VV Kollum onderuit in en tegen Hardegarijp · Foto('s): Bert Wijma
  Bert Wijma

VV Kollum onderuit in en tegen Hardegarijp

zondag 16 februari 2020

VV Kollum is er afgelopen zaterdag niet in geslaagd om de zevenklapper van vorige week tegen Nijland een goed vervolg te geven. Behoudens de eerste zeven minuten was VV Hardegarijp de gehele wedstrijd scherper, en dus de betere ploeg. Na een 3-1 ruststand werd verdiend met 4-1 verloren van de Hurdegarypsters.

Na een aftastend begin van de wedstrijd werd deze al in de achtste minuut opengebroken door de thuisclub. Vanaf de rechterkant van het veld was het Hardegarijp dat gebruik maakte van de “falende” buitenspelval van de bezoekers. Ralph Wietses, een plaag voor de Kollumer defensie deze middag, ontving de bal op de rand van de zestien en krulde vervolgens beheerst de bal, buiten bereik van doelman Auke Hoekstra in de verre hoek. Een flinke opsteker voor de ploeg die in de onderste regionen bivakkeert en dus de punten goed kan gebruiken. Kollum’s doelstelling was deze middag om ten koste van de gastheren de punten mee naar huis te nemen om hierdoor zo goed als definitief afstand te nemen van de onderste plaatsen.

Hardegarijp had de eerste stap gezet en wilde meer. Met een flinke dosis werklust werd de aanval gezocht, waar Kollum dit veel minder liet zien. Nog geen twee minuten na de openingstreffer werd de score al verdubbeld. Het was Rick de Groot die over links de diepte in werd gestuurd en aan de aandacht van de Kollumer defensie ontsnapte. Zonder ingrijpen van welke verdediger dan ook kon De Groot alleen door op doelman Hoekstra om vervolgens met een beheerst wippertje de 2-0 aan te tekenen. Het werd dus al vrij snel duidelijk voor de Oranjehemden dat er in het vervolg een lastig karwei wachtte, daar er tot aan dat moment nog geen echte kans was gecreëerd.

Plotsklaps was het toch Kollum dat vanuit het niets de aansluitingstreffer op het scorebord liet verschijnen. Benjamin Zondervan liet na een dik kwartier doelman Oosterhuis vissen, nadat een spaarzame knappe aanval over rechts, met in de hoofdrollen Sander Gietema en Thieme Brandsma, hem in een riante positie hadden gebracht. Voor de vele Kollumer supporters was er na dit doelpunt de hoop dat hun ploeg de regie in handen zou nemen om vervolgens de gelijke stand op het scorebord te krijgen. Helaas werd dit geen werkelijkheid. Kollum bleef de onderliggende partij, doordat Hardegarijp deze middag een betere wedstrijdinstelling had. Dit werd na een half uur spelen wederom in de score tot uitdrukking gebracht. Opnieuw was het de hardwerkende en goed spelende Ralph Wietses die, na balverlies aan Kollumer zijde, door het centrum van de Kollumer verdediging in de zestien kon worden aangespeeld. Het was een koud kunstje om Auke Hoekstra kansloos te laten, 3-1.

Nu was het dus zaak voor de VV Kollum om in de eerste helft niet nog meer schade op te lopen, al waren daar de kansen wel toe. Met name de kansen van Ralph Wietses bij de eerste paal en een kopbal in het vijfmetergebied van Jesse Bosma waren groot, maar werden door doelman Hoekstra onschadelijk gemaakt. Toch leken de bezoekers nog voor de rust een grote kans te krijgen op de aansluitingstreffer, nadat Thieme Brandsma zijn schot zag worden gekeerd door een hand en niet die van de keeper. Het leek er ook op dat scheidsrechter Jager naar de penaltystip wees. Tot ieders verbazing bleek vervolgens een scheidsrechtersbal in plaats van een strafschop de beslissing van de leidsman. Achteraf zou duidelijk worden dat het de Scheidsrechter was die de bal had beroerd. Een achterstand van twee doelpunten was een feit toen beide ploegen gingen rusten.

Zou er in de tweede helft een ander VV Kollum binnen de lijnen verschijnen? Het antwoord is ontkennend. Ze zullen het ongetwijfeld hebben geprobeerd, maar het straalde er niet echt van af. Het was en bleef de thuisploeg die de lakens deze middag uitdeelde. Die keren dat Kollum in de buurt kwam van de sluitpost was meestal de eindpass niet goed of werd er geel getrokken voor Gerard van Zonneveld na een vermeende schwalbe, waar er toch wel degelijk contact was. Wellicht te licht voor een strafschop, echter de gele kaart in deze werd geheel onnodig gegeven. Wel was er na een uur spelen nog een gigantische kans voor spits Gerard van Zonneveld die de bal op een presenteerblaadje kreeg van Joop Pijnacker, nadat een prima pass van Ruben Merkus en voorzet van Benjamin Zondervan de bal bij Pijnacker had bezorgd.

Van Zonneveld schoot deze eigenlijk niet te missen kans vanuit het vijfmetergebied over het doel. Vervolgens was het weer de beurt aan de thuisploeg dat, in tegenstelling tot Van Zonneveld net daarvoor, wel het net wist te vinden. Ditmaal was het Jesse Bosma die een teruggelegde bal daadkrachtig in de verre hoek plaatste, 4-1. De wedstrijd was definitief gespeeld. Hardegarijp had de score nog verder kunnen uitbreiden na een grote kans van Benny Dijkstra. Oog in oog met Kollumer Goalie Hoekstra zag hij zijn poging net naast het doel verdwijnen. Ook de al eerder ingevallen Randy van Malsen als ook Roman Doelkamid konden begrijpelijkerwijs het tij niet keren en zo kwam er een einde aan, voor een ieder die de VV Kollum een warm hart toedraagt, een teleurstellende voorstelling. Volgende week wacht SC Joure op sportpark Baensein. Met de heenwedstrijd in gedachten zal het mogelijk moeten zijn om de uitvoering weer op een hoger niveau te krijgen.

© Verslag : Bouke Schat

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.