Bloemrijke randen in weilanden zorgen voor biodiversiteit · Foto('s): Noardlike Fryske Wâlden
  Noardlike Fryske Wâlden

Bloemrijke randen in weilanden zorgen voor biodiversiteit

donderdag 29 augustus 2019

Veel insecten en weidevogels maken gretig gebruik van de bloemrijke randen die boeren in hun weilanden aanleggen. Deze stukken weiland staan hier en daar nog prachtig in bloei. Om het publiek meer bewust te maken van deze bloemrijke randen hebben leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden onlangs bordjes geplaatst met de tekst “Wy soargje foar bioferskaat yn ús greiden”.

Bloemrijke randen zijn stukken weiland die de boer inzaait met een bloemenmengsel. Hierdoor ontstaat een verscheidenheid aan planten die diverse soorten insecten aantrekt. Daarnaast vormen de planten zogenaamde ‘vluchtstroken’ voor kuikens van weide- en akkervogels. Die vinden beschutting waardoor ze minder snel ten prooi vallen aan (roof)vogels.

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden
Vereniging Noardlike Fryske Wâlden is een vereniging waarvan het overgrote deel van de bijna 800 leden, boeren en particulieren aan (agrarisch) natuurbeheer doen. De vereniging streeft naar een gebiedsgerichte vitale landbouw, midden in ‘e mienskip, die is vervlochten met het cultuurhistorische landschap met bijbehorende natuurwaarden.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?