nieuws uit Tytsjerksteradiel en omstreken

Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel nemen uit voorzorg maatregelen met Citrix server

BUITENPOST/BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben donderdagavond 16 januari uit voorzorg besloten de Citrix server voor bepaalde externe locaties uit te schakelen.

Tytsjerksteradiel neemt aanbevelingen rapport kunstgras serieus

BURGUM - In 2019 heeft de gemeente Tytsjerksteradiel opdracht gegeven voor het uitvoeren van een bodemonderzoek rondom de kunstgrasvelden in Tytsjerksteradiel. Het onderzoek is uitgevoerd om in kaart te brengen wat de invloed is van het rubber in het kunstgras op het omringende milieu. De resultaten hiervan liggen in de lijn van het landelijk uitgevoerde onderzoek in opdracht van het RIVM in 2017.

Tytsjerksteradiel staat stil bij 75 jaar vrijheid

GYTSJERK / BURGUM - Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daarbij stilgestaan, ook in de gemeente Tytsjerksteradiel.

Muzikale herintreders en zij-instromers gezocht

BURGUM - In februari starten De Marko’s een serie proeflessen voor volwassenen. Onder het motto: ‘Nooit te oud om te leren’ nodigt de Burgumer drumband muzikale herintreders en zij-instromers van harte uit de snaredrum (trommel), basedrum (grote trom) of lyrastokjes op te pakken.

RTV De Wâlden wil dé streekomroep voor Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel worden

BURGUM- BUITENPOST -  ‘Wij willen dé streekomroep voor Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel worden’, zeggen de initiatiefnemers. Het bestuur heeft onlangs een aanvraag ingediend voor de uitzendlicentie voor lokale omroep in zowel de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.

Jaarlijkse inspectie waterkeringen Wetterskip Fryslân van start

REGIO - Wetterskip Fryslân is gestart met de jaarlijkse inspectie van de waterkeringen in Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier. De rayonbeheerders van het waterschap controleren in januari en februari te voet 3.200 kilometer aan keringen in het werkgebied.

Hengstenkeuring live bij Omrop Fryslân

LEEUWARDEN - Jehannes 484, Tsjalle 454 en Jurre 495, de echte liefhebber weet al waar dit over gaat. Zij en andere kampioenen schitteren deze hele week bij Omrop Fryslân.

Drugswoning in Hurdegaryp gesloten door burgemeester

Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel heeft op 3 januari 2020 een woning in Hurdegaryp gesloten. Het pand wordt voor een periode van één maand gesloten wegens het aantreffen van een hennepkwekerij.

Friezen brengen kerstbomen massaal naar dierenpark AquaZoo Leeuwarden

LEEUWARDEN  – Honderden Friezen hebben afgelopen dagen hun gebruikte kerstbomen-met-kluit afgegeven bij AquaZoo in Leeuwarden. Het dierenpark recyclet de dennenbomen in het park.

Paul Baloche en Kees Kraayenoord op Strandheem Festival 2020

OPENDE - De afgelopen jaren is het Strandheem Festival uitgegroeid tot één van de grootste christelijke festivals van Nederland. De editie van 2020 belooft nu al memorabel te worden.

Wederom veel ernstige vuurwerkongevallen tijdens de jaarwisseling

Op 31 december 2019 en 1 januari 2020 zijn bijna 1.300 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld, waarvan 385 op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis en naar schatting 900 met lichtere verwondingen op een huisartsenpost (HAP).

Tim Douwsma te gast bij Brassband De Wâldsang

SURHUISTERVEEN – Brassband De Wâldsang zal op zaterdag 11 januari a.s. weer haar muzikale klanken laten horen in haar jaarlijkse Nieuwjaarsconcert. Dit jaar mag De Wâldsang samen met niemand minder dan Tim Douwsma optreden. Het concert vindt plaats in de Flambou te Surhuisterveen en begint om 20:00 uur.

Inzet hulpdiensten tijdens Oud & Nieuw

REGIO - In dit artikel geeft de Veiligheidsregio Fryslân namens de geneeskundige diensten (Friese ziekenhuizen, ambulancediensten en Dokterswacht) en Brandweer Fryslân een beeld van het verloop van Oud & Nieuw 2019 / 2020.

Jaarwisseling Noord-Nederland kenmerkt zich door mist

REGIO - De jaarwisseling in Noord-Nederland wordt dit jaar gekenmerkt door de dichte en verraderlijke mist. Het KNMI gaf vanwege het zeer beperkte zicht code rood af voor de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.

Natuurfotografie voor jeugd

EARNEWALD- Buitenspelen is gezond en extra leuk als je er ook nog wat van leert! Juist daarom organiseert It Fryske Gea op donderdag 2 januari van 14.00-15.30 uur speciaal voor jonge fotografen tussen de 8 en 14 jaar deze fotoworkshop.

Kerstbomen krijgen een tweede leven in dierenpark AquaZoo Leeuwarden

LEEUWARDEN - Kerstbomen worden na de feestdagen vaak weggegooid. AquaZoo Leeuwarden vindt dat zonde en biedt daarom deze dennenbomen een tweede leven aan.

Jeugdexcursie uilenballenpluizen

EARNEWALD -  Vrijdag 3 januari organiseert It Fryske Gea van 11.00 – 12.30 uur en 13.30 – 15.00 uur de jeugdexcursie  ‘Uilenballen pluizen’. Samen gaan we dan ook zien hoe hij leeft. Ben jij benieuwd wat hij eet? 

2019 een succesvol jaar voor De Marko's

BURGUM - Op de valreep van 2019 kijken De Marko's terug op een succesvol jaar. De drumband gaf regelmatig optredens met de twirling- en color guardgroepen in Leeuwarden, Hurdegaryp, Eastermar, Bakkeveen, Burgum en nog een groot aantal andere plaatsen.

256.087 Friezen vulden tot begin december hun keuze in op donorregister.nl

Steeds meer mensen in Nederland registreren al hun keuze in aanloop naar de nieuwe donorwet die 1 juli 2020 ingaat. Tot 3 december 2019 vulden 256.087 Friezen vanaf 12 jaar hun keuze in op donorregister.nl, waarvan 3.376 in november.

Aantal vuurwerk misdrijven afgelopen jaar licht gedaald

Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 739 strafbare feiten met vuurwerk gepleegd, die door de politie als vuurwerk misdrijven werden geregistreerd. Dit waren er 5 procent minder dan in 2017.

Burgemeester Jeroen Gebben vraagt aandacht voor veilig carbidschieten

SUMAR - Een echte BOCK heeft doppen op! Dat is dit jaar de boodschap van de BOCK-campagne, de veiligheidscampagne rondom carbidschieten. Dit jaar staat het beschermen van het gehoor centraal in de campagne.

Woonboerderij gaat verloren bij brand in Burgum

BURGUM - Een woonboerderij aan de Burgumerdaam in Burgum is dinsdagochtend vroeg verloren gegaan bij een brand. De opgeroepen brandweer wist te voorkomen dat de brand oversloeg naar een naastgelegen oude zuivelfabriek.

Aantal WW-uitkeringen ongeveer gelijk in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen nam in Friesland in november af. Ook in het afgelopen jaar daalde het aantal mensen met een WW-uitkering in Friesland.

De Fryske top 100 op oudejaarsdag: iedereen is welkom

REGIO - Publiek is dit jaar van harte welkom bij de uitzending van de Fryske top 100 op oudejaarsdag. Die wordt daarom uitgezonden van 6.00 uur 's ochtends tot en met 18.00 uur 's avonds. In het nieuwe concept worden natuurlijk de 100 mooiste Friese platen gedraaid, maar kijkt Omrop Fryslân ook terug op het afgelopen jaar.

Spandoeken informeren publiek over kapwerkzaamheden

REGIO - Omwonenden en voorbijgangers schrikken soms als ze zien dat er zoveel bomen tegelijk worden gekapt. Dit gebeurt tijdens de zogenaamde eindkap. Men denkt dan dat het om illegale werkzaamheden gaat en bellen dan de gemeente of het bureau van de Noardlike Fryske Wâlden.

Douwe Hooglandprijs voor vrijwilliger Pyt van de Polder

REGIO - Vrijwilliger Pyt van de Polder van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden heeft de Douwe Hooglandprijs 2019 gewonnen.

Ruim vier ton voor actie ‘Geef gas met Energie!’

BUITENPOST / BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel gaan huiseigenaren helpen om energie te besparen en zo bijdragen aan de CO2-reductie. De gemeenten krijgen € 425.000 van het rijk voor de actie ‘Geef gas met Energie!’.

RTV NOF doet mee aan landelijke pilot professionalisering

DE WESTEREEN - Streekomroep RTV NOF (Noardeast-Fryslân en Dantumadiel) mag meedoen aan een proef om te onderzoeken hoe lokale omroepen zouden kunnen professionaliseren. Dat heeft het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek donderdag bekendgemaakt.

Aanpassing regels plaatsing reclameborden

BUITENPOST / BURGUM - Met ingang van 1 januari 2020 wijzigen de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen de regels voor de plaatsing van sandwich- en driehoeksborden. Vanaf deze datum hoeven inwoners geen vergunning meer aan te vragen voor het plaatsen van borden om lantaarnpalen. Een online melding van de plaatsing is voldoende.

Eén openbare bewakingscamera per 102 Friezen

PROVINCIE - In de provincie Friesland staan bij de politie in totaal 6.371 beveiligingscamera's geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 102 inwoners.

Eerste gezonde sportkantine in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

BUITENPOST - Zwembad De Kûpe in Buitenpost is de eerste gezonde sportkantine in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Wethouder Margreet Jonker is erg blij met deze onderscheiding.

De Marko's sluiten 2019 af

BURGUM - Een grote groep van De Marko's sloot het kalenderjaar af bij Restaurant De Chinese Muur. Terwijl de drumbandleden, twirlers, color guards en vrijwilligers genoten van een heerlijk buffet, werd er nagepraat over afgelopen periode.

Mega Vrije Piraten Winter Festival 2019 daverend succes

NOARDBURGUM - De mega-feesttent in Noardburgum was zaterdagavond met bijna vijfduizend mensen stijf uitverkocht voor het Mega Vrije Piraten Festival 2019.

75 jaar vrijheid: subsidieregeling voor activiteiten

BUITENPOST / BURGUM - Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel stellen subsidie beschikbaar voor activiteiten die in 2020 worden georganiseerd rond 75 jaar vrijheid. Beide gemeenten stellen € 10.000 euro beschikbaar. Subsidie kan aangevraagd worden van 1 januari tot en met 29 februari 2020. 

90 jaar natuurbescherming It Fryske Gea

REGIO - Op 22 februari 2020 bestaat vereniging It Fryske Gea 90 jaar! De natuurorganisatie biedt deze winter de eerste feestelijke activiteit aan, aan de Friezen (om útens) en iedereen met een groot hart voor de Friese natuur.

Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden heeft er 24 gastheren bij

REGIO - Recreanten laten steeds vaker de aanwezigheid van natuur in de omgeving meewegen in de keuze voor hun verblijf. Om hun gasten een unieke beleving te kunnen bieden, volgden 24 horeca- en recreatieondernemers in de omgeving van Noardlike Fryske Wâlden de vierdaagse cursus ‘Gastheer van het Landschap’.

Werkzoekenden waarderen Inspiratiedag UWV met een 8,4

GRONINGEN - Ruim 400 werkzoekenden en 100 werkgevers uit het Noorden bezochten de succesvolle noordelijke Inspiratiedag die op 3 december werd georganiseerd in het MartiniPlaza in Groningen door UWV.

Toekomst van de boer centraal in de film "Grutsk"

KOLLUMERZWAAG - Het boerenleven is een van constante veranderingen: de maatschappij verandert, de regels veranderende, technieken veranderen en het beeld dat mensen hebben van boeren verandert.

22 wekenprik voor zwangeren vanaf 16 december 2019 gratis

REGIO - Vanaf 16 december 2019 komt de 22 wekenprik, de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren, in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent dat zwangeren vanaf dat moment een gratis kinkhoestvaccinatie kunnen krijgen bij de jeugdgezondheids-zorgorganisatie in hun regio.

De Overval – 75 jaar

LEEUWARDEN - Op 8 december is het 75 jaar geleden dat bij een spectaculaire overval op de gevangenis van Leeuwarden 51 mensen bevrijd werden. Hessel de Walle schreef het boek 'De mannen van de Overval - heroïek en tragiek in 26 levensverhalen.' Fryslân DOK maakte een film over die andere kant van de Overval.

Friezen betalen minst voor autoverzekering

FRIESLAND - Autobezitters in de provincie Friesland betalen gemiddeld de laagste premie voor hun autoverzekering. Dit geldt voor nagenoeg alle leeftijdsgroepen en bij alle mogelijke dekkingsvormen.

Goed Fries onderwijs vraagt geduld

FRIESLAND - Het onderwijs in het Fries is op veel basisscholen in Fryslân nog niet op orde. Veel scholen vinden het lastig om het vak goed aan te bieden. Dat schrijft de Inspectie van het Onderwijs in haar persbericht over haar onderzoek naar het Fries.

Vakjury: Omrin meest duurzame bedrijf van Nederland

PROVINCIE - Omrin is gekozen tot meest duurzame bedrijf van Nederland. Dit is bekendgemaakt door de vakjury van Stichting Nederland CO2 Neutraal. John Vernooij directeur van Omrin ontving van Hanna Verboom de bokaal voor ‘Meest duurzame bedrijf van 2019’!

Gemeente stopt voorlopig met dienstverlening via Whatsapp

BURGUM - Vanaf 7 december 2019 is het helaas niet meer mogelijk om de gemeente Tytsjerksteradiel een Whatsapp-bericht te sturen.  

Uitkomst mystery shop onderzoek onder hotspots in Fryslân

FRIESLAND - Jongeren wijzen populaire alcoholverstrekkers aan en mystery kids laten zien dat circa twee van de drie alcohol aankooppogingen in Fryslân lukt.

IMF-subsidie voor 29 projecten in Noordoost Fryslân

REGIO - Het Iepen Mienskipsfûns Noordoost Fryslân verstrekt in de derde tender van 2019 subsidie aan 29 initiatieven vanuit de mienskip. Alle projecten samen zorgen voor een totale investering van bijna € 1,4 miljoen euro in de leefbaarheid van deze regio.

Brommels! is Friese Parel van het Platteland

REGIO - Bramenfestijn Brommels! is door de P10, het netwerk van grote plattelandsgemeenten, verkozen tot 1 van de 20 'Parels van het Platteland'. Het bramenfestijn uit de Noardlike Fryske Wâlden dong mee naar de Henk Aalderink prijs.

Sinterklaas komt aan in Camminghaburen

Sinterklaas komt aan in Camminghaburen

Pietendrumband in Leeuwarder Centrum

LEEUWARDEN - Pietendrumband de Marko's was zaterdag te gast in het centrum van Leeuwarden. Samen met een grote groep twirlers/color guards lieten de pieten zich zien en horen.

Kidswandeling door de Alde Feanen bij Volle Maan

EARNEWALD -  Papa’s en mama’s van stoere avonturiers opgelet! Het is volle maan! Doe mee met een mysterieuze wandeling op vrijdag 13 december van 18.30-20.00 uur.

‘Friese musea een dag per maand gratis open’

LEEUWARDEN – De PvdA, GrienLinks en D66 pleiten samen voor een provinciale regeling om Friese musea een dag per maand gratis open te stellen.

Wetterskip Fryslân: zorgen voor een financieel solide basis

REGIO - Door klimaatverandering nemen weersextremen toe. Voor Wetterskip Fryslân zijn droge voeten in natte perioden en voldoende water in tijden van droogte een steeds grotere, maar ook duurdere uitdaging.

Fries verzetsmuseum gaat drie weken dicht vanwege herinrichting

LEEUWARDEN - Het Fries Verzetsmuseum gaat vanaf maandag 2 december drie weken dicht vanwege een herinrichting. Om het museum toegankelijker en voor een breder publiek aantrekkelijk te maken wordt de vaste presentatie aangepast.

‘Verbeter toegankelijkheid van Fries busvervoer’

LEEUWARDEN – De PvdA wil dat de provincie Fryslân strengere eisen stelt voor de toegankelijkheid van het Friese busvervoer. Statenlid Edou Hamstra dient woensdag voorstellen in om betaling in de Opstapper makkelijker te maken en reizen met het ov voor mensen met een beperking te verbeteren.

Gemeentehuizen in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel kleuren oranje

BUITENPOST / BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zeggen NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluiten zich dit jaar aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleuren beide gemeentehuizen van 25 november tot 10 december oranje.

Sinterklaas komt aan in De Falom en Broeksterwâld

DE FALOM / BROEKSTERWALD - De Falom en Broeksterwâld mochten zaterdagmiddag Sinterklaas en zijn Pieten welkom heten. Terwijl Pietendrumband de Marko's sfeervolle Sinterklaasliedjes speelde in de haven van De Falom, kwam de Sint per boot aan.

Pietendrumband bij intocht Lippenhuizen

LIPPENHUIZEN - Traditiegetrouw gaat Pietendrumband de Marko's voorop bij de Sinterklaasintocht in Lippenhuizen. De Goedheiligman had dit jaar een knalroze limousine als vervoersmiddel gekozen.

Fietspad Reitlânsfeart bij Ryptsjerk geopend

RYPTSJERK - Afgelopen donderdag, 21 november, is het fietspad langs de Reitlânsfeart tussen Ryptsjerk en Hurdegaryp geopend. Samen met de dorpsbelangen van Ryptsjerk en Hurdegaryp, CBS Alpha uit Ryptsjerk en Amber Vis opende wethouder Tytsy Willemsma het pad.

Boeren Noord-Nederland aan de slag met milieu, klimaat en biodiversiteit

REGIO - Het Europese landbouwbeleid gaat veranderen. Er worden meer inspanningen van boeren gevraagd op het gebied van milieu, klimaat en biodiversiteit.

Nieuwe wandelgids Fryslân verschenen

REGIO - Wandelliefhebber Bart van der Schagt -ook bekend als WandelBart- heeft een nieuwe wandelgids over Fryslân uitgebracht. De gids bevat 22 leuke wandelroutes verspreid over de gehele provincie.

Sinterklaas zet voet aan wal in Burgum

BURGUM - Zaterdagmiddag kwam Sinterklaas aan in Burgum. Op de Loswal, waar Pietendrumband de Marko's vrolijke Sinterklaasmuziek speelde, waren veel kinderen met hun ouders.

Brasserie Om de Dobben en Bouwbedrijf Swart winnen Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel

BURGUM - Woensdagavond 13 november zijn Brasserie om de Dobben en Bouwbedrijf Swart uitgeroepen tot winnaars van de Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel 2019. Bij het stemmen op de publieksprijs kwam De Timmermantsjoender uit Garyp als winnaar uit de bus. De uitreiking van de prijzen vond plaats in Glinstrastate te Burgum.

Gezin betaalt in 2020 gemiddeld 1 euro per maand meer voor waterschap

LANDELIJK - Een gezin met een eigen woning van € 200.000 betaalt volgend jaar gemiddeld één euro per maand meer voor het werk van de waterschappen dan in 2019. Dit blijkt uit een inventarisatie door de Unie van Waterschappen van de tariefvoorstellen die de waterschapsbesturen op dit moment bespreken.

Sint Maarten in Burgum

BURGUM - Traditiegetrouw is er op Sint Maarten een muzikale optocht door het centrum van Burgum. Voorafgegaan door Drumband de Marko's, het twirlingteam en de Color Guardgroep liep een grote groep kinderen door de straten.

Eerste exemplaar van ‘It Grutte Foarlêsboek II’ in ontvangst genomen door Aart Staartjes

REGIO - Bij de Afûk is afgelopen zaterdag 9 november het tweede deel van ‘It Grutte Foarlêsboek’ verschenen. In het boek staan meer dan zestig verhaaltjes, liedjes en gedichtjes voor kinderen van 2 t/m 6 jaar.

Gesprekken met Fryslân over stikstofproblematiek

REGIO - De komende twee weken gaat provincie Fryslân met belanghebbende sectoren in gesprek over de stikstofproblematiek. In deze fase voert de provincie gesprekken met vertegenwoordigers vanuit landbouw, natuur, bouw, vervoer en bedrijfsleven. Deze gesprekken zijn een eerste stap naar een brede dialoog met Fryslân.

De Marko's in vuur en vlam

BURGUM - Vrijdagavond werd de Fakkelfair rondom Glinstra State georganiseerd. Tussen lampjes en fakkels werden winsterse artikelen verkocht. Miss Fire Lady gaf samen met de containerdrummers van De Marko's een spetterend optreden.

Dinsdag FIT-test voor brug Burgumerdaam

BURGUM - Dinsdag 12 november voert provincie Fryslân samen met Rijkswaterstaat testen uit aan de brug Burgumerdaam. De zogeheten FIT-test (Functionele Inspectie en Testen) vindt plaats tussen 8.00 uur en 17.00 uur.

Ondernemers in Noardlike Fryske Wâlden ontdekken haar geheimen

REGIO - Maandag 11 november starten ondernemers in de omgeving van Noardlike Fryske Wâlden met de vierdaagse cursus 'Gastheer van het Landschap'. Ze leren hoe het landschap is ontstaan en vooral wat daar nu nog van te zien is.

Meerderheid raad Tytsjerksteradiel blokkeert oplossing PFAS

BURGUM - Een motie voor het verruimen van de grenswaarde voor PFAS werd verworpen in de Gemeenteraad van Tytsjerksteradiel. De Partij voor de Boeren, PvdA, VVD en D66 hadden hiervoor een motie opgesteld, die tijdens een speciaal spoeddebat in stemming werd gebracht.

Kinderen brengen burgemeester gezond ontbijt in gemeentehuis

BURGUM - Donderdagochtend brachten 13 leerlingen van groep 6 van CBS ‘De Paadwizer’ uit Oentsjerk een ontbijtje bij burgemeester Jeroen Gebben in het gemeentehuis. In de raadzaal gaven ze met het Burgemeestersontbijt het goede voorbeeld in de week van het Nationaal Schoolontbijt, waarbij een half miljoen kinderen samen gezond ontbijten op zo’n 2800 basisscholen.

Meerdere partijen willen PFAS-blokkade breken tijdens spoeddebat in raad Tytsjerksteradiel

BURGUM - Op donderdag 7 november 2019 vindt er in de raadszaal van Tytsjerksteradiel een spoeddebat plaats over PFAS. Naast een debat met het college van B&W willen meerdere partijen waaronder Partij voor de Boeren, PvdA en VVD dit moment aangrijpen om de strenge regels voor grondverzetbedrijven tijdelijk te verhogen.

Spooronderdoorgang Hurdegaryp officieel geopend

HURDEGARYP - Na het bevestigen van de allerlaatste tegels aan de wand, is de spooronderdoorgang in Hurdegaryp vanmiddag officieel geopend. De spooronderdoorgang zorgt ervoor dat verkeer het spoor veiliger en sneller kan passeren. Dit is van belang, omdat er volgend jaar een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden (ESGL) gaat rijden.

Joris' Kerstboom komt naar Dokkum

DOKKUM - Wie zet jij in het licht? Dat is de vraag die Joris Linssen aan de bezoekers stelt op De Zijl in Dokkum. In de donkere decemberdagen is Joris' Kerstboom de ultieme ontmoetingsplaats voor alle mensen om een foto van een bijzonder persoon in hun leven tussen de dennentakken te hangen en in het licht te zetten.

Op avontuur met Planeet Escher

EASTERMAR - In De Hege Stins te Eastermar is tot 1 februari 2020 een expositie te zien van schilderijen gemaakt door bewoners van wooncentrum Noordvliet uit Leeuwarden geïnspireerd op M.C. Escher.

Fotografeer het Wikelslân in haar herfstoutfit

EARNEWALD -  Ben je een liefhebber van natuur en fotografie? Dan hebben wij een superleuke excursie voor jou! Wanneer? zaterdag 9 november van  14.00 tot 16.00 uur.

Nationale Duurzame Huizen Route van start

REGIO - De zevende editie van de Nationale Duurzame Huizen Route is van start. Op 2 november gaven gedeputeerde Tjisse Stelpstra van provincie Drenthe en wethouder René van der Weide van gemeente Emmen het landelijke startsein.

Kerstsprokkelfair Ryptsjerk

RYPTSJERK - Van donderdag 21 t/m zondag 24 november a.s. organiseert Vertakking Evenementen voor de 24ste keer de Kerstsprokkelfair in Ryptsjerk.  Het thema is dit jaar ‘Winterfest’.

189 subsidieaanvragen bij Iepen Mienskipsfûns ingediend

REGIO - In Fryslân bruist het van de initiatieven. Maar liefst 189 initiatiefnemers hebben tijdens de derde subsidieronde van 2019 een beroep gedaan op het Iepen Mienskipsfûns (IMF). Met deze subsidieregeling ondersteunt provincie Fryslân projecten van inwoners, waarmee de leefbaarheid in wijk, dorp, stad of eiland wordt verbeterd.

Douwe Hoogland neemt eerste exemplaar fotoboek Noardlike Fryske Wâlden in ontvangst

EASTERMAR - De leden van agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden zetten zich in voor het beheer en onderhoud van het bijzondere coulisselandschap.

Meten is weten, check regelmatig je bloeddruk!

FRIESLAND - Dit jaar hebben ruim 1700 Friezen hun bloeddruk laten opmeten bij een regionaal bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. Iets meer dan een derde van deze mensen [37%] bleek een verhoogde bloeddruk te hebben, 3% van hen had zelfs een ernstig hoge bloeddruk.

Friese Tandenpoetsweek voor ongeveer 1.600 basisschoolleerlingen 

REGIO - Van 4 tot en met 8 november 2019 organiseert GGD Fryslân samen met de opleiding tandartsassistent van ROC Friese Poort voor de zesde keer op rij de Friese Tandenpoetsweek. Tijdens deze week gaan derdejaars studenten van ROC Friese Poort op 38 Friese basisscholen tandenpoetslessen verzorgen.

100 jaar radio: ‘IDZ de eerste’

REGIO - Hij is de man van de radio: Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda uit Weidum. Deze eigenzinnige ingenieur maakte honderd jaar geleden, op 6 november 1919, de eerste radio-uitzending van Nederland. Omrop Fryslân staat daarom vanaf 28 oktober in het teken van 100 jaar radio.

Griezelen bij spooktocht in Eastermar

EASTERMAR - Een spookziekenhuis, tunnels, bloeddrank, wc-reus, middeleeuwse tafrelen, een waarzegster, spookbruid, Heidi, een gekkenhuis, Chucky en It waren enkele ingrediënten van een spannende spooktocht in Eastermar.

Huiseigenaren laten zien dat het zonder aardgas kan

FRIESLAND - Als het gaat om aardgasvrij maken van woningen is voor veel mensen de vraag; Hoe doe je dat? Het platform de Nationale Duurzame Huizen Route biedt de unieke gelegenheid voor woningbezitters om zich daarop te oriënteren. Op 2 en 9 november stellen honderden huiseigenaren in Nederland hun duurzame woning open voor bezoek.

Noorderlicht exposeert foto's scheurkalender tijdens festival

NOORDEN - Afgelopen week werden in de drie noordelijke provincies respectievelijk de Groninger, Fryske en Drentse Scheurkalender gepresenteerd. Aan dit initiatief hebben honderden noorderlingen meegedaan, door het inzenden van een persoonlijke foto die antwoord geeft op de vraag 'Wat beweegt je, wat raakt je aan je directe leefomgeving?

Tussenstand Verhalenavond veelbelovend

FRIESLAND - Op vrijdagavond 15 november vindt voor het tweede achtereenvolgende jaar Verhalenavond plaats in Friesland. Dit betekent nieuw leven in een oude Friese traditie.

248.336 Friezen hebben hun keuze ingevuld op donorregister.nl

FRIESLAND - Sinds het aannemen van de nieuwe donorwet in februari 2018, hebben 508.000 personen hun keuze ingevuld. Dit is mooi, maar nog niet genoeg. Tijdens de Week van het Donorregister (21-27 oktober) informeert en motiveert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Nederlanders hun keuze in te vullen in het Donorregister.

Zorg over de toekomst, toekomst van de zorg

REGIO - Omrop Fryslân duikt vanaf 24 oktober in de wereld van de Friese zorg. Er is personeelskrapte, maar doordat we ouder worden neemt de vraag naar zorg ook toe. Hoe blijft de hele zorg hier overeind en betaalbaar? Artsen, patiënten en bestuurders vertellen.

Peuter/kleuter struintocht door de natuur

EARNEWALD- De jeugd is de toekomst, daarom willen wij peuters/kleuters de natuur laten ontdekken. Heb jij een kleine, nieuwsgierige actieveling tussen de 2 en 6 jaar? Dan is deze struintocht echt iets voor jullie!

Aftrap fietsverlichtingscampagne ‘Zet je licht aan!’

LEEUWARDEN - Op donderdagochtend 17 oktober was de aftrap van de regionale fietsverlichtingscampagne aan de Sophialaan in Leeuwarden. Onder het motto: ‘Zet je licht aan!’ werden fietsers staande gehouden om hun fietsverlichting te laten controleren.

Ook deze herfstvakantie Coole Kidsnacht in Friesland

FRIESLAND - Na een succesvolle eerste editie is er op vrijdag 25 oktober een nieuwe Coole Kidsnacht in Friesland. Minstens twintig musea blijven die dag na sluitingstijd open voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Kijktip: Nooit eerder vertoonde beelden over de Wadden

WADDEN - Grijze en gewone zeehonden, grote sterns, eidereenden, bergeenden, slechtvalken, maar ook organismen van microscopisch formaat tonen de schoonheid en diversiteit van de Waddenzee. Vijf jaar lang filmde Smit met zijn crew ruim 500 uur beeldschone en indringende beelden in dit Unesco werelderfgoed.

CDA-fracties krijgen bij Biddle Kootstertille uitleg over LEAN principe

KOOTSTERTILLE - De CDA fracties van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen bezoeken regelmatig bedrijven en organisaties in onze gemeenten. De fracties laten zich graag informeren over hoe de contacten gaan tussen gemeenten en het bedrijfsleven.

Busroutes Mega Vrije Piraten Winter Festival bekend

NOARDBURGUM – De voorbereidingen voor het Mega Vrije Piraten Winter Festival op zaterdag 14 december in Noardburgum zijn in volle gang. 'Uniek is de tent die komt, een in onze regio qua oppervlak en stijl nog nooit vertoonde zaal met een prachtige sfeer', aldus de organisatie.

Griezelpompoen maken voor kids

EARNEWÂLD – Mama’s en papa’s van natuurfans opgelet! Wij organiseren speciaal voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar de jeugdactiviteit griezelpompoen maken. Samen met onze enthousiaste natuurgids maken we dit monstertje uit de natuur.

Genomineerden Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel 2019 bekend

BURGUM - Gemeente Tytsjerksteradiel en Rabobank Drachten Noordoost Friesland organiseren dit jaar voor de eerste keer de Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel. Met dit initiatief willen de beide organisatoren hun waardering voor het bedrijfsleven in de gemeente uitspreken.

Woudagemaal krijgt een nieuwe beleving

FRIESLAND - Stichting Ir. D.F. Woudagemaal en Wetterskip Fryslân werken aan een nieuwe beleving van het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer. Zo blijft het Friese icoon van het waterbeheer ook in de toekomst aantrekkelijk voor scholieren en belangstellenden.

Herfstwandeling door de Jan Durkspolder

EARNEWALD-   Het is herfst! Tijd om heerlijk in de natuur te zijn en door de bladeren te struinen. Op zondag 13 oktober van 14.00-16.00 uur organiseert It Fryske Gea een leuke herfstwandeling. 

Spooktocht Eastermar

EASTERMAR - Voor de zesde keer organiseert De Marko's Burgum dit jaar een spooktocht in Eastermar. De toch begint en eindigt zaterdag 26 oktober bij Herbergh de Parel Eastermar.


WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com