels voor het (soft)drugsbeleid in hun gemeenten aangescherpt. De regels gaan in per 18 oktober 2018.

Vijfdelige cursusreeks schilderen in Museum Dr8888

DRACHTEN -  Op zaterdag 13 oktober gaat de vijfdelige cursusreeks ‘Schilderen voor volwassenen’ van start in Museum Dr8888. In de cursus, gegeven door museumdocent Marcel de Jong, wordt geleerd om een schilderij van concept tot uitwerking te maken.

Familiemusical Woezel & Pip en de Tijdmachine in Dokkum

DOKKUM - Na de hitvoorstelling 'Op zoek naar de Sloddervos' beleven Woezel en Pip opnieuw een groot avontuur in hun vijfde familievoorstelling 'Woezel & Pip en de Tijdmachine'. Op 3 november beleven de populairste hondjes van het land een spannende reis door de tijd in Sense in Dokkum.

Tussen 16 en 29 oktober geen treinen van Groningen naar Buitenpost

BUITENPOST - Van dinsdag 16 tot en met zondag 28 oktober rijden er geen treinen tussen Groningen-Buitenpost en van woensdag 17 tot en met zondag 28 oktober geen treinen tussen Groningen-Delfzijl/Eemshaven. Dit heeft te maken met werkzaamheden aan het spoor voor het project 'Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden'. Arriva zet op deze data bussen in.

Gratis buitenboek tijdens Kinderboekenweek

In 2050 zal naar alle waarschijnlijkheid de helft van de wereldbevolking bijziend zijn, zo blijkt uit onderzoek.* Voldoende daglicht kan de ontwikkeling van bijziendheid afremmen. Daarom luidt het advies om kinderen ten minste twee uur per dag buiten te laten spelen en minder lang te laten kijken naar schermpjes van tablets en smartphones.

Burgumer Monniken op Mearkesmiddag

BURGUM - De muzikale monniken van De Marko's Burgum waren al twee keer met succes te zien en te horen in Burgum en Leeuwarden. Op zaterdag 13 oktober laten ze zich opnieuw zien en horen in 'thuisdorp' Burgum. Tijdens de Mearkesmiddag treden ze op in het  centrum van Burgum.

Expositie: Schilderijen van Alexander Arutjunov

EASTERMAR - Alexander Arutjunov is een prille kunstenaar met veel levenservaring. Begonnen om de asiel stres te vergeten. Nu met een eigen atelier annex lesruimte in het AZC in Burgum.  Van 1 oktober 2018 tot en met 31 december 2018 exposeert hij in De Hege Stins te Eastermar. 

Geslaagd uitje De Marko's

OPENDE - Zaterdagmiddag stond er een gezellig Marko's-uitje op het programma. Twirlers, Color Guards, (jeugd)drumbandleden en vrijwilligers werden met koffie en koek ontvangen bij Party en Recreatiecentrum Strandheem.

Hoornaars steken stokje voor open dag Buismanskoai Gytsjerk

GYTSJERK – It Fryske Gea last de open dag bij de Buismanskoai Gytsjerk op zondag 7 oktober af. In de eendenkooi zit dit jaar een hoornaarsnest én een nest van de gewone wesp. De nesten liggen dicht op het wandelpad en daarom is besloten het evenement te annuleren. 

Lezing: ‘Op pad door het cultuurhistorisch landschap van de Fryske Wâlden’

HARKEMA - In openluchtmuseum de Spitkeet wordt tijdens een lezing van ongeveer 90 minuten met behulp van een beamer de ontstaansgeschiedenis van het landschap van de Fryske Wâlden toegelicht. De lezing start in het heden en gaat terug naar de laatste ijstijden.

Fruitshow bij Hortus van Fryslân De Kruidhof

BUITENPOST - Op zaterdag 6 oktober 2018 sluit Hortus van Fryslân De Kruidhof in Buitenpost traditioneel haar seizoen af met een Oogstdag en Fruitshow. Op deze feestelijke laatste openingsdag deelt De Kruidhof haar oogst met het publiek.

Wereld Borstvoeding Week 2018 in ziekenhuis Nij Smellinghe

DRACHTEN - Van maandag 1 oktober tot en met zondag 7 oktober 2018 is het Wereld Borstvoeding Week (WBW). In het hele land worden die week activiteiten  georganiseerd. Ook ziekenhuis Nij Smellinghe doet mee. Op de kraamafdeling, afdeling B3, kunnen bezoekers informatie krijgen over borstvoeding en advies vragen aan de lactatiekundige van Nij Smellinghe.

De Langste Tafel 2018: Eet gezellig mee!

DRACHTEN / GORREDIJK - Sûnenz organiseert op donderdag 4 oktober 2018 om 17.00 uur twee lange eettafels. Dit jaar kunnen mensen aanschuiven aan de eettafels in De Miente te Gorredijk en Sûnenz te Drachten. De lange eettafels worden georganiseerd in het kader van de Week tegen de Eenzaamheid. Onder het motto ‘Eet gezellig mee” is iedereen, jong en oud, van harte welkom aan deze gezellige lange eettafel.

Sûnenz start Masteropleiding

DRACHTEN -  Sûnenz start op 12 december 2018 met een eigen Masteropleiding: de Master fan Sûnenz. Het doel van de Master fan Sûnenz is om mensen op te leiden in hoe zij zelf lokale initiatieven op het gebied van gezondheid en preventie kunnen ontplooien. De opleiding is gratis voor de deelnemers, maar het aantal deelnemers is beperkt.

Garyp kan starten met aardgasvrij maken van het dorp

GARYP - Garyp kan aan de slag om het eerste aardgasvrije dorp van Nederland te worden. Gemeente Tytsjerksteradiel krijgt hiervoor een bijdrage van € 5,5 miljoen uit het rijksprogramma proeftuinen voor aardgasvrije bestaande wijken. 

Lancaster-expositie in bezoekerscentrum Nationaal Park Alde Feanen verwelkomt 9.000-ste bezoekster

EARNEWALD - Afgelopen weekend was het zover: de expositie van de Lancaster bommenwerper R5682 in het bezoekerscentrum van Nationaal Park de Alde Feanen kon de 9.000-ste bezoekster verwelkomen. Irma van der Velde bracht vergezeld door haar kinderen en haar moeder een bezoek en werd verrast met een bloemetje door de medewerkers van het bezoekerscentrum.

Op ontdekkingstocht in de Noardlike Fryske Wâlden

NOORDOOST-FRIESLAND - Kinderen van tien scholen in het gebied van de Noardlike Fryske Wâlden zijn op excursie geweest bij boeren met hart voor het landschap. De boeren en gidsen tonen de kinderen de grote biodiversiteit in hun “achtertuin” en het prachtige landschap waarin ze wonen, werken en leven.

GGD Fryslân start met de extra meningokokkenvaccinatie

FRYSLÂN - In september en oktober ontvangen tieners – die tussen 1 mei en 31 december 14 jaar zijn geworden – een brief. Deze brief is een uitnodiging voor de meningokokkenvaccinatie. GGD Fryslân start op 3 oktober vaccineren hiervoor.

Vervolgplannen Regiodeal Noordoost Fryslân officieel bekrachtigd

DOKKUM – Om de leefbaarheid van Noordoost Fryslân te kunnen waarborgen, heeft de regio een vitale en duurzame economie nodig. Daarom hebben overheden, onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties de handen ineen geslagen.

Stoptober: 28 dagen niet roken

Op 1 oktober start Stoptober. Samen met partners in de regio stimuleren gezondheidsorganisaties rokers om in oktober 28 dagen niet te roken. Dankzij de positieve aanpak, de gezamenlijkheid en de dagelijkse steun via de Stoptober-app en social media, deden al bijna een kwart miljoen Nederlanders de afgelopen jaren mee aan Stoptober.

Charlotte Dematons tekent vertelplaat voor Friese basisscholen

LEEUWARDEN - De bekende kinderboekenmaker Charlotte Dematons heeft woensdag 19 september in talenpaviljoen MeM het eerste exemplaar van de door haar getekende vertelplaat ‘Zinspinsels’ overhandigd aan gedeputeerde Sietske Poepjes. Dematons illustreerde de plaat in opdracht van de Friese bibliotheken.

Feestelijke kick-off Pilot Radicale schuldpreventie (Amargi)

BURGUM - Op vrijdag 21 september vond de feestelijke kick-off van Amargi plaats in het hoofdkantoor van KEaRN Welzijn te Burgum. Wethouders Gelbrig Hoekstra (Tytsjerksteradiel) en Margreet Jonker (Achtkarspelen) gaven gezamenlijk het startsein voor Amargi in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen.

Boeren vragen hulp om landschap mooi te houden

NOORDOOST-FRIESLAND - Een stofzuigende boer in een weiland, een boer met een plumeau door een elzensingel en een boer die een eik sopt. In Noordoost-Fryslân staan foto’s van deze boeren op borden langs de weg. Ze leverden op sociale media veel vragen op. 

Muzikale monniken in Leeuwarder binnenstad

LEEUWARDEN - Donderdagavond kwam het winkelend publiek in Leeuwarden een groep monniken tegen. Eén non begon met een vuuract, waarna er een paar monniken op een grote trom bij kwamen en hierna voegden zich steeds meer muzikanten bij het gezelschap.

Week van de opvoeding in Tytsjerksteradiel

BURGUM - Dit jaar is de Week van de Opvoeding van maandag 1 tot en met zondag 7 oktober. De week staat in het teken van opvoeden en ouderschap. Het opvoeden van kinderen en jongeren is belangrijk maar soms best lastig. In Tytsjerksteradiel worden verschillende activiteiten georganiseerd die passen bij het thema. Alle activiteiten die georganiseerd worden in de Week van de Opvoeding zijn gratis toegankelijk.

De egel centraal bij de Fûgelhelling

URETERP - De egel of zoals in Friesland  "stikel- of ychelbaarch" staat centraal op woensdagmiddag, 3 oktober van 13.00 - 16 uur bij De Fûgelhelling, De Feart 1 in Ureterp.

Grote bingo in Eastermar

EASTERMAR - Op vrijdagavond 12 oktober klinkt er BINGOOOOOO in Herbergh de Parel, E.M Beimastrjitte 15 te Eastermar. Een paar keer per jaar organiseren de Marko's bingo. Vele buurtbewoners, drumbandleden en hele families weten de weg te vinden naar deze gezellige avond. 

Nieuw: Dockumer droge worst

DOKKUM – Lokaal ondernemerschap, vlees uit de streek en biermerk Kâld Kletske kwamen afgelopen week samen bij de lancering van een nieuw product in de vlees- en bierschappen van Dokkum: de Dockumer droge worst.

Containerdrummers De Marko's bij wijkfeest

LEEUWARDEN - In de maand september stonden diverse Leeuwarder wijken bol van de feestelijkheden. Samen met wijkorganisaties en wijkbewoners zorgden Leeuwarden-Fryslân 2018 en Never Ending Orchestra (NEO) voor een mooi programma. Elk feest heeft z’n eigen klankkleur.

Lancering Pilot Radicale schuldpreventie (Amargi)

BUITENPOST/BURGUM - Voorkomen is beter dan genezen. Zeker als het gaat om armoede en schulden. In de pilot Radicale Schuldpreventie, die vanaf 21 september van start gaat, krijgen inwoners uit de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel ondersteuning vóórdat hun financiële problemen uit de hand lopen.

Er even uit in Earnewâld voor mantelzorgers

EARNEWÂLD - KEaRN Steunpunt Mantelzorg organiseert voor alle mantelzorgers in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen, in samenwerking met de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen en in het kader van de Weken van de Aandacht: Er even uit in Earnewâld!

Fruitdag bij de Spitkeet

HARKEMA - Op zaterdag 29 september wordt op het park van De Spitkeet in Harkema van 11.00 tot 15.00 uur de jaarlijkse Fruitdag gehouden. Op het terrein van het museum staan ruim 30 fruitbomen van oude rassen waaronder sinds kort ook enkele oude Friese rassen.

Rijksstraatweg in Hurdegaryp feestelijk geopend

HURDEGARYP - Vrijdagmiddag hebben gedeputeerde Johannes Kramer en wethouder Rommert Dijk de Rijksstraatweg in Hurdegaryp officieel geopend. De weg is een tijd dicht geweest in verband met herinrichtingswerkzaamheden, onderdeel van het project Kansen in Kernen.

Speciale muziekeditie ‘Hap & Stap’ event Foodwalk Buitenpost-Kollum

BUITENPOST / KOLLUM - Op zondag 30 september wordt er van 12.00 tot 17.00 uur een speciale najaarseditie van de Foodwalk Buitenpost-Kollum georganiseerd. De Foodwalk sluit aan bij het gratis muziekevenement Helden van Hjir, waardoor dit jaar op alle locaties naast hapjes uit de natuur ook muziek van Fryske helden aanwezig is.

Pjutte-opfang ‘Lyts Grut’ yn Garyp behellet sertifikaat foar twatalich wurkjen

GARYP - Op tongersdei 20 septimber is it feest op pjutte-opfang ‘Lyts Grut’ yn Garyp. De lokaasje fan organisaasje Kinderwoud Kinderopvang wurket sûnt jannewaris 2016 mei in belied dat der op rjochte is de twatalige ûntwikkeling fan jonge bern te stimulearjen. Sy hawwe it sertifisearringstrajekt no ôfrûne en sille dat fiere mei de bern en de âlden.

De  Marko's bij open dag Glinstra State

BURGUM - Op woensdag stond de open dag van Glinstra State in veel agenda's. Na twee jaar verbouwen en verhuizen vinden hier nu alle activiteiten plaats die voorheen in Kiehool en Werf8 te vinden waren.

Brede interesse voor landschapsexcursies

NOORDOOST-FRIESLAND - De veldexcursies over biodiversiteit in het coulisselandschap, georganiseerd door de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, trekt veel belangstellenden. Dat bleek de afgelopen dagen. Er is niet alleen interesse vanuit de landbouw, maar ook inwoners uit de regio zijn het veld ingegaan onder leiding van een deskundige.

Nieuw bij Omrop Fryslân: Wedstriid fan de wike

FRIESLAND - Vanaf september begint Omrop Fryslân met 'Wedstriid fan de wike'. Elke week staat er op radio, televisie en online een bijzondere sportwedstrijd centraal. Van korfbal tot amateurvoetbal en van betaald voetbal tot shorttrack: alles komt voorbij.

Help mee en maak Fryslân BIJ-vriendelijk

BUITENPOST - Op 22 september is het symposium 'Keer het tij voor de bij'. Tijdens dit symposium gaan we samenwerken aan een BIJ-vriendelijk Fryslân. Ben jij erbij?

85.000 bezoekers voor Admiraliteitsdagen Dokkum

DOKKUM - De achtste editie van de Admiraliteitsdagen overtrof alles waar Dokkum goed in is: een sfeer die boven gezelligheid uitsteeg, gastvrijheid voor de gasten, activiteiten voor iedereen, meer vrijwilligers en sponsoren dan ooit en bovenal heel heel veel bezoekers. 

Bloemen voor muziekdocenten Auke, Keimpe en Take

BUITENPOST - Na afloop van de startvergadering van het cursusjaar namen drie muziekdocenten van de Wâldsang afscheid. Ze stonden afgelopen tientallen jaren garant voor gedegen muziekonderwijs in de regio: bij streekmuziekschool de Wâldsang en later bij cultuurcentrum de Wâldsang.

Elise en Leon openen ‘Om de Dobben’

BURGUM - Bij Burgum is donderdagmiddag 6 september natuurplan ‘Om de Dobben’ geopend. Samen met gedeputeerde Johannes Kramer en wethouder Rommert Dijk (Tytsjerksteradiel) knipten Elise en Leon Pietersma het lint voor de toegangspoort door.

Openingsdag Admiraliteitsdagen succesvol verlopen

DOKKUM - Donderdag 6 september ging het maritieme festival van Dokkum officieus los om 13.00 uur. Toen landde de NH90, een maritieme gevechtshelikopter, op het Harddraverspark, maar niet vóór het een rondje boven diverse Dokkumer wijken gemaakt had.

Extra voorstelling op 30 september voor uitverkocht 'Myn Skip'

EARNEWALD - Eind september brengt skûtsjedoarp Earnewâld de theatervoorstelling ‘Myn Skip’. Gezeten aan de waterkant volgen de toeschouwers honderd jaar skûtsjehistorie in muziek, dans, beeld, theater en verhaal op it Earnewâldster Wiid.

It Fryske Gea start speciale crowdfunding-actie om de weidevogel te redden

FRIESLAND - Het aantal weidevogels neemt al tientallen jaren dramatisch af. De stand staat op een historisch dieptepunt. Om daar iets tegen te doen start It Fryske Gea een speciale crowdfunding-actie. De vereniging voor natuurbescherming in Fryslân roept iedereen op om geld te geven zodat er grond kan worden aangekocht om meer geschikte leefgebieden voor de weidevogels te maken.

Startersavonden voor ondernemers in Noordoost Friesland,"Dwaande met je bedrijf"

NOORDOOST-FRIESLAND - Om succesvol te kunnen ondernemen, is het belangrijk om goed voorbereid van start te gaan! De zes gemeenten in Noordoost Fryslân die samenwerken binnen het samenwerkingsverband Netwerk Noordoost organiseren daarom opnieuw de cyclus startersavonden.

Anneke Douma en Lutz Jacobi nemen eerste Wâldgieltsjes in ontvangst boven Leeuwarden

LEEUWARDEN - Gisteren hebben Aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen, Wâldgieltsjeteler Tseard Wilman uit Engwierum en Streekmerk Wâldpyk uit Buitenpost een luchtballon opgelaten ten oosten van Leeuwarden. Pal boven recreatiegebied De Groene Ster zijn de eerste Wâldgieltsjes van de nieuwe oogst aan de Friese zangeres Anneke Douma en de Wergeaster politus Lutz Jacobi overhandigd.

Easterbarren weer gezellig druk

EASTERMAR - ‘Zo’n 5 à 6 duizend mensen kwamen afgelopen zaterdag af op het jaarlijkse straat- en muziekfestival Easterbarren in Eastermar’, is de inschatting van de organisatie. ‘Het weer zat dan ook heel erg mee. Dat had niet beter gekund’.

Containerdrummers bij Easterbarren

EASTERMAR - De containerdrummers van De Marko's gaven zaterdagmiddag 1 september diverse optredens bij straatfestival Easterbarren in Eastermar. In een 'kliko' zit best veel geluid lieten de drummers aan de bezoekers van het Easterbarren horen.

Bijzonder wandel-event tijdens Vogelfestival in Nationaal Park Lauwersmeer

LAUWERSOOG - De Waddenvereniging organiseert zaterdag 15 september een bijzondere, informatieve wandelexcursie over het belang van de onderwaterwereld voor vogels in Nationaal Park Lauwersmeer. Een informatief evenement vanuit de duurzame Visserijloods in de haven van Lauwersoog. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in vogels én de onderwaternatuur.

Ernstig zieke kinderen voor één dag piloot op Vliegveld Drachten

DRACHTEN - Op zaterdag 8 september 2018 komt voor 31 chronisch zieke – en gehandicapte kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 17 jaar een droom uit als zij voor één keer in hun leven zelf een vliegtuig mogen besturen en daarmee een echte Hoogvlieger worden.

Elske DeWall vervangt Glennis Grace op Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Zangeres Elske DeWall vervangt Glennis Grace op het hoofdpodium van de Admiraliteitsdagen op vrijdag 7 september. Grace maakt momenteel furore in Amerika in het programma America's Got Talent. Haar management liet weten dat zij zolang de liveshows voortduren, in Amerika blijft.

Start Fryske Frucht Appel-inzamelperiode

SUMAR - Appels over? Lever ze in! Stichting Fryske Frucht roept ook dit najaar bezitters van appelbomen op om appels die anders ongebruikt blijven te doneren aan Fryske Frucht. Van alle verzamelde appels zal de Fryske Frucht appelsap editie 2018 worden geproduceerd, alweer de vijfde editie van dit heerlijke streekproduct.

Open Monumentendag op zaterdag 8 september

NOORDOOST-FRIESLAND - Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen organiseren dit jaar één gezamenlijke Open Monumentendag. . Er is weinig wat ons scheidt, maar veel wat ons bindt. Dat zal de bezoeker ontdekken in een tiental monumentale kerken, boerderijen, woonhuizen, musea en in de natuur en het landschap bij de dorpen Eastermar en Jistrum, Drogeham, Kootstertille en Twijzel.

MultiCulinair Food Festival in Thalenpark Drachten

DRACHTEN - Na een succesvolle edities in Groningen en Duitsland sinds 2014 vindt op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 september 2018 de eerste editie van het ‘MultiCulinair Food Festival’ in Drachten plaats. Multiculinair is het eerste festival dat foodtrucks naar het noorden haalde en dit jaar strijken ze ook neer in Drachten.

Containerdrummers bij Easterbarren

EASTERMAR - De containerdrummers van De Marko's zijn zaterdag 3 september te zien en te horen met hun act bij Straatfestival Easterbarren. Vanaf 15.00 uur kom je de drummers en hun kliko's op diverse locaties in het dorp tegen.

Wetterskip Fryslân onderzoekt visstand

FRYSLÂN - Wetterskip Fryslân start deze week met de opname van de visstand in een groot aantal wateren in haar beheergebied. Hierbij wordt gekeken naar aantallen, soorten, het gewicht en de conditie van de vissen.

Win €200,- met je mooiste foto van Noordoost Friesland

NOORDOOST-FRIESLAND - Stichting Regiomarketing en Toerisme (RMT) zoekt het mooiste beeld van de regio Noordoost Friesland. Inwoners en fotografen worden uitgedaagd om hun foto in te zenden. Met de fotowedstrijd win je een arrangement in de regio ter waarden van €200,- en maak je kans het coverbeeld van het toeristisch magazine 2019 te worden.

Buitengebied Tytsjerksteradiel krijgt glasvezel

DOKKUM – Fantastisch nieuws voor de gemeente Tytsjerksteradiel: Het buitengebied krijgt glasvezel! Er zijn voldoende aanmeldingen om met de aanleg te starten. In Achtkarspelen is de situatie anders: voordat Kabelnoord daar kan starten met de aanleg van glasvezel zijn er nog 70 aanmeldingen nodig.

Negatief zwemadvies Klein Zwitserland opgeheven

SUMAR - Met ingang van 22 augustus 2018 is het negatief zwemadvies voor Dagrecreatieterrein Klein Zwitserland opgeheven. Dit negatief zwemadvies werd eerder ingesteld door de FUMO namens de provincie Fryslân. De kans op gezondheidsklachten was daar te hoog in verband met de aanwezigheid van blauwalgen.

Vakantieboerderij in Eastermar uitgebrand

EASTERMAR - Vanochtend vroeg is een vakantieboerderij aan de Joerelaan in Eastermar uitgebrand.  Het gebeurde vlak voor zes uur in een schuur vlakbij de woning op het recreatiepark 'Onder de Linde'. De brand sloeg van de schuur over naar de vakantieboerderij. Andere chalets en vakantiewoningen in de buurt werden uit voorzorg ontruimt. 

Muziekschool Opus 3 organiseert diverse optredens tijdens Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Op vrijdagmiddag 7 september zullen leerlingen van muziekschool Opus 3 uit Dokkum diverse optredens verzorgen. De kinderen zijn afkomstig van verschillende basisscholen uit de gemeenten Ferwerderadiel en Dongeradeel. 

Elske DeWall iepenet Easterbarren

EASTERMAR - Saterdei 1 septimber om 14.30 oere fersoarget Elske DeWall op doarpsplein it Breed yn Eastermar de iepening fan it Easterbarren 2018. Dernei is der oant 19.00 oere ta op 12 (!) poadia fan alles te sjen, te hearen en te genietsjen mei in grut tal artysten, keunstners en folle net genôch.

Excursie: Nacht van de vleermuis

EARNEWALD - Het is zomervakantie én dat moet worden gevierd. Hoe? It Fryske Gea organiseert diverse activiteiten voor kinderen in de natuur. Dus jonge avonturiers en papa’s en mama’s opgelet. Op de website www.itfryskegea.nl/ zomerexcursies staat het totale aanbod activiteiten voor verschillende leeftijden.

Spooktocht Eastermar nu al succes

EASTERMAR - Voor de vijfde keer organiseren De Marko's vrijdag 26 en zaterdag 27 oktober een spannende spooktocht door en rondom Eastermar. Inmiddels is de route uitgezet en wordt door de organisatie en 'spoken' nagedacht over spannende acts. Hoewel de spooktocht nog in de grondverf staat, kan deze nu al een succes worden genoemd.

Open boerderijen in Veenklooster en Eastermar tijdens Brommels!

VEENKLOOSTER / EASTERMAR - Op zaterdag 25 augustus stellen twee leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) hun boerderij open tijdens het bramenfestijn Brommels! Op de boerderijen van maatschap Roorda-Cuperus in Veenklooster en maatschap Boersma-Havinga in Eastermar zijn tal van activiteiten.

Negatief zwemadvies zwemlocatie Klein Zwitserland

BURGUMERMAR - Met ingang van 15 augustus 2018, geldt een door de provincie Fryslân ingesteld negatief zwemadvies voor de zwemlocatie: Dagrecreatieterrein Klein Zwitserland aan de Burgumer Mar, gemeente Tytsjerksteradiel. De kans op gezondheidsklachten is daar te hoog in verband met de aanwezigheid van blauwalgen. Bij de zwemgelegenheid wordt met borden aangegeven dat er een negatief zwemadvies geldt.

Uitreiking eerste Wâldgieltsjes aan bekende Fries in luchtballon boven Leeuwarden

LEEEUWARDEN - Gisteren werden de Wâldgieltsjes, een oud streek Aardappelras uit De Wâlden, uit een perceel zandgrond aan de Dokkumerloane te  Wâlterwâld geoogst.  De oogst valt tegen als gevolg  van de droogte van de afgelopen jaar, maar toch hebben Aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen, Wâldgieltsjeteler Japik Wilman uit Engwierum en Streekmerk Wâldpyk uit Buitenpost besloten om de nieuwe oogst van het dit jaar wel zeer exclusieve product niet zo maar voorbij te laten gaan.

Fries Museum tot en met oktober op maandag open wegens populariteit Escher op reis

LEEUWARDEN - In verband met de aanhoudende belangstelling voor Escher op reis blijft het Fries Museum tot en met het eind van de tentoonstelling op maandag open van 13.00 tot 17.00 uur. Met de enorme bezoekersaantallen en laaiend enthousiaste reacties is de tentoonstelling een groot succes.

Maarten van der Weijden en Reuzen live bij Omrop Fryslân

LEEUWARDEN - Zowel de reusachtige zwemtocht van Maarten van der Weijden als de tocht van de Reuzen in Leeuwarden is dit weekend live te volgen bij Omrop Fryslân. Van de tocht van de Reuzen van Royal de Luxe doet de Omrop verslag op vrijdag 17 augustus vanaf 10.00 uur. De Elfsteden-zwemtocht van Maarten van der Weijden is te volgen via een 360 graden livestream, vanaf de start op zaterdag 18 augustus om 04.30 uur.

Beregeningsverbod opgeheven

FRYSLÂN- Wetterskip Fryslân heft per direct het beregeningsverbod in haar beheergebied op. Anders dan verwacht, is de neerslag van de afgelopen dagen, heel geleidelijk gevallen en goed opgenomen in de grond. Wetterskip Fryslân kon daardoor het grootste deel van het regenwater, gemiddeld 45 millimeter, in de polders ‘vast’ houden.

Braderie Earnewâld

EARNEWÂLD -  Op de Wiidswei in Earnewâld is maandag 20 augustus tussen 14 en 21 uur een braderie. Er zijn meer dan tachtig kramen aanwezig.

Drumband de Marko's is op zoek naar drummers

BURGUM - Drumband de Marko's uit Burgum is een bloeiende vereniging. Naast optredens in de regio was de drumband ook te zien bij diverse activiteiten van Kulturele Haadsted en de slotavond van de avondvierdaagse in Leeuwarden. Op dit moment hebben De Marko's weer plaats voor leerlingen op de snaredrum (gewone trommel).

Exotische waterplanten bestreden in Feanwâlden

FEANWÂLDEN - In Feanwâlden wordt in de week van 13 augustus de waterplant watercrassula bestreden. Watercrassula is een exotische waterplant die sloten volledig kan overwoekeren. Dat kan grote gevolgen hebben voor de waterhuishouding. Daarom is het belangrijk de plant snel te bestrijden.

Regenbuien maken geen einde aan watertekort

FRIESLAND - De regenbuien van de afgelopen dagen zijn zeer welkom maar maken geen eind aan het watertekort. Er zijn meerdere weken regen nodig om het huidige neerslagtekort in te lopen. Het eerder ingestelde beregeningsverbod dat Wetterskip Fryslân heeft ingesteld blijft daarom voorlopig van kracht.

Rugzakroute & survivalbaan voor avonturiers (8+)

EARNEWALD - Het is zomervakantie én dat moet worden gevierd. Hoe? It Fryske Gea organiseert diverse activiteiten voor kinderen in de natuur. Dus jonge avonturiers en papa’s en mama’s opgelet. Op de website www.itfryskegea.nl/zomerexcursies staat het totale aanbod activiteiten voor verschillende leeftijden.

Workshop natuurmonoprints maken in de hortus van Fryslân

BUITENPOST - Op zaterdag 1 september organiseert Kunstacademie Friesland een workshop natuurmonoprints maken bij De Kruidhof, Hortus van Fryslân in Buitenpost. Met behulp van plantmateriaal dat gedrukt wordt met drukinkt en inktrollers op een glasplaat leert u in één dag een schitterend botanisch kunstwerk maken.

De Spitkeet organiseert zomerfiets- en wandeltocht

HARKEMA - Op zaterdag 18 augustus worden vanuit De Spitkeet in Harkema, De Dunen 3, 9281 KT de jaarlijkse zomerfiets- en wandeltochten georganiseerd. De wandelaars kunnen kiezen uit routes van 15 en 25 km.

Wandelen langs blommenpracht

GRUTTE WIELEN - Het is zomer! De hoogste tijd om eropuit te gaan. Trek de wandelschoenen aan en ga mee op pad met It Fryske Gea om de mooiste natuur te ontdekken. De Friese natuurorganisatie organiseert speciaal in de zomermaand augustus extra veel leuke excursies voor inspanning, maar ook ontspanning. Kijk voor het totale aanbod excursies en meer informatie op www.itfryskegea.nl/ zomerexcursies.

Experts over Escher aan het woord in het Fries Museum

LEEUWARDEN - Bij de populaire tentoonstelling Escher op reis presenteert het Fries Museum een uitgebreid activiteitenprogramma. Meer weten over de invloed van M.C. Escher op natuurkundigen en wiskundigen? Of over de reizen, grafische technieken en vrienden van de wereldberoemde graficus? Volg een van de verdiepende lezingen in het museum.

Doe mee met het zingevingsspel in Sûnenz: ‘Haal het beste uit jezelf’

DRACHTEN - Vanaf september worden er vier bijeenkomsten georganiseerd waarin het zingevingsspel wordt gespeeld. Het zingevingsspel Uit Jezelf helpt mensen te laten beseffen en te uiten wat er echt toe doet in hun leven. Wie ben ik zelf en wat drijft mij? Wat doe ik met mijn leven, wat ervaar ik als zinvol en waarom?

Maarten van der Weijden: "11stedenzwemtocht wordt iets van ons allemaal"

DOKKUM - Vandaag over precies veertien dagen zwemt topsporter Maarten van der Weijden door het keerpunt van Dokkum tijdens de 11stedenzwemtocht. Doel is: zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. "Ik wil daar geen bedrag aan hangen, iedere euro is welkom", aldus Van der Weijden.

Wetterskip Fryslân versoepelt beregeningsverbod

REGIO - Het beregeningsverbod dat Wetterskip Fryslân vorige week vanwege droogte heeft afgekondigd heeft effect. Het waterverbruik is verminderd en het waterpeil is vrijwel overal op de gewenste hoogte. Wetterskip Fryslân ziet daardoor een mogelijkheid om agrariërs voorlopig toe te staan akkerbouwgewassen zes uur langer te beregenen: tussen 18.00 uur ’s avonds en 10.00 uur ’s ochtends.


WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com