Daling WW-uitkeringen in Friesland · Foto('s): 

Daling WW-uitkeringen in Friesland

vrijdag 20 maart 2015

Het aantal WW-uitkeringen in Friesland is in februari gedaald. Economisch herstel en vroeg aantrekkende seizoenswerkgelegenheid zorgen voor afname van WW uit uitzendsector, bouw, landbouw en horeca. De instroom in de WW vanuit zorg & welzijn blijft groot door reorganisaties en krimpende zorgbudgetten.

Daling WW in Friesland
Eind februari 2015 telde Friesland 21.085 WW-uitkeringen. Dat is 6,3% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in februari met 2,2% af. Dat is een afname van 471 uitkeringen. Ten opzichte van vorig jaar verstrekte UWV in Friesland 1,5% (329) minder WW-uitkeringen.

Landelijk minder daling WW
In Nederland komt het aantal WW-uitkeringen eind januari uit op 455.138. Dat is 5,1% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 457.614. In de afgelopen maand daalde het aantal WW-uitkeringen landelijk met 0,5% (2.476). Een jaar eerder waren er 460.070 WW-uitkeringen. Daarmee daalde het aantal WW-uitkeringen in Nederland op jaarbasis met 1,1% (-4.932).

Regionale verschillen
De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de andere noordelijke provincies geven een zelfde beeld. Friesland laat in februari de sterkste daling in WW-uitkeringen zien, maar ook Groningen en Drenthe kennen een daling. Vergeleken met vorig jaar is er in Groningen en Friesland sprake van een daling van de WW, terwijl Drenthe nog een stijging op jaarbasis laat zien. De sterkste daling van de WW over het afgelopen jaar kent Midden-Nederland (Flevoland, Utrecht).

 • UWV verstrekte eind februari in de provincie Drenthe 15.634 WW-uitkeringen; 1,3% minder dan vorige maand. In Drenthe was er het afgelopen jaar sprake van een stijging van 1,3%.
 • Het aantal WW-uitkeringen in Groningen is in februari met 0,7% gedaald naar 16.900. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Groningen sprake van een daling van 0,2%.

 

Aantrekkende economie, reorganiserende zorg
De daling van de WW in februari 2015 in Friesland is vooral het gevolg van het aantrekken van werk in industrie en uitzendsector en het langzaam maar zeker op gang komen van seizoensgerelateerde werkgelegenheid in landbouw, bouw en horeca. Daar tegenover staan de ontwikkelingen in de sector zorg & welzijn waar reorganisaties en krimpende zorgbudgetten zorgen voor een voortdurend hoge instroom in de WW en een geringe uitstroom uit de WW naar werk. De WW in zorg & welzijn stabiliseerde in februari na de forse toename in januari. Ook op jaarbasis is sprake van een tweedeling, met een gunstige ontwikkeling van de WW in marktsectoren als bouw, uitzendsector en industrie en een ongunstige ontwikkeling in zorg & welzijn.

Fotobijschrift:

Op de eerste tabel worden de WW-cijfers uitgesplitst naar regio.

Op de tweede tabel worden de WW-cijfers uitgesplitst per sector.

Daling WW-uitkeringen in Friesland · Foto('s): 
  

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 19:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 19:00 - 21:00
  Country Trail
  Country Trail is het programma, waar alle aspecten van de countrymuziek aan bod komen.
 • 21:00 - 22:00
  Brasstime
  Brasstime met Klaas Groenwold
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?